Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Любимият тост на акулите: "За тези, които са в морето!"

 Статия

Риболов на големи бели риби

Риби и Такъми (бр. 3 / 2009 г.)

Всяка година Дитмар Изаяш записва в сметката на уловите си значителни количества трофейни бели риби. Ние искахме да узнаем повече за риболова и намирането на големите бели риби и затова проведохме интервю с експерта по хищни риби относно неговите трикове и секретни подходи.

 

От Дитмар Изаяш

 

Кога може да се говори за трофейна бяла риба?
- За мен трофейната риба е с дължина 90 см и повече. Теглото не играе голяма роля, тъй като има големи колебания през годината. Дължината обаче не се променя, независимо дали рибата е уловена през март или през юни. През добър сезон аз улавям десетки такива риби. Рибите с дължина над 95 см са много редки. През годината се улавят максимално 2 до 5 броя риби. Риболовецът трябва много да се радва, когато премине бариерата от 1 метър един или два пъти на десет години. През последните 20 години съм успял да уловя 5 бели риби с такива размери (100, 101, 101, 103 и 107 сантиметра). Ако трябва да бъдем честни, е необходимо да признаем, че повечето риболовци очакват риба от 90 см за същия период от време.

 

Може ли целенасочено да се ловят трофейни бели риби и на какво според вас трябва да се обръща внимание?
- Човек може поне да се опита. Трикът се състои в това да се намери подходящ водоем, където има трофейни бели риби. Когато се провежда риболов на езеро, където младото поколение на белите риби е само на няколко години и големината на рибите е около 60 сантиметра, в близките години не може да се очаква улавянето на риби с дължина 90 см. При намирането на водоем с трофейни риби трябва да се ограничи кълването на малките риби, за да се направи място за големите риби. Това се постига с подбирането на особено голяма стръв, но и с целенасочено избиране на мястото.

 

Къде намирате белите риби?
- Моят стандартен отговор е винаги следният: Навсякъде, където се предполага, че те присъстват. Големите бели риби са станали толкова големи и стари, понеже са имали време да израснат, необезпокоявани от риболовци, професионални рибари с техните мрежи и други смущаващи външни влияния. „Белите риби баби” са хитри риби, които надушват опасностите отдалече. Освен това белите риби, независимо от големината се приспособяват много добре и бързо заселват участъци от водоема, където риболовците отдавна са се отказали да ловят. Това са места, които не са лесно достъпни по всевъзможни причини. Накратко казано най-трудните места са свърталищата на трофейните риби. Често пъти възникват спорове, на каква дълбочина се намират рибите. Някой казва, че през зимата те са на плитко, а през лятото надълбоко. Други риболовци са на обратното мнение. Аз съм установил, че по-голямата част от трофейните риби се придържа по-скоро на плитко, отколкото надълбоко. При по- мека зима ги ловя на дълбочина 3 до максимум 8 метра. През март, когато започва да ни затопля пролетното слънце, започвам да търся рибите на 1 м дълбочина. Условието е водата да не е много бистра, а да е леко замътена. Същото важи и за лятото.

 

Кое е най-доброто време за риболов на бяла риба?
- Най-добрите месеци са февруари и март, както и юни но също и през късното лято могат да се очакват трофейни риби. Всичко това обаче зависи от температурата и естеството на водоема. Що се отнася до времето през деня, съм установил, че си заслужава да се полови малко по-дълго след стъмване. Често пъти най-големите парчета кълват в момента на изтичане на деня.

 

Много ли са предпазливи трофейните бели риби и имат ли особености, които трябва да се вземат предвид?
- Не може да се говори за особена предпазливост при поемане на стръвта. Независимо дали примамката е изкуствена или естествена, когато огромната муцуна на риба с дължина 90+ се е подготвила за поглъщане на примамката, вече няма спиране. Често пъти при изваждане на куката рибите изплюват чакъл в лодката. Това е едно сигурно доказателство за голямото налягане, което възниква при отваряне на хрилете. Това, което трябва да се има предвид е чувствителността на старите риби спрямо натрапници в техния район. Бързата лодка или прекаления шум, идващ от нея, могат да увредят апетита на рибите. Същото важи и за тупурдията по брега, особено по протежение на каменни стени и струпвания на камъни. Естествено, че не трябва да летим над водата, но все пак е необходима известна предпазливост.

 

Има ли водоеми, където обитават особено много трофейни бели риби и по какво ще ги познаем?
- На многото различни водоеми в Европа, където съм ловил целенасочено бяла риба, ми направи впечатление следният феномен. Например прекалено голямата наличност на бели риби в типичните водоеми, където се въдят платики. Това, което искам да кажа е, че където се въдят големи платики, има също трофейни бели риби. Да не ме разбирате неправилно, белите риби не се хранят с платики, а тук става въпрос за качеството на водата и следващото от това предлагане на храна (ларви на комари и излишък на планктон за „детската градина”). Подобни платикови водоеми са винаги леко мътни и свръхнаторени, дори замърсени. Там има големи плитчини и почти през цялата година е топло. Белите риби обичат топла вода. Благодарение на топлината и богатото предлагане на храна, рибите нарастват много бързо и достигат за кратко време големи размери.

 

Какво ще кажете на базата на своя опит за менюто на белите риби?
- Няма нищо необикновено. По принцип рибите се хранят с всичко, което пъпли или плува по дъното, включително и с мъртви обекти. В зависимост от годишното време може да се случи да има изобилие например на раци или експлозия на популацията на бибани или големи количества измрели змиорки, което да ги направи предпочитана храна, респективно стръв за рибите. Чалъмът се състои в точното откриване на нещата. Много помага точният анализ на водоема. Трябва малко да се полови на плувка, да се обърнат камъни и с фенерчето да се освети бреговата зона. Ще бъдете изненадани, колко много неща ще откриете. Освен това в никакъв случай не трябва да се страхувате да използвате много голяма стръв.

 

Могат ли от всичко това да се направят изводи за идеалната стръв за трофейни бели риби?
- По принцип да, защото знам, че когато има много раци и бибани, тъмните примамки ловят добре. Когато белите риби са се специализирали спрямо своите побратими, което се случва при големите екземпляри, е важно да се открие съответната големина на малките рибки, за да се провежда риболов със същата дължина и форма. В това отношение сантиметрите са решаващи! По принцип става въпрос да се намери перфектна имитация на основната храна и това ще бъде много голям плюс за риболова.

 

Има ли при оборудването неща, на които трябва да се обръща непременно внимание?
- Независимо дали ловя на влачене, дали замятам или съм сложил на куката естествена стръв, такъмите се различават незначително. Те трябва да бъдат обаче по-здрави. Влакното с диаметър 0,12 или още по-добре 0,15 издържа повече и може да окаже нужната съпротива при борбата с рибата. Трябва да се обърне внимание и на куките. Джиговата глава трябва да е снабдена със здрава, солидна кука с размер 6/0. Тройката в опашката може да бъде 2 или 4. Не си правете експерименти с по-слаби такъми. Мислете за това, че ви е предоставен само един опит! При засичането куката трябва да се забие много добре в костеливата уста на бялата риба и не трябва да се измъква или огъва.

 

Имаш ли още някой секретен съвет в резерв за нашите читатели?
- Моят първи съвет е свързан със степента на издръжливост. Който иска да лови големи риби, не трябва да мисли стандартно и трябва да е в състояние спокойно да се прибира вкъщи, без да е имал нито едно кълване. След това трябва да се потърсят водоеми с потенциални възможности. После се търсят рибите, които са подходяща стръв за исполините. В някои водоеми понякога търся целенасочен контакт с платиките. Наблюдавам ги с ехолота и понякога виждам да се изкачва някоя голяма бяла риба. Белите риби не са толкова заинтересувани от платиките, колкото от многото бибани и раци, които биват прогонвани от пасажите платики.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
ЛИПСА НА САМОСЪЗНАНИЕ, ИЛИ???
Привет! Казвам се Недко Сапунджиев. Следя с интерес вашето списание “Риби и Такъми”, както и DVD-та към него. Признал съм ви, майстори сте! С ...
Техники и тактики за пъстървовия сезон
  Край! Четирите месеца забрана на пъстървовия риболов свършиха. На 4 февруари се открива сезонът за лов на петнистите красавици. Чакат ни осем месеца ...
Времето на големите платики
В последните десетина години рибните запаси от платика в яз. “Искър” се увеличиха значително и логично риболова на този вид риба стана масово ...
Сом за всички
  В продължение на много години считах риболова на сом за запазена територия на топ-риболовците - на тези, за които обикновения риболов на средни риби ...
На плувка през март
Тази година за разлика от предишната имаше сериозна зима. След последния як студ в средата на февруари обаче тръгна сериозно затопляне и това раздвижи доста ...
Съдържание
Актуално Световно по риболов на лед 2011 / 4 Калоян Белополски. Световно в Украйна ни се опъна - любопитни подробности... С муха и шнур Смъртоносни ловци ...
Съдържание
Актуално Тайните на леда /4 Калоян Белополски за риболова на лед с мормишка С муха и шнур Различни комбинации /8 От Стив Кулин. Повече комбинации от мухи ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Риболов на сом със спининг
Спининговият риболов на сом става все по-популярен. Нищо чудно, при малкото багаж, който трябва да се носи и здравото кълване, което не се забравя никога. Анди ...
Странният свят на щуката
От Ян Егерс   Подготвянето на тази статия ми отне повече време отколкото очаквах - причината е, че статия под това заглавие ще напиша за читателите ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6