Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Съдия пита свидетеля:
- Какво направихте, когато видяхте обвиняемата да удря съпруга си по главата с ютията?
- Ами обадих се на годеницата си и й казах, че съм размислил и няма да се женим.

 Статия

За пъстърва с мъртва рибка

Риби и Такъми (бр. 7 / 2009 г.)

Блесни, воблери, мухи... Всичко това са изкуствени примамки за риболов на пъстърва, доказали себе си в практиката. Да уловиш пъстърва с примамка, изработена от метал, дървесина, козина или текстил определено си е постижение. Доста колеги поставят спининговия и мухарския риболов на пъстърва над класическия улов с естествена стръв, тъй като е по-труден и емоционален.

 

От Станил Йотов

 

Съществува обаче и трети метод на риболов на пъстърва – този с мъртва рибка. Той съчетава в себе си най-доброто от предишните два – майсторската презентация на примамката и способността на рибката да примами дори и най-хитрите и капризни пъстърви. Доста колеги, които ловят само с изкуствени примамки, отричат мъртвата рибка като етично средство за улов. По тази тема може доста да се спори, тъй като в страни с развит спортен риболов на пъстърва, като например Франция, мъртвата рибка има достатъчно солиден брой почитатели. А и каква е разликата в това да ловим щука или бяла риба на „Драшкович”, и пъстърва по някой от сходните методи? Единствено тази, че в първия случай се използват каракуди или уклеи, докато за пъстървата стръв №1 се явява нейното любимо ястие – лешанката.

 

Оборудването

Риболовът на пъстърва с мъртва рибка има доста разновидности по отношение на използваните такъми, и най-вече дължината на въдицата. Единият е да ловим с болонеза от порядъка на 5-6 метра, което реално прави методът доста близък до класическия улов с естествена стръв, където подаваме примамката под върха на пръчката си. Този начин за мен лично не е толкова интересен, и по тази причина няма да бъде обект на дискусия. Доста по-вълнуващ е другият вид, при който използваме схемите за презентация на примамката от спининговия риболов. Той се извършва с по-къса въдица между 2.70 и 3.00 м, има доста по-широк обхват като замятане и облавяне, и изисква повече майсторство. Подбира се средно твърда пръчка с акция в рамките на 5-20. Макарите са същите, като при класическия спинингов риболов с блесна или воблер. Влакното варира в диапазона 0.16 – 0.18 за монофилните и около 0.08 – 0.10 за плетените, с каквито лично аз не ловя.

 

Монтажите

В общи линии за риболов на пъстърва с мъртва рибка се използват умалени варианти на „Драшкович”, които се пригаждат към спецификата на пъстървата. В повечето монтажи се избягва използването на стоманена тел, каквато имаме при риболова на щука, и се залага на по-финото плетено или монофилно влакно.
Монтаж „Ларди”: лешанката се нанизва на оловно острие с тегло около 1.5-1.7 грама, на което има изработени контри за по-добро задържане на рибката. Куките се монтират на плетено влакно с диаметър 0.14 или монофилно 0.18, като първата тройка е №12, а следващата откъм опашката - №14. Самото влакно минава през дупка в горната част на острието. В предната част на влакното нанизваме оловно топче. Неговото тегло може да варира между 2 и 8 грама в зависимост от реката, на която ловим, дълбочините в нея, силата на течението и ред други фактори. Парче тънка медна тел се усуква около главата на рибката, за да я държи по-добре на оловното острие. Двата оловни елемента в монтажа осигуряват равновесие на примамката. Използва се с лешанки с размери около 4-5 см.
Монтаж „Три в едно”: при тази схема имаме само една тройна кука. Целият монтажсе прави на вирбела – нанизва се острието, на което се поставя рибката, а след това отново на вирбела се слага и поводът с тройната кука. Тази схема е по-прецизна, тъй като имаме само една тройка.
Монтаж „Чебурашка”: използва се класическото устройство за риболов на хищници, но в умалени размери. Вариантът е с една или две тройни куки, вързани с плетено влакно.
Монтаж „Нищелка”: тази схема я изпробвал лично миналата годината и мога да гарантирам, че работи отлично. Използва се метална ос от усукана фина стоманена тел, с тройка в единия край. Другият край на пособието е оформен като ухо на игла. Лешанката се нанизва през дупето и оста излиза през устата й. Оловното топче се нанизва на влакното, а нищелката се привързва към долния му край. Може да нанижем мънисто между оловото и нищелката, което да служи като амортисьор. Между оловното топче и основното влакно би могло да монтираме вирбел, за да няма усукване. По избор можем да поставим и фина медна тел, с която да привържем главата на рибката.
Други монтажи. Риболовът на пъстърва с мъртва рибка е много вариативен и позволява и други видове монтажи. Ако развихрим въображението си, бихме могли да изработим най-различни приспособления. Някои колеги използват съвсем опростени варианти с единична кука, вързана в края на основното влакно, и монтирано неподвижно или подвижно олово на 2-3 см по-нагоре. Всичко е въпрос на импровизация и лично виждане.

 

Техника и тактика

Веднъж поставена на монтажа, лешанката е готова да влезе в работа. Презентирането на примамката се извършва по специфичен начин, който зависи не само от конкретното място, но и от някои общи принципи в риболова с мъртва рибка. По-лесно е, ако търсим пъстървите близо до нас, тъй като имаме по-добър контрол върху линията. Ако обаче се налага да облавяме бърз участък на дистанция над 15 метра, се изисква да имаме непрекъсната връзка с примамката посредством държане на линията в изпънато състояние.
И така – веднъж заметнали, трябва да имаме представа в каква таректория ще се движи нашата лешанка, и какви движения ще й придаваме. Ако мястото позволява, рибката се води с леко придърпване и отпускане. Добре е преди това да опитаме в някое място близо до брега, за да знаем как играе примамката ни при различните видове движения на въдицата. В общи линии трябва да се стараем да имитираме омаломощена и болна лешанка, която не може да се пребори с течението и плува, понесена от него надолу. Към такава лесна за улавяне жертва пъстървата взима бързо решение за атака.

 

Изтичане и задържане

По принцип съществуват две основни техники на водене на мъртвата рибка във водата – на изтичане или със задържане срещу течението. И двата работят добре, а изборът се прави според конкретната ситуация, мястото и позицията, която сме избрали.
На изтичане. Подходящ метод, когато ловим с подаване на примамката срещу течението и водене по течението, или в случай, че мястото се намира точно пред нас. Подаваме рибката в горната част на облавяния участък. Държим високо въдицата, с изпъната линия. След като рибето падне до дъното, то започва да се движи под напора на водата. Държим влакното изпънато, като се стараем да обираме влакното много прецизно. През няколко секунди извършваме леки движения нагоре с върха на пръчката, в резултат на които рибката подскача и извършва предизвикателни движения. Когато примамката дойде пред нас и тръгне надолу, започваме да отпускаме влакно, като отново държим влакното изпънато. По този начин във всеки един момент можем да усетим кълването на рибата и да засечем веднага. Бързото засичане се налага от това, че пъстървата само за секунда-две схваща измамата и се опитва да изплюе примамката.
На задържане. Този метод се използва, когато сме заели позиция в горната част на вира и спускаме примамката по течението надолу. В този случай работим с отворен бигел на макарата, държим влакното между пръстите си и отпускаме леко. Отвреме-навреме придърпваме и отпускаме примамката. По този начин имитираме омаломощена лешанка. Налага се да бъдем добре прикрити, тъй като в този случай попадаме в зрителното поле на пъстървите и има риск да бъдем забелязани, особено при много бистри води.
На задържане е подходящо да се лови, когато облавяме вир, близо до нашия бряг, и особено ако се налага да подадем на място, над което има надвиснали клони и храсталаци, или да пребъркаме района около някои подводни коренища. В този случай имаме възможност да се притаим на брега, и без да се показваме напред да подадем примамката както трябва. Ако има пъстърва, вероятността да нападне е много голяма.

 

Колко изпъната да бъде линията

Вече има много висококачествени подводни снимки, от които можем да съдим за поведението на пъстървите спрямо лешанката в естествени условия. Наскоро гледах кадри от филма „Лов на пъстърва”, в които показваха как петнистият хищник напада ято размножаващи се лешанки, събрани на място за хвърляне на хайвер. Противно на очакванията за незабавна атака, заснетата под водата пъстърва не бързаше да нападне веднага. Рибата зае позиция и започна да наблюдава лешанките, и внимателно избираше коя от тях да атакува. В един момент отвори устата си, очите й изхвръкнаха напред и тя се втурна мълниеносно към ятото. Атаката беше съпроводена от мощно вдишване, което завърши с рибка в устата. Това показва, че при този риболов прекалено изпъната линия при водене на примамката може да попречи на пъстървата да нагълта жертвата си. Затова е необходимо с течение на времето да възприемем онзи оптимален баланс, при който водим линията само леко изпъната, и същевременно имаме чувствителност във всеки момент за онова, което се случва в другия й край.
Мъртвата лешанка се явява много успешен метод за улов на пъстърва. При правилен подход можем да постигнем резултати, каквито трудно бихме регистрирали с изкуствена примамка. В моя случай аз лично предпочитам да ловя с блесна, но в дни, когато кълването е слабо, без притеснения бих заложил на лешанката. В крайна сметка целта ни е да ловим риби по позволения начин, а в метода с мъртва рибка няма нищо лошо, ако спазваме нормите.


Как да си набавим лешанки за стръв

Лешанката се лови в реките, където живее балканската пъстърва, и е лесна за хващане. Можем да си я хванем с плувка, фино влакно и малка кука. За стръв най-подходящ е вердевасът, поставен на кука №20 без контра. По този начин ще запазим живи лешанките доста по-дълго време.
Рибките се търсят в най-спокойните зони близо до речния бряг, особено където има дъно от фин пясък. В прозрачните води можем да ги забележим и с просто око. Ако се налага, може да използваме захранка, за да съберем ятото, но в съвсем малки количества.
Веднъж уловени, лешанките се поставят в голям пластмасов съд с капак, пълен една трета с вода. За съхранението им е нужно водата да бъде богата на кислород, така че в домашни условия можем да им поставим кислороден апарат от аквариум. По този начин можем да ги запазим живи поне 48 часа. За самия излет можем да съхраняваме рибките в малък хладилен съд, по този начин ще разполагаме с прясна стръв за целия ден.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Форма на тялото
Как рибите са се развили, за да се приспособят към различните условия на живот?   Сладководните риби в нашите езера, блата и реки са с най-различни ...
Пъстървата през февруари
  Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се ...
Камола от силикон за трудни пъстърви
От Станил Йотов   Силиконовата камола, монтирана на микроджиг, напоследък взе да се утвърждава като средство за риболов на трудни пъстърви. Такива, ...
Съдържание
Актуално Зарганите идат /4 От Калоян Белополски. За риболова на заргани на бомбарда Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери II /10 Продължение на ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Зимата на белите риби /6 Калоян Белополски. къде и как да се отдадем на зимния риболов на бели риби На спининг Дропшот - формат XXL ...
Платики на канала “Вурн”, Холандия
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Каналът “Вурн” е идеален водоем за провеждане ...
Обича ли платиката захранка?
От Краислав Димитров   Любовта на платиката към многото храна е пословична. Всички сме чували или чели, че за да се привлече пасажа платики, трябва ...
Едно подобаващо закриване
След дълго обмисляне къде да закрием риболова, с моите приятели Стоян, Миро и Жоро решихме да се отдадем за трофейни риби. Но изникна въпросът къде има много ...
За есенни бели мрени
 От Краислав Димитров   Нещо взеха да ми омръзват щуките. Загуби ми се тръпката. То като с пържолите... всеки ден пържоли, пържоли и на десетия ...
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СОМА
В последните няколко години в България риболовът на сом и то на кльонк се разви много. Все повече хора се оборудваха с нелоши лодки и след като повлачат ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6