Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Мъж купил телевизор и го носи вкъщи, а на кутията има всякакви обозначителни знаци.
Жената:
- А защо има нарисувана чаша на кутията?
Мъжът:
- Това означава че покупката трябва да се полее.

 Статия

“На гости у Иречек”

Риби и Такъми (бр. 10 / 2012 г.)

За Световното в Чехия и представянето на трикольорите


 

От Калоян Белополски

 

В средата на септември се проведе поредното световно първенство по риболов на плувка в чешкия град Ухерске Храдище недалеч от град Бърно в Чехия, на река Морава. В най-елитната проява за годината взе участие и българския национален отбор по риболов. За Чехия заминаха Евгени Милев, Валентин Колев, Валентин Тотев, Аркади Райчин, Ивайло Пасков и резерва Заприн Манолов. Водени бяха от треньор – Калин Митранов и водач - Ивайло Христов. Заедно с отбора пътуваха още доста хора. Цялата група наброяваше 14 души.
Не се мина и без спонсори. Иво Пасков отдели над 2000 евро за проявата. Толкова, но в лева отдели и Стенли Колев. Помогна сериозно и Жоро Михайлов от В. Търново, осигурявайки голям товарен бус.

 

Малко риби на Световното в Чехия
Световното първенство по риболов на плувка се проведе на река Морава, която в участъка на състезанието е широка някъде около 50-60 м и е доста дълбока - на щеката дълбочината е около 3-те метра. Основните риби, които се ловяха са уклеите и само на места дребните платички, които тук наричат скимърси. Решаващи за риболова бяха уклеите, които се ловят на къси 3-метрови въдици на 30-40 см от повърхността. Най-добре с тази задача се справиха поляците, чехите и французите.
На тренировките след първите 30-40 минути, пак на късите въдици, само че на 4 м, много от състезателите пускаха пак на същото място, на което ловяха уклеите на повърхността, само че до дъното, където вече им кълваха завъртели се по-едрите риби, като бабушки и скимърси и други такива с по-едри размери.
Другото интересно нещо, което пробваха е да ловят на две точки на 9 и на 11 м, като захранваха само със захранка – с по 7-8 топки на всяко едно от петната, след което къпираха на вътрешното петно концентрирана глина с кълцан торен червей и вердевас и добавени малко кастери, а на по-близката дистанция къпираха пак от същата концентрирана комбинация, но на 1,5-2 м зад основата захранка по течението. Течението на реката първите дни беше доста слабо – използваха се плувки около 2 г.
Другото любопитно нещо е, че в реката имаше и доста хищници – най-вероятно сомове и распери, които от време на време прогонваха дребните риби навътре в реката.
В сряда доста от сериозните отбори изкараха въдиците за риболов на дистанция, предимно болонези и мачове, снаряжени с тежки ваглери или слайдери, и започнаха да търсят едрите бонус риби, които в повечето случаи бяха платики между 1 кг и 2.5 кг, шарани по 4-5-6 кг, дори беше изваден и един 7-кг, и кефали между килограм и два. Общо взето само най-големите майстори и тези, с опит на реката, и бяха на добро място съумяха да хванат по 2-3-4 такива риби. Това на нашия отбор съвсем естествено не му се отдаде. Наистина, почти никой от българите не опитваше да лови такива риби. Когато в сряда по обяд Заприн и Гената се опитаха да ловят едри бонуси на мач и болонеза, времето рязко започна да се влошава. На следващия ден температурата не надвиши 8 градуса, валеше като из ведро и това принуди както българския, така и други отбори въобще да не тренират в четвъртък. Отборът отиде на сутринта до реката, но след като видя, че условията са прекалено тежки, прецени да почива и да си навърже такъми, с които да се опита да направи малко по-силен риболов на генералната тренировка в петък.
Нещата тогава се промениха, реката вече течеше бързо и беше с около 40-50 см по-висока. Все още не бе много мътна. Това за съжаление генерално промени схемата на риболов, като смятаната доскоро за сигурна схема на риболов на българския отбор на къса щека на уклеи, платички, кротушки и червеноперки – можеше доста да се затрудни.
Явно заради лошото време и повишеното атмосферно налягане уклеите вече не бяха на повърхността, а слизаха към дъното и започваха да се ловят на щека на по-голяма дълбочина, като между тях разбира се излизаха от време на време и платички и червеноперки.
Така или иначе само най-грамотните отбори се ориентираха към този вече доста по-сложен риболов.
За добро класиране трябваше да се хванат минимум по 3-5 кг, а може би и повече, риба от всеки, за да може отборът да разчита на влизане в десетката.
Така или иначе в българския отбор никой не успя да хване повече от 2-3 кг риба на тренировките.

На генералната тренировка – само дребосъци
В петък се проведе официалната тренировка на Световното по риболов на плувка.
След извилата се буря вчера и много лошото време, което отказа повечето отбори да тренират, в този ден нивото на водата беше близо с 60-70 см по-високо. Водата беше изключително бърза и доста мътна, което изцяло промени картината на състезанието.
В шок от това бяха най-вече силните отбори, начело с Англия, която тогава се падна в 32-ри бокс, където на предния ден тренира българският отбор. Англичаните постигнаха доста слаби резултати с оглед на това, че в реката се ловяха само уклеи и то по доста труден и непривичен за тях начин.
Най-добре с тази задача се справиха французите в съседния бокс с риболов на късо, но по много тънък и специфичен начин, и успяха да уловят между 3,5 и 6 кг риба, докато англичаните трудно успяха да стигнат 2-та килограма, а някои, между които и един от най-добрите състезатели Уил Райсън, последния час не успяха да уловят дори нито една уклейка. Наистина, пред тях течението беше ужасно силно. Бяха се подготвили както те, така и италианците този път с риболов на къса щека на 7-8 м и на 13 м щека, където заложиха на 50-грамова близалка, което в петъчния бокс се оказа недостатъчно, за да могат да презентират стръвта както трябва.
Така или иначе рязката промяна на времето притъпи апетита на едрите риби, на които много от отборите разчитаха, и практически промени правилата на играта.
В петък решаващ беше уклеят, но той не се ловеше никак лесно. Ловеше се само в началото на къси 3-4-метрови въдици, след което започваше да се лови на къса 7-8-метрова щека, което е доста труден риболов. Използваха се много тънки ластици и фини такъми и непрестанно, ритмично дохранване, за да може уклеите да се надигнат до повърхността, където се ловяха, тъй като лошото време и бързото течение ги натискаше към дъното и те седяха предимно там.
Българският отбор в петък проведе една сравнително ползотворна тренировка. Най-добре се представи Евгени Милев, който напук на всички англичани и италианци успя да направи доста приличен риболов на щека, като улови няколко платики, едно сомче и между тях и една доста едра платика над 1 кг, с което предизвика донякъде завистливите погледи на доста от състезателите наоколо.
Тактиката на италианския отбор, който беше недалеч от нашия и чиято тренировка успях да проследя, беше със захранване също на 2 дистанции на щеката с тежка захранка и дохранване с къпинг, но при тях също нямаше никакъв резултат. Дори малките кротушки, които в предните дни бяха напаст, бяха пасивни, и за близо половин час риболов успяха да уловят едва по 2-3 риби.
Това и тях ги принуди да се преориентират към риболов на уклеи, но за разлика от англичаните се справиха доста добре с това – те са виртуози на късата щека и успяха да хванат по около 4 кг, а може би и повече, дребни риби.
От българския отбор най-добре със задачата риболов на уклеи се справи Заприн Манолов, който наистина показа завиден майсторлък в този тънък риболов, но за съжаление по право той бе резерва и не участва първия ден на състезанието.
Останалите момчета от отбора не се представиха добре този ден. Надявахме се да си направят правилните такъми и правилните изводи, за да могат на първия състезателен ден да се представят прилично.
През уикенда, когато предстоеше състезанието, не се очакваха валежи, и надеждите бяха нивото на водата може още от следващия ден за започне да се връща в нормалните си граници.

Посредствено представяне за българите през първия ден
След края на първия състезателен ден на Световното първенство в Чехия българският отбор предприе тактика с риболов на късо на уклеи, но за съжаление се видя, че тази дисциплина не му се отдава така добре, каквито бяха предварителните очаквания. Доста от състезателите не успяха да се справят с риболова на късо, а това в най-голяма степен важеше за по-опитните и възрастни състезатели в нашия отбор, а именно Валентин Колев и Евгени Милев. Първият успя да победи само трима състезатели в сектора си, вторият - петима. Валентин Тотев имаше уникалния жребий да е на най-хубавото за риболов място, а именно тапата в сектор А1 от долната страна на реката, и за съжаление не успя да използва този шанс и успя да победи едва 6 човека в сектора си след много силно начало, но след първия час риболовът постепенно е станал по-фин, по-труден, започнали са определени състезатели да хващат бонус риби, докато това за българите не се получи.
Масово в първия ден на състезанието се ловеше на късо на няколко дистанции. Част от французите също направиха брилянтен риболов на уклеи. Стефан Потелет в сектор С, когото аз имах възможността да наблюдавам, хвана над 5,5 кг уклеи.
Масово тези, които влезнаха за едри риби ловяха на щеки на 13 м, а не на 11 м или на 7 м. Освен това имаха разпънати близалки между 20 и 50 г. Този сектор спечели много убедително немския състезател, който успя да закачи над 10 огромни риби, от които 3-4 или 5 извади успешно. Успя да извади и един шаран над 5 кг, успя да извади и няколко много едри платики, но нямаше шанса да извади една доста сериозна мряна, която му се откачи пред кепа. Въпреки това той хвана малко над 7 кг риба.
Като цяло състезанието бе доста тежко. В крайна сметка спечелиха тези, които владеят много добре риболовните уреди, тези, които имат нужния опит, а това за съжаление не можеше да се каже за нито един от българския състав, не само за състезателите, но и за щаба и треньорите, които са отзад. Положението е такова, че на този етап нещата не вървяха никак добре.
Тук искам да кажа, че секторите са разделени на подсектори, като първия сектор е от 19 човека, а втория от 18, така че най-слабото класиране е 19-то. За съжаление никой от българските състезатели нямаше предно класиране, така че човек в десетката в подсекторите нямахме. Най-добре в подсекторите първия ден се представи Аркади Райчин, заемайки 11-то място в своя подсектор.

 

Българите избиха до 23-то място!
В неделя българският отбор се представи доста по-добре от очакваното. В крайното класиране успяхме да заемем престижното 23-то място, което надхвърля очакванията, с които отбора дойде тук. Целта разбира се бе влизане в 20-ката, но целта минимум - присъствие в първата 1/3 от класирането бе постигната. При това класиране от федерацията ще бъдат поети част от разходите на отбора.
В неделя риболовът се промени доста. За разлика от вчера днес в по-голямата част от състезанието нямаше слънце, беше облачно. От една страна рибите в риболовните участъци бяха доста набодени, включително и уклеите кълвяха доста по-вяло и бяха доста по-апатични, и най-важното е, че стояха близо до дъното, за което малко отбори се усетиха.
Най-добре от българите се представи отново Аркади Райчин, който с помощта на Люси успя да напипа правилната вакса. Те си бяха разбъркали различна захранка с Terre de Surface вътре, която правеше лека мътилка на дъното и успяваше да привлече интереса на по-едрите уклеи, а това му позволи да се класира трети в сектора, което е едно изключително постижение и бих казал, че е изключително трудно в тази огромна конкуренция от силни риболовци. Това помогна на българския отбор да заеме престижното 23-то място.
Представянето на останалите момчета беше също сравнително прилично. Иво Пасков, например, се класира десети в сектора си. Евгени Милев заложи на риболова на по-едри риби и успя да хване една голяма платика над 1,5 кг, но за съжаление една доста едра риба успя да му скъса, а други две се откачиха. Той зае 12-то място в сектора си, но имаше шанс само при изваждането на още една голяма риба да се класира в челната тройка в сектора си, което със сигурност щеше да изстреля отбора в челната 20-ка, което всъщност беше целта на посещението ни тук.
Ясно е, че българският отбор все още е далеч от световните сили и не може да се бори за нещо повече от прилично средно класиране. Имаше обаче и опасения предварително, че отборът едва ли не ще заеме последното място, но за радост това се опроверга. В действителност отборът се представи сравнително добре, въпреки проблемите от спортно-технически характер.
В неделя треньорското ръководство прецени всеки от състезателите да направи риболова, който смята за уместен, всеки сам да разбърка и направи храната си. Това явно се оказа по-правилната тактика, отколкото да се спазва отборна дисциплина, тъй като наистина риболовът навсякъде беше различен. Във всеки подсектор всеки трябваше сам да вземе индивидуално решение точно на какъв тип риболов да заложи - дали на дребни или едри риби и къде да ги лови, и т.н.
И така в генералното класиране отборно победители са поляците, следвани от чехите и французите. А индивидуалното злато успя да грабне ветеранът от английския национален отбор Шон Ашби, който изми срама на англичаните от незавидното за тях 6-то място. След него със среброто се окичи руснакът Сергей Фьодоров, а бронзът отиде във французина Стефан Полет.
Фактът, че сме победили 14 отбора от общо 37 все пак ни дава шанс, че има светлина в тунела. Наистина може да се каже, че не старите и опитни състезатели се представиха по-добре, а напротив - "новобранците", като Аркади Райчин, които имат потенциал и могат тепърва да радват със своите постижения и успехи. Дано на риболовния небосклон се появят и други млади момчета като него, които освен със самочувствие са подплатени и с усет към риболова, какъвто той безспорно притежава.

 

Новото
На това Световно също се видяха няколко новости. Първата е, че при риболова на болонеза и мач на дистанция се захранваше не на петно, а в линия по протежение на бокса и се изтичаше над нея. По подобен начин се подлагаше и на щеките. Захранването беше на петно, а къпирането на кълцания торен червей ставаше доста под върха на щеката – там, където стръвта се задържа най-добре.
Както винаги, се използваше много малко захранка и повече глина. Ароматизатори практически никой не слагаше. Тайни съставки също! Важни бяха кълцаните торни за едрите риби и грамотното ловене на дребни риби и ритмичното дохранване с правилно разбъркана лека захранка.
Новина е това, че отборите от Източна Европа – Полша, Чехия и Сърбия се представиха перфектно, а очакваните фаворити Англия и Италия се издъниха здраво. Сериозни кадрови проблеми има и при унгарците, както ми сподели Томаш Валтер, изгонен от националния отбор преди месеци.
В нашия отбор също положението не е розово. Всяка година влизат и излизат различни хора, но ситуацията остава еднакво тежка. Нивото ни на този етап е доста ниско и едва ли в скоро време може да се очаква нещо повече от някое индивидуално представяне като това на Румен Монтанеца преди две години... Иначе в Чехия бирата и храната бяха просто отлични!


ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ

място - държава - грама - н.т.
1. ПОЛША - 45227 - 32.0
2. ЧЕХИЯ - 35563 - 44.0
3. ФРАНЦИЯ - 35383 - 47.0
4. СЪРБИЯ - 34301 - 47.0
5. ГЕРМАНИЯ - 43317 - 52.0
6. АНГЛИЯ - 33934 - 61.0
7. БЕЛГИЯ - 34138 - 64.0
8. БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - 30241 - 64.0
9. РУСИЯ - 30730 - 66.0
10. ИТАЛИЯ - 28985 - 69.0
11. ЛЮКСЕМБУРГ - 30218 - 70.0
12. ХЪРВАТСКА - 27816 - 70.0
13. УНГАРИЯ- 29799 - 79.0
14. СЛОВАКИЯ - 35472 - 81.0
15. АВСТРИЯ - 32700 - 84.0
16. СЛОВЕНИЯ - 29575 - 86.0
17. ХОЛАНДИЯ - 30296 - 90.0
18. ИСПАНИЯ - 22546 - 95.0
19. УКРАЙНА - 21901 - 98.5
20. ПОРТУГАЛИЯ - 20308 - 113.0
21. ЛАТВИЯ - 18938 - 114.0
22. ЛИТВА - 20719 - 117.0
23. БЪЛГАРИЯ - 18489 - 119.0
24. УЕЛС - 18616 - 121.0
25. БЕЛАРУС - 18833 - 123.0
26. ЧЕРНА ГОРА - 19434 - 125.0
27. РУМЪНИЯ - 18651 - 125.0
28. ФИНЛАНДИЯ- 17460 - 129.5
29. ШОТЛАНДИЯ - 18279 - 131.0
30. САН МАРИНО - 18591 - 132.0
31. ШВЕЦИЯ - 16363 - 136.0
32. ШВЕЙЦАРИЯ - 15304 - 139.0
33. ИРЛАНДИЯ - 17178 - 140.0
34. НОРМАНДСКИ ОСТРОВИ - 14110 - 142.0
35. НОРВЕГИЯ - 15001 - 143.0
36. ДАНИЯ - 13536 - 151.0
37. ЮЖНА АФРИКА - 3,790 - 185.0

ИНДИВИДУАЛНО КЛАСИРАНЕ

1. Шон Ашби /Англия/ - 11438 - 2.0
2. Сергей Фьодоров /Русия/ - 11333 - 3.0
3. Стефан Полет /Франция/ - 10480 - 3.0
4. Марио Личи /Австрия/- 8,243- 3.0
5. Владимир Данаилович /Сърбия/ - 7,887 - 3.0
6. Гюнтер Хорлер /Германия/ - 15810 - 4.0
7. Михаил Лебковски /Полша/ - 11661 - 4.0
8. Ладислав Конопасек /Чехия/- 9,572- 4.0
9. Лютц Вайсиг /Германия/ - 8,897 - 4.0
10. Адам Ниемец /Полша/ - 8,867 - 4.0
.....
55. Аркади Райчин - 5,402 - 14.0
....
104. Ивайло Пасков - 3,808 - 23.0
....
114. Евгени Милев - 2,966 - 26.0
....
131. Валентин Тотев - 3,171 - 29.0

 

Пълното класиране може да видите тук: fishingclub.cz


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Реката на гигантите
  Риболовът на сом от години пленява въображението на множество риболовци, търсачи на силни усещания. В България сомаджиите също са доста в последните ...
Лефериада
Тази есен се оказа най-рибната в сравнение с предишните десетина години по българското Черноморие. Първоначално хит бяха паламудите. За техния риболов доста ...
Умения за метод фидер
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” В тази статия бих искал да ви покажа тънкостите в риболова ...
Истината за паметта на рибите
 Д-р Стив Гарнър   Широко разпространен е митът, че рибите имат къса памет, която може да бъде измерена в секунди. Ако ловите, или работите с ...
Сребърни стрели
  От Краислав Димитров   Седя си в къщи и си пия сладкото кафенце, както ми е станало навик напоследък (тая криза свършване няма!). Та сръбвам ...
Съдържание
Актуално За скобари на Дунав / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на скобари на мамка С муха и шнур Привлечи и излъжи / 10 Пол Ричардсън лови, като ...
Съдържание
Актуално Световно по риболов на лед 2011 / 4 Калоян Белополски. Световно в Украйна ни се опъна - любопитни подробности... С муха и шнур Смъртоносни ловци ...
Следобедни кефали
От Краислав Димитров Ей, какво време се е отворило навънка! Циганско лято, викат, било. К'во лято, то миналия ден какъв сняг на парцали валя... Снежинки ...
Нетрадиционните похвати носят успехи на леда
От Краислав Димитров   Зима е! Дебел сняг е сковал земята, покривайки наринатите от хорската немарливост боклуци и ярко контрастиращ с червените ...
Тънкости в риболова на дебелите костури
Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6