Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

По време на вечерята домакинът гордо казва:
- С рибата, която ядете в момента, трябваше да се боря в продължение на цели четири часа!
- Разбирам - казва гостът. - И моята отварачка за консерви е счупена…

 Статия

С пелети за шаран

Риби и Такъми (бр. 9 / 2012 г.)

 

От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”


Без съмнение пелетите са стръв №1 по платените водоеми в Англия и те ловят всичко от бабушка и платика до шаран и го правят по-добре от всяка друга стръв, за която мога да се сетя, особено в по-топлите месеци. Те също така работят много добре и на естествени водоеми, защото рибите свикват да се хранят с тях.
Спомням си, когато те за първи път тази стръв се появи на състезателната сцена и аз направих коментар: “Никога няма да ме видите да ги използвам!”, защото имах предпочитания към по-естествени видове стръв, но не мина много и аз опитах да ловя с тях, а сега не мога да си представя да отида на състезание без пелети!
Сега, след дълъг опит в употребата им, ги третирам просто като всяка друга стръв. Те все още работят изключително добре дори през зимните месеци, но щом дойде пролетта, много други видове стръв влизат в уравнението, така че не се налага да се разчита само на тях.
В момента на международните състезания може да се използват пелети само като захранка, но нямаме право да ги поставяме на куката, тъй като са смесена стръв. Аз обаче не виждам реална причина в бъдеще да не бъдат разрешени. Днес из цяла Европа има платен тип водоеми, където пелетите се използват регулярно, така че защо да не ги разрешат и на световните първенства?
За тази статия съм избрал водоем в близост до Донкастър, мястото, където живея, - нарича се Хейфилд Лейк и е по-дълбок от нормалните платени водоеми, които са доста плитки. Дълбочината му на дълга щека е около 4 м, така че е по-близко да водоемите, на които съм ловил на континента.
Дълбочината може да причини много неприятности, свързани с лошото закачане на рибите, тъй като се получават много индикации на плувката. Това е голям проблем, защото, когато закосите някоя риба, е много по-трудно да бъде извадена, като същевременно стряска и останалите риби на петното, когато тръгне рязко!
Има обаче няколко неща, които могат да се направят и благодарение на които да се избегне този проблем...

 

Подготовка на пелетите
С настъпването на пролетта повечето риби стават много активни и започват да се хранят преди размножителния сезон. Тогава е важно да се използват твърди пелети в риболова на шаран, защото на бабушките им е трудно да се справят с тях и така селектирате по-едрите риби.
В по-студените месеци размекването на пелетите работи добре, особено когато се опитвате да ловите всички видове риби, за да натрупате тегло. За да ги навлажните и размекнете, поставете пакет пелети в голяма кутия за стръв и ги покрийте с вода; оставете ги да престоят две минути, излейте водата и отново ги оставяте да престоят. Обикновено правя това с пристигането си на водоема, така че, когато състезанието започне, пелетите вече перфектно меки.
Обикновено навлажнявам пелети с размери 2 мм, 4 мм и 6 мм. По-големите 8 мм се използват само през лятото като захранка. Има много различни видове пелети, но ако става въпрос за рибни Фишмил пелети с добър, уеднаквен размер, те всички работят добре.

 

Подготовка на пелетите за кука
Пелети 4,6 и 8 мм пелети, закачени на силиконов пръстен работят добре; и в зависимост от размера на рибите, които искате да ловите, избирате и размера на стръвта.
На водоема, на който се намирам днес, искам да ловя риби с размер от 2 до 10 кг, така че една 8 мм твърда пелета ще бъде малко по-селективна. В по-трудните дни 6 мм пелети работят по-добре, особено, когато храните със същия размер пелети. При риболов с твърди пелети на дъното те просто се закачат на косъм, но той трябва да е много къс, силиконовия ринг трябва почти да докосва извивката на куката.
Единственият случай, когато използвам по-дълъг косъм е, когато ловя на плитко, защото тогава закачам повече риби, когато куката има повече движение - обикновено оставям по 5 мм между извивката на куката и силиконовия ринг, в който се поставя пелетата.
Освен това винаги размеквам малко пелети и за куката, за всеки случай, ако рибите не се хранят добре, защото понякога предпочитат меките пелети пред твърдите. През зимата меките пелети винаги са най-добрата стръв.
За да подготвя меките пелети за кука (expanders), обикновено вкъщи използвам помпа за пелети и изцеждам водата след минута. След това на брега отново пълня помпата, но този път с вода от водоема и отново ги напомпвам. След като направя това, поставям пелетите в кутия за стръв, вече готови за употреба. Някои риболовци добавят ароматизатори към своите пелети, но аз все още предпочитам да използвам чисти, фишмил пелети за стръв. В някои случаи боядисвам пелетите си с жълта боя, просто за да се различават от тези на останалите, и мога да кажа, че имам някакъв успех.
През пролетта 8 мм меки пелети са добри за шараните, но през зимата 4 мм и 6 мм обикновено са за предпочитане, а храненето с микро пелети е най-добрият подход, когато рибите не хабят много енергия.

 

Избор на ластик
Когато водата е все още студена, рибите не се борят толкова силно, така че тогава избирам жълтия, кух ластик на Drennan, който е по-мек, което ми дава няколко предимства – понеже е мек, ако закачите някоя голяма риба, имате голям шанс да я изкарате дори с малка кука №16, каквато използвам днес.
През лятото поставям розовия кух ластик на Drennan, защото рибите стават по-агресивни. Вече смазвам всичките си ластици със спрея Polemaster Slick, защото така ластикът работи по-добре и винаги се прибира във върха. Също така помага на ластика да издържа по-дълго време, и нека си го признаем - кухите ластици не са никак евтини, така че грижете се за тях и те няма да ви подлъжат.
Трудно е да се използвa пула бънг, когато се лови на дълбоки места. Аз го оставям в щеката, тъй като така имам малко повече ластик и разбира се повече разтягане, което е идеално, когато става въпрос за големи риби.
Аз винаги свалям върха на топсета си и поставям супер тънкия вътрешен накрайник на Drennan накрая на секцията и връзвам ластика по дължината на двете колена до пула бънга. По този начин ще имате по-силен топсет и разбира се, ако използвате мачов топсет вместо шарански, щеката ви ще реагира все така добре.

 

Избор на правилен монтаж
Монтажите, които използвам са прости (вижте диаграмата), като най-важното нещо е изборът на плувка. Понеже искам да селектирам правилните кълванета за засичане, избирам плувка с относително дебела антена и оставям от нея да се виждат 2 см над повърхността - така всички леки и бавни побутвания се избягват и засичам само бързите и уверени потапяния.
Предпочитам да използвам сачми за основно утежнение и три дропера под тях, вместо оливета, когато ловя шарани. Изборът ми на кука за пелети, закачени със силиконов ринг, е Kamasan B911 с ухо, и модел с лопатка, когато ловя с меки пелети.
Над плувката поставям 2-3 дропера №8 на разстояние един от друг, които ми помагат да държа линията изправена. Колкото по-изпъната е линията ви, толкова повече кълванета ще засечете.

 

Повдигане вместо засичане
Изисква се голяма концентрация да се засекат правилните кълванета. Изключително важно е да не се засича както обикновено, а само да се повдигне върха около 15 см, това обикновено е достатъчно да забиете върха на куката и рибата да отплува встрани от захранения участък, като по този начин дозабива сигурно куката. Така не плашите останалите риби на петното, което може да се случи, когато засечете рязко. Тогава рибата се изстрелва, плашейки останалите шарани в района. Голямото предимство на повдигането е, че имате много по-малко лошо закачени риби, но също така, ако пропуснете кълване, можете просто да спуснете такъма обратно пред рибите и това да доведе до ново бързо кълване.
Аз винаги ловя със стръв точно на дъното, така че да виждам кълванетата веднага - така обикновено рибите се закачат в средата на горната устна и много рядко се откачат.
Като риболовци ние сме устроени да засичаме, когато ни кълве, но съм открил, че е много по-добре да се вдига и спуска стръвта регулярно и по този начин се предизвиква кълване - ако просто повдигате плувката с по 15 см, ще тренирате и засичането с “повдигане” и ще избегнете изкушението да засичате рязко. Все пак това може да се постигне само с практика, така ще дойде и увереността, че рибата ще се засече сама с повдигането.
Имайте си едно наум: “Рибата никога не плува с отворена уста!”

 

Как започна излета
В началото на излета къпирах само 30-40 6-милиметрови твърди пелети на 14,5 м, където дъното беше равно, по-назад имаше наклон, а аз предпочитам да ловя на една и съща дълбочина, за да избегна храненето на различни дълбочини, което обикновено води до истински кошмар с много закосявания!
Рядко храня със захранка, защото прекалено многото храна на дъното води до прекалено много фалшиви пипания. След като захраня с къпинга, започвам да стрелям по 8-10 броя 6 мм пелети на всеки 30-40 секунди докато не започна да получавам сигнали за наличие на риби, след което спирам да стрелям, за да окуража рибите да намерят стръвта ми. След като закача риба, изтеглям я извън петното и продължавам да дохранвам докато я вадя, за да мога, когато тя вече е в кепа, да разчитам, че пред мен са останали риби за ловене на следващото подаване.
 

Уловът на много килограми не е свързан с бързото вадене на рибите, а умението да задържите рибите пред себе си, така че да не се налага да чакате дълго за следващото кълване.
 

С тези прости тактики е възможно да хванете много риби, така че просто дайте път на пелетите на следващия излет, истината е, че те се използват като всеки друг вид стръв! Насладете им се!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Световно първенство по муха – Шотландия’ 2009
Световното първенство по риболов с муха за 2009 година се проведе в Шотландия в провинциалното градче Дръмен. Първенството беше много оспорвано и късметът ...
Тънкости в риболова с отвесни примамки
  От Станил Йотов   Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния ...
Шаранът
Доктор Марк Бърдас разкрива, че разцветът на шараните всъщност се е зародил преди над милион години в Азия!   Подарък от Иран Шаранът сега е риба номер ...
MAROSH MIX CUP’ 2010
д-р Петър Петров КСР “Маяк - Тубертини“   Изминаха няколко дни, докато съумея да си събера мислите и да преосмисля всичко, което имах ...
Познание
Само защото е облачно, това не означава, че условията са добри за риболов, твърди Стан Хедли.   Профил: Стан Хедли, автор на книгите ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Кефали на прицел /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на трофейни речни кефали Нормативи Хвани и пусни балканките /10 Нов ...
Съдържание
Тайните на шампиона Платики на канал /4 От Алън Скоторн. Риболов на платики на щека на канала “Вурн” в Холандия Актуално За платики в жегите ...
Тайните на силикона
В цяла западна Европа, че и в Северна Америка открай време ловят най-успешно белите риби на различни видове силиконови примамки. Разнообразието от цветове и ...
Распер
От Валентин Тошев - Тош   Във всяко българско семейство, къде на шега или наистина винаги се е водил спор между мъжа и жената кой кого е хванал. ...
За платики на “Жребчево”
 От Красимир Костадинов Здравейте, приятели! Забраната отдавна падна и язовирите се препълниха с риболовци. На язовир “Жребчево” стана ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6