Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

От медицинския картон:
"Няма психически заболявания. Просто е глупав."

 Новини

Платика над 10 кг – вече не е мит!

05-03-2010


 Нов световен рекорд счупи границата от 10 кг


Световният рекорд за най-голяма платика, уловена с въдица, е поставен съвсем наскоро - на 11 септември 2009 г., и отново се държи от англичанин – Марк Макена, шеф на компания за производство на захранка Baitcraft. Рибата тежи удивителните 10,40 кг и бие рекорда на Джеймс Ръст с близо 1,5 кг.

Марк Макена е уловил масивната риба на едно от своите плуващи протеинови топчета Т1 Pop-Up, на което е възнамерявал да хване някой от големите шарани, обитаващи водоема. Вместо това е извадил голямата “тава”. На същия водоем през 2005 година е поставен и рекорда на Джеймс Ръст. Вероятно Марк е извадил същия екземпляр, но вече пораснал.

”Реших да ловя точно на това място, тъй като забелязах да се люпят много насекоми - знаех, че и рибите няма да са много далеч,” разказва Марк.
Интуицията му се оказва вярна, и след като захранил петно на дистанция 75 м със собствените си протеинови топчета Т1 и почнал да стреля пелети и коноп, Марк закачил нещо, което помислил за малък шаран. Когато доближил рибата до кепа, видял бронзовия плавник на огромна платика.
“За първи път се страхувах да не изгубя платика, и когато кантара отмери 10,40 кг, не можех да повярвам на очите си! Това е от рибите, на които гледаме като на боклук, само че по-голям!”
Най-невероятното е, че това е същата платика, с която Джеймс Ръст постави световния рекорд през 2005 г. Според експерти тази риба ще доминира световния рекорд с години. Тази риба надвишава всичко виждано досега, и ако рекорда бъде счупен отново, най-вероятно ще същата риба.
Рекордната риба на Марк е пораснала с около кило и половина за четири години, и ученият-рибовъд Марк Бурдас вярва, че може би това се дължи на промяна в диетата на рибата.
“Подобен бърз растеж може да е индикация само за това, че диетата на рибата се е променила, може би от естествена храна към по високо енергийни източници на храна, като например захранките на базата на рибна храна,” обяснява той.
 

Ето и невероятната 8.90 кг платика на Джеймс Ръст, която дълго време държеше световния рекорд:

 

 

ribibg.com

 

 

 

 

 


 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6