Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Съдия пита свидетеля:
- Какво направихте, когато видяхте обвиняемата да удря съпруга си по главата с ютията?
- Ами обадих се на годеницата си и й казах, че съм размислил и няма да се женим.

 Статия

Какво има в пелетите

Риби и Такъми (бр. 10 / 2012 г.)

 

Това е стръвта, която промени риболова в последните години. В тази статия ще разгледаме основните разлики между 5-те най-разпространени типа пелети…

 

Пелетите промениха лицето на съвременния риболов. Пълни с естествени атрактори от брашната и маслата, от които са направени, те се доказаха като изключително ефективни за различни видове риби.
Това, което първоначално беше смятано за шаранска стръв, се доказа като много по-универсална.
Оказа се, че платиките полудяват по пелетите и по захранката, направена от смлени пелети. Линът също ги обожава и ще рови с часове наоколо в тяхното търсене. Речните риби, като кефала и мряната не могат да устоят на миризливите и мазни хрупкави пелети.
В този материал ще разгледаме 5-те основни типа пелети, които можем да намерим на рафтовете в магазините. Ще обясним основните разлики между тях и ще ви покажем кога да ги използвате.

 

Основните принципи
Пъстървовите и халибут пелетите имат много по-високо съдържание на масла и протеини в сравнение с пелетите за хранене на шаран, тъй като те са предназначени за хранене видове, които са хищници и се хранят с риба, те имат голям процент рибни масла и брашна. 
И обратно, много от пелетите за хранене на шаранови риби са направени от пшенично и соево брашно и са подходящи именно за видовете мирните риби.
Високопротеиновите пелети са много по-засищащи, така че рибите спират да се хранят по-скоро след като ги изядат и това може да ги направи по-трудни за ловене.


Все пак и двата типа пелети са добри за видовете риби, за които са създадени и за повишаване техния растеж.

 

Халибут/пъстървови пелети – пълни с масла и рибно брашно
Най-добри за риболов на трофейни риби
Реално появата на богатите на мазнини халибут и пъстървови пелети даде началото на използването тази нова стръв и превръщането и в основна сила в сладководния риболов.
Разработени за отглеждане на пъстърва в рибни стопанства, различните видове халибут пелети са сред най-богатите на мазнини и рибни брашна пелети.
Това ги прави привлекателни за почти всички видове сладководни риби, но също така са и сред най-скъпите за производство.
Използвани от риболовците на трофейни шарани, платики и линове, те се подават с помощта на рекета за захранване/спод, за да образуват килим от пелети, след което освобождават привлекателно мазно петно докато поемат вода и омекват.
Тези пелети се задържат цели за по-дълго след като се потопят във водата, но те също се разпадат след няколко часа.
През последните години те се доказаха като изключително ефективни и речния риболов за кефал и мряна. Течението носи надолу маслата и рибния аромат и те от своя страна привличат рибите и ги карат да излязат от техните укрития и да започнат да се хранят.

 

Шаранови пелети – перфектни за захранване
Най-добри за риболов с фидер
Продавани като пелети за хранене на шаранови риби, тези пелети имат много по-ниско съдържание на мазнини и рибни брашна от пелетите за пъстърва.
Растящите цени на рибните брашна означават, че те са направени като цяло от повече пшенични и соеви брашна, така че завършената стръв е много по-светла на цвят и по-трошлива на текстура.
От една страна това може да ги направи по-малко привлекателни от пъстървовите пелети, тъй като те нямат толкова богата миризма и рибен вкус.
Но много собственици на водоеми предпочитат да използват шарановите пелети, защото вярват, че по-ниското съдържание на мазнини е по-здравословно за рибите в дългосрочен план. Тези пелети отразяват нуждите, които мирните риби имат за своята диета. Те са подходящи за тяхната храносмилателна система и са много привлекателни за тях.
След като омекнат, те могат да бъдат страхотни носители на добавки и ароматизатори, което още повече засилва тяхната привлекателност.

 

Набъбващи /експандър/ пелети – направете ги меки и ароматни
Най-добри като стръв за щека
Светли на цвят и малки на тегло, експандър пелетите съдържат голямо количество въздух в подобната си на пчелна пита структура.
Експандър пелетите са подобни на шарановите пелети, разликата между тях се проявява в процеса на изработка, те се произвеждат с шприц под налягане или с нагорещен шприц. По този начин в тях влиза много въздух и те получават по-рехава структура, което ги прави силно плавателни.
В тяхното сухо състояние те стават много добра стръв за повърхността, но тяхната основна употреба е като мека стръв. За да постигнете това ви е нужна помпа за пелети, с която да изсмучете въздуха от тях и да го замените с вода, това кара пелетите да се надуят и да омекнат.
Този вид пелети може да бъде ароматизиран и оцветяван в още по-голяма степен от шарановите пелети, просто като поставите желаните ароматизатори и добавки във водата в помпата за пелети.
Проблемът при приготвянето на експандър пелетите е, че получаваме една изключително мека стръв, която не се държи добре на куката и много лесно пада от нея или бива сваляна от рибите.
По тази причина Мат Хол е разработил неговите страхотни желатинови пелети, които имат много по-жилава структура и се държат здраво за куката, но запазват мекотата, която рибите обожават.

 

Готови меки пелети за кука
Най-добри за стръв
Много производители на стръв улесняват риболовците, като им спестяват процеса на подготовка на пелетите и им предлагат готови, пакетирани меки пелети за кука.
В повечето случаи тази стръв е направена от експандър пелети, които са накиснати и обработени с помпа за пелети, което ги кара да набъбнат и омекнат. Към водата в помпата се добавят ароматизатори, масла и бои.
Има няколко предимства от употребата на тези пелети.
Очевидно те се продават в добре затварящи се кутии, бурканчета или пликове, така че можем да ги съхраняваме навсякъде в нашия багаж докато не ни потрябват. Това ги прави евтини и надеждни.
Готовите меки пелети също така се оставят малко да засъхнат след като излязат от помпата, за да се втвърди малко тяхната повърхност и да се държат по-добре на куката.
Течните ароматизатори омекотяват пелетите и ги карат да отделят ароматна следа, която привлича силно рибите.
Това означава, че те могат да бъдат много ефективни на водоеми, където се храни основно с твърди, шаранови пелети. Ако вашата стръв се отличава от останалата храна наоколо, много вероятно е да хванете повече риба.

 

Протеинови топчета като пелети
Най-добри за кука
Това е стръв, която обърква много риболовци, защото просто не е пелета, а протеиново топче, което е оформено като пелета.
През последните години тази стръв се доказа като изключително популярна сред риболовците и наистина хвана много риби, типичен пример за нея са Nash Squidgees.
Доста по-здрави от обикновените пелети, те се закачат много по-лесно на косъм, остават по-дълго на монтажа и са по-добри за риболов на дистанция.
Изненадващо те са толерирани от много собственици на водоеми, които са забранили протеиновите топчета. Защо оформеното като пелета протеиново топче е разрешено, а това с кръгла форма е забранено остава мистерия, но феновете на тази полезна стръв не се оплакват.
За разлика от останалите пелети, тези не са направени от рибни брашна и масла, а по рецепта за протеинови топчета, оформени и нарязани като малки пелети и сготвени.
Те са пълни с привлекателни аромати и са предназначени само за стръв на куката.

 

СЪСТАВ НА ПЪСТЪРВОВИТЕ ПЕЛЕТИ
22% масла/мазнини
36,5% белтъчини
5,6 % минерали/неорганични съставки
4,5% фибри
26,4% въглехидрати
5% вода

 

СЪСТАВ НА ШАРАНОВИТЕ ПЕЛЕТИ
9% масла/мазнини
30% белтъчини
5,4 % минерали/неорганични съставки
4,8% фибри
43,4% въглехидрати
7,4% вода


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Реката на гигантите
  Риболовът на сом от години пленява въображението на множество риболовци, търсачи на силни усещания. В България сомаджиите също са доста в последните ...
Спортната 2009 година
  От Ян Ван Шендъл   Крайно ми е неудобно! Преди повече от два месеца обещах на главния ви редактор нова серия статии за сп. “Риби и ...
Техники и тактики за риболов на лед
  За едни зимата е сезон за пиене на вино и ядене на мръвки. За други зимата е сезон за пиене на вино, ядене на мръвки и – разбира се – ...
Тайните на леда!
  Зимният риболов трупа все повече фенове, въпреки все по-топлите зими   В последните години все повече хора започват да практикуват риболов на ...
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
MAROSH MIX CUP’ 2010
д-р Петър Петров КСР “Маяк - Тубертини“   Изминаха няколко дни, докато съумея да си събера мислите и да преосмисля всичко, което имах ...
Съдържание
Актуално За скобари на Дунав / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на скобари на мамка С муха и шнур Привлечи и излъжи / 10 Пол Ричардсън лови, като ...
Със спининг за кефали
В онзи следобед преди повече от 20 години на Тунджа не се виждаше жив човек. Току-що се бях снабдил срещу 18 лева с нова пръчка от фибростъкло ...
Зарганите идат!
Ловят се на бомбарда по цялото южно Черноморие Всяка есен изключително актуален става риболовът на заргани по морето. В последните 7-8 години стотици ...
Тънкости в риболова на дебелите костури
Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6