Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Киркор, какво е това синьо, на дървото и пищи?
- Не знам, Гарабед, какво е?
- Риба!
- Чакай, чакай, защо е на дървото?
- Там я сложих.
- Защо е синя?
- Боядисах я.
- А защо пищи?
- За да не познаеш!

 

 Статия

Какво има в пелетите

Риби и Такъми (бр. 10 / 2012 г.)

 

Това е стръвта, която промени риболова в последните години. В тази статия ще разгледаме основните разлики между 5-те най-разпространени типа пелети…

 

Пелетите промениха лицето на съвременния риболов. Пълни с естествени атрактори от брашната и маслата, от които са направени, те се доказаха като изключително ефективни за различни видове риби.
Това, което първоначално беше смятано за шаранска стръв, се доказа като много по-универсална.
Оказа се, че платиките полудяват по пелетите и по захранката, направена от смлени пелети. Линът също ги обожава и ще рови с часове наоколо в тяхното търсене. Речните риби, като кефала и мряната не могат да устоят на миризливите и мазни хрупкави пелети.
В този материал ще разгледаме 5-те основни типа пелети, които можем да намерим на рафтовете в магазините. Ще обясним основните разлики между тях и ще ви покажем кога да ги използвате.

 

Основните принципи
Пъстървовите и халибут пелетите имат много по-високо съдържание на масла и протеини в сравнение с пелетите за хранене на шаран, тъй като те са предназначени за хранене видове, които са хищници и се хранят с риба, те имат голям процент рибни масла и брашна. 
И обратно, много от пелетите за хранене на шаранови риби са направени от пшенично и соево брашно и са подходящи именно за видовете мирните риби.
Високопротеиновите пелети са много по-засищащи, така че рибите спират да се хранят по-скоро след като ги изядат и това може да ги направи по-трудни за ловене.


Все пак и двата типа пелети са добри за видовете риби, за които са създадени и за повишаване техния растеж.

 

Халибут/пъстървови пелети – пълни с масла и рибно брашно
Най-добри за риболов на трофейни риби
Реално появата на богатите на мазнини халибут и пъстървови пелети даде началото на използването тази нова стръв и превръщането и в основна сила в сладководния риболов.
Разработени за отглеждане на пъстърва в рибни стопанства, различните видове халибут пелети са сред най-богатите на мазнини и рибни брашна пелети.
Това ги прави привлекателни за почти всички видове сладководни риби, но също така са и сред най-скъпите за производство.
Използвани от риболовците на трофейни шарани, платики и линове, те се подават с помощта на рекета за захранване/спод, за да образуват килим от пелети, след което освобождават привлекателно мазно петно докато поемат вода и омекват.
Тези пелети се задържат цели за по-дълго след като се потопят във водата, но те също се разпадат след няколко часа.
През последните години те се доказаха като изключително ефективни и речния риболов за кефал и мряна. Течението носи надолу маслата и рибния аромат и те от своя страна привличат рибите и ги карат да излязат от техните укрития и да започнат да се хранят.

 

Шаранови пелети – перфектни за захранване
Най-добри за риболов с фидер
Продавани като пелети за хранене на шаранови риби, тези пелети имат много по-ниско съдържание на мазнини и рибни брашна от пелетите за пъстърва.
Растящите цени на рибните брашна означават, че те са направени като цяло от повече пшенични и соеви брашна, така че завършената стръв е много по-светла на цвят и по-трошлива на текстура.
От една страна това може да ги направи по-малко привлекателни от пъстървовите пелети, тъй като те нямат толкова богата миризма и рибен вкус.
Но много собственици на водоеми предпочитат да използват шарановите пелети, защото вярват, че по-ниското съдържание на мазнини е по-здравословно за рибите в дългосрочен план. Тези пелети отразяват нуждите, които мирните риби имат за своята диета. Те са подходящи за тяхната храносмилателна система и са много привлекателни за тях.
След като омекнат, те могат да бъдат страхотни носители на добавки и ароматизатори, което още повече засилва тяхната привлекателност.

 

Набъбващи /експандър/ пелети – направете ги меки и ароматни
Най-добри като стръв за щека
Светли на цвят и малки на тегло, експандър пелетите съдържат голямо количество въздух в подобната си на пчелна пита структура.
Експандър пелетите са подобни на шарановите пелети, разликата между тях се проявява в процеса на изработка, те се произвеждат с шприц под налягане или с нагорещен шприц. По този начин в тях влиза много въздух и те получават по-рехава структура, което ги прави силно плавателни.
В тяхното сухо състояние те стават много добра стръв за повърхността, но тяхната основна употреба е като мека стръв. За да постигнете това ви е нужна помпа за пелети, с която да изсмучете въздуха от тях и да го замените с вода, това кара пелетите да се надуят и да омекнат.
Този вид пелети може да бъде ароматизиран и оцветяван в още по-голяма степен от шарановите пелети, просто като поставите желаните ароматизатори и добавки във водата в помпата за пелети.
Проблемът при приготвянето на експандър пелетите е, че получаваме една изключително мека стръв, която не се държи добре на куката и много лесно пада от нея или бива сваляна от рибите.
По тази причина Мат Хол е разработил неговите страхотни желатинови пелети, които имат много по-жилава структура и се държат здраво за куката, но запазват мекотата, която рибите обожават.

 

Готови меки пелети за кука
Най-добри за стръв
Много производители на стръв улесняват риболовците, като им спестяват процеса на подготовка на пелетите и им предлагат готови, пакетирани меки пелети за кука.
В повечето случаи тази стръв е направена от експандър пелети, които са накиснати и обработени с помпа за пелети, което ги кара да набъбнат и омекнат. Към водата в помпата се добавят ароматизатори, масла и бои.
Има няколко предимства от употребата на тези пелети.
Очевидно те се продават в добре затварящи се кутии, бурканчета или пликове, така че можем да ги съхраняваме навсякъде в нашия багаж докато не ни потрябват. Това ги прави евтини и надеждни.
Готовите меки пелети също така се оставят малко да засъхнат след като излязат от помпата, за да се втвърди малко тяхната повърхност и да се държат по-добре на куката.
Течните ароматизатори омекотяват пелетите и ги карат да отделят ароматна следа, която привлича силно рибите.
Това означава, че те могат да бъдат много ефективни на водоеми, където се храни основно с твърди, шаранови пелети. Ако вашата стръв се отличава от останалата храна наоколо, много вероятно е да хванете повече риба.

 

Протеинови топчета като пелети
Най-добри за кука
Това е стръв, която обърква много риболовци, защото просто не е пелета, а протеиново топче, което е оформено като пелета.
През последните години тази стръв се доказа като изключително популярна сред риболовците и наистина хвана много риби, типичен пример за нея са Nash Squidgees.
Доста по-здрави от обикновените пелети, те се закачат много по-лесно на косъм, остават по-дълго на монтажа и са по-добри за риболов на дистанция.
Изненадващо те са толерирани от много собственици на водоеми, които са забранили протеиновите топчета. Защо оформеното като пелета протеиново топче е разрешено, а това с кръгла форма е забранено остава мистерия, но феновете на тази полезна стръв не се оплакват.
За разлика от останалите пелети, тези не са направени от рибни брашна и масла, а по рецепта за протеинови топчета, оформени и нарязани като малки пелети и сготвени.
Те са пълни с привлекателни аромати и са предназначени само за стръв на куката.

 

СЪСТАВ НА ПЪСТЪРВОВИТЕ ПЕЛЕТИ
22% масла/мазнини
36,5% белтъчини
5,6 % минерали/неорганични съставки
4,5% фибри
26,4% въглехидрати
5% вода

 

СЪСТАВ НА ШАРАНОВИТЕ ПЕЛЕТИ
9% масла/мазнини
30% белтъчини
5,4 % минерали/неорганични съставки
4,8% фибри
43,4% въглехидрати
7,4% вода


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За платики в жегите
 От Калоян Белополски   Определено може да се каже, че платиката е основен обект за риболов във все повече язовири в страната. Например на язовир ...
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СОМА
В последните няколко години в България риболовът на сом и то на кльонк се разви много. Все повече хора се оборудваха с нелоши лодки и след като повлачат ...
За дунавски распери
Преди 5-6 години расперите бяха мразен обект от повечето риболовци по Дунав. С демонстративните си бухкания в близост до брега изнервяха много от почитателите ...
Есенно зарибяване от клуб „Балканка”
От Краислав Димитров   Едва преди седмица завърши пъстрвовия сезон, а вече ми липсва. Липсват ми ромонящите между сивите камъни бистри речни води, ...
Пъстървата през февруари
  Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се ...
Зарганите идат!
  Стотици риболовци от ранна утрин окупират удобните за риболов вдадени в морето скали. Точно по тези места се ловят най-много заргани. ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
Мандренската брияна
Речната царица на югоизточна България   Сем. Cyprinidae Род Chalcalburnus Вид Chalcalburnus chalcoides Подвидове Chalcalburnus chalcoides danubikus ...
Река Искър и кефалите през зимата
От Пламен Панталеев   Зимата е един от най-благоприятните сезони за едрите кефали. Това са рибите, които се ловят най-трудно през лятото. Когато ...
С пелети за шарани
В последно време все по-популярен става риболовът на шарани на платените водоеми. Вече има доста язовирчета, на които се ловят прилично количество шарани, а ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6