Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Изобретения на блондинки:
- водоустойчива хавлия;
- фосфоресциращи слънчеви очила;
- фенерче на слънчеви батерии;
- врати за подводница - с фотоклетка;
- наръчник за това как да се чете;
- надуваема дъска за дартс;
- съдържание на речник;
- вода на прах;
- люлеещ се стол, задвижван от педали;
- водоустойчиви пликчета за чай;
- ледени кубчета за многократна употреба;
- банани без обелки;
- сладолед с вкус на ряпа;
- Ролс Ройс пикап.

 Статия

Пъстърви от 40-ия метър

Риби и Такъми (бр. 9 / 2009 г.)

През последния месец хванах доста пъстърви, но улавянето на няколко от тях вероятно няма да забравя никога. Когато пред теб тече буйна, размътена и пълноводна река, хващането на риба на далечна дистанция е наистина невероятно преживяване. Да заметнеш чак до другия бряг, където предполагаш, че има пъстърва, и преценката и действията ти да се окажат правилни – това вече е тест за умения. А когато рибата започне да се мята в разпенените води в средата на реката и едва удържаш напъните й, докато я придърпваш към себе си, адреналинът достига до крайната си фаза.

 

От Станил Йотов

 

Денят беше 14 юли, място на действието – пъстървовият участък на голяма река в Югозападна България. Кълванета почти липсваха, тъй като водата беше размътена и пъстървите много трудно забелязваха примамките, макар че бях сложил едри бели блесни. На резултат можеше да се разчита предимно в плиткажите, и то ако прокараш примамката някъде там под носа на пъстървата. В дълбоките бързеи в средата на реката си беше почти невъзможно да хванеш каквото и да било. Затова започнах да избирам само тези места, където подводните камъни се виждаха. Замятах, облавях всеки от тях, и от време на време някоя пъстърва ми атакуваше примамката. В един момент достигнах участък, където на отсрещния бряг се образуваше недълбок бързей. Само че брегът беше много далеч. Поставих тежка блесна от 6 грама и започнах да замятам точно там, където водата се къдреше, като прокарвах примамката с бързо въртене през набелязаното от мен място. Вече почти се бях отказал, когато имах кълване, след това второ. Значи там имаше пъстърви. Продължих да упорствам и след малко въдицата ми се разтресе от здрав удар – рибата беше налапала примамката. Прекарах я през цялата ширина на реката и я извадих успешно. Беше неголяма пъстърва, но уловът й на тази дистанция я правеше за мен по-ценна, отколкото да издърпам някоя от половин кило и нагоре на близко разстояние. Направих още едно замятане, за да маркирам влакното и след това измерих на каква дистанция съм уловил тази трудна риба. Оказа се, че ударът е бил на 40 метра от мен.
Тъй като течеше лятната ми отпуска, посветих следващите си няколко излета на тематичен риболов на пъстърви с блесна на далечна дистанция. Изследвах видовете водене на блесната, съпоставях работата на различни примамки. В крайна сметка достигнах до извода, че спининговият риболов на пъстърва е толкова разнообразна дисциплина, колкото трудно може да си представи човек. По-надолу ще споделя впечатления си, без да претендирам за изчерпателност.

 

Местата
Всеки пъстърваджия крие местата, на които лови. В моя случай нещата са по-лесни за досещане, тъй като големите пъстървови реки в България, които при пълноводие достигат ширина до 40-50 метра, не са чак толкова много. Става въпрос за Искър, Струма, Чая, някои участъци от Вит. Това са трудни за риболов на пъстърва места, тъй като рибата не е чак толкова много, а пълноводието я прави още по-рядка. Едно е да ловим при спаднало ниво на новата, където петнистият хищник е по-лесен за локализиране, и съвсем друго, когато става въпрос за пълноводна и буйна река – в нея пъстървата практически може да е навсякъде. По тази причина изключително важен се явява правилният избор на позиция за спинингиста и мястото, на което ще се замята.

 

Избор на позиция
Установих, че е най-добре да търсим пъстървата в бързеите близо до непристъпни участъци до отсрещния бряг на реката, където планинската красавица не се тормози от човешко присъствие. Там рибите са спокойни и имаме най-голям шанс за атака. Старая се да подбирам местата и по наличие на някой допълнителен елемент, който прави мястото различно от останалите – паднало дърво, наличие на голям камък, надвиснали дървета или храсти, които държат мястото сенчесто. С една дума избираме място, което с нещо е по-различно от общия вид на реката. Разбира се, ако има такова място на нашия бряг, също трябва да го изпробваме, тъй като там може да се е спотаила някоя петниста риба. В случая обаче темата е за спининг на голяма дистанция, тъй че ще визираме само риболовът със замятане към отсрещната страна на реката.

 

Примамките
В теста заложих на два вида доказали качествата си блесни – Panther Martin и Mepps Aglia Long Cast. И двата вида блесни добиха популярност сред спинингистите в последните две-три години. Характерното за тях е, че имат относително високо тегло, а конструкцията им ги прави резистентни на силните течения, в които ловим.

 

Panther Martin
За новата мания с риболов на далечна дистанция те ми бяха основната примамка. Подбрах само модели №6, чието тегло е 6 грама. В бързата вода това е блесна, което се държи еднакво добре и при водене по течението, и срещу него, и при прекарване перпендикулярно на водната струя. При това блесната успява да се задържи под водата дори и при най-здравия напън на течението, при който други видове примамки просто излизат на повърхността и не вършат никаква работа. Заради кафеникавия цвят на водата се спрях на три разновидности – блесни с бели лопатки, с жълто черни, както и модел боядисан изцяло в черно, с кафяви точки на листото. И трите работеха чудесно, като най-дълго време лових с белите.

 

Mepps Aglia Long Cast
До тази модели прибягвах, когато трябваше да облавям най-буйните и разпенени участъци. Разликата на тези примамки с останалите от същата марка се състои в това, че тялото им е изработено от масивен метал и е доста по-тежко от другите блесни в същата номерация. Например №2 от Long Cast има тегло 8 грама, а №3 – 12 грама. При замятане летят като куршуми. Това ни помага да постигнем доста висока точност, тъй като при хвърляне с по-лека примамка силното размахване на пръта намалява точността. С тази блесна установих, че мога да уцеля всяко място, което си поискам, при това на 30-40 метра от мен.

 

Въдиците
Такъмите ми никога не са били нищо особено, и затова ще послужат повече за пример, че дори и при този риболов не е задължително да използваме прекалено дълга или пък ненужно къса въдица. В случая заложих на любимата ми Berkley MVP с дължина 2. 10 м и акция 5-15. Характерно за нея е, че е с параболичен стой и се гъне почти от средата, а не както при по-твърдите спинингови въдици, където точката на огъване е доста по-нагоре. Параболичният стой ми влезе в отлична работа, тъй като блесната се изхвърля с много по-голяма точност към набелязаното място на отсрещния бряг. Удоволствието да извадиш риба с такава въдица е доста по-голямо, отколкото с твърдата пръчка. Понеже уловената пъстърва се бори и като използва силата на течението, адреналинът се покачва много. Макарата ми е отлично работещо Sirio – стабилен и надежден такъм, който се отличава с доста добра мощност. Уверил съм се, че при този вид риболов макарите с малки шпули не са най-подходящите, тъй като при водене на блесната по течението силната вода ни принуждава да обираме линията доста бързо. Така че аз лично не бих избрал макара за лек или ултралек спининг, а ще заложа на сигурното. Влакното ми е фосфоресциращо зелено 0.20, за да виждам линията във всеки момент. Това е от съществено значение, тъй като при дистанционния риболов на пъстърва е повече от важно да знаем във всяка секунда къде ни се движи примамката. Сечението може да се стори дебело на някои колеги, но аз залагам на него по две причини. Едната е, че има доста закачки и дебелото влакно ми позволява да спася доста примамки. Другата е, че при последния ми излет видях тъжно подсмърчащ старец, чийто телескоп за риболов на мряна беше счупен от уловила се трофейна пъстърва. В буйните води има шанс да ни удари някоя колосална риба, която не си заслужава да изгубим заради скъсване на тънко влакно. А и разликата от няколко стотни в диаметъра в този случай не влияе изобщо на кълването. Така че залагам на сигурното. Влакното ми е монофил, брейд за този риболов на ползвам, тъй като с него аз лично не мога да постигна такава точност в замятането. Ако имате отличен кастинг с брейда и можете да уцелите с блесната си кофа, поставена на 30 и повече метра от вас, тогава може да си ловите и с плетеното влакно. Във всички случаи 0.20 е отлично влакно за тежки примамки.

 

Облавяне на мястото
Вече сме заели позиция, и сме набелязали онова място отсреща, където предполагаме, че има пъстърва. При маловодие ще бъдат достатъчни десетина замятания, за да уловим рибата или да се откажем от това място и да продължим нагоре. Бързата и пълноводна река обаче е „друга бира”. Налага се много по-прецизно облаване на участъка и отделяне на поне 20 минути, за да сме сигурни, че там или няма пъстърва, или така или иначе тази риба не е наша. Защо?
По принцип шансът да прокараме примамката точно под носа на пъстървата въобще не е голям. Макар че тази риба отделя почти цялото си време в събиране на храна, при нея енергийният баланс е нещо от изключително голямо значение. Марк Делакост, известен риболовец и изследовател на пъстървата, твърди например, че за пъстървата е най-важно да има позитивен резултат между натрупаната от храна енергия и изразходваната. Затова пъстървата далеч не се хвърля след всичко, което й се струва, че става за ядене. При риболова с блесна сме улеснени от това, че често пъти хищникът припознава в примамката агресор в ловната си територия и го атакува не от глад, а за да го прогони или унищожи. Във всички случаи обаче примамката трябва да мине близо до рибата, за да разчитаме на атака. Затова често пъти ще ни се струва, че замятаме безрезултатно на едно и също място, а в случая просто трябва да сме упорити, за да постигнем онова, което в пъстървовия риболов се нарича „дистанция на стимулацията към атака”.

 

Дистанция на стимулацията към атака
В голяма част от случаите пъстървата взима решение за атака на примамка, която преминава съвсем близо до нея. Марк Делакост определя абсолютно сигурната дистанция на стимулация като разстояние от 10 сантиметра. Тоест – ако блесната ни мине на такова разстояние от пъстървата, ще имаме удар със сигурност. Сами разбирате, че това е много трудно да се постигне само с няколко замятания, особено когато ловим в бурна вода и замятаме на такова голямо разстояние. В малките реки е по-лесно – имаме камък, и зад него се крие риба. С пет-шест замятания ще я примамим. Тук обаче трябва да отделим много повече време, за да сме сигурни, че сме направили всичко необходимо за улавянето на хищника. Разбира се, тази „дистанция на симулацията” не бива да се приема като абсолютна величина, тъй като варира в зависимост от конкретния момент и активността на рибата. Случаят, с който започнах текста, е много показателен обаче именно за това. Тогава упорствах продължително време и ми се струваше, че хвърлям напразно на едно и също място. В случая обаче всяко отклонение от предишната траектория на блесната дори и с една педя разстояние може да предизвика атака, както стана в този конкретен случай.
Докато се забавлявах с ловене на пъстърва на далечна дистанция в пълноводните реки, констатирах и нещо друго. Когато пъстървата се намира в буйно течение, дистанцията на стимулация при нея е по-малка. Ако рибата обаче се е разположила в комфортно място с по-бавно течение, или е в тихата част встрани от основната силна струя на някой вир или водопад, тогава можем да очакваме, че ще нападне блесната и от по-далечно разстояние. Ето пример от последния ми риболов – имах пауза в кълването и тъкмо се чудех какво да предприема, когато ми се обади колегата Димитър Илиев от Кюстендил. Посъветва ме да отида да пробвам един определен вир, в който според него нямало начин да не хвана някоя петниста хубавица. О’кей, там съм. Изпочупих си краката, докато се добера, тъй като се стигаше след минаване през камънаци, коприви и тиня. Мястото всъщност е почти недостъпен водопад, след което имаме надвиснали дървета, дебела водна струя и по-кротък участък до нея. Поставям черния Panther Martin и започвам да преоравам с него място. На седмото или осмо подаване забелязах, че отдолу се изстреля тъмна сянка. Атаката беше толкова свирепа, че блесната беше попаднала чак в гърлото на балканката с дължина около 30 см, което по принцип се случва доста рядко, особено при риболов с едри примамки. Пъстървата излезе от по-спокойната вода, встрани от бързото течение и силната струя. Всичко това се случи точно пред мен, и показа много точно поведението на рибата в подобни случаи, когато си е осигурила комфорт и има настроение за атака. Освен това използването на по-големи блесни често пъти е гаранция, че пъстървата ще ги атакува доста по-яростно, отколкото би подходила към по-малка примамка. Ако атаката е породена от хранителен инстинкт, пъстървата ще бъде стимулирана от едрия размер на примамката, тъй като той означава, че с едно движение рибата ще си набави повече храна като количество.

 

Траектория на водене
Това е последният съществен елемент в спининговия риболов на пъстърва на далечна дистанция. Аз водя блесната по четири начина – по течението, диагонално, перпендикулярно и срещу течението. Когато ловим на далечна дистанция са възможни и четирите начина. Обикновено ги изреждам всички, тъй като всеки от тях съдържа в себе си отделна презентация на примамката. Не мога да кажа кога съм имал повече атаки, но във всеки случай най-малко бяха при водене срещу течението. Все пак всеки риболовец си има собствена специфика на подаване и водене, всеки работи различно с блесната и е най-добре да си състави собствена схема, на която вярва най-много.
Докато все още реките са пълни с вода, и искате да опитате нещо по-различно, опитайте с риболова на пъстърва на далечна дистанция. Едно е сигурно – адреналинът е голям, а емоциите – неописуеми.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Изхитри пролетните шарани!
  Открай време шаранът се смята едва ли не за най-ценната риба. Тачат го както рибарите, така и кулинарите. При сериозния шаранджийски риболов на дъно се ...
Спортната 2009 година
част 5 Световното Първенство за Младежи Португалия’2009   От Ян Ван Шендъл   Невероятно е с колко различни типа състезания се ...
Съдържание
Актуално Холандски платики и червеноперки решиха Световното / 4 Калоян Белополски за Световното по риболов на плувка за мъже 2009. Интервю Игор Потапов / ...
Трофеите на “Овчарица”
Здравейте, уважаеми читатели на списание “Риби и Такъми”. В тази статия бих искал да ви разкажа за един от моите добри излети на митичния водоем ...
Съдържание
Актуално С мач напролет / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на платики и шарани с ваглер На тролинг Сом - силен старт на сезона / 8 70-килограмов ...
Есента е времето на трофейните шарани и амури
  ЛОВЯТ СЕ НА ДЪННИ ВЪДИЦИ И ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА, ЗАКАЧЕНИ НА КОСЪМ Захлаждането наесен провокира апетита на много от рибите, начело с мирните. ...
Как да хванем трофеен кефал през зимата?
Най-добрата зимна захранка са белите червеи, подавани с прашка   От Калоян Белополски   Една от малкото активни риби в реките през цялата зима ...
Риболов на дунавски щуки
До преди две години се наблюдаваше бум на щучата популация по поречието на целия български участък на река Дунав. За съжаление рибите, които се ловяха масово ...
Първият ми трофеен шаран
От Теодор Раев   Беше 9 юни. Часовникът на алармата на телефона ме събуди - 5:00 ч. Скочих от кревата, отидох в кухнята и включих кафе машината. В ...
Избор на повод за риболов на щуки
За риболов на щуки е необходим устойчив на кълване повод. Специалистът Юрген Хезе обяснява кои такъми са най-подходящи.   Стотиците остри като бръснач ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6