Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Така, синко, така давай, мойто момче - още една крачка..да и още една-а-а...Миме, донеси бързо камерата - синът ни се върна от абитуриентския бал!!!

 Новини

Явор Недев: Мислим за рибарите, но и за рибите!

24-05-2010


 

Интервю с Явор Недев, шеф на Изпълнителната Агенция по Рибарство и Аквакултури

 

Вече 4 месеца Явор Недев е начело на ИАРА. Наистина бяха наказани доста бракониери и иззети километри мрежи, но някои проблеми си остават. Най-наболелият сега е удължаването на пролетната забрана за риболов. С Явор Недев разговаря Калоян Белополски.


К.Б. – Здравейте, г-н Недев. Миналата седмица стотици хиляди риболовци останаха попарени от новината, че се удължава забраната с цели две седмици. Наистина ли ще е така?

 

Я.Н. – Здравейте. Да, наистина се предвижда удължаване на забраната. Вече няколко дни беседваме по въпроса заедно с Министъра на Земеделието. От една страна ни се иска да не накърняваме желанията на риболовците, но от друга сме твърдо решени да опазим и рибата. Ако не полагаме грижи за нея, няма да има нужда и от Агенцията, нали?

 

К.Б. - В петък и събота риболовните сайтове и най-вече форумите гръмнаха с най-различни мнения, но като цяло се налагат тези, осъждащи удължаването. Дори в редакцията ни се обадиха и разгневени риболовци от различни риболовни клубове, които подготвят подписка срещу това удължаване.

 

Я.Н. – В детайли сме запознати с развоя на събитията по темата по медиите и в интернет пространството. Следим всичко внимателно и взимаме под внимание максимално много позиции. Има мнения и в двете посоки, но ще кажа, че на първо място заради кризата и орязания бюджет реално тази година няма да има пари за зарибяване, което налага да положим максимални грижи за размножаването и опазването на рибите. Ясно е, че много хора ги сърбят ръцете да заметнат въдиците час по-скоро, и ние искаме и те да са доволни, но все пак трябва да се съобразим и с рибите, за да има какво да се лови и занапред.
С нас се свързаха от няколко риболовни сдружения и клубове. Те ни увещаваха да не удължаваме толкова забраната. Едно от предложенията накрая беше да не се налага забраната до 15-ти, което се пада вторник, а няколко дни по-рано до 11-ти (петък), за да отидат хората за риба събота и неделя. Вслушах се в съвета им и наистина ще предложа и на Министъра на Земеделието (Мирослав Найденов) да приемем точно този вариант. Той е ветеринарен лекар и знае за какво точно става въпрос. Така или иначе и двамата сме диалогично настроени.

 

К.Б. – Не мислите ли, че вече е време да се промени из основи и да се усложни забраната за риболов, така че и рибите да се размножават спокойно, и хората да могат да ловят риба през месеците май и юни?

 

Я.Н. – Да, мисля, че е дошло времето и ви предлагам още преди нова година да седнем съвместно с вас, риболовните сдружения и Федерацията по риболов и да свършим тази работа както трябва. Все пак вие сте практикуващи риболовци и добре познавате аспектите на риболова. Тогава отрано ще се знае къде и кога какво ще може да се лови и по кои водоеми няма да може да се лови в определен период от време. Отново казвам, че е много важно да се осигурят необходимите условия за естественото размножаване на рибите.

 

К.Б. – Поредният кръг от Републиканското първенство по риболов на плувка сега попада в забраната. Състезанието е предвидено да се проведе на контрастената на яз. “Дъбника” от 3-ти до 6-ти юни. Няма ли да е пречка удължаването на забраната?

 

Я.Н. – Определено не! Вече разреших провеждането на няколко други благотворителни състезания и разбира се няма да попречим и на това. Още повече, че състезателите риболовци връщат уловената риба обратно във водата след риболова. Очаквам да получим официално искане за провеждане на състезанието от БФРС и ще го задвижим нататък.
 

 

Интервюто взе Калоян Белополски
 


 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6