Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Разговор между двама просяци:
- Знаеш ли какво се е случило с Иван?
- Не, какво е станало?
- Започнал е работа.
- Винаги съм подозирал, че за пари е готов на всичко...

 Статия

Тайните на Чарлз Жарден

Риби и Такъми (бр. 4 / 2009 г.)

Чарлз Жарден говори за нещата, които ни позволяват да извлечем максимума от отиващата си зима и от началото на сезона за риболов на пъстърва.

 

Говорейки по тази тема няма как да не усетите лек полъх на фамилиарност. По много от темите, които ще засегна, сте чели това-онова, но не по такъв специфичен и хронологичен начин. Това е моят зимен списък за ранния старт на сезона, и ако изобщо има период в нашия сезон, който да изисква детайлно внимание, то това е именно неговото начало.
Студената вода, а именно с това си имаме работа сега, ни призовава да бъдем внимателни до най-малките детайли. Докато рибите на новия сезон могат да са изключително наивни, оцелелите през зимата съвсем не са такива. Добавете към това и всички капризи на времето и ефектът от тях върху вашите жертви – и вас самите. Съвсем не е лесно. Приспособяване и адаптиране към всякакви условия е името на тази игра.

Ето го списъкът:

 

Вие
Битката със студа е първият ви приоритет, като единственият разумен начин да се справите с него е да се облечете на пластове. Няма съмнение, че днешният риболовец е много по-ориентиран и в състояние да си набави високо технологично облекло. С годините всеки лека-полека се екипира с подходящи дрехи за зимата, включително и за риболов, което е решаващо за комфорта в трудни климатични условия.
Тъй като годините ми напредват, съм открил, че ръкавиците, тези без пръсти, са от голямо значение; както всичко, което държи горната част на ръцете топла. Плюс, ако сте чувствителни, задължително покрийте главата си с шапка, по възможност вълнена. И задължително защитете врата си. Топлината се отделя изключително бързо в района на врата. Попитайте всеки планинар или алпинист. Каквото и да правите, дръжте крайниците си покрити; освен ако времето не е нетипично топло и меко. Ако се облечете и на пластове, ще сте в състояние да се адаптирате много лесно. Топло облеченият риболовец е щастлив риболовец; и лови по-добре.

 

Такъми
Най-вероятно разполагате с предпочитаните от вас такъми, но вземете предвид и следните неща. Дистанцията е прерогатив – шнур 8-wt ще замята по-надалеч от 7 или 6-wt, това е логично. Любопитно, но в ръцете на много риболовци една 3-метрова въдица (10 ft) ще натовари и ще “изстреля” шнура много по-далеч от 2,7-метрова въдица; особено ако се имат предвид стрелящите глави, Hi-Ds, Di 7 и т.н. По-дългата въдица освен това е и по-безопасна.
Ако използвате стрелящи глави и ловите с мухи-тапи (Booby), тогава дистанцията може да се окаже от съществено значение за успеха или провала.
Но, разбира се, риболовът с мухи Booby в голяма вода е само един от елементите.
Риболовът в малки водоеми или на плитко (близо до повърхността) също е актуален и на много места е възможно да се лови по-добре близо до крайбрежието с по-фини такъми, често с имитации на насекоми.
Аз разчитам на две основни системи: 3 -метрова въдица (10 ft) 8-wt с поръчков Di 7, 12 м стреляща глава с бекинг 20 lb (9 кг) Red Ice или Stren. Правя малък клуп на края на типета, за да свържа лидера, но снаждам бекинга върху главата, за да минава лесно през водачите на въдицата.
За целите на имитаторския подход аз все още се спирам върху обичаната от мен 3 -метрова въдица (10 ft 5-wt) Streamflex, но е логично да се предположи, че ако ловях по-едра плячка, тогава 9 ft (2,7-м) 6-wt би бил по-добрият избор. В този случай на първо място бих избрал плуващ шнур, но бих държал под ръка и такъв с неутрална плаваемост.

 

Аксесоари
Поляризационните очила могат да са ви от голяма полза. Предимствата им са неоспорими. Снабдете се с възможно най-качествените очила от този вид. Възможностите ви да виждате рибите ще се увеличат ако използвате и допълнителни наочери – едните в сив или кафяв цвят, а другите в леко жълтеникав или кехлибарен цвят. Благодарение на това е възможно да хванете риби, които дори не подозирате, че са там – когато ловите в чиста вода, разбира се.

 

Модели мухи
Наскоро научих един трик. Ако искате да знаете за цветовете и дълбочината и какво обича да си “пощипва” пъстървата – или която и да е друга риба – консултирайте се с някой добър спинингист. Аз получих много добри съвети от един от най-добрите ни гмуркачи, прославил се с уловите си на големи щуки и морски гиганти – Нийл Айвъри, който ми каза, че най-добрият цвят в дълбока вода, в повечето случаи, е бледо зеленото, резедавото, а на второ място ефективно е черното. Така предполагах и аз, но е приятно да чуеш потвърждение на наблюденията си от много по-опитен риболовец. Един от най-добрите модели мухи за риболов в мътна вода е така наречената Ace of Spade – мухата е малко старомодна, но пъстървата не знае за това!
Още малко за цветовете: не знам защо, така че не питайте, но статичния риболов с флуоресцентно розови и оранжеви бъзери работи много добре. За да бъда честен, използвам тези цветове, както и Вердевас предимно места с чисто каменисто дъно.
В началото на сезона обикновено залагам много надежди и на мухите Zonker, просто защото можем да ги оставим да се спуска бавно надолу по течението и те пак ще пулсират и ще се движат съблазнително при най-малките полюшвания на водата.
При риболос мухи, имитиращи насекоми повече вярвам на малките, отколкото на големите имитации. Имам предвид наистина малките. В никакъв случай не бих започнал с размер 28, по-скоро с размер 18 и 16 малки черни мокри мухи, имитиращи комари.
Ще се нуждаете от малко по-фин типет и може би по-различно мислене, но все пак опитайте.

 

Места
Повечето хора биха предпочели дълбоките места, без да обръщат внимание плитките или обширни обрасли с растителност участъци. Пъстървата по това време започва да обикаля и около тези места. Може да ви изглежда странно, но колкото е по-плитка водата, толкова е по-голям шансът пъстървата да се сгрее – стига, разбира се, плитчините да не са замръзнали.
Друг магнит за пъстървите, освен нагрятата от слънцето вода, са все по-активизиращите се насекоми. Ако откриете подобни места, в които има и дълбоки джобове или ями, ще имате най-доброто от двата свята. Ако откриете активни риби в тези места, дори да не се виждат, добре ще работят и двата метода. В този случай бих опитал да атакувам отгоре, използвайки индикатор и оставяйки мухата да виси на по-плитко в очакване да изкуши някоя разхождаща се пъстърва.
Ако ловя в открита вода, тогава е възможно да използвам цялата гама шнурове, тъй като, като се има предвид, че дните са къси и периодите на хранене все още са кратки, трябва максимално да оползотворя времето си във водата.

 

Шнурове
Предпочитам слабо разтегливите шнурове в студеното време от годината, защото реагират по-чувствително на кълване.

 

Придърпване
Бавно, много бавно или без придърпване – това е всичко.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Пролетни “баби” и каракуди
Краят на март и началото на април е време, в което рибите по всички язовири се активизират. Реките все още са прекалено високи и мътни, но по множество ...
Уклеи на късо … по английски!
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” По време на две от последните големи първенства, ...
Пъстърви на една блесна разстояние
  От Станил Йотов   Месец май е един от любимите за пъстървовите риболовци. Сега е времето на трофейните балканки, на силните излети, когато за ...
Риболов на големи бели риби
Всяка година Дитмар Изаяш записва в сметката на уловите си значителни количества трофейни бели риби. Ние искахме да узнаем повече за риболова и намирането на ...
Зарганите идат!
Ловят се на бомбарда по цялото южно Черноморие Всяка есен изключително актуален става риболовът на заргани по морето. В последните 7-8 години стотици ...
Първи пролетни красавици
От Краислав Димитров   Отдавна планувах един излет в Гърция, даже вече бях приготвил багажа, но променливото, дъждовно пролетно време и прогнозите на ...
Хвани едри ПЛАТИКИ!
Ловят се след обилно захранване Нивото на язовир “Искър” в момента е много високо и удобните места за риболов на платики на плувка са достатъчно ...
Монофил или плетено влакно?
    От Станил Йотов   Едно време беше лесно. Купуваш една ролка влакно ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Кефали на прицел /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на трофейни речни кефали Нормативи Хвани и пусни балканките /10 Нов ...
Фидер хранилка
Майсторът в риболова на фидер Стив Рингер споделя своя опит, като твърди, че не винаги голямото е по-добро.   По това време на годината по платените ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6