Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Младежо, обещахте ми, че ще приберете дъщеря ми до единадесет часа. Първо - сега е три часа, и второ - това не е моята дъщеря!

 Статия

Магията на дунавския кльонк

Риби и Такъми (бр. 9 / 2012 г.)

 

Открай време риболовът на кльонк е любимо занимание на множество риболовци, живеещи по протежението на река Дунав. Първите кльонкове по нашите земи са на повече от 300 години! В няколко музея има запазени образци. Времето, в което се активизира и лови активно дунавския сом е от средата на май, след забраната за риболов, до първото сериозно застудяване на водата през октомври. Пиковият период е през месеците юни и юли, но пък през есента се ловят по-едри екземпляри.

  

От Калоян Белополски

 

 

Дунавският риболов на сом си има свои специфики, въпреки че няма нищо кой знае колко различно спрямо риболова на сом в язовирите. На първо място тук е много важно да управлявате умело лодката си и да разполагате с надежден двигател. Сомовете често се ловят на фарватера – най-дълбоката част на реката, където плават всички кораби. По Дунав корабоплаването е много активно и постоянно всякакви огромни шлепове, грозни влекачи и бързи круизни кораби порят водната шир. Освен че вдигат вълни, което не е особено сериозен проблем, не спират и не заобикалят лодките! Често по реката вървят цели композиции от навързани един за друг по 4-6 шлепа и ако се озовете на пътя им, водната струя ще засмуче лодката и ще я изплюе стотици метри надолу, което може да доведе до фатален край. Има и много закотвени кораби, преминаването до които също е опасно и трябва да се внимава. Течението в реката на места надхвърля 8 км. ч. и си е доста сериозно.
Другия проблем е постоянното навлизане в румънски териториални води. Често “дашните” места са именно откъм румънския бряг и се лови практически в Румъния. Русенските сомаджии си вадят румънски риболовни билети и разрешителни, които не са скъпи и дават право да се лови до три метра от техния бряг, но без да се слиза на него. Принципно контролът не е много строг, но понякога има сериозни разправии с румънските гранични. Преди 3-4 години ни се случи при подобен риболов срещу Никопол. Едва се отървахме без санкции. Румънците строго проверяват и за токаджийски уреди. Често електричарите си кльонкат нормално и като се качат сомовете и ги видят на сонара, ги изпържват с тока. Ако ви пипнат румънците с подобно съоръжение, директно ви тикват в затвора! Вече има такива случаи. Дали заради по-добрия контрол или за друго, но повечето сомове се ловят в румънски води. Част от островите също са румънски и ако стъпите на тях, се счита, че сте стъпили на румънска земя.

 

На каква стръв?
По река Дунав се лови със същите въдици и макари, както във вътрешните водоеми. Може да се използват мултипликатори или едри силови макари и къси твърди въдици със сравнително мек връх. Влакната също са идентични. Монофилни или плетени – въпрос на избор. Тъй като и едните, и другите са много здрави, се налага винаги в лодката да разполагате с остър нож. При сериозна закачка в някой потопен дънер често се налага срязване на линията, особено ако наблизо преминава големия кораб... Сомските монтажи също са идентични с тези, които се ползват в затворените водоеми, но има разлика при употребата на различна стръв. По реката най-добрата стръв е комбинацията от едри жилави земни или торни червеи, комбинирани с 2-3 попови прасета и закачени на система от две куки 5-6 нули. Може да се сложат и пиявици или дроб. Някои от русенските рибари слагат системата с куките само на педя под оловото, а на него нанизват 1-2 силиконови октопода. Движението на пипалата им допълнително настървява рибите. Недостатък е, че понякога сомът налита на октопода, вместо на стръвта, но все пак това е рядкост. Тънкост при залагането на стръвта е, че тя не трябва да се пести, а се налага куката да е запълнена до последно. Започва се с поповото прасе, което се нанизва откъм задната част, така че да се покрие стеблото на едрата кука. Следват по кутия червеи на кука докато вече няма къде да се закачи нищо. Сомът е едра, лакома, но и подозрителна риба. Усети ли оголената кука, драсва и дим да го няма!
По подобни подбуди и сомските олова са гумирани. Ако вземете една сачма и я подушите, няма да усетите вкуса й, но ако я сложите в устата си веднага ще усетите специфичния метален вкус. Много е вероятно това да усещат и сомовете. След като стръвта е заложена на куката, такъмът се спуска във водата.

 

На каква дълбочина?
Това зависи от дъното. А къде е то, показва сонарът. Без сонар този риболов е възможен, освен ако не сте стар дунавски вълк и познавате всяка яма. Ако ли не, се нуждаете непременно от сонар! Има идеални варианти най-вече на Hummingbird и Gagmin. Колкото по-скъп е сонарът, толкова по-точно показва всичко. Някои имат и GPS, които помагат да се правят точни тегели върху дашните места, както и предпазват от загубване в мъгла или през нощта. Другото основно предимство е, че перфектно показват сомовете, озовали се на звуците на кльонка. Дори си личи коя риба колко е голяма и колко на брой са рибите. Вижда се отлично как рибата идва от дълбокото идва при въдицата, пусната примерно на 6 м под лодката, качва се на тази, спуснат на 4,5 м, пак се връща на долната, върхът на въдицата се разтърсва, огъва се по борда на лодката, следва яка засечка и борбата с дунавското чудовище започва. Често се вижда как на кльонкането се озовават сомове, но или подминават стръвта и се застояват на 4 м дълбочина, или стигат до 7 м и се връщат към дъното, което се намира примерно на 9 м под повърхността. Тогава пускаме стръвта там, където се застояват рибите и често следва мълниеносна атака. Сонарът ви дава точната дълбочина, което всъщност е най-важното. Поне през лятото в маловодието сомовете се събират в ямите на реката на дълбочини от 7 до към 10 м. Там се конкурират помежду си, тъй като те са териториални риби и не обичат някой да им нарушава спокойствието. Звукът на кльонка имитира точно звуците на хранещ се на повърхността сом. Рибите се активират и търсят натрапника. Стигат до стръвта и често я атакуват. Понякога и с опашка...
Преди няколко месеца бяхме в Италия на едно езеро в близост до град Монтова Лаго Суперйоре. Там една тиха привечер за първи път чух огромен хор от хранещи се на повърхността сомове и усетих колко точно звуците на кльонка наподобяват това сомско мляскане. Всъщност сомът се храни като много рязко отваря голямата си паст и засмуква голямо количество вода, където се намира и жертвата. Ако обаче жертвата се окаже нежелана, за стотни от секундата сома затваря хрилните капаци от където трябва да излезе водата и следва и мълниеносно изплюване. Поради тази причина се налага и своевременна подсечка, тъй като рядко сомовете нагълтват спокойно и се закачат сами. Трябва си здрава “балтия”, за да се забият куките в твърдата паст на хищника.
Въдиците в лодката най-често са две, като се слагат една до друга. И двата върха са непосредствено до мястото на кльонкането, на по 50 см разстояние. Едната, примерно, е на 4 м дълбочина, другата на 6 м. Лятото се случва да се лови и на под 3 м дълбочина, а през есента до самото дъно само на 30-50 см над него. Това ще рече на 8-9 м. През есента се лови успешно и на жива риба. Каракуда или няколко попчета вършат добра работа. На рибка кълват и най-едрите екземпляри, но по-рядко отколкото на червеи и попови прасета.

 

Кльонкането
Кльонкането по реката е различно от това по язовирите. Тъй като лодката е в постоянно движение и се облавят нови и нови територии, се кльонка почти непрекъснато. Е, не буквално, но все пак паузите са от по 3-5 секунди и отново... бой. Какъв кльонк ще се използва също е важно, но практически всякакви варианти на кльонкове вдигат риби. Дори не е важно толкова да се получават чисти звуци. Струва ми, че дори е обратното. В Италия германецът - собственик на сомската база, в която пребивавахме, между ударите с кльонка шляпаше активно във водата с върховете на пръстите си, което явно също привлича вниманието на хищниците. Така че и да не се получава всеки път чист звук, не е фатално. Множество пъти съм виждал, че съвсем нормални риболовци с не дотам изчистени движения ловят доста повече сомове от виртуозите на кльонкането, заети с това да изнасят концерт с най-различни закривени “инструменти”...
Не е правило, че ударите идват по време на паузата между кльонкането, но по-често се случва точно това. Ритъмът на кльонкането или по-точно смяната му допринася за желания удар.
Практически, когато се пуснете на кльонк в реката е все едно сте на язовир, тъй като се движите с течението и за вас такова няма. Влакната стоят отвесно, точно като на язовир. Ако духа вятър обаче, лодката започва да се мести спрямо повърхността. Ако е долен вятър, както му казват речните хора, и духа срещу течението, това е по-добрият вариант – вдига къса вълна, но забавя хода, а когато е горен, лодката прекалено се забързва и стръвта много изостава от мястото на кльонкането. При слаб вятър може да се кльонка и без парашут, при слаб до умерен - само с парашут, а при по-силен - работа в реката нямате! Друг недостатък на вятъра е, че ви разваля правилния тегел и ви тика или в брега, или много навътре. Налагат се чести корекции на курса.
Принципно, когато сте в реката е задължително да разполагате с надежден мощен двигател и задължително гребла. Течението за нула време ви откарва километри надолу и ако не може да се върнете, става лошо. Старите рибари почти винаги предпочитат преди риболова да се качат няколко километра нагоре по местата и да се пуснат по течението надолу към базата си отколкото обратното. Разбира се, със съвременните лодки и двигатели не е проблем придвижването по реката във всички посоки. Все пак шега не бива. Реката си е опасна и поради тази причина, за да управлявате лодка в нея, се изисква капитанско право. Познаването на различните указателни знаци и шамандури, маркиращи плитчини, е меко казано препоръчително.

За разлика от повечето вътрешни водоеми на Дунав сомовете реагират много повече на кльонка. Закономерно и ударите са много, много повече. Вярно, не се ловят често трофейни риби с тегло над 30 кг, но пък такива от 2 до към 10-15 кг се ловят много. Не е изключение да имате по над 10-15 удара на ден и да стигнете до 7-8 успешно уловени риби. Друг въпрос е, че законът трябва да се спазва и освен че трябва да се пускат маломерните риби, по новия закон сомове с размер под 65 см трябва да се връщат обратно.
Защо на реки като По в Италия и Ебро в Испания сомовете не кълват на кльонк, не е ясно, но на Дунав определено кълват. Няма как да изтичате над ямата, да кльонкате и на 20-тата минута да няма наизлезли няколко “кучета” да обикалят около стръвта. В Западна Европа не мерят сомовете на килограми, а на метри. Ние обаче сме си свикнали на месарската схема. Толкова кила, защото отива в тигана, а на път към него минава през кантара... Напоследък, разбира се, има и много сериозни сомоджии, които пускат обратно повечето от уловените от тях риби, което е похвално.

 

Приключението
В средата на август Родан Цанев – собственик на голям рибарски магазин в Русе, покани екипа ни да направим няколкодневен риболов на кльонк по река Дунав. Речено – сторено. Той уреди удобно спане в “Клуб 516” на брега на реката на няколко километра над Русе под остров Батин.
На сутринта пихме по кафе, приготвихме въдиците и стръвта и драснахме към румънския бряг. Пуснахме такъмите, Родан удари 5 пъти с кльонка и... на 30-тата секунда риба разтресе въдицата. Просто не повярвах! Е, изгелих я разбира се, хем бях предупреден да засичам своевременно, ама на! След 100 метра по течението - ново кълване! Пак, аха да засека, аха да го изчакам още малко, засякох напразно! След още 300 метра нов трясък, тоя път го продрах, ама пак не се хвана... Разтреперих се направо. Явно бяха малки сомчета. На втория тегел пак придруса два пъти, но съвсем плахо. На края на тегела точно покрай един закотвен шлеп натисна малко по-продължително и го засякох най-сетне. Излезе обаче “лигавник”, няма и кило и половина. Върнахме го и продължихме надолу. До обяд имахме над 10 кълванета и едва 3 извадени дребни сомета. Следобеда починахме и привечер пак в реката. Същата работа. Най-накрая пак извадихме 3-4 риби, но до към 2 кг – айде обратно и те.
На другия ден се качихме над остров Батин. Там имаше също уникални места. Всъщност под остров Батин корабите минават до сами нашия бряг. После карат право към Румъния, където въртят покрай техния бряг и на километър-два се връщат към нашия. Тази година нивото бе много ниско и натоварените до откат шлепове ги разкачаха от конвоя и ги прекарваха по един, по два през тесния участък, обграден от плитчини. Над този участък имаше километрична пясъчна коса в средата на реката, където дълбочината от метър ставаше девет! Точно там лежаха много “кучета” На мястото вече имаше една лодка румънски кльонкаджии, но все пак се пуснахме и ние. На бързо хванахме 2-3 риби, като най-сетне едната от тях надхвърляше 3 кг. Надолу също имахме удари, а един познат на Родан се похвали, че на тясното, където едва минаваха корабите и имаше и една активно работеща драга, бе уловил един доста добър сом към десетте кила. И ние пребучкахме района, но уви. После той улови там още един близнак на този. На вечерта отново уловихме 4-5 риби, но до 3 кг.
Следващия ден се пуснахме надолу по реката към Русе. Минахме от вътрешната страна на един голям румънски остров, там вървеше и фарватера. Дълбочината бе около деветте метра. На няма и петата минута удари здраво. Яко “балтия” и въдицата се огъна на колело! Тоя път беше едра риба. Ха наляво под лодката, ха надясно, ту прискърца аванса и рибата се спусне към дъното, ту я кача нагоре. Показа се най-сетне. Имаше десетина кила! Адреналинът ме биеше право в петите. В съседната лодка беше оператора и докато правеше кадри с рибата ту наляво, ту надясно, сомът се заби в лодката. Свободната кука закачи ръба на борда. Едно движение с главата и едрата риба се освободи елегантно от другата кука и бавно отплува в дълбините... Заснехме момента, ама изтървахме рибата. Родан се нервира здравата. Имах пресантиман обаче, че няма днес да е единствената такава риба. Денят беше чудесен и най-сетне нямаше никакъв вятър. По-надолу също имаше една драга, закотвена за брега, но неработеща. Точно преди нея последва нов стабилен удар. Айде пак яка засечка и пак пръта на колело. Този път не чакахме оператора да дойде, защото, съвсем естествено, и той бе в лодка на сомаджия, когото също го сърбяха ръцете и кльонкаше на километър по-горе. Оттам като се почна на всеки половин час удари само на едри риби. Тогава дойде и сериозният сом. Наведе върха на въдицата без никакви придрусвания. Айде, ряп!... и забих куките в пастта на добичето. Е тоя сом вече беше добър! Вадихме го 5, може би 10 минути. Дали беше 12, 15 или 20 кг не знаех, но изпитах толкова силна тръпка, че и до момента не ми се ходи за друго освен за сом! Снимахме рибата и нетърпеливо се пуснахме още веднъж през мястото. На второто пускане таман говорех по телефона, за да се похваля за улова, и пак наби на едната въдица. Докато оставя телефона и взема въдицата и, айде, изгелих я рибата, а Родан не пропусна да ме смъмри. Удари и на долната въдица на 7 м дълбочина. Родан погледна на сонара и видя, че рибата е още там. Удари няколко пъти с кльонка и сомът се качи на 5 м, където беше горната стръв. Внимавах и очаквах кълването. Удари и здравата засякох, но комай избързах. Засякох в нищото и докато изпсувах от превъзбуда с вдигната нагоре въдица, тя рязко се огъна и започна борбата с поредния хищник. Тази риба просто си преследваше стръвта до последно и удари за трети път! Беше около петте килограма, но беше идеален завършек на това риболовно приключение. Наближаваше обяд и се налагаше вече да си тръгваме.
Този ден все едно бяхме на друга река. Само едри риби, е, едри като за Дунав, и много... Пожелавам на всеки да изпита силните емоции на риболова на дунавски сом.
Ето че схващането, с което започнах една статия за риболов на сом преди години, че “при риболова на сом на кльонк по принцип не кълве”, беше тотално развенчано. Кълве и то как! Само за няколко часа риболов да ти ударят 5-6 риби между 5 и 15 кг си е истинско и незабравимо приключение. Не пропускайте да опитате.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Тайните на силикона
В цяла западна Европа, че и в Северна Америка открай време ловят най-успешно белите риби на различни видове силиконови примамки. Разнообразието от цветове и ...
Първи пролетни красавици
От Краислав Димитров   Отдавна планувах един излет в Гърция, даже вече бях приготвил багажа, но променливото, дъждовно пролетно време и прогнозите на ...
Ледът се задава, стягайте жерлиците
  В края на декември първите водоеми най-често вече хващат лед, от който може да се лови. Един от хищниците, които стават честа плячка на подледните ...
Силиконови пъстърви
Зимата и ранната пролет са едни от най-трудните периоди за риболов през годината. Топлолюбивите риби не са активни, реките са с повишено ниво на водата и там ...
На плувка през март
Тази година за разлика от предишната имаше сериозна зима. След последния як студ в средата на февруари обаче тръгна сериозно затопляне и това раздвижи доста ...
Зимни щуки
 От Станил Йотов   За доста риболовци на щука месец декември е по-малко благодатен, отколкото предшестващите го. Зъбатият хищник като че ли е ...
Съдържание
Актуално Реката на гигантите /4 От Калоян Белополски. Сомовете от култовата река По Пъстървов риболов За големи пъстърви с мъртва рибка /10 Станил Йотов ...
Тайните на Световното по спининг в Хърватия
  В края на май на река Кърка в Хърватска се проведе VІІІ Световно първенство по спинингов риболов от брега. Световен шампион стана отборът на Словакия, ...
С мач за шарани
От Калоян Белополски   В средата на август получихме покана да направим излет на Агов дол – много красив водоем недалеч от Враца, по посока ...
Техники и тактики за риболов на лед
  За едни зимата е сезон за пиене на вино и ядене на мръвки. За други зимата е сезон за пиене на вино, ядене на мръвки и – разбира се – ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6