Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Ало! Докторе! Що за безобразие! Прочетох в днешния вестник моя некролог! При това пишеше, че вие сте освидетелствали моята смърт. Вие видяхте ли вестника?
- М-да, видях го...А вие впрочем откъде се обаждате?

 Статия

Изкушението “ДРАШКОВИЧ”

Риби и Такъми (бр. 5 / 2009 г.)

Здравейте, читатели на любимото ни списание “Риби и Такъми”!
В тази статия ще се опитам да споделя с вас впечатленията си от практикуването на риболов на хищници с мъртва рибка по системата „Драшкович”.

 

От Мартин Господинов

 

Системата е употребена за пръв път от откривателя си Алберт Драшкович през 1967 г. и впоследствие навлиза широко в употреба заради голямата си ефективност. Това е една от най резултатните системи за риболов на едра бяла риба и щука.
Едно от големите предимства на системата е, че се използва естествена стръв. При добра игра със стръвта мнителността на едрия хищник може да бъде сведена но минимум. Какво по-добро предложение бихме могли да направим на едрия хищник от една истинска рибка, която при пробождане от двете тройки отдава естествена миризма на кръв? Това би провокирало всяка, дори и ситата риба, към атака.
За стръв могат да се използват различни по вид и размер рибки. Лично аз, когато търся щука слагам на системата малка каракудка с размери от 7 до 12 сантиметра. Тя има здраво тяло, което издържа на доста замятания.

 

Системата «Драшкович»
Можете сами да си изработите “Драшкович”, но в магазинната мрежа се предлагат доста добри готови системи. Една от тях е на фирмата Костал (Кostal). Това е една от най-добрите и с най-високо качество системи «Драшкович», предлагани у нас. Може да я намерите в повечето добри магазини за риболов. Ще ви спести доста време и нерви. Все пак риболовът трябва да е удоволствие.
Системата представлява голяма тел, огъната под формата на буквата “V”, която се вкарва в тялото на рибката. Към телта има прикачени два повода, а в началото на V-образната тел има навит къс отрязък медна тел. В повечето случаи пред главата на рибката стои и едно оловно топче, което позволява рибето да бъде замятано на дистанция.
Има и два къси повода, завършващи с тройки. Единият повод е по-къс от другия. Това е направено с цел тройките да се забият в тялото на рибката на места с повече костици, за да издържи стръвта повече замятания. Ако монтирате тройката в коремната част на рибката, това би ви довело до бързото й унищожаване като ефективна стръв, защото би разкъсало рибката при замятане. Аз лично препоръчвам тройките да се закачат от двете страни на рибката - едната се забива в близост до хрилната перка, а другата - в близост до опашния плавник.
Телта може да се монтира по два начина. Единият е да се прокара през очите на рибката и след това се намотава около устата й. Другият начин е телта да се прекара зад хрилните капаци и да се намотае там. Използването на металния повод за мен влошава играта на примамката. Аз лично не съм имал прегризване досега на „Драшкович”, макар че няколко пъти съм улавял риби с тегло над 6 кг по този метод. Щуката преобладаващо се закача на средната тройка и по-рядко отзад. Това е така, защото щуката няма време да поглъща примамката, както при риболов с жива стръв, а и в повечето случаи хищникът атакува отдолу-нагоре. Големината на рибката, с която се лови, обикновено е 7-12 см и при атака на щуката ще й бъде трудно да погълне веднага рибката заради големината й. Още повече, че щуката захапва своята жертва през средата на тялото. Рибките, по-големите от 12 см се водят доста по-трудно. Когато замятате стръвта си, трябва да го правите възможно най-плавно; така вашата примамка ще издържи за по-дълго време.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Техника на риболов в обрасли водоеми

Има няколко закономерности при използването на система “Драшкович”, които са в пряка зависимост от вида на водоема, на който смятаме да ловим. В преобладаващия брой случаи ловим щуката в доста обрасли водоеми (блата, пресевни и т.н.). За да можем да използваме „Драшкович” на такива места, е необходимо леко да „тунинговаме” стандартната система, т.е. да я подобрим. Това, което трябва да направим, е да разтопим част от оловната глава (ако сме на водоема, става и със запалка), за да намалим грамажа на оловото. Взимаме малко стиропор, режем няколко тънки лентички в зависимост от големината на рибката и ги натъпкваме в устата на рибето с кохер, като внимаваме да не нараним рибката. Не бива да се прекалява със стиропора. Все пак оловото трябва да потапя рибето, за да можем да го водим атрактивно.

Игра със стръвта
За да разчитаме на успех при улова на щука, трябва да водим примамката колкото се може по-бавно. Разбира се това зависи от конкретните условия, но съм забелязал, че щуката реагира доста по-добре на бавно движеща се примамка. Воденето на примамката става с неравномерни темпове и паузи. Прилича до голяма степен на воденето на туистер. Общо взето се характеризира с повдигане на стръвта от дъното с китката на ръката и разклащане на мъртвата рибка. Целта е максимално да придадем естествено движение на умираща или болна рибка. Никоя щука не би издържала на това пред нея да се мотае апетитна, лесно достижима храна. Забелязал съм, че много често щуката атакува примамката при издигането й от дъното или при почукването с нея по дъното. Когато се вдигне облак на дъното при неколкократното почукване на рибката, щуката доста често я атакува. Нужно е да играем плавно със стръвта, да няма много големи амплитуди на придърпване и прекалено резки движения. Обикновено щуката стои в засада и изчаква да мине някоя рибка покрай нея. Поведението й коренно се различава от това на такива динамични хищници като бялата риба или костура, които интензивно гонят примамката. Щуката просто си стои в засада и чака подходящия момент. Именно затова е нужно примамката да се движи по-бавно - за да може хищникът да забележи примамката от далече и да има време да реагира.
Обикновено ударът е доста рязък. Авансът ви трябва да е добре настроен, защото една едра щука лесно би скъсала основното влакно. Нужно е да се дозасече, за да се дозабият тройките в кокалестата уста на хищника. Понякога усещаме само почукване по примамка. Това означава, че сме имали атака, но рибата не е успяла да налапа нашата примамка. В такъв случай стръвта трябва да се забави за секунда – в този момент тя се спука към дъното и я раздвижваме леко с плавни движения на китката. В повечето случаи следва мълниеносна атака. Ако не последва моментален удар, мятаме няколко пъти на мястото, на което сме имали неуспешна атака. В повечето случаи щуката ще нападне мъртвата рибка, тъй като вече сте привлекли вниманието на хищника и сте раздразнили ловния му инстинкт.

Привлекателна стръв
Ако искате да повишите привлекателността на вашата примамка, може да я ароматизирате с течен спрей на фирма Sensas. Той е предназначен специално за риболов на щука. Необходимо е само да се напръска стръвта (може и изкуствената примамка) и само се изчака една минута преди да се заметне стръвта във водата. Смятам че при риболов в мътна вода това би повишило ефективността на нашата стръв с пъти повече, защото щуката разчита главно на зрението и странична си линия при лов. Но когато водата е доста замътена, щуката използва главно страничната линия и обонянието си. Хващал съм щуки в доста мътна вода благодарение на ароматизирането на стръвта.
Има също и доста голямо значение колко е голяма стръвта, която ще използваме. Забелязал съм, че в мътна вода имам по голям успех, ако ловя с по-едри рибки за стръв.

 

Техника на риболов в чисти водоеми

Когато ловим щуки в големи и чисти от растителност дълбоки водоеми (бивши кариери), за предпочитане е да използваме стандартната система „Драшкович”. Там щуките се придържат по-близо до дъното и по-голямата оловна тежест ще ни позволи по-лесно да претърсим дълбоките места. Разбира се, сонарът и лодката са незаменим помощник за такива места. Обикновено щуките се придържат към по-дълбоките ями. Рязкото пропадане на дълбочината и полегатите склонове често се използват от щуките за засада. На такива места можем да уловим трофейна риба. Ако нямаме удар след петнадесетина замятания, трябва да вдигнем примамката, за да започне тя да се движи в по-горния воден слой над ямата. Често щуката стои с глава, вдигната към повърхността на водата, и е напълно вероятно да не е забелязала нашата стръв. Не рядко точно след повдигането на примамката над ямата се предизвиква атаката на свирепия хищник. Понякога през късна есен и ранна пролет, когато водата е още студена, там често се наблюдава групов лов на хищници, тъй като по това време на годината малките рибки са групирани точно на такива места, и там стои и щуката. Тогава се постигат страхотни резултати с метода „Драшкович”.
Островите във водата също са сред горещите точки във водоемите, около които присъстват тези хищници. В зависимост от големината на острова там може да се спотайват по няколко риби. На такива места може да разчитате на добър риболов. Общо взето винаги има някоя спотаена риба в началото (на носа) или на самия край на острова. Винаги претърсвайте тези места със система „Драшкович”. Много често това са сред най-дашните места във всеки един водоем. Ако сте уловили риба на такова място, може да бъдете сигурни, че скоро на същото това място може пак да разчитате на улов.
За да се надявате на добри улови на този предпазлив хищник, ще са ви нужни доста излети и практика, за да можете да опознаете нрава и привичките на щуката, защото всеки водоем, в който се среща този хищник, си има своите особености, и познавате ли ги добре, винаги ще можете да се похвалите с добър улов !

Наслука на всички колеги през новия риболовен сезон !!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За есенни бели мрени
 От Краислав Димитров   Нещо взеха да ми омръзват щуките. Загуби ми се тръпката. То като с пържолите... всеки ден пържоли, пържоли и на десетия ...
Съдържание
Актуално Приказка за таймените 1 / 4 Калоян Белополски за една от най-популярните дестинации за риболов на таймени, леноци и хариуси - ...
Истината за паметта на рибите
 Д-р Стив Гарнър   Широко разпространен е митът, че рибите имат къса памет, която може да бъде измерена в секунди. Ако ловите, или работите с ...
Съдържание
Актуално За скобари на Дунав / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на скобари на мамка С муха и шнур Привлечи и излъжи / 10 Пол Ричардсън лови, като ...
Пролетни “баби” и каракуди
Краят на март и началото на април е време, в което рибите по всички язовири се активизират. Реките все още са прекалено високи и мътни, но по множество ...
Уклей
Уклеят е един от най-разпространените видове риба в България. Причина за това може да търсим в подходящия климат, който предоставя отлични условия за ...
Комбинирани примамки
Методът , който някога се наложи да изпитаме от безнадаждност, днес се прилага усилено от професионалните риболовци на бяла риба в Холандия и Белгия. Става ...
Риболов на шарани през пролетта
От Ивайло Пенев   Здравейте, драги читатели на списание “Риби и такъми”! Дългата и студена зима си заминава и най-после идва пролетта, а ...
Съдържание
Актуално В царството на таймените 2 / 4 Калоян Белополски продължава разказа си за риболова на таймени в Монголия Муховръз Как да вържем Waterhern Buzzer ...
Лефериада
Тази есен се оказа най-рибната в сравнение с предишните десетина години по българското Черноморие. Първоначално хит бяха паламудите. За техния риболов доста ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
sa6o 2010-10-15 23:05:19

bravo, mn e dobra, samo 4e na dunava ne im haresva dra6kovi4

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6