Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

На вратата на занаятчия:
"Ремонтираме всичко"
По-долу:
"Чукайте по-силно - звънецът не работи"

 Новини

Плашат японците с опасен шаран (ВИДЕО)

17-01-2014


 

Колко радиоактивно замърсяване може да попадне в храната на японците след течовете от авариралата АЕЦ „Фукушима-1”? Повече от достатъчно. Нивото на радиоактивния цезий на риба, уловена в близост до атомната електроцентрала, е било 124 пъти по-високо от допустимото.

Японска телевизия наскоро показа гигантски калмар - уловен от местен рибар.


 

Публиката все още не беше се възстановила от този „фукушимски мутант”, когато във вестниците започнаха да се появяват ужасни слухове за черния морски шаран, който е любимо национално ястие. Оказва се, че нивото на замърсяване при тази риба е просто чудовищно. Наистина, това се наблюдава само при 1 от 37 риби. При още две риби от тази група опасните вещества са били 2 и 4 пъти повече, а при останалите - всичко е било в нормата. Пробите са били взети в Института по рибарство на 40 км южно от злополучната централа.
Ловът на шаран край бреговете на префектурите Фукушима и Мияги и продажбата му на пазара е забранена. Но традиционната система на хранене на японците не може да бъде променена с една забрана. Те искат любимата си риба, която са яли в продължение на векове. Информирайки, властите предупреждават нацията. Призивите и забраните тук няма да помогнат много, продължава екологът Максим Шингаркин:
- Властите трябва по всякакъв начин да променят светогледа на своите граждани, като същевременно избегнат социален взрив. Защото този вид публикация - това е просто един обикновен механизъм за управление на нацията, намираща се на ръба на радиационна катастрофа.
Публикуваните цифри са само върхът на айсберга. В продължение на три години след Фукушима, Токио, най-вероятно, е занижавал данните. В действителност, всичко е много по-зле, смята екологът Алексей Яблоков:
- Въпросът е, защо само една риба на четиридесет има такова голямо съдържание радиация? Тъй като ние не знаем пътищата на разпространение на тези вещества, можем да си представим, че има много риби с много опасно ниво на замърсяване. Това е проблемът. И източникът на замърсяване все още не е изяснен.
Ако продължим с тази логика, може да се нарисува доста мрачна картина на последиците от Фукушима. След няколко години значителна част от рибните продукти на Япония ще бъдат замърсени с радиация. В Тихия океан ще бродят радиоактивни китове, които се намират на върха на морската хранителна пирамида. И още през новото десетилетие, трябва да се очаква увеличаване на онкологичните заболявания при японците.
Но заразен шаран все пак можете да хапнете веднъж, шегуват се експертите. За човека, това не е смъртоносно. Най-важното е да не се яде такава риба постоянно.
Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Борис Павлишчев

Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_01_16/Plashat-japoncite-s-opasen-sharan-7480/

 


 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6