Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Срещнали се двама приятели, след като дълго време не се били виждали.
- Ей, откога не сме виждали?! Да отидем да изпием по едно!
- А не! Аз спрях пиенето!
- Защо???
- Помнишли миналото лято?
- Да.
- Ами аз не!

 Статия

За костури с кастмастер

Риби и Такъми (бр. 6 / 2009 г.)

През първата седмица след влизането в сила на забраната останаха малко варианти за риболов на хищници. Реките и богатите на риба язовири отпаднаха от списъка с местата, възможни за излети. Около София останаха няколко баластриери плюс доброто старо езеро на Панчарево, възможни човек да отиде и да похвърля въдица. На всичкото отгоре в делничния ден, който бях избрал за риболов, валеше отвратителен дъжд. От предната вечер обаче бях стегнал раницата с примамките, а спинингът чакаше кротко в калъфа в коридора. Накъде да поема?

 

От Станил Йотов

 

Спомних си, че миналата година съм правил няколко успешни спинингови излета на водоема до кв. Враждебна. Погледнах още веднъж компромисния списък на ИАРА с местата, разрешени за риболов по време на забраната. Водоемът, който се пада точно до оградата на летището в София вероятно влизаше в същия списък, тъй като е на територията на столичното предградие. Нямаше какво повече да мисля, и след час вече вървях по брега на гьола.
Целта ми бяха костурите, които преди това бяхме ловили през зимата, когато водоемът се сковаваше с лед. Тъй като обичам да провеждам „тематични излети”, още у дома бях решил да изключа възможността да опитам с някоя по-едра примамка за щуките, които напоследък се поразселиха на това място. Костур и толкова.
Снаряжението ми включваше любимата ми въдица Berkley с акция 5-15 и параболичен строй, макара Sirio, спинингово влакно Focus със сечение 0.165 и две кутии с примамки. Ако беше лято, вероятно щях да заложа на някоя от многобройните ми бели въртележки от най-различни марки. Когато костурът е активен, това са много сполучливи примамки. Сега обаче ситуацията беше друга. Не се виждаше нито хищникът да гони, нито въобще някакви признаци за присъствие на раираните разбойници, които бяха моята цел. Нормално – рибата хвърля хайвер и в повечето случаи е пасивна. Все пак, за да не ме гризе съвестта, повъртях около половин час две-три въртящи блесни, за да се уверя, че днес не е техният ден. Нито почукване, нито дори подгонване не видях. Когато е активен, костурът върви след примамката почти до брега, ако не удари по-рано. Сега – нищо. Налагаше се да се вкарат в ход другите примамки, с които се бях подготвил.
Тъй като предполагах предварително, че ще се наложи да ловя костур близо до дъното, се бях запасил с някои екстри. В кутиите ми кротуваха десетина кастмастера, джигови глави, силиконови примамки и няколко клатушки, доказали себе си в предишни излети. За късмет започнах с кастмастерите, които се оказаха печеливша примамка за деня. Първоначално се налагаше да намеря място с неравно дъно, където костурите вероятно се бяха скупчили. В този период рибите са на групи, и се налага да ги търсим. Започнах да замятам с един от кастмастерите, като първоначалната ми цел беше да открия място с по-рязка смяна на дълбочината. Това се постига, като тътрим примамката по дъното, замятаме през няколко метра и отчитаме дълбочината по падането на примамката. Не след дълго намерих участък, където имаше повече от два метра разлика при две съседни замятания. Поставих един кастмастер на „Кондор” с тегло 10 грама, заметнах, и не след дълго усетих първия удар. Костур около педя, мъжкар. Ето за това бях дошъл...
Поначало кастмастерите не са от най-разпространените примамки сред българските спинингисти. Колегите много повече предпочитат да ловят с блесни, воблери и силиконови примамки. Дори и при подледен риболов кастмастерът е ненужно пренебрегван за сметка на отвесните блесни. Всъщност кастмастерът се оказва една от най-подходящите примамки, особено ако става въпрос за капризни рибки и редки кълванета. Когато костурът е активен и гони, ще го хванем и на най-куцата въртележка от кутията ни. Ама като не кълве? Слагайте кастмастера, няма да сбъркате.
Върнах костура обратно във водата и продължих с риболова. Ясно беше, че на това място ще има още риба и не е нужно да се местя веднага. Тъй като ловя съвсем инцидентно с кастмастери, не знаех какво точно да правя и се оставих на импровизацията да ме води. В хода на излета установих, че тактиката ми се свежда до няколко етапа в подаването и воденето на примамката. Във всеки от етапите имах този ден поне по една уловена риба. Поначало съм противник на монотонния и еднообразен спининг, а обичам да водя примамките по най-различен начин. Убедил съм се, че именно разнообразието ни носи добрите резултати в дни, когато рибата не е активна. Затова ловях по следните начини:

 

Тътрене
Терминът изглежда малко жаргонен, но илюстрира най-точно движението на кастмастера. След замятането оставяме примамката да падне до самото дъно. Тъй като кастмастерите планират много атрактивно, можемда очакваме удар още веднага при падането на дъното. Това обаче става най-често когато сме уцелили ято костури и рибата е много активна. Независимо от това, при падането е добре да държим влакното да се размотава така, че да можем да го изпънем веднага след падането на кастмастера долу и да усетим евентуалния удар. Ако сме готови със засечката, рибата е наша.
След това започва самото тътрене. Мой колега, разполагащ с доста по-голям опит с кастмастерите, ми е казвал, че голямата заблуда се състои в това, че доста хора смятат кастмастера за примамка, която трябва да подскача по дъното, да се издига и спуска надолу и така да привлича рибата. Това също работи, но бавното тътрене по наклоненото дъно има по-добър ефект.
Как се постига това? Ето какво се случи при втората ми риба за деня – заметнах на около 25 метра, оставих примамката да падне долу и започнах да влача съвсем леко кастмастера по дъното. Върхът на пръчката ми беше свален долу, близо до водната повърхност, сочейки наляво. Водех кастмастера с неравномерни придърпвания, при всяка от което местех примамката от 5 до около 30 см. През цялото време се опитвах да си представя какво се случва от другата страна на линията – кастмастерът се движи бавничко, с паузи от по няколко секунди, и вдига облачета от тиня. От време на време разнообразявах движението с лек рязък подскок на кастмастера, който се постига с отривисто движение на китката нагоре. Хра-а-а-с – изглежда бях уцелил правилната тактика, тъй като осреща нещо налапа примамката и започна да опъва. Оказа се хубав костур, по-едър от първия. След него клъвнаха още два и след това атаките в този участък приключиха.
Потърсих друго място, което да отговаря на изискванията ми за дълбочина и неравно дъно. Отказах се да замятам в плитката част на водоема, където има много водорасли по дъното и трябваше да слагам въртяща блесна, освен ако не исках да ловя купища водорасли. Ориентирах се към по-дълбокото и не след дълго намерих място, което ми изглеждаше подходящо. Сложих силиконово октоподче с джигова глава и след още няколко замятания улових един костур. След това скъсах примамката в нещо по дъното, и върнах в употреба кастмастера. Не знам защо обаче тътренето не даваше резултат. Трябваше да опитам нещо друго.

 

Водене с подскоци
На кастмастера това му е хубавото, че има разнообразие във воденето. Докато при риболов с въртяща блесна например в затворен водоем трябва непрекъснато да навиваме и това създава предпоставки за еднообразие, кастмастера можем да го тътрим, а можем и да караме да подскача по дъното. Този вид проводка е по-агресивна от бавното влачене по дъното. Подскоците се извършват по два начина. В повечето случаи колегите правят манипулацията с върха на въдицата. Аз понеже съм зодия „Рак” и върша всичко наопаки, често правя това нещо посредством въртене на макарата. Държа пръта нагоре, влакното е изпънато. Преценявам колко влакно обира макарата при един оборот на ръчката, и така карам кастмастера да подскача. За да му развалям планирането при падане на дъното, спускам надолу върха на въдицата в момента, в който примамката стигне най-горната точка на скока. Извърших това десетина пъти и тъкмо мислех, че греша някъде и трябва да пробвам нещо друго, когато – бам! – и костурът беше там. Удари много отчетливо, а за мен остана удоволствието, че съм го излъгал.
Дотук направих два извода. Първо – костури има, но са капризни и не кълват на какво да е и как да е. Искат повече старание и фантазия, за да ни уважат. Второ – нападат повече от агресия, отколкото от нужда да се хранят. До този извод стигнах, тъй като абсолютно всички уловени риби бяха мъжки и пускаха бяла течност при изваждането им. Очевидно пазеха размножителния процес и нападаха моите малки метални натрапници повече от инстинкт за съхранение на поколението, отколкото от нужда за хранене.

 

Кастмастерът оживява
Ясно е, че беше ден за експерименти. Хранах още един костур на това място, после кълването престана. Преместих се на стотина метра, намерих нова неравност по дъното и започнах да замятам там. Реших да проверя какво ще се случи, ако увелича паузите между отделните движения на примамката. На един зимен риболов това се оказа хубава такитка за риболов на костури със зимна блесна, защо да не проработи и сега? Започнах да работя така – оставям примамката да падне долу, въоръжавам се с търпение и броя бавно до десет. След това или придърпвам леко кастмастера по дъното, или го карам да направи лек подскок. Оставям го да падне долу, държа влакното изпънато и пак броя до десет. Ново движение, пак пауза. Не се наложи да чакам дълго – един от раираните бандити там долу атакува смело. Очевидно си е помислил, че рибата е мъртва, и изведнъж е озверял при вида на „оживелия” дребосък.

 

Активно водене
Разбира се, възможно е да попаднем в ситуация с много активни риби, и тогава цялата тази гимнастика с тътренето, подскоците, паузите и разнообразните движения става напълно излишна. Нещата се свеждат до това да се измахаме към пасажа с костури, да оставим примамката да стигне дъното, и след това да почнем да караме кастмастера енергично да подскача с движение около 40-50 см над дъното. Държим въдицата нагоре, тъй като трябва във всеки един момент да чувстваме какво става в другия край на линията. Това е схемата, по която се лови най-често със силиконови примамки и всички други подобни видове, които играят по дъното. Впрочем по този начин можем да предизвикаме към атака и доста нерешителни хищници, които не биха клъвнали по някой от предишните методи. Можем да варираме с много елементи от това активно водене, да сменяме теглото на кастмастерите и въобще да правим каквото си искаме, стига да имаме предчувствието, че това ще учести кълването. Най-важното е да не бързаме, да не сме нетърпеливи и да сме решили, че ще усвоим риболова с кастмастер. Най-добре е да го практикуваме заедно с джиговия риболов, тъй като са доста сходни, и често пъти нещата опират само до смяна на единия вид примамки с другия.

 

Избор на примамка
Кастмастерите се предлагат в най-различни размери и тегло. Има и за феновете на ултралайт-спининга, има и за тези, които обичат по-тежкия риболов. Аз например в небогата си откъм опит практика с кастмастер съм забелязал, че в моя случай ми кълве добре на примамките на „Кондор”. В началото на април например имах интересен случай на състезанието по спининг на клуб „Стари видри”, което се проведе на „Жребчево”. Стартирахме призори, като голяма група риболовци се отправихме да ловим в участък, който след това се оказа, че е държал най-малко риба. Ясно беше, че ако искаме да уловим някоя бяла риба, трябва да се стремим да заметнем максимално навътре. Поставих 14-грамов кастмастер и се измахах колкото мога. Започнах да ловя с тътрене, а от двете ми страни имаше по десетина колеги. За четвърт час ми удариха две бели риби, едната от които изпуснах още навътре, а друга се откачи при изваждането на брега пред очите на останалите състезатели. Между тях си хванах една риба – морунаж от близо половин кило, незнайно защо решил да нападне кастмастера. Беше налапал уставно тройката за учудване на всички начело с мен. След това си скъсах примамката, нямах друг от този размер и марка, и до края на състезанието не направих нищо, макар че лових само с кастмастери. Колегите хващаха сулки със силикон, но аз упорствах, за да стигна до извода, че за всяка примамка си има ден.
В общи линии изборът на кастмастер се свежда до грамаж, размер и цвят. В масовия случай кастмастерите варират между 4 и 10 см, и тегло в рамките на 8-20 грама. Има и по-малки, които също стават за риболов на костур в ситуации, когато хищникът е склонен да атакува само съвсем малки жертви. По цвят ная-често са сребристи или златисти, някои от тях с холограмна лепенка. Аз имам и такива с холограм, но в България риба с тях не съм улавял. Миналата година в Тунис на такава примамка ми клъвна някакъв средиземноморски звяр, който ми прегриза тънък метален повод за щука, поставен неблагоразумно от мен въпреки напътствията на местните риболовци да не рискувам с тънкия метал, а да сложа нещо по-дебело, от най-грубите щукарски поводи. В руската школа, където риболовът с кастмастер е доста по-напреднал, често пъти примамката с е оцветява наполовина или в синьо, или в червено.
По отношение на размера изборът се свежда до това да разберем дали костурът е сит, или гладен. Ако му липсва апетит, ще се наложи да поставим възможно най-малката примамка. В други случаи е възможно да се сблъскаме с куриоза, че костурът кълве само на 5-сантиметрови кастмастери и толкова. Това се обяснява с факта, че именно това е размерът например на уклейките, които са основна храна на хищника в съответния водоем.

 

Цвят на примамката
Най-често цветът се определя от дълбочината, на която ловим. Ако пред нас е много дълбоко, най-добре е да използваме тежки примамки без оцветяване, тъй като там долу спектърът на цветовете е малък. Разбира се, производителите предлагат вариации като например холограмните покрития, релефните метални повърхности на примамките и други видове покрития. При риболов на дълбочини до 7-8 метра можем да опитваме с различни видове оцветяване. Някои допълнителни аксесоари като червения шлаух на тройката или пискюлче искрящи нишки могат да се окажат отлични атрактори и да привлекат рибите.

 

Марки
Наскоро много се смях на един колега, който беше казал „Долу безкалъфните такъми” в старанието си да подчертае, че лови с последните писъци на риболовната техника. В крайна сметка рибата не чете какво пише на примамките, макар че при кастмастерите ъгълът на срязване и сплавта са от огромно значение. При мен например добри резултати дават воблерите „Кондор”, чиято цена на единична бройка не достига дори и 2 лв. При кастмастерите обаче има една марка, която е над всички други – американската АСМЕ. Макар че риболовците от по-старото поколение си падаме малко неоромантици и често пъти с умиление си спомняме за примамките от бившия СССР, именно американците от АСМЕ са тези, измислили и патентовали кастмастера. Дори и известни спинингисти от руската школа като Константин Кузмин свидетелстват, че за пръв път за кастмастер в Русия се е говорило в началото на 80-те години и то в смисъл – вземате парче желязо, изпилявате го от двата края и ето ти работеща блесната. Рибата е тъпа и, удивително, кълве и на тази щуротия. Във времената, когато киевския завод „Сокол” плагиатствал едно към едно блесните на „Мепс”, а в ленинградския „Балтика” се правели пиратски изделия на „Тоби”, американците отдавна са разработили кастмастерите на АСМЕ, които днес са всепризнати в целия свят.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Риболов на амур
Белият амур се лови напролет и наесен и задължително в тихо и слънчево време, от изгрев слънце до свечеряване. Задължително трябва да се пази тишина, в ...
За щука в студа
Здравейте, читатели на сп. “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя опита си в риболова на щука в нашите затворени водоеми - както ...
Съдържание
Новини /4 Морски риболов Лефериада /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на черноморски лефери На спининг Даунригер:плюсове и минуси /12 Как ...
Един различен риболов
  От Краислав Димитров   Събота... събота, като събота... Но, не! Събота - един различен ден! Тая сутрин немаше време и за кафенце даже. ...
Време за морунажи
от Калоян Белополски   С напредването на есента и началото на зимата все повече видове речни риби постепенно спират да се хранят. Най-вече ...
Скрий и търси
Успешното замаскирането на влакното и монтажа и ще ви помогне да уловите повече шарани – факт! Така че не пропускайте съветите на консултантът на Fox ...
Сезон за лов на щуки
  Октомври е сезонът на щуките. Времето запладнява, настъпват първите дъждовни дни. Зъбатите хищници се развихрят. Сега е моментът да уловим някоя ...
За шаран и амур през есента
  От Христо Георгиев   Есента е любимото ми време за риболов. Последните топли дни на лятото и първите есени дни навяват в мен спомени за ...
Какво влакно е най-добро - монофилно или плетено?
  Решавайки въпроса с избора на стръв, на спинингиста му предстои още една задача - да избере влакно. Това не е толкова сложна работа, тъй като ...
ЛИПСА НА САМОСЪЗНАНИЕ, ИЛИ???
Привет! Казвам се Недко Сапунджиев. Следя с интерес вашето списание “Риби и Такъми”, както и DVD-та към него. Признал съм ви, майстори сте! С ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6