Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Телефонът звъни в три часа през нощта. Мъжки глас пита:
- Ало, 931-23-57 ли е?
- Алкохолик нещастен, не можа ли поне една цифра да улучиш?

 Новини

Специално сформирани тематични работни групи ще подготвят промените в Закона за рибарството и аквакултурите

08-11-2013


 

Изпълнителният директор на ИАРА г-н Майдън Сакаджиев, зам.-изпълнителният директор г-жа Маргарита Петкова и експерти на ИАРА обсъдиха на работна среща с представители на браншови организации и асоциации от сектор „Рибарство“, ловно-рибарски сдружения, клубове по спортен риболов, рибари и любители риболовци, подготовката на проект за промени в Закона за рибарството и аквкултурите.

„Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ е в процес на подготовка на промени в Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), касаещи секторите „Рибарство“, „Аквакултури“ и „Любителски риболов“ за осигуряване на ускорено, приоритетно и устойчиво развитие на сектора и риболова в България, заяви при откриване на срещата изпълнителният директор на ИАРА г-н Майдън Сакаджиев. Той заяви, че ИАРА е осъществила широко запитване и прием на предложения от всички заинтересовани страни за промени в Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/, като подчерта, че очакванията на агенцията са се оправдали с постъпилия значителен брой /над 100/ сериозни и практични предложения за промени в ЗРА.

На работната среща беше обсъдена необходимостта от промяна на Закона за рибарството и аквакултурите във всички аспекти и във връзка с:

Новата Обща политика за рибарството на ЕС;
Облекчаване на административните процедури и тежести. Лицензионни режими;
Стимулиране на рибарството като бизнес и хоби;
Подобряване на конкурентоспособността на сектора на аквакултурата;
Насърчаване на икономическата активност в сектора;
Потенциални пречки и предизвикателства за развитие на сектора.
Всички участници в срещата се обединиха около идеята за сформиране на тематични работни групи по „Рибарство“, „Аквакултури“ и „Любителски риболов“, които да разгледат постъпилите предложения и подготвят промените в Закона за рибарството и аквакултурите по отделни сектори.

„Един от основните мотиви за промяна на ЗРА е да защитим бранша и да го доразвием“, заяви заместник-изпълнителният директор на ИАРА г-жа Маргарита Петкова. Тя подчерта че, сформирането на отделни работни групи ще даде възможност за по-детайлно обсъждане на проблемите и изглаждане на противоречията между всички заинтересовани страни.

 

На срещата бяха представени и някои конкретни предложения за промени в ЗРА, като:

- Отлагане на изискването малките рибари да се регистрират като юридически лица;

- Аквакултурата /рибопроизводството/ да стане приоритет на държавата, дори да се отдели в нов Закон за рибопроизводството;

- Рибарите да се регистрират като земеделски производители;

- Да се регламентира точно и ясно, част от събираните средства от риболовни билети да отиват за зарибяване;

- Да се помисли за самоорганизация и самоуправление на любителския риболов.

 


 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6