Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Из ръководство за лов на мечки в Чукотка.
- Как може да се разбере какъв вид мечка сте срещнали в гората?
- Промъквате се незабелязано изотзад и с всичка сила изритвате мечката по задника. След това възможно най-бързо се качвате на близкото дърво. Ако мечката се качи на дървото и ви изяде - това е черна мечка. Ако, обаче, първо събори дървото и после ви изяде - това е гризли...

 Статия

Уклеи на късо … по английски!

Риби и Такъми (бр. 10 / 2012 г.)

 

От 5-кратния световен шампион

Алън Скоторн
специално за сп. “Риби и Такъми”


По време на две от последните големи първенства, европейското в Испания и световното клубно в Португалия, уклеят играеше основна роля в резултатите на отборите и както се вижда има истински бум на тези малки рибки по различни водоеми из Европа в момента.
Чух, че водоемът, на който се проведе миналогодишното европейско първенство в Португалия, Коруш, сега е пълен с уклеи, а съм ловил там на няколко състезания и не мога да си спомня да съм хващал и един!
В Испания повечето отбори започнаха с риболов на уклеи и ги ловиха в началната част на състезанието, докато големите риби дойдат на храната, някои отбори пък ги ловиха през по-голямата част от състезанието, а отборът на Сърбия зае трето място само с риболов на уклеи.
Италия също триумфираха на клубното световно в Португалия, отново на река, на която нямаше и един уклей преди няколко години, Франция стана втора, а Англия трета, като всички се насочиха към уклея. Това ме накара да положа повече усилия в тренирането на нужната техника за риболов на уклеи и в тази статия бих искал да покрия основните ми съвети за този риболов.

 

Ластик за къса линия …
Аз използвам два размера ластици, №2 Preston Innovations “Slip” за малки куки, когато риболовът е труден или рибите са малки, и №4 “Slip” за по-големи риби и бърз риболов с по-големи куки. Основното нещо, което всъщност е и много лесно за изпълнение, е да се среже много късо първата секция на щеката, така че ластикът да работи наистина добре. Няма по-неприятно нещо от това постоянно да се налага да навлажняваш ластика, за да се прибере обратно, това може да ви коства много риби. С отрязания връх въдицата става по-къса и можете да залюлеете рибите по-лесно в ръка, ще имате по-малко влакно и по-добър контрол над линията за “плясване” на монтажа. Направих това в Испания - каква разлика имаше само, всичко работеше много по-добре.
Най-чистият начин, и за мен все още най-добрият, за закачане на монтажа е малък пластмасов конектор, като аз използвам най-малкия размер на Drenan или Stonfo и все още не съм намерил нищо, което да ги замени. В момента все още използваме нормалните си дълги щеки за този стил на риболов, но той се превръща в толкова важна техника, че една малко по-тънка пръчка може би би била малко по-добро решение, така че това е нещо, на което трябва да обърнем внимание в бъдеще.

 

Плувка за късо
Обикновената плувка със събрано тяло работи най-добре, аз харесвам плувките, които имат малко рамо, което помага да се забелязват кълванетата на повдигане. Антената е пластмасова и малко по-дебела и лесно се забелязва, когато се лови на по-дълга щека. Опитал съм да ловя с плувките тип “молив” в миналото, но според мен събраното тяло дава по-добър контрол, защото дори в стоящите води и каналите, почти винаги има някакво течение.

 

Основно влакно и утежнение
В миналото ловях с групирано утежнение от сачми, поставени една след друга, но след разговори с моя съотборник Уил Райсън се убедих, че един дропер под основното утежнение прави монтажа много по-универсален и ми дава възможност да ловя рибите на пропадане (не само да разчитам да ги ловя на дълбочината, на която е основното утежнение). Сега вече съм променил всичките си монтажи, така че да поставя един дропер №10 и определено след това риболовът ми се подобри.
Основното влакно винаги е едно и също, Drennan Double Strenght 0,117 mm. Променям само повода в зависимост от броя и размера на рибите, които ловя. Опитвал съм да ловя с по-тънки влакна, но не съм открил никакво предимство, така че защо да рискувам да скъсам линията точно, когато съм влезнал в добър ритъм? Когато се ловят големи количества уклеи, върху влакното има голямо напрежение за едно на 4-часово състезание, особено върху повода, така че дори 0,12 мм може да се скъса при откачане на риба, така че трябва да сме готови да сменим повода бързо.
Закачането на повода с основното влакно става чрез системата клуп в клуп, а предварително вързаните поводи в класьор улесняват много целия процес.

 

Куки за уклей
Аз съм се спрял на два модела куки за риболова на уклеи. Sensas Feeling 3405 и Drennan Fine Match. Последната използвам, когато риболовът стане труден, спомням си как веднъж хванах з кг с уклеи на едно голямо отборно състезание на река Нен в Англия и спечелих сектора ,използвайки кука №24 с един жокер (дребен вердевас) в много бистра вода. Когато поставих тази малка кука, риболовът ми тотално се промени, докато първоначално изпитвах големи затруднения с улова на тези рибки.
По-големите размери до №16 са идеални за нанизване на една пинка и определено са достатъчно здрави да издърпате куката от устата на рибата вместо да я откачате, като тази техника се използва за скорост само когато куката е леко закачена. Аз оставям няколко милиметра влакно след възела - това пречи на уклея да избута червея нагоре по повода. Когато уклеите станат по-трудни за ловене, най-добрата стръв е един малък вердевас, но прибягвам до него само ако не мога да хвана на пинки.

 

Захранки за уклеи
В националния отбор на Англия винаги сме се старали да държим нещата прости в нашия риболов на уклеи - за захранка използваме основно Sensas 3000 Surface, единственото решение, което взимаме в последствие е какво да добавим към нея. В Испания я използвахме чиста, защото, когато добавяхме боя, усещахме, че течението на повърхността сваля уклеите надолу.
Когато условията са спокойни или водата има бавно и равномерно течение, мисля че добавянето на боя работи добре, обикновено ние използваме жълта при мътна вода и червена в бистра. На реките не добавяме бои, но добавяме малко лека глина, за да придадем малко повече тегло, което има своите предимства.
Ако погледнете как съм разположил такъмите си, ще видите, че обичам да поставям съда със захранка леко зад мен, така че да мога да се пресегна назад, за да взема топка и да я хвърля напред с едно движение, това отново е нещо просто, но работи добре. Нещо важно е да се опитвате да държите ръцете си чисти от захранката, аз винаги нося кърпа за бърсане и имам купа с вода на масичката си, така че да мога да се измия и подсуша преди да поставя стръвта.

 

Практиката води до съвършенство
Вероятно притежаваме един от най-добрите риболовци на уклеи в света в лицето на Уил Райсън и ако по време на тренировката имаме риболов на уклеи, човек може да е сигурен, че Уил ще се справи на ниво. В Испания Уил хвана 13 кг уклеи за четири часа! В този ден имах близо 9 кг за три часа, хванах 320 уклея и усетих, че моите допълнителни тренировки ми помогнаха за добрия ритъм на ловене.
Да, наистина, всичко трябва да ви е наред в смисъла на оборудване, но за да постигнете скорост си трябва доста работа. Когато казвам “скорост”, не става въпрос да действаш като маниак, а да бъдеш колкото се може по-плавен и контролиран.
Друго нещо, което е важно за поддържането на добър ритъм е да сте сигурни, че стръвта ви винаги е в добро състояние на куката, както и да поддържате облака със захранка през цялото време. Когато ловя с къса линия, винаги се опитвам да захранвам половин метър зад плувката, така че, ако е възможно да ловя точно зад този участък, така че, ако рибите искат да влязат в облака, да мога с лекота да придърпам такъма в него или дори пред него. Пляскането с монтажа също носи мигновени къланета.
На каналите, където има шлюзове, течението често сменя посоката си, така че имайте това винаги предвид, защото уклея застава винаги с лице срещу течението, така че, ако водата тече отляво надясно, заметнете такъма от дясната страна на облака, а когато течението смени посоката, и вие трябва да смените страната на замятане, защото уклеят сменя посоката за част от секундата и трябва да реагирате бързо.
Надявам се тази статия да ви помогне да подобрите уменията си в риболова на уклеи и запомнете, ключът на успеха се крие в практиката!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
16 то Европейско първенство по риболов с муха
  Босна и Херцеговина 06-12.09.2010   Станислав Мънков от мястото на събитието След две седмици тренировки и пътешествия из цяла Босна дойде ...
Следобедни кефали
От Краислав Димитров Ей, какво време се е отворило навънка! Циганско лято, викат, било. К'во лято, то миналия ден какъв сняг на парцали валя... Снежинки ...
Време за морунажи
от Калоян Белополски   С напредването на есента и началото на зимата все повече видове речни риби постепенно спират да се хранят. Най-вече ...
За есенни бели мрени
 От Краислав Димитров   Нещо взеха да ми омръзват щуките. Загуби ми се тръпката. То като с пържолите... всеки ден пържоли, пържоли и на десетия ...
Тайните на отвесния риболов
От Станил Йотов   Като се каже отвесен риболов, човек може да си представи какво ли не. Всъщност, става въпрос за онази техника, позната от доста време, ...
Нетрадиционните похвати носят успехи на леда
От Краислав Димитров   Зима е! Дебел сняг е сковал земята, покривайки наринатите от хорската немарливост боклуци и ярко контрастиращ с червените ...
Съдържание
Актуално За скобари на Дунав / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на скобари на мамка С муха и шнур Привлечи и излъжи / 10 Пол Ричардсън лови, като ...
Спортната 2009 година
част 3 От Ян Ван Шендъл   Всяка година имаме същия проблем и тази не беше по-различна. През уикенда след Европейското Първенство предстоеше Турнира ...
Осмомартенски щуки
От Станислав Мънков   Събота и неделя бях на пролетното мухарско изложение в Англия, което тази година не бе толкова впечатляващо, и нямах търпение да ...
Големите примамки
Здравейте, драги читатели на сп. “Риби и Такъми”! Казвам се Ивайло Пенев и се занимавам активно с риболов от 15 години. Страстта са ми големите ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6