Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Рекламно мото в Германия:
"Елате в България! Вашата кола вече е тук."

 Статия

Възроденото „ОГНЯНОВО”

Риби и Такъми (бр. 11 / 2009 г.)

Язовир „Огняново“ е изграден по поречието на река Лесновска и е разположен в близост до София. Той е един от тридесетте най-значими язовири в България. Построен е за нуждите на Кремиковци и за напоителни нужди. Наречен е на името на село Огняново, намиращо се току под стената на язовира.

 

От Краислав Димитров

 

До язовира се стига изключително лесно. От София се тръгва в посока Бургас през Подбалканския път. Има няколко отбивки за град Елин Пелин. Която и да хванете, след 4-5 километра се стига в града. От там поемате за село Лесново. Като хванете отбивката, карате само направо. Минавате през няколко села и накрая пътят ви отвежда точно до язовирната стена, като продължава по нея. Язовирът остава вдясно от пътя. Може да отбиете вдясно преди стената. Ако пробвате след стената, е по добре да сте с висока кола. След стената пътят се вие в близост до язовир “Огняново”, но за кратко, след което се изкачва нагоре, високо над водата. След стената, може би на около километър, има черен път вдясно - трябва да направите остър завой вдясно, почти обратен. По тази отбивка също се стига до водата, но пътят е стръмен и с обикновен автомобил е трудно проходим дори и в сухо време.
Карайки все по пътя, накрая излизате в село Голяма Раковица, където е и нулата на язовира. Тук може да се избере място и от двете страни. При ниско ниво на язовира (каквото е в момента), старият път е извън водата и макар и доста изровен на места, позволява при внимателно каране да се доближите досами водата.
От известно време се каня да посетя язовира, но бригадите от бракониери, вилнеещи там в последните години, доста понамалиха рибната популация и това ме възпираше.
През това лято обаче оттам взеха да се чуват обнадеждаващи вести: Излизат прилични шаранчета и каракуди, едри бабушки и лин. На тролинг също се обажда по някоя бяла, нещо забравено в последните години. Но именно вестите за появата на едри линове, моята нова въдичарска любов, ме накараха да предприема един излет до там.
Не го мислих много и още първия си почивен ден рано-рано сутринта вече бях пред риболовния магазин, дето си пазарувам всека седмица. Там съм в 6.03 ч. А той тъмен и решетка ми се пречка, значи. Въпреки че на вратата пише "РАБОТНО ВРЕМЕ 06.00-19.30".
Явно се опитват да ми провалят риболова и да спасят некой и друг огняновски шаран.
От отсрещния строеж се показа сънен и рошав, като орангутана де го гледах в една зоологическа градина (ама той май по сресан беше), нощният охранител.
Той ме светна, че отваряли къде 6 и 30. Е, като им се спи...
Оттам право в Горубляне. Скоро отвориха едно магазинче там и знаех, че работи от 4 сутринта. Надявах се да е така. Е, така беше, даже ранобудният продавач се бе разшетал да сменя водата на каракудките. Да направи дома им едно по-светло и удобно за живот място, дето се вика.
Набързо взех едно кило бели. 16 кинта. Може би нощна цена, а може би отново тръгна нагоре.
След кратко мотане из Елин Пелин (кой го построи тоя град без ни една табела, бе?) вече се бях позиционирал на стената на язовира, точно под една табела "Спирането и риболова забранени". За къпането нищо не пишеше, сигурно може, ама ми беше прекалено студено да пробвам реакциите на охраната.
А язовирът един красив… Без нито една вълничка, само кръгове от риби разкъсваха заспалата вода тук-таме. Идеално огледало за намусените облаци, скупчили се изотгоре, намръщено оглеждайки се и дебнейки да се пусна по черния път, та да изсипят сълзите си отгоре ми, заточавайки ме на брега.
Да, ама аз не съм вчерашен, тоя номер го знам, снощи съм се запознал с метеорологичната обстановка.
Газ нагоре към устието на Раковица.
Оказа се, че там асфалтовият път вече не е това, което беше, и на места асфалтът мистериозно беше изчезнал, заменен с дълбоки коловози, прокарани от изненадани от небесните сълзи колеги.
Е, няма да се връщам обратно. Погледнах заканително нагоре към облаците, надявайки се да ги уплаша и да задържат струите си, и се пуснах към водата.
Посрещна ме доста ниско ниво. Из обраслите с водорасли пличове маршируваха, подобно на гвардейците пред парламента, когато сменят караула, сиви чапли.
Изсъхнали, сиви клони стърчаха из тинята и за миг си спомних филмите на Рекс Хънт от австралийските блата, ама тука от ония големи риби не се виждаха, още по-малко пък алигатори.
Стигам до края на пътя и ме посреща мила родна картинка. Въдица до въдица, бивак до бивака, пушеци от огньове, музика и викове. Какъв Рекс Хънт, к'ва девствена природа. Тея ора на работа не одат ли, нали е уж работен ден?!
Сместих се между два бивака, току до голяма плантация от избуяли водорасли, и разпънах панаира.
Набързо хвърлих болонезето, както си беше с речния монтаж, на бял червей и започнах да бъркам храната.
Омесих 3 кила накиснато кюспе, 2 кила "Трапер" за шаран и каракуда, кило галета, кило "Шоколадова бисквита", кило жито, кило накълцана, варена млечна царевица и половинка бели. Отделно оставих за стрелба с прашката кило жито и половинка бели, както и малко царевица.
Докато вършех тая работа, успях да запиша и хубава червеноперка, която вля в душата ми надежда за добър риболов.
Намятах десетина топки захранка във водата и се позиционирах в стола с взор, вторачен в плувката, поклащаща се леко от къдрещия повърхността на водата вятър. Едва забележимо потрепване наостри сетивата ми. В следващия момент плувката уверено пое посока срещу течението. Засякох и приятната тежест на рибата отдолу ме изпълни с блаженство. Едрата каракуда упорито отказа да излезе от водата, та се наложи да намокря и кепа.
Потърках я в брадата си с пожелание да проправя пътя към живарника на още свои посестрими (надявам се, де).
Скоро захранката събра рибета и кълванетата зачестиха. Не че бяха много чести, но на фона на унило втренчените в плувките си колеги наоколо си беше повече от добро.
Рибите бяха доста борбени и доста ме разкарваха, правейки разни акробатични номера, по-подходящи за пъстърва, преди да успея да ги пусна в живарника.
Върхът на болото ми приятно се сгъваше при всяка риба. Рибите бяха доста борбени и оказваха завидна съпротива.
Едрата ми като структура захранка събра каракудите и те прогониха бабушките и уклеите от захраненото петно, така че лъжливи кълванета не ме тормозеха. Еднакво добре се ловяха както на грозд бели червеи, така и на торен. Непрестанното стреляне с прашката на жито и млечна царевица също даде резултат. В един момент рибите започнаха да предпочитат житото и царевицата, подадени като стръв. Поекспериментирах така с няколко вида стръв, но накрая, с надеждата за лин, се ориентирах към червеите.
Облаците над главата ми обаче взеха да се сгъстяват, в далечината се чуха и глухи гръмотевици и реших че ще е по-добре да събирам, отколкото да рискувам по изораната нива, каквото представляваше пътят.
Набързо извадих живарника и нащраках няколко снимки с улова, след което рилийзнах* рибите, за огромно изумление на субектите около мен.
Докато събирах и снимах, въдицата бе останала заметната и поредната каракуда не издържа. Това ми показа, че риболовът можеше да е в пъти по-добър, ако облаците ми бяха отпуснали повече време от трите часа преди да загърмят.
Но имам повод да посетя „Огняново” отново. Най-малкото, за да се срещна с някой едър лин. Така възроден и дашен, язовирът отново ще се превърне в моя предпочитана дестинация.
Дано само успее да се запази и съхрани подводните си богатства, и доброто му име от миналото бързо ще се възроди.

*рилийзнах – от англ. “release” – пускам, освобождавам


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Швеция – страната на трудните риби
Ето че след близо година и половина отново имах удоволствието да прекарам една риболовна седмица в Швеция. И отново това се случи благодарение на сайта ...
За балканка и сивен в Пирин
От Станил Йотов   Една от най-красивите български планини – Пирин, изведнъж се оказа отлична дестинация за закриване на пъстървовия сезон. От 20 ...
Сребърни стрели
  От Краислав Димитров   Седя си в къщи и си пия сладкото кафенце, както ми е станало навик напоследък (тая криза свършване няма!). Та сръбвам ...
ПОПЕРЪТ - подценяваната примамка
Здравейте, читатели на най-доброто списание в България. Искам да споделя с вас опита си, свързан с използването на една доста често подценявана изкуствена ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Комбинирани примамки
Методът , който някога се наложи да изпитаме от безнадаждност, днес се прилага усилено от професионалните риболовци на бяла риба в Холандия и Белгия. Става ...
За дунавски шарани на фидер
 Венелин Съйнов (Лино)   Един слънчев, но ветровит ден в края на август ми помогна да преоткрия това място на големия Дунав, където като дете ...
Съдържание
Тайните на шампиона Лесен риболов със слайдер /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболова с подвижна плувка Актуално Шарани на платено /10 Калоян ...
За зимни скобари и морунажи на Тунджа
Този януари започна сравнително меко. Към края обаче страшен сняг натисна цялата страна. Преди това, обаче поваляха дъждове, които вдигнаха нивото в ...
Съветите за щека на Уил Райсън
Едри риби с тънки ластици Най-доброто, което може да направите, когато закачите едра риба, а сте с тънък ластик, е да я следвате – не можете да я ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
stermac 2010-10-17 08:45:10

Много добра информация,за разлика от преливащите от лъжи подобни коментари,Браво!

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6