Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Така, синко, така давай, мойто момче - още една крачка..да и още една-а-а...Миме, донеси бързо камерата - синът ни се върна от абитуриентския бал!!!

 Статия

Експертите на Korda отговарят на вашите въпроси

Риби и Такъми (бр. 8 / 2012 г.)


 

ВИНАГИ БЪДЕТЕ ГОТОВИ ЗА ПОВЪРХНОСТТА

Никога не се знае кога ще попаднете на шарани, които се хранят на повърхността, бъдете подготвени, за да не ги изпуснете! Том Доув

 

Беше в един слънчев ден, когато се намирах на страхотно място на водоема Farlows Lake в опит да уловя няколко от неговите обитатели. Слънцето напичаше здраво и аз веднага забелязах няколко шарана да се препичат на повърхността. Въпреки че бях решил да ловя с дънна стръв в близост до брега, беше ясно, че ще трябва да променя плановете си. За щастие винаги нося със себе си една пръчка за повърхностен риболов.
Покатерих се на най-близкото дърво и използвах високата точка, за да видя по-добре разположението и пътеките на рибите. Следващата ми задача беше да създам конкуренция между тях с помощта на храна. Много важен момент, който искам да отбележа тук е употребата на добри слънчеви очила с поляризация. Те елиминират повърхностните отблясъци и ни позволяват да виждаме какво става отдолу.
Изстрелях 6 прашки с микс от различни плуващи пелети сред събралите се риби. Открил съм, че винаги е по-добре да се използва микс от различни по размер пелети, това спира рибите от концентрирането само върху един размер и ги кара да гадаят.
Не отне дълго време преди няколко устни да се покажат и да започнат да обират пелетите отгоре. Първоначално рибите бяха много плахи, но колкото повече изяждаха, толкова по-уверени ставаха. Ключът към успешния риболов на повърхността се крие в търпението. Ако заметнете плувката контролер в грешния момент, можете напълно да провалите всички шансове да получите кълване.
С шараните, хранещи се вече уверено, имах възможност да заметна плувката. Хвърлих зад рибите и бавно придърпах докато не застана на перфектната позиция. Стръвта стоеше идеално в близост до хранещите се риби. Но в момента, в който влезнеше в тяхното полезрение, те отново ставаха предпазливи, опитаха 5-6 пъти да я вземат, но не го направиха много уверено.
Денят наближаваше своя край и аз опитах редица различни места, но без успех.
Рибите явно останаха на първото петно, така че аз реших да заложа всичко на него. Бях решен на всичко, за да хвана един шаран.
Светлината започна да намалява и шараните свалиха своя гард. В 20:30 ч. след малко завихряне на повърхността и засечка накрая бях в играта. Авансът засвири силно и след здрава борба сред водорасли и закачки кепчосах красив люспест шаран. Бях много щастлив, че ви показах защо трябва да вадите въдицата за повърхността от калъфа.


 

СТРАТЕГИЧЕСКО ЗАХРАНВАНЕ

Адам Пенинг

 

Начинът, по който захранвате е от изключителна важност и може да определи начинът, по който шарана се храни. Например, на чисти и каменисто дъно вероятно ще е най-добре да се захранва с дребни семена като царевица и коноп и да се лови с тях.
В тази ситуация шарана ще бъде много внимателен и ще трябва да се захранва по малко и начесто, малката ракета Korda Mini Skyliner ще работи перфектно.
Повечето риболовци “изравят” мястото пред тях, опитвайки се да намерят чисто петно, където да представят стръвта си. Ако шараните се хващат над определен терен, те се научават да го асоциират с опасност и започват да е хранят със страх над него.
Беше един излет на Manor Fram Fisheries, където имах възможност да се убедя в това. Езерото е известно с факта, че е силно обрасло с водорасли и след кратка разходка видях няколко риби да преминават през гъстите растения в единия му край. Няколко шарана се показаха в района, което ме убеди да започна от там.
След няколко замятания с лека тежест открих район с малко по-рехави водорасли, идеален за поп-ъп монтаж hinged stiff rig.
В тази ситуация, ако трябваше да търся чист участък с помощта на маркер плувката си, със сигурност щях да разплаша намиращите се в близост риби. Бил съм в тази ситуация много пъти и бях щастлив, че мога да подам поп-ъп монтажа сред водораслите, докато повода беше достатъчно дълъг, значи и стръвта ще е представена добре.
Стръвта ми беше плуващо топче Cell, закачено за stiff rig, който е направен от плетен повод Mouthtrap braid и флуорокарбон IQ2, кука Korda Choody №6.
Това бе закачено след клипса за тежестта, който ми даваше увереност, че оловото ще се откачи в случай на закачка.
След като заметнах пръчките, се заех със захранването на района. Когато ловя над водорасли съм открил, че разпръснатото захранване с протеинови топчета е крачка напред, защото така рибите започват да се хранят уверено и да се състезават помежду си. Искаме сценарии, в който рибите търсят всяко едно топче, движат се от едно на друго и захвърлят всякаква предпазливост настрани. Изглежда, че се чувстват в безопасност и са щастливи да се хранят сред водораслите.
Ако захранвахте със семена и дребни частици, рибите щяха да прекарат прекалено много време на едно място, търсейки и последното семенце, а това щеше д ограничи вашите шансове.
Изхвърлих около половин килограм с топчета в района и не след дълго нещата започнаха да се случват, всъщност имах доста кълванета, шараните наистина бяха в настроение.
Тази сесия беше запомняща се, хванах няколко шарана над 15 кг, така че не се страхувайте да ловите сред водораслите, ако го направите правилно ще имате успех.


 

ЛУД ПО МЕТОДА

Захранването с хранилка е тактика за големи риби, която много хора игнорират, но ако се направи правилно, може да ви улови наистина големи риби. Пит Касъл

Захранката винаги е свързвана с риболовците на плувка, но тя е и страхотна тактика за големи шарани. Обичам да я използвам, особено в комбинация с метод хранилка. С нейна помощ можете да представите апетитна купчина с храна около куката със стръвта, можете да я заметнете на голямо разстояние, също така не излиза скъпо, защото не е нужно давате много пари за цяла ролка PVA, например, и може да се презамята за секунди.
Метод фидерът има изключително много предимства, които реших да ви демонстрирам на водоема Foxearth Fisheries.
Започнах със забъркване на захранката, използвах метод микс с микро пелети, коноп и натрошени топчета, но можете да добавите още неща като риба тон и царевица. Разбърках добре и овлажних храната, бъркайки непрестанно докато не получих пухкава консистенция, от която да оформя топка с леко стискане в ръката. Аз използвам само вода, но по желание можете да добавите течни ароматизатори при овлажняването.
Вързах една метод хранилка Korda и закачих къс повод, направен от плетено влакно Korda Supernatural.
Най-добре е да се използва мек, плетен повод и кука с широка извивка (wide gape).
За да заредя хранилката, първо стискам малко захранка в основата й, след което поставям повода със стръвта отгоре, покривам с още захранка, като оставям само стръвта да се показва и стягам силно. Опитайте се да направите хубава и стегната топка, която да лети добре.
Не ми отне много време да хвана шаран, тъй като имах кълване почти мигновено. Ключът в риболова с метод фидер е захранването по малко и начесто, вместо да вкарам със спода голямо количество с храна в началото, аз подавам по малки порции на всяко замятане. Ако маркирате влакното си, можете да направите едно много стегнато петно, на което шараните да дойдат.
Може да се използват и различни видове стръв, но аз харесвам най-много ярките видове топчета – бяло, розово и жълто са ми любимите.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Бели червеи или захранка в студените дни
Много са споровете относно това дали е оправдано ползването на захранка в студените дни. Дали рибите ще се съберат на нея или е по-удачно само да се стреля бял ...
Изкуствени примамки
Зад всяка марка риболовни продукти се крие много работа, откривателство и по някоя интересна история...    Историята на Rebel Компанията Rebel е ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия I /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Хищници Зимни щуки /10 Станил Йотов. Къде и ...
На река Итчен с Джон Годарт и Чарлз Жардин
На Световното в Нова Зеландия се запознах със сина на известния английски риболовец Чарлз Жардин. Жардин младши се казва Алекс и е на моята възраст. Общи ...
Следобедни кефали
От Краислав Димитров Ей, какво време се е отворило навънка! Циганско лято, викат, било. К'во лято, то миналия ден какъв сняг на парцали валя... Снежинки ...
Тотален провал на световното в Италия
  Шампиони са италианците с уникален риболов на едри платики! Нашите 5-ти отзад напред...   От Калоян Белополски   В началото на септември ...
Съдържание
Актуално В царството на таймените 2 / 4 Калоян Белополски продължава разказа си за риболова на таймени в Монголия Муховръз Как да вържем Waterhern Buzzer ...
В прохладните дебри на планината
От Краислав Димитров   Захлупвам часовника с шепа още в мига, в който решава да позвъни. Въпреки че навън нощта още властва и до развиделяване има ...
Уловиха най-голямата камбала
Рибата тежи главозамайващите 202 кг! Когато световният рекорд е впечатляващ, като тази уловена 202-килограмова камбала, такъмите, с които е уловена тази ...
Съдържание
Актуално Часът на кефалите /4 Калоян Белополски за традиционния вече зимен риболов на кефали на река Ангиста С муха и шнур Замятане с преобръщане ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6