Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Мъжът се връща от риболов с празни ръце.
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си.

- Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!

 

 Статия

Скрий и търси

Риби и Такъми (бр. 7 / 2009 г.)

Успешното замаскирането на влакното и монтажа и ще ви помогне да уловите повече шарани – факт! Така че не пропускайте съветите на консултантът на Fox по шаранджийските въпроси Марк Норман, за да сте сигурни, че тези елементи от монтажа са винаги добре скрити...

 

Може да имате най-добрите въдици на света, най-скъпите сигнализатори и най-новите макари, но ако края на монтажа ви не е направен както трябва, всичко останало е безсмислено! Просто няма да хванете шаран.
Крайната част на монтажа ви е това, което се намира във водата и именно тя е единствената част от вашата линия, която рибата в действителност може да види и усети – така че помислете, краят на монтажа би изплашил предпазливия шаран и би му подействал като фар, предупреждаващ го за лежаща наблизо потенциална заплаха.
Прекарал съм години в опити да скрия всяка част от линията, която се намира във водата, от основното влакно до повода и куката. И знам, че ако съм успял, ще ловя повече шарани от риболовците, които не се и замислят да скрият такъмите си във водата.
В тази статия ще ви покажа по какъв начин маскирам влакното си и как това ще ви помогне да извадите повече шарани.

 

Позиция на въдиците
В момента като че ли има тенденция, която кара шаранджиите да позиционират въдиците си на род-подите насочени към небето. Да, наистина има моменти, когато това е необходимо (ако, например, искате да преодолеете крайбрежната подводна растителност или да държите влакното далеч от силното течение), но на повечето водоеми няма нужда да държите въдиците си високо изправени – това означава видимо да опънете влакното си през целия водоем като струна.
Когато отида на водоема, първо се заглеждам как другите са позиционирали въдиците си. Ако всички са издигнати нагоре, преценявам дали е заради условията на водоема или заради лош риболов. Малко време, отделено за откриване на водорасли или препятствия по дъното веднага ми дава представа за това. Ако в резултат на това стане ясно, че условията на водоема не изискват въдиците да сочат към небето, тогава използвам или обикновена пръчка от брега или в комбинация с бъз-бар, или ако е необходимо нисък род-под, и позиционирам върховете на въдиците си колкото се може по-ниско до водата. Понякога може и точно над самата повърхност, но в повечето случаи потапям върховете във водата. По този начин основното ми влакно ще се разположи максимално ниско във водата, намалявайки така шансовете да бъде видяно от хранещите се риби или да го докосват с перките си докато се въртят наоколо и да се плашат от него. Особено на дълбоки водоеми с прозрачна, чиста вода това е решаващо за успешния старт на риболова.

 

Избор на основно влакно
Видът, цветът и диаметърът на влакното са от съществено значение за маскирането му под водата. Не очаквайте дебелото, плуващо, ярко синьо или червено влакно да ви улови много риби – така по-скоро увеличавате шансове шаранът да види влакното ви отдалеч и да остане на почетно разстояние от куката със стръвта, ако въобще ги забележи. шаранът е способен да вижда по-голям спектър от цветове в сравнение с човека, така че когато мястото, на което ловите, е видимо, шаранът е в състояние да забележи всички подробности. В този случай сливащото се с цвета на дъното влакно или максимално прозрачното ще са много по-ефективни.
Много популярно напоследък е станало флуорокарбоновото влакно. Да вземем например Illusion Fluorocarbon - влакното на Fox – то се вижда най-малко от всички тествани монофилни влакна; факт е, че мнозина вярват, че флуорокарбонът е на практика невидим за рибите във водата. Освен това то потъва бързо, така че оставено отпуснато във водата флуорокарбонът по естествен начин потъва до дъното, което му “помага” да се скрие от рибите дори повече. Като се имат предвид и високата му устойчивост на абразия, умора и здравина на възел при продължителна употреба, сигурно разбирате защо го използвам при болшинството си шаранджийски излети. Другото му предимство е, по-неразтегливо от найлоновите монофилни влакна, което подобрява индикацията на кълване и самозасичане на рибата, особено при риболов на голяма дистанция.
За тези от вас, които предпочитат да използват традиционни монофилни влакна, на пазара вече могат да намерят камуфлажни влакна. От време на време и аз използвам такова, когато се нуждая от по-тънко влакно. При тези влакна се използват напреднали технологии на оцветяване за създаване на камуфлажен ефект с пет цветни тоналности, което се сменят на всеки 15-20 см. Така се разчупва формата и вида на влакното и му помага да се слива с цвета на дъното.
Отново повтарям, всичко това ще ви даде огромно предимство, когато се опитвате да скриете крайни си монтаж. Тъй като флуорокарбонът има по-висок диаметър и малко по-твърд от найлона, с него не можете да замятате на твърде големи дистанции. Когато това се налага, аз веднага сменям шпулата с камуфлажно монофилно влакно. Тъй като е по-тънко при същата издръжливост и е много по-гъвкаво, то се развива по-лесно и в резултат на това с него се постига по-голяма дистанция.

 

Легнете с влакното на дъното
Използването на тежко основно влакно не е единственият начин да задържите влакното плътно на дъното – има много средства за утежняване, които помагат още повече за това.
Аз почти винаги използвам Fox Slider, който спира на около 10 м от куката, за да съм сигурен, че цялото ми влакно е скрито добре на дъното в участъка, където е най-вероятно да има хранещи се риби. Ако искате да отидете още по-нататък и да легнете с цялото основно влакно на дъното, може да използвате задна тежест Down Rigger Back Lead – то се плъзга по влакното и потъва точно под върха на въдицата ви, което означава, че почти цялото ви влакно е прилепнало плътно за дъното. Това е много удобно, когато ловите на плавателен канал или искате да предпазите влакното си от минаващите риболовни лодки. Допълнителните утежнения обаче намаляват чувствителността на индикирането на кълване, затова ги използвам само е абсолютно необходимо, но никога не отивам на риболов без тези джаджи, скрити някъде на дъното на сака ми.

 

Скрийте повода си
Не падайте обаче в капана на това да маскирате само основното си влакно и да забравите за най-важната част – повода. Ледкорът или тежката противооплитаща тръбичка ще потопят частта от монтажа, намираща се най-близо до куката, помагайки й да полегне на дъното. По този начин ще се предпазите и от оплитане на монтажа около основното влакно при замятане. Ползата от тях е и, че не позволяват на тънкото основно влакно да свали люспи от тялото на шарана по време на борбата.
Ако искате да отидете още по-нататък в грижата за рибата, трябва да сте сигурни, че шаранът ще се освободи от тежестта в случай, че влакното се скъса по време на ваденето. Стане ли така, рибата завлича със себе си монтажа, оловото, противооплитащата тръбичка или ледкора и може би дори част от основното влакно. Оловото е много вероятно да заседне в нещо и да задържи рибата със себе си. Когато се уверим, че тежестта може лесно да падне, ние предлагаме на шарана най-добри шансове за оцеляване. Ето защо когато използвате “ин-лайн” тежест с ледкор, трябва да сте абсолютно сигурни, че тежестта може да мине през възела на лидера безпрепятствено. Още по-добър вариант е да използвате монтаж Хеликоптер с плъзгащ се нагоре-надолу монтаж и тежест, закрепена за ледкора. В този случай се уверете, че монтажа може да мине през възела на лидера. Най-безопасно е да се използва специална система с клипс за тежестта - Fox Lead Clip System, която е надеждно закрепена за вирбел с малка канелка. Ако тежестта се заклещи някъде, този клипс никога не може да се плъзне по влакното и тежестта автоматично се отделя от клипса.
Поводите си също избирам да са в цвят, който максимално да се слива с цвета на дъното. Независимо дали си избирам мек монтаж от моя любим плетен материал Snare, или искам да използвам комбиниран монтаж от Coretex, аз се водя преди всичко от обстоятелствата и функцията, която искам да придам на монтажа. Например, ако искам да заметна надалеч, Coretex е най-малко вероятно да се оплете заради частичната му твърдост. Ако е необходимо, мога да прикова монтажа за дъното с добавяне на едно или две топченца меко олово.
Обичам да използвам тежести, обвити в тъмно зелено и кафяво покритие. Не съм учен и не съм 100% сигурен дали шаранът може да види и разпознае тежестта, но предпочитам да съм сигурен отколкото да съжалявам заради това, така че маскирам и тежестта доколкото е възможно.
Последното подобрение в презентацията на монтажа е да избягвате да използвате светли и блестящи куки. Кактовече споменах, шаранът вижда по-добре от хората и всяко съмнително или разпознаваемо нещо може да ги вкара в режим “предпазливост”. Използването на матови куки с тефлоново покритие намалява риска, ето защо предпочитам да използвам новите куки Fox Arma Point. Освен маскировъчният им вид, сред тях откривам всички модели и размери, които ми трябват, и освен това са изключително остри, здрави и издръжливи.

 

Съвет за обтегачите
Не виждам никакъв смисъл да се използва тежко основно влакно, да се остави да потъне на дъното след като бъде заметнато, за да се закачи най-тежкият обтегач, който ще повдигне отново влакното нагоре. Необходимо е влакното да е под известно напрежение, за да може индикатора на кълване да регистрира всяко движение на монтажа и тежестта, но аз винаги се опитвам да намаля това напрежение колкото е възможно повече.
В стремежа си да постигна много чувствителна система поставям макарата много близо до микрона - колкото е по-малка дистанцията, толкова е по-чувствителен монтажа. След като заметна, много внимателно обтягам влакното с въдицата, за да полегне на дъното колкото се може по-изправено. Когато правите това, бъдете много, много внимателни, за да не преместите тежестта, тъй като може лесно да забодете куката в остатъци по дъното и да порвалите презентацията си!
Не поставям веднага обтегача на влакното, а изчаквам няколко минути, за да се намокри влакното и да потъне на дъното. Уверете се, че влакното ви е достатъчно отпуснато, за да може да потъне до дъното. Едва след като това стане, аз закачам обтегача, като използвам възможно най-лекия, отстранявайки всяка прекомерна тежест. Наличието на силен вятър или течение може да е причина да поставите по-тежък обтегач, но отново повтарям, стремете се да използвате колкото се може по-лек обтегач.
И накрая, понякога виждам хора, чийто обтегачи почти докосват въдицата, в резултат на което е се обтяга като тетива на лък. колкото е по-ниско е поставен индикатора, толкова е по-слабо напрежението върху влакното. Аз предпочитам да ги поставям колкото се може по-ниско, но все пак да са достатъчно нависоко, за да регистрират кълване.
И така, разказах ви всичко за мерките, които трябва да вземете, за да скриете едновременно и основното влакно, и крайния си монтаж, когато преследвате плашливи шарани, и същевременно как да нагласите индикаторите си за кълване. Надявам се това да ви помогне да реализирате повече удари и да извадите повече шарани.

Наслука!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Сребърни стрели
  От Краислав Димитров   Седя си в къщи и си пия сладкото кафенце, както ми е станало навик напоследък (тая криза свършване няма!). Та сръбвам ...
За зимни скобари и морунажи на Тунджа
Този януари започна сравнително меко. Към края обаче страшен сняг натисна цялата страна. Преди това, обаче поваляха дъждове, които вдигнаха нивото в ...
Монофил или плетено влакно?
    От Станил Йотов   Едно време беше лесно. Купуваш една ролка влакно ...
Летни платики на мач
В края на юли посред почивката и плажуването на морето реших да проведа излет във вътрешността на страната. Яз. “Цонево” е добра дестинация, но ...
Със спининг за кефали
В онзи следобед преди повече от 20 години на Тунджа не се виждаше жив човек. Току-що се бях снабдил срещу 18 лева с нова пръчка от фибростъкло ...
Световното първенство 2010
Какво се случи в Мерида, Испания, на река Рио Гуадиана  От Ян Ван Шендел   Всичко е различно тази година. Времето се е побъркало в цяла Европа и ...
Съдържание
Тайните на шампиона Умения за Метод-фидер /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболова с хранилка Метод Актуално Републиканското първенство по риболов ...
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
Войната с таралежите
  Бодливите костури са хитът на риболова през ноември   От Станил Йотов   Костур, костур и пак костур! Раираните бодливци не са на мода ...
Спортната 2009 година
част 4 Турнир на Четирите Нации за младежи   От Ян Ван Шендъл   Миналия месец се разделихме на етапа, в който ви описах Турнира на Шестте ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6