Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Из ръководство за лов на мечки в Чукотка.
- Как може да се разбере какъв вид мечка сте срещнали в гората?
- Промъквате се незабелязано изотзад и с всичка сила изритвате мечката по задника. След това възможно най-бързо се качвате на близкото дърво. Ако мечката се качи на дървото и ви изяде - това е черна мечка. Ако, обаче, първо събори дървото и после ви изяде - това е гризли...

 Статия

Тайните на силикона

Риби и Такъми (бр. 6 / 2009 г.)

В цяла западна Европа, че и в Северна Америка открай време ловят най-успешно белите риби на различни видове силиконови примамки. Разнообразието от цветове и форми е безкрайно. Тук те станаха популярни отскоро. Досега никой не им обръщаше основно внимание и при риболова на бяла риба се залагаше единствено на влаченето на воблери от лодка. Силикони се ползваха насериозно само зимата, и то на два-три язовира, и доста рядко по река Дунав наесен.
Тази година се оказа, че през пролетта, когато белите риби се групират и започват да бранят местата, на които ще се размножават, стават особено агресивни и налитат стръвно на преминаващите наоколо силикони. На язовирите “Ивайловград”, “Цонево”, “Студен кладенец” и на “Жребчево” през април се ловяха стотици бели риби от лодка на силикон. Този риболов се очаква да продължи и след забраната, така че времето на силикона тепърва предстои.

 

 

От Калоян Белополски

 

Още в началото на април белите риби изплуваха под строй от дълбините и се насочиха към плитките 3-4 м загрети заливи на язовирите. Там, където има подводни скални прагове или просто камъни мъжката бяла риба си избира участък и започва да го подготвя, за да дойде женската и да хвърли хайвера, след което мъжкарят го опложда и пази докато се излюпят малките бели рибки. Този ритуал продължава близо месец. Белите риби се конкурират подобно на някои бозайници и често се бият помежду си, бранейки най-перспективните места. Поради тази причина по рибите има рани от зъби и разкъсани перки. В този период белите риби са изключително агресивни и нападат всеки натрапник, приближил се до гнездото. Поради тази причина тези хищници стават честа плячка за риболовците, намерили гнездата им. Тъй като хайверът на белите риби се излюпва само ако мъжкия го аерира с перките си, ако рибата е уловена и не е пусната обратно всичкия хайвер в гнездото им загива. Това е една от важните причини, поради което е желателно уловените риби да се връщат обратно във водата. Поне по-голямата част от тях. Белите риби хвърлят хайвер по-рано от мирните риби и реално пролетната забрана е закъсняла за тях. Тук е времето да изразя остро несъгласие с пролетната забрана за риболов, която се налага повсеместно за всички пролетно- лятно размножаващи се риби. Риболовът на щука е редно да е забранен през месеците февруари и март, а този на бяла риба през март и април. Точно тогава рибите се размножават и съответно се групират, ставайки лесна плячка за рибарите. Така или иначе законите са такива, каквито са. По това време на годината кълват само мъжките бели риби и именно те стават жертва на инстинктите си.
Силиконовите примамки се атакуват безпощадно от белите риби. Кога като натрапници, кога като плячка. При този риболов колкото и да изглежда лесно на пръв поглед, се оказва, че единици ловят успешно, а останалите предимно гледат. Например на яз. “Ивайловград” близо месец преди забраната участъците с групирани бели риби са обсадени от стотици лодки, пълни с риболовци, разхождащи по дъното всевъзможни силиконови примамки. Отявлено обаче си личи, че само някои риболовци ловят успешно. Те просто са усвоили добре логиката на риболова, а именно как точно да водят примамката си. По принцип има старо схващане, че силиконовата рибка трябва да се води с къси резки тласъци, наподобяващи уплашена бягаща рибка. Може би в друго време на годината този начин на водене на примамките да е давал резултат, но сега не е така. Далеч по-удачно е силиконът едва-едва да се помества по дъното само с леко, много бавно движение на върха на пръта и съответно обиране на влакното. Оловната глава на рибката я държи с опашката нагоре и съответно така се имитира хранеща се по дъното рибка. Ето това сега влудява белите биби, които си мислят, че рибката необезпокоявана си похапва от вкусния им хайвер. Това поведение на примамката задейства инстинкта им и те захапват рибката с цел не да я изядат, а да я обезвредят. Поради този факт рядко се случва сега бялата риба да налапа цялата рибка, докато в друго време на годината това е естествено. Сега празните удари са много, тъй като бялата риба хапе примамката подобно на разярено куче. За да се увеличи ефективността на голямата единична кука, стърчаща от гърба на силикона, се закача и допълнителна тройка №4. Друга хитрост е в опашката на силикона да се имплантира стиропорено топче или да се залепи малко порест полиоретан, използван от шаранджиите за повдигане на стръвта. Много е важно при бавното водене на примамката опашката примамливо да се клатушка нагоре, а не да се валя по дъното. Тогава хищникът много по-лесно налапва куките. Друг способ за отвесиране на примамката е употребата на триъгълни глави с форма на рибешка глава плоски отдолу, които застават така на дъното, че държат опашката на рибката вирната нагоре. Примамката е добре да се води по самите камъни и то много бавно. Това води и до много късания и загуба на примамки, но така е - за да вземеш, трябва да дадеш. През пролетта на повечето водоеми водата е доста замътена и поради тази причина най-резултатни са ярките флуоресцентни цветове силикони. Независимо дали са зеленикави, жълти, оранжеви и т.н.
Добре е при този риболов да се използва плетено влакно с диаметър 0,15-0,20 мм. Цветовете са въпрос на избор и нямат особено значение. Хищниците се интересуват от примамката и не обръщат внимание на влакното. За сметка на това силиконите се влачат из камъните и оловните глави непрестанно се заглавят в тях. Ако не използва плетеняк, късанията ще следват едно след друго. Ако пък се замята на чисти места, просто няма да кълват белите риби. Освен това плетеното влакно индикира на върха на пръта пътя на примамката и се усеща отлично всяко нейно движение и съответно всяко почукване от страна на хищника. Това именно е най-важно, тъй като ако не последва засичане, просто не хващате рибата. Влакното се връзва на вирбел, а за него се закача оловна глава до към 10 г, тъй като се лови на плитко. Най-разпространени са кръглите глави, но напоследък триъгълните глави с форма на рибка се налагат все повече. На куката се нанизват ярки силиконови рибки или туистери, но само от реномирани марки като Mister Twister, Relax, Pro logic, Aktion Plastiks, Mann’s и т.н. При тях силиконът е качествен, геометрията на примамката е добре измислена и примамката се движи естествено и при най лекото подръпване. На разни евтини ментета резултатът почти винаги е плачевен. Използват се най-често силикони с форма на рибка, но вършат работа също така и туистерите и примамките с причудлива форма. Най-важно от всичко е начина на водене и мястото, на което се води примамката. Силиконовите рибки най-често са с размери от 9 до към 15 см. Някои риболовци традиционно използват 5-6 сантиметрови силикончета като за костури, но това не е добро решение. Резултатът на едрите примамки е по-добър. Те се забелязват по-лесно от рибите и ги дразнят повече, което води и до по-голям брой атаки.
Въдицата е добре да е спинингова на 2,40 или 2,70 м с чувствителен връх, за да индикира почукванията. В последните години производители като Shimano, Mitchell, Balzer, D.A.M. и др. пуснаха на пазара специални въдици за риболов със силикони. Те са с доста мек, тънък, свръх чувствителен връх като на фидер и надолу към дръжката се втвърдяват. Предназначени са основно за риболов на бели риби. Някои за риболов на джигове, а други за риболов на дроп шот. Тук обаче става въпрос за чист джиг риболов. За него въдиците също са с чувствителен, но не толкова тънък връх. За употребата на едри силикони и влаченето им из камъните си се изисква сравнително твърда въдица.
Воденето на примамката става като се заметне на 30-40 м от лодката, остави се да стигне до дъното и съвсем леко се придърпва с върха на въдицата. Така се придвижва около метър, след което се намотава с макарата излишното влакно. Резки и нервни придръпвания не е нужно да се правят. Все пак леко може да се придава игра на силикона с върха от време на време. Но съвсем леко. При всяка проводка трябва да се усеща тътренето на примамката по камъните. Точно там следват ударите. Понякога те са едва доловими драскания, спиране на примамката и плавно огъване на върха и по-рядко рязко подръпване или отчетлив удар. Дори често се случва докато се опитваме дърпайки силно да отклиним закачения в камъните силикон да го откачи налапвайки го нервирана бяла риба... Понякога бялата риба следва примамката и само я побутва. Удря едва когато тя стигне под лодката.
Ето и малко подробности относно старта на риболова на силикони на яз. “Ивайловград”. Още от зимата някои от известните спинингисти в Пловдив начело с легендарния Наско Боянов започват да обмислят варианти да тестват белите риби на силикони по местата на които те се ловят на влачене. Речено – сторено. Още на първия излет в края на март на “Ивайловград” след първите няколко удара на бели риби на широкото през с. Бориславци Наката спира да пробва на силикон. На влачене рибите му удрят на един праг в плиткия разлив. На сонара се вижда прага, но как продължава и как изглежда не се разбира. За 30-40 мин. няма успех и си продължават риболова на влачене. На следващия излет пак там улавят няколко риби на влачене и този път добре известния сомаджия Краси Стикото също от Пловдив се пробва да лови на силикон в същия район. Той, обаче има един уникално силен коз. Супер модерния сонар на Humminbird - Side Immaging. Той за разлика от конвекционалните сонари показва подводния свят като, че ли снима подводна камера. Образа е изцяло триизмерен и може да се определи лесно релефа и вида на дъното. Ивицата от камъни се вижда идеално в голямата и дължина. Точно в това е разковничето на успеха. Краси започва да облавя каменистата ивица и... кълванетата следват едно след друго! При това само елитни риби между 3 и 5кг! Наско и останалите бързо се присъединяват и фиестата започва. Не след дълго всички влачещи лодки се закотвят до тях и вадят силиконите. За по-малко от час се събират поне 50 лодки... Да обаче нищо не хващат, а Краси и Насо направо ги спукват. На следващия ден идва и Румен Карфицата. Само двете им лодки ловят гол след гол, а останалите едва се разписват с някоя случайна риба, въпреки, че кръстосват навред със силиконите. За няма и три дни в цялата страна се разнесе нова мълва, че някакви пловдивчани измислили нова тайна съставка с която мажели силиконите и затова хващали риби! Даже имаше слухове, че най-нагло си оставяли въдиците на борда на лодките и белите риби ги дърпали като на дъно... Един вече не издържал и умишлено закачил примамката на Краси. С трепет я извадил да я разгледа отблизо. Оказал се най-обикновена силиконова рибка, забравил, обаче да я помирише, затюхкал се по-късно. Само за седмица всичко това прерасна в някаква истерия. Постепено, обаче по-добрите риболовци започнали да схващат логиката на риболова и да ловят все по-успешно. Бавното водене на силикона точно в камъните и конструирането на силиконова примамка с вирната нагоре опашка постепенно започнало да ощастливява и десетки други риболовци. Лошото, обаче е, че малцина връщали рибите обратно. Седмица преди влизането на забраната успяхме да направим филм за този толкова динамичен и тънък риболов в компанията на Краси, Наско и Румен, който съвсем скоро ще може видите само на DVD в списанието. Тогава също уловихме доста риби, но трофейните бяха малко. Само Краси и Румен извадиха няколко трофейни риби от които най-едрата беше 4,400кг. Явно “бостана” постепенно беше обран и на мястото на едрите риби се настаняваха все по-дребни. Въпреки че беше делничен ден на мястото имаше поне 20 лодки. Силикони хвърчаха навсякъде, но пак само определени хора се справяха добре. Все пак повечето лодки бяха уловили по десетина риби. почти не видях някой да връща риби във водата, дори и малките.
Подобен риболов върви и на други язовири като “Цонево”, “Студен кладенец”, “Копринка” и “Жребчево”. Например на “Жребеца” още миналата година преди забраната софийски риболовци ловиха доста бели риби както на силикон, така и на системата “Драшкович” с мъртва рибка. Тази пролет там също се уловиха доста елитни риби, между които и тази която виждате на корицата, тежка 7,5 кг, уловена от Деси Маркова.
След забраната със сигурност стотици риболовци ще продължат да опитват късмета си в търсене на едрите бели риби. Докато те се спотайват по дъното, ще е ефективен риболовът на силикони. Когато се вдигнат в средните водни слоеве, резултатен ще бъде риболовът на влачене, докато в късната есен белите риби отново не започнат да се групират в каменистите участъци на язовирите.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Време за морунажи
от Калоян Белополски   С напредването на есента и началото на зимата все повече видове речни риби постепенно спират да се хранят. Най-вече ...
Българският метод за шарани до брега
В юлския брой на списание “Риби и такъми” прочетох една доста любопитна статия на английския ни колега Дейв Готорн за риболова на шаран през ...
Риболов с мънисто
  Зима е. Язовирите са замръзнали и сега там властва риболовът на дупка. Но освен риболова на лед имаме и друга алтернатива. Студената, снежна зима е ...
За костури с кастмастер
През първата седмица след влизането в сила на забраната останаха малко варианти за риболов на хищници. Реките и богатите на риба язовири отпаднаха от списъка с ...
Ледът се задава, стягайте жерлиците
  В края на декември първите водоеми най-често вече хващат лед, от който може да се лови. Един от хищниците, които стават честа плячка на подледните ...
За щуки напролет
  Здравейте читатели. В тази статия, ще се опитам да споделя опита си с вас в ранния пролетен риболов на щука в затворени водоеми, защото именно част от ...
Магията на тролинга
От Калоян Белополски   В последно време по всички големи язовири ежедневно могат да се видят десетки тихо пърпорещи лодки с разпънати настрани въдици, ...
Девин 2008
или как станахме трети в света   Станил Йотов за VI Световно първенство по спинингов риболов   Гледах съсредоточено в онова чудо на края на ...
Как да ловим с отпуснати влакна?
Ако ловите в плитка вода и въпреки това рибите ви закачат влакното, съветът на експертите е да ловите с отпуснато влакно. Какви са предимствата, и кое е ...
Сезонът на морунажите!
  Морунажът се превърна постепенно в една от най-популярните речни риби. Среща се в доста от големите реки, както и в някои язовири. Постепенно измести ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6