Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Една сутрин жена попитала мьжа си:
- Ти снощи като отвори вратата на тоалетната, лампата светна ли?
- Да, защо?
- Ами пак си пикал в хладилника!

 Новини

Смениха закона, а сега накъде?


 

Промените в закона, касаещи любителския риболов, вече са факт. Хубави, лоши, поне е сигурно, че ще свършат някаква работа. Под обществения натиск забраниха улова с голи тройки, за да се спре веднъж завинаги изтребването на скобарите през зимата. Разрешиха използването на втора въдица при речния риболов. Позволиха улова на пъстърва в делнични дни по схемата „хвани и пусни“. И накрая прокараха алинея, която ще позволи на сомаджиите и дунавските рибари да ловят и през нощта на определени места.

Как и по чие настояване се измени законът? В риболовните форуми години наред куцо и сакато ръси акъл как трябва да се промени законът в частта му за любителския риболов и какво трябва да се направи. Когато дойде време да се свърши някаква реална работа и да се внесат предложенията, изведнъж се оказа, че всеки се е скрил. Риболовни клубове и дружества с претенции за масовост и представителност не направиха нищо по въпроса. Скриха се като мишоци! А в същото време комисията по земеделие в парламента беше отворена за генерална промяна в закона. За съжаление се оказа, че е имало голямо лаене по форумите и нищо повече.
Какво все пак се промени и на кого ще влезе в работа? Ribibg.com представя измененията.

 

Край с голите тройки
Законът слага край на риболова на скобар с гола тройка. Този метод навлезе в България в началото на 90-те години, но работеше само през зимата. Състоеше се в това да се постави гола тройка вместо кука със стръв в края на линията и да се вози куката по дъното на реката. Това ставаше обаче само през зимата и то в големите вирове в градската зона на реките като Струма и Искър, където подгонените от кормораните скобари се събираха на ята с хиляди риби. При спускане по течението тройната кука уцелваше някой скобар по устата и най-често дори биваше нагълтвана. Така скобарите се излавяха с килограми!
Първоначално се считаше погрешно, че това е нещо като законен риболов със стръв. След това се изясни, че всъщност си е чиста проба дране. След като 5-6 години съвестните риболовци скобарджии виеха на умряло, а риболовните инспектори се чудеха какво да правят, най-накрая голите тройки вече са в историята.
Кога можем все пак да използваме тройна кука? Новият закон позволява това, ако ловим с изкуствени примамки или при риболов на хищници с живо или мъртво рибе. Това означава, че блесните и воблерите си остават законно с тройките по тях. Щукарските такъми – също, тях законът не ги пипа. Ударът е само по „търмъкчиите“, „драскачите“ и всички останали бракониери, които досега използваха вратичките в закона, за да безобразничат по реките и затворените водоеми.
За останалите видове риболов законът позволява да се използват единични и двойни куки. С двойна кука не може да се „дере“, това е проверено от практиката.

 

На реката – с две въдици
Другата новост е, че при риболов в река вече можем да ползваме две въдици, вместо досегашната една. В това има много голям смисъл, който ще облагодетелства фидеристите, речните шаранджии и всички останали колеги, които предпочитат дънните схеми при стационарен речен риболов. По новия закон можем съвсем легално да ловим бяла мряна с два фидера (друг е въпросът, че добрият майстор ще се справи и с една въдица), да сложим две пръчки на родпода в шаранджийската схема при лов на диваци, или да ловим сомове с две въдици в големите реки като Дунав, Искър и Марица например. В същото време промяната не касае пъстърваджиите и ловците на кефал и мряна в реките, които така или иначе не могат да ползват повече от една въдица заради наложителното местене от място на място. Ясно е обаче, че вкарването на втората пръчка ще доведе до по-добри резултати за стационарните риболовци, които предпочитат да ловят на едно място и да не се местят много напред-назад.

 

Революция в лова на пъстърва
Голямата революция се случи в риболова на пъстърва! За пръв път българските риболовни закони въведоха принципа „хвани и пусни“, което е сериозна крачка към стандартите в Западна Европа – да се лови за удоволствие, а не за тигана. В последните шест години положението беше следното – риболовът на пъстърва се разрешаваше само в събота, неделя и празничните дни, с право на задържане на 8 броя пъстърви, но не повече от 2 кг. Промяната сега гласи: „След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба.“ Минималният размер за прибиране на балканки е 23 см.
Така вече риболовът на пъстърва в делничните дни е разрешен, но само за удоволствието и спорта. Каква е идеята? Първо – край с идиотската забрана да не ловим пъстърва през седмицата. Второ – колкото повече риболовци с въдица по пъстървовите реки всеки ден, толкова по-малко бракониери с ток. Защото ефектът от предишната забрана за пъстървов риболов в делничните дни беше само този, че освободиха реките за бракониерите. За щастие, това безумие вече приключи. И трето – че някой може да се научи да връща уловените пъстърви обратно.

 

Пускат нощния риболов
Дълги години сомаджиите и дунавските въдичари виеха на умряло, че законът зорлем ги прави бракониери. Нощният риболов беше забранен с аргумента, че ако го позволят, ще легализират присъствието на бракониери с лодки в язовирите. Защо обаче трябваше да страдат етичните и коректни ловци на сомове, които вече видяхме как пускат обратно във водата риби с тегло над 100 кг?! Тези колеги не заслужават да бъдат лишавани от хобито си с принудата да ловят само по светло. По новия закон за тях ще бъдат определени с допълнителна наредба места, на които ще може да се лови и нощем. Водоемите ще бъдат посочени от министъра на земеделието. Няма да е зле сомаджиите да потърсят контакт с министерството и да препоръчат язовири, които биха желали да влязат във въпросния списък. Ribibg.com пък препоръчва на министъра на земеделието да постави условие, че при нощен риболов с лодка е задължително плавателният съд да бъде снабден с осветително тяло със съответната мощност. Така риболовните инспектори ще виждат колко плавателни съда са във водата за лов на сом, а бракониерите с мрежите няма да могат да се прикриват като „сомаджии“. Новата промяна ще влезе в работа и на дунавските въдичари, най-вече на тези, които ловят сом и бяла риба. В момента например там кълве основно в часовете, когато останалите хора или си пият ракията, или са заспали.

 

Как вкарахме поправката „Балканка“

Като пряк участник в изменението на закона за пъстървовия риболов ще разкажа как успяхме да променим идиотското правило да се лови само през уикенда и празничните дни. Беше голяма борба, но в крайна сметка успяхме да прокараме новите законови постановки. При това за пръв път в риболовното ни законодателство влезе принципа „хвани и пусни“, който важи за лова през делничните дни.
В началото на 2011 г. около десетина ентусиасти основахме пъстървовия риболовен клуб „Балканка“. Основните цели бяха две – зарибяване и промяна в нормативната уредба. С първото се справихме успешно, като за 18 месеца съществуване сме пуснали близо 50 000 балкански пъстърви в реките на България със собствени и спонсорски средства. Второто обаче стана с повече зор.
Как да променим закона? По форумите валяха най-различни предложения, най-често свързани с това да се отдават за стопанисване участъци от пъстървови реки. Така било на Запад. Преценихме, че тук е Изток и единственото, което би могло да произлезе в момента от това, е само лошо. Риболовната организация, способна да стопанисва участъци, е само СЛРБ и неговите дружинки. Голямата опасност идва от това, че въпросните сдружения се имат за господари на техните територии и налагат незаконни забрани. Гонят редовите въдичари и пазят водоемите само за тях. Примери колкото щеш! Отделно от това доста „стопани“ биха се поблазнили от мисълта да напълнят реките си с атрактивната американска пъстърва. Тя нараства по-бързо, лови се по-лесно и с нея могат да се изкарат пари от риболовни такси. Само че местната балканка ще замине по дяволите, тъй като американката не се репродуцира, а в същото време гони местната ни пъстърва от обитанията й. В крайна сметка решихме, че не е в интерес на клуба да се отдават пъстървови участъци на такива организации.
В интерес на всички пъстърваджии в България обаче беше да се позволи риболовът на петнистите красавици през седмицата. Той беше позволен до 2006 г., когато се направи идиотската корекция в закона. Уловът на пъстърва се сведе само до събота, неделя и празничните дни. Мотивът беше, че повечето пъстървови реки са в районите на горските, които пък нямали ресурс да ги пазят. Затова решиха да спрат въдичарите да ловят пъстърва през седмицата.
Точно тогава обаче се засили вносът и продажбата на електроуреди за избиване на риба. И бракониерите си останаха съвършено сами на реките през седмицата, за да бият пъстървата и да я продават по ресторантите. Нямаше дори кой да ги изгони – горските и ИАРА нямат ресурс, радовите въдичари също не са там.
След обсъжданията в клуба решихме, че е най-добре да се предложи „хвани и пусни“ през седмицата. От една страна щяхме да обслужим клубния интерес, както и този на всички останали пъстърваджии, за които риболовът е хоби. От друга – бракониерите така и така си вилнеят през седмицата и избиват безнаказано рибата, така че поне ще има кой да ги види, да им вдигне скандал и евентуално да се обади на ИАРА или горските. И не на последно място – за пръв път да се въведе „хвани и пусни“.
Предложението беше изработено и консултирано с юристи. Показахме го в ИАРА, оттам казаха, че го подкрепят с две ръце. Трябваше обаче да се внесе в парламентарната комисия по земеделие чрез народен представител. Ха сега, де! Тук в ръце нещата взеха председателят на клуб „Балканка“ Алън Тюфекчи и Димитър Куманов – архитект, човек с много ясна гражданска позиция и най-опитен пъстърваджия в „Балканка“. Двамата успяха да внесат предложението чрез цели четирима депутати! Двама независими и двама от ГЕРБ, в това число и шефката на комисията по земеделие Дарина Танева. За лобиране успяхме да се претръшкаме на още трима народни представители от комисията – двама от БСП и един от „Атака“. Както се казва, получи се цяла коалиция за промени в закона за пъстървата.
Срокът за внасяне на предложенията беше на 4 юли 2011 г. Приемането им отне повече от година. В крайна сметка на 3 август 2012 г. поправката „Балканка“ в закона за риболов на пъстърва вече беше факт.

 

Станил Йотов

ribibg.com

 

ПРОПУСК! ТОКАДЖИИТЕ И МРЕЖАРИТЕ МИНАХА МЕТЪР

 

За съжаление, промените в закона не удариха достатъчно силно по токаджиите и мрежарите. Всички любители риболовци настояваха деянията им да се криминализират. Така крадците на риба щяха да получават условни или ефективни присъди, вместо да минават само с глоби.
Оказа се, че тази промяна е доста по-сложна за предизвикване. Проблемът е от компетенцията на правната комисия на парламента и трябва да влезе в наказателния кодекс. Към момента се оказа, че няма организация, която да се пребори за подобна промяна. Най-вероятно ще трябва да се свика национална конференция за борба с бракониерството в риболова и чрез нея да се направи опит за промяна в закона. Дотогава мрежарите и токаджиите ще са сигурни, че каквото и да стане, ще се разминат най-много с глоба.
Висящ остана въпросът и с продажбата на бракониерски уреди за риболов. В момента дори и интернет е залят с оферти за мрежи и „електрически въдици“. Докато вносът и пласментът им не бъде пресечен, бракониерите ще продължават да вилнеят безнаказано по реките и затворените водоеми.

 


 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6