Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Месар пита кандидатстващ за работа в месарницата му:
- Колко грама има в един килограм?
- Осемстотин и петдесет.
- Отлично! От утре започваш.

 Новини

USA спечели Световното на лед’2010

15-03-2010


 

Американците изненадаха куп опитни международни състезатели и спечелиха Световното по риболов на лед за 2010 година в Райнлендър - САЩ

 

Американците са финиширали първи само с 39 точки. Точките са се определяли от теглото на уловените риби и реда, по който риболовците са финиширали в петте сектора. Състезанието традиционно се е провело от 9.00 до 12.00 ч. в два поредни дни – събота (13 март) и неделя (14 март) наезерото Boom Lake.

 

Отбора на САЩ:

 


Полша е заела второто място (54 точки), а на трето място първоначално са се наредили руснаците (56 точки).
По ред на номерата следващите в класирането са: Литва, Латвия, Казахстан, Финландия, Естония, Швеция, Украйна и Канада.
Добрите новини не свършват дотук за американците. Майк Баедекър е взел златния медал в индивидуалното класиране. Той е уловил 2,630 кг риба и е завършил първи в сектора си в събота и трети в неделя. Среброто е спечелил Фолке Андерсън от Швеция, а бронза – поляк.
Определено предимството на домакинството е помогнало на американците. Интересното е, че това е второ участие за американците на такъв форум. Миналата година на Световното в Полша те се класираха последни.

 

 
Състезателите са ловели основно няколко вида слънчеви костури - “bluegill”, “crappie” и “yellow perch”. Едрите риби (щуки и бели риби) са били забранени. Правилата са забранявали и електрически ледобури и сонари, подводни камери и всякаква електроника.
Европейските риболовци на лед са привикнали да ловят по класически начин, използвайки вердевас и ситен хирономус за захранка риби като бабушки, костури и платики. И тъй като захранването беше забранено от международните съдии за турнира през 2010 г., състезателите се е наложило да разчитат само на заредените със стръв куки.
Основната стръв е бил белият червей, като всеки отбор още с пристигането си е получил безплатно по 10 000 бр. оцветени в червено бели червеи за тренировките и състезателните дни. Американците са съобщили, че на водоема няма от популярния в Европа вердевас и че ще ловят с бели червеи. Освен това вноса на жив вердевас от Европа е възпрепятстван и от санитарните правила на САЩ.
Имало е и още един американски “подводен камък” – зачитали са се само 25 риби с определен размер, защото местните закони забраняват да се лови повече за един ден, така че нарушителите ги чакали не само спортни санкции.

 

 

Американците са ловили основно на по-едри мормишки с ароматизирани микро джигове в средните водни слоеве, за разлика от европейците, които са настоявали плътно на дъното с класически мормишки и стръв.
През първия ден не са се очертали твърди лидери в класирането. Изненадата е дошла от лошия старт на миналогодишните световни шампиони – украинците.
Условията за риболов, въпреки относително хубавото време, се описват като много трудни, особено в събота, когато атмосферното налягане е било високо, а небето – слънчево. Рибата е стояла на петна. В секторите А и Д е имало много малко риби. За сметка на това в малък участък от сектор С е било фраш от риби. Трима състезатели са “седнали” върху рибите и съответно са ловили много повече от останалите. В другите сектори риболова е бил труден, а рибите случайни, като е имало и състезатели без нито една уловена риба. Риболовът е бил “чиста лотария”.
Сега всички се интересуват къде би се провел следващия шампионат. Неформално разговори на темата водят латвийците, а вече по въпроса мислят и литовците и финландците. Даже естонците са започнали разговор по темата. Казахите също са готови да подадат заявка, както е споделил президента на федерацията им, а и украинците са подпитвали как се подава заявка. Е, официални заявки до този момент няма.

 

 


Както виждате в класирането липсва отбора на България, въпреки че получи надлежно покана за участие на това Световно. За жалост само нашата Федерация не си мръдна пръста поне да се опита да осигури някакво финансиране. Бяха обявени суми от рода на 3000 лв. на калпак за заминаване в САЩ, каквато, разбира се, нито един от класиралите се национали не можа да извади. Тук вместо да се обединят усилията и да се участва по тези престижни форуми, се плетат интриги и се раздават купи и медали, без да е проведено надлежно Републиканското ни първенство.
Имаше идея догодина да се кандидатства за домакинство на Световното първенство, но нито атмосферните условия напоследък го позволяват, нито има достатъчна воля и желание да се организира най-престижния форум в зимния риболов. Жалко!

ribibg.com
 

Всички подробности може да прочетете в бр. 5 на сп. "Риби и Такъми"

(търсете го на пазара от 1 април)
 


 


 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6