Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

ЕЗИКЪТ НА МЪЖЕТЕ:

Гладен съм = Гладен съм.
Спи ми се = Спи ми се.
Уморен съм = Уморен съм.
Хубава рокля = Хубава цепка!
Обичам те = Хайде да правим секс.
Скучно ми е = Искаш ли да правим секс?
Какво има? (Какво не е наред) = Предполагам, че не може да
става въпрос за секса.
Може ли да потанцуваме? = Бих искал да правя секс с теб.
Може ли да ти се обаждам от време на време? = Бих искал да правя секс с теб.
Искаш ли да отидем на кино? = Бих искал да правя секс с теб.
Мога ли да те изведа на вечеря? = Бих искал да правя секс с теб.
Ще се омъжиш ли за мен? = Искам да е незаконно да правиш секс с други мъже.
Изглеждаш ми напрегната, нека ти направя масаж = Искам да правим секс в близките десет минути.
Нека поговорим = Опитвам се да те впечетля като ти покажа, че съм умен и след това бих искал да правя секс с теб.

 Статия

Плетени влакна за риболов на голяма дистанция

Риби и Такъми (бр. 5 / 2009 г.)

Рой Марлоу насочва вниманието ви към влакната – така че винаги да купувате точните продукти за работата, която искате да ви свършат.Високотехнологичните плетени влакна са най-модерните влакна, които може да си купите, но внимавайте, когато ги използвате. Ето какво обяснява Експертът...

 

Плетените влакна причиняват доста голямо объркване сред риболовците.
Относително неотдавнашна, високотехнологична новост, плетените влакна всъщност е по-правилно да бъдат наричани гел-сплетени влакна. Те се правят като изключително фини полиетиленови нишки се сплитат едно около друго и формират едно плетено влакно.
Както на много други неща, и на гел-сплетените влакна се дават ред различни технични имена, като Dyneema или Spectra, но в основата си това е един и същи продукт.
Както и при другите два вида влакна, за които ще говорим по-нататък – монофилните и флуорокарбоновите – и тук има различни видове плетени влакна.
Някои от тях са покрити с лубрикант, като тефлон или силикон, докато други са направени от много паралелни нишки, които се претопяват в единично влакно.
независимо от начина им на направа, тези високотехнологични плетени влакна се представят на много високо ниво, което им е заслужило прякора “супервлакна”. Докато обяснявам свойствата им, ще разберете защо.
Но преди да продължа по-нататък, искам ясно да подчертая, че едно влакно никога не е отговорът на всички риболовни нужди!
В зависимост от риболовните ситуации, с които се сблъсквате, супервлакната могат да бъдат и предимство, и огромен недостатък. Трикът е да сте наясно кога да ги използвате и кога не.

 

Свойства на плетените влакна
Причината плетените влакна да бъдат наричани супервлакна е изключителните им свойства.

1 – Те притежават изключително висока издръжливост на късане – 10 пъти са по-здрави от стоманена нишка със същия диаметър. В сравнение със същия диаметър монофил или флуорокарбон плетените влакна също са по-здрави.

2 – Плетените влакна всъщност нямат никаква разтегливост. Сравнете това с повечето монофилни и флуорокарбонови влакна, които се разтягат с 20-25%.

3 – Независимо от теста си на издръжливост плетените влакна имат изключително тънък диаметър, което означава, че оказват по-малко съпротивление докато летят във въздуха след замятане, а също така и във водата.

4 – Плетените влакна не се влияят от продължително излагане на слънчева светлина, като монофилните. Това означава, че с него може да се лови два или дори три сезона. И макар, че са по-скъпи от монофилните, фактът, че са по-дълготрайни означава, че предлагат добро качество за тези пари.

5 – Голяма част от плетените влакна плуват като корк, но някои специализирани плетени влакна потъват за сметка на добавянето на специални “потъващи” съставки.

6 – Някои видове супервлакна са твърди в сравнение с монофилните. Това е най-вече категорията на топените влакна. Но внимавайте, серията влакна Fireline са топени влакна с тотално различни характеристики, като оплетката е мека и практически няма памет – те се развиват от шпулата със слаба памет и почти не образуват масури и не се оплитат.

7 – В зависимост от типа супервлакно, някои са с висока абразивна устойчивост и невероятна здравина на опън.

8 – Плетените влакна не се поддават лесно на възел в сравнение с монофилните.

9 – в сравнение с монофилните и флуорокарбоновите влакна плетените имат слаба здравина на възел. Повечето възли отслабват плетеното влакно доста повече от другите влакна.
Аз използвам възел Uni-knot и редовно го пирвързвам, като всеки път късам последните 30-60 см.
Освен това никога не връзвам супервлакната си директно на куката или вирбела, а винаги използвам отрязък от материал за лидер. Използвам модифициран възел Allbright за целта. Това е чудесен възел, който се изнизва от шпулата и през водачите на въдицата, без да се закача.

10 – Заради малкия си диаметър и гладкостта си плетеното влакно може да се изнизва от шпулата много бързо при замятане. Това означава, че големите диаметри шпули са по-добри (по-малко усукване и освен това шпулите не трябва да бъдат пълнени догоре с влакно. При пълните догоре шпули влакното може да “експлодира” и да се оплете непоправимо.

 

Кога се използва?
Вероятно защото това е високотехнологичен продукт с репутацията на изключително високо качество, много риболовци използват плетените влакна в широк аспект от риболовни ситуации.
Това е огромна грешка.
Независимо, че е изключително фино и здраво, някои от по-слабите му характеристики (лоша здравина на възел, ниска абразивоустойчивост, чувствителност и и липса на еластичност) означават, че не са предназначени за всякакви цели.
Аз например използвам плетени влакна само за някои специфични дейности по време на сладководен риболов, повечето от които се въртят около свойствата му за замятане.
Плетените влакна имат изключително малък диаметър за издръжливостта им на опън, комбинирано с нулева еластичност и слаба памет, така че те всъщност притежават феноменални качества за замятане и индикиране на кълване.
Тъй като винаги използвам шок-лидер, силата на замятане си остава същата. Голямата разлика е в много по-малкия диаметър на влакното, което същевременно е и много по-леко от монофилното. Затова то следва лидера с по-малка съпротива.
От това следва, че ако сравните еднаквия тест (издръжливостта на късане) на супервлакното с този на монофила, монофилното влакно ще се окаже много по-тънко – една от причините плетеното да лети по-надалеч.
При еднакви параметри, ако заметнете хранилка или дънна тежест с макара с плетено влакно, то ще излети по-далеч отколкото ако заметнете същия монтаж с монофилно влакно.
Ето защо плетените влакна са идеални когато замятането на голяма дистанция е от значение за улавянето на повече риби. На големи водоеми или реки, където риби като платиката, бабушката или шаранът се групират далеч от брега, възможността за замятане на голяма дистанция, която ви дава плетеното влакно, може да се окаже решаваща за успешния излет.
Липсата на еластичност (разтегливост) на плетеното влакно също помага за индикиране на кълването и установяване на контакт с рибата, която е поела стръвта на голяма дистанция.
Например, на един от нашите големи водоеми риболовците редовно използват за основно плетено влакно Berklеy Fireline 4-6 lb (1,8-3 кг) и много тежки хранилки, за да могат да замятат на голяма дистанция и да достигат до големите пасажи с бабушки и костури.
Както може да се предполага, бабушката може да кълве много капризно и неуловимо, но липсата на еластичност на плетеното влакно означава, че всяко движение се предаван на върха на фидера – риболовецът вижда кълването много по-отчетливо отколкото лекото потрепване, което се получава при използване на монофилно.
Когато става въпрос за засичане на тези кълванета, плетеното също е най-добро. Късо, отчетливо засичане с въдицата ще забие куката перфектно. В контраст с това, широкото засичане с въдицата може да доведе до празно кълване, ако използвате еластично монофилно влакно, което да абсорбира силата на вашето засичане.
Но дори при този вид риболов плетеното влакно не е съвсем безпроблемно за употреба, защото липсата на разтегливост може да доведе до откачания на риби, ако не вадите рибата много внимателно. При засичане е много лесно човек да приложи повече сила от необходимото и да претовари куката. В интерес на истината, риболовците, които използват плетени влакна в ролята на основно, когато ловят на дистанция с хранилка често използват дълъг отрязък монофилно влакно в качеството на шок-лидер. Предпочитаната от мен дължина в този случай е колкото четири оборота на макарата. За риболов на екстремално голяма дистанция шок-лидера ми обикновено би бил 2,7-3,6 кг (6-8 lb). Такава дължина еластично монофилно влакно влиза в ролята на буфер между въдицата и рибата и увеличава поемането на удара от монтажа.
Другият вид сладководен риболов, при който плетеното влакно е истински необходимо е спининговия риболов. Когато замятате и обирате воблера, блесната или джига обратно, малкият диаметър и липсата на разтегливост на плетеното влакно дават огромно предимство пред монофилното. Плетеното не само увеличава дистанцията на замятане, но и дава по-добър контракт с примамката при обирането й обратно. Това означава, че можете да усещате движенията й във водата, да регистрирате момента, когато рибата я атакува. Никога не ловя на спининг без плетено влакно.
Но за всички останали видове риболов – щека, плувка, мач, фидер на малка дистанция – плетените влакна създават повече проблеми, отколкото решения.
Така че, както виждате, последните високотехнологични супервлакна не винаги са най-добрият избор!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Распер
От Валентин Тошев - Тош   Във всяко българско семейство, къде на шега или наистина винаги се е водил спор между мъжа и жената кой кого е хванал. ...
Съдържание
Тайните на шампиона Платики на канал /4 От Алън Скоторн. Риболов на платики на щека на канала “Вурн” в Холандия Актуално За платики в жегите ...
Съдържание
Актуално Време за морунажи /4 Калоян Белополски разказва за зимния риболов на морунажи по реките Излет Следобедни кефали /8 От Краислав Димитров С муха ...
Риболов на сом с леки такъми
При риболов на сом повечето риболовци използват груби такъми. Съвсем друг подход има френския експерт по сомовете Ксавиер Вела, който постига учудващи ...
Лов на пъстърва с естествена стръв
  Месари, касапи, унищожители на ценни риби... Това често може да се чуе по адрес на риболовците, които търсят пъстървата с естествени примамки. Доста ...
Магията на тролинга
От Калоян Белополски   В последно време по всички големи язовири ежедневно могат да се видят десетки тихо пърпорещи лодки с разпънати настрани въдици, ...
Съдържание
По течението Шарани на пелети / 4 Калоян Белополски за атрактивния риболов на шарани под повърхността С муха и шнур Пъстърва с проходилка / 8 Проходилката ...
Познание
Само защото е облачно, това не означава, че условията са добри за риболов, твърди Стан Хедли.   Профил: Стан Хедли, автор на книгите ...
Сезон за лов на щуки
  Октомври е сезонът на щуките. Времето запладнява, настъпват първите дъждовни дни. Зъбатите хищници се развихрят. Сега е моментът да уловим някоя ...
Анатомия на рибата
Една от окуражаващите насоки на съвременния риболов е фактът, че риболовците искат да знаят повече за рибите, които хващат и така да ги предпазят ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6