Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Италианец, французин и англичанин седели във фоайе на хотел. Изведнъж италианецът заявил:
- Снощи четири пъти се любих с жена си! Сутринта тя ми каза, че много ме обича.
- Пфу! - презрително изсумтял французинът. - Това не е нищо.
Снощи шест пъти се любих с жена си. Сутринта тя ми каза, че съм
най-големият любовник в света и че никога няма да си помисли за
друг мъж.
Англичанинът мълчаливо четял вестник. Французинът се обърнал към него и нахално го попитал:
- А ти колко пъти се люби с жена си снощи?
- Веднъж - отвърнал англичанинът.
- Само веднъж ли? И на сутринта какво ти каза жена ти?
- Не спирай.

 Статия

Kevin Nash - оригиналът

Риби и Такъми (бр. 9 / 2009 г.)

/интервюто взе Калоян Белополски/

 

-Повечето Български риболовци на шаран добре познават вашето име. Въпреки това ще е интересно да ни разкажете как започна всичко за вас?
-Как започнах с риболова? Повечето деца се сблъскват с риболова, защото техният баща го практикува, или техният дядо или чичо. С мен случая беше по-различен, тъй като никой от моите близки не беше риболовец. От момента в който проходих, бях възхитен от природата, можеше да ме намерите да ловя мишки, гущери и змии или да хващам жаби и тритони с кепчета около малките водоеми.
Един от моите приятели, когато бяхме на осем, размени кепчето си за риболовна пръчка – тогава се запалих и аз! Започнахме да ловим на малки езерца във фермите 10 сантиметрови бабушки и червеноперки, докато един ден в училище едно момче не донесе снимка с чудовището, което беше хванало – 2,7 кг шаран от водоема на местен клуб. От тогава няма друга снимка, която да ми е направила толкова силно впечатление – исках да хвана огромна риба като тази, така че се присъединих към риболовния клуб и се запалих по риболова на шарани.

 

-Защо ви завладя точно риболовът на шаран? Каква е разликата между шарана и останалите видове като хищници и по-дребни риби?
-Според мен поради предизвикателството да надхитриш най-умната сладководна риба. Със сигурност харесвам чувството да хвана шаран, който не е улавян преди, но на водоемите, където се лови активно, шараните се научават да избягват куките и надхитрянето им се превръща в истинско съревнование. Няма друга държава в Европа като Англия, с толкова много добри шаранджии. Обичам напрежението в риболова, когато се състезавам се опитвам да победя не само шарана, но и другите риболовци тръгнали след него.

 

-Кога и как решихте да комбинирате риболова на шаран с производството на качествени шаранджийски продукти?
-Трябва да разберете, че когато започнах да ловя шарани, имаше само няколко зарибени с този вид риба водоема в Англия и малко риболовци имаха подготовката да ги хванат – повечето ги определяха като много трудни.
Мога да кажа, че с изключение на пръчки и куки, нямаше други такъми, създадени за риболов на шаран. Тъй като съм практична личност и инженер, постоянно усъвършенствах наличните и създавах мои собствени такъми, не само за да подобря ефективността на риболова ми за шаран, но и да го направя по-удобен.
Например ми дойде идеята за калъф за въдици, в който можеш да си оставиш пръчките окомплектовани, взех малко брезент, кожа и прекарах нощта шиейки на ръка. Друг пример – нямаше подходящо непромокаемо облекло, така че направих дреха, използвайки тънкото фолио от едно космическо одеяло и ватираната материя от спален чувал – топлеше много, но беше доста шумно заради фолиото, можеше да ме чуеш от километри! Когато започнах да си правя карп сакове, другите риболовци ги видяха и ме попитаха дали не мога да направя и за тях. Това бяха първите продукти, които направих и продадох – останалото, както казват, е история!

 

-Добре познато е, че разработването на SCOPEX е ваша лична идея. Сега четем в пресата, че търсите новата супер ефективна стръв. Кажете ни нещо повече.
-Всъщност това не е вярно – идеята беше на Род Хътчисън, който разработи Scopex. Когато закупих неговата компания Catchum, тя имаше изключителните права да доставя продуктите от които се прави Scopex за пазара. Catchum беше погълната от Nash Bait и сега това е компанията, която произвежда оригиналната рецепта за Scopex. Бих казал, че имитациите не могат да се доближат до нея, до нейната ефективност в привличането и улова на шарана.
Извинявайте, но това е неточно отново. Не знам кой е казал, че Nash търси следващата “супер стръв”. Няма такова нещо като единствена супер стръв, това ме научиха 40 години риболов! Рано или късно, понеже шараните са много умни, те винаги се научават. Nash Bait имат много ненадминати рекорди и уникална програма за развитие, с която винаги доставят ефективна стръв за шаран на пазара.

 

-Много марки като Fox и Korda предлагат качествени продукти за риболов на шаран – куки, материали за поводи, лидери и други аксесоари. Защо шаранджиите трябва да изберат продуктите на Nash?
-Много труден въпрос, тъй като не искам по никакъв начин да съм критичен към другите, а и съм скромна личност, стъпила здраво на земята, но след като сте ме опрели до стената мога да ви дам само честното си мнение. Причината, поради която Nash Tackle е най-голямата световна марка в сферата на риболова на шаран, е много проста – ние сме най-новаторската компания, освен това всички работещи в Nash, от мен до персонала, всички сме луди по риболова на шаран. Винаги сме навън на риболов и правим тестове на оборудването – мисля, че това е ключовия отговор. Тъй като постоянно сме за риба, успяваме да забележим промените, необходими ни, за да продължим нашето развитие, както и да открием грешките си. Ако сте на голф курс, или на риболовно сафари в търсене на огромни риби, трудно ще успеете да разработите и тествате ново оборудване за шаран, не е ли така?

 

-На изложението EFTTEX в Будапеща, където се срещнахме, вие показахте някои нови продукти като:
• Новата изкуствена царевица. Много шаранджии се затрудняват с използването й. Кажете ни дали тя наистина хваща шарани?
• Защо куките на Nash са толкова специални?
• Разкажете ни за оригиналната пръчка за хвърляне, която ни демонстрирахте на изложението.

-Ок, изкуствената стръв първо – със сигурност тя работи добре, също колкото и истинската. Вие споменахте за царевицата и аз бих казал, че изкуствената е дори по-добра от натуралната, защото малките риби не могат да я изядат и свалят от куката. Това е основното за мен относно изкуствената стръв – сега например аз използвам само изкуствени протеинови топчета, тъй като съм уверен, че винаги имам стръв на куката.
Куките на Nash са най-добри заради снабдителя – малък Японски производител, който използва по-здрава стомана от останалите – тя има качества, които усилват остротата и издръжливостта на върха.
Ние купихме известната марка Cobra, за да разработим и пуснем на пазара една идея, която ми се върти в главата от много време – бързо зареждаща се система, която ви позволява да замятате стръвта на голямо разстояние четири пъти по-бързо от обикновената пръчка за замятане, като повишихме точността и разстоянието.

 

-Имате ли специални планове за представяне на продуктите си на Българския пазар?
В миналото се бях концентрирал над пазара в Обединеното кралство, Английския пазар ме поддържаше доста зает като никога не съм искал да превземам света, а да имам балансиран живот между работа, риболов и семейството. В резултат на това други марки станаха популярни и успешни в Европа. В много направления те са копия на стари продукти на Nash. Сега следващото поколение се присъедини към Nash и имам екип от млади и ентусиазирани хора, които са просветени и луди по шаранджийския риболов, те искат да представят оригиналната и изобретателна марка на Nash на вашия пазар – така че следете за нас!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Съдържание
Новини /4 Турнири “На гости у Иречек” /6 От Калоян Белополски. За Световното по риболов на плувка в Чехия и представянето на ...
Съдържание
Актуално Часът на кефалите /4 Калоян Белополски за традиционния вече зимен риболов на кефали на река Ангиста С муха и шнур Замятане с преобръщане ...
Подценяваните моменти в спортния риболов
В Европа има поне дузина риболовни списания, които са почти еднакви в едно отношение – те искат да “помогнат” на вас, читателите, да ловите ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил
От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   През далечната 1990 година работех много усилено в опита си ...
Сезон за лов на щуки
  Октомври е сезонът на щуките. Времето запладнява, настъпват първите дъждовни дни. Зъбатите хищници се развихрят. Сега е моментът да уловим някоя ...
Един спасен трофей от язовир Искър..
  Здравейте на най-готиния екип на света, казвам го с ръка на сърцето! Казвам се Мъро и съм известен като Омбрето, с най-атрактивната лодка по нашите ...
Предвидим ли е расперът?
На този въпрос категорично бих отговорил с ДА. Въпреки всеизвестната мнителност и капризи на распера, някои черти от поведението на тази риба и познаването на ...
Риболов на шарани през пролетта
От Ивайло Пенев   Здравейте, драги читатели на списание “Риби и такъми”! Дългата и студена зима си заминава и най-после идва пролетта, а ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6