Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

ЕЗИКЪТ НА МЪЖЕТЕ:

Гладен съм = Гладен съм.
Спи ми се = Спи ми се.
Уморен съм = Уморен съм.
Хубава рокля = Хубава цепка!
Обичам те = Хайде да правим секс.
Скучно ми е = Искаш ли да правим секс?
Какво има? (Какво не е наред) = Предполагам, че не може да
става въпрос за секса.
Може ли да потанцуваме? = Бих искал да правя секс с теб.
Може ли да ти се обаждам от време на време? = Бих искал да правя секс с теб.
Искаш ли да отидем на кино? = Бих искал да правя секс с теб.
Мога ли да те изведа на вечеря? = Бих искал да правя секс с теб.
Ще се омъжиш ли за мен? = Искам да е незаконно да правиш секс с други мъже.
Изглеждаш ми напрегната, нека ти направя масаж = Искам да правим секс в близките десет минути.
Нека поговорим = Опитвам се да те впечетля като ти покажа, че съм умен и след това бих искал да правя секс с теб.

 Статия

Зарганите идат!

Риби и Такъми (бр. 8 / 2012 г.)

 

Стотици риболовци от ранна утрин окупират удобните за риболов вдадени в морето скали. Точно по тези места се ловят най-много заргани. Най-перспективните места се знаят отлично от местните риболовци и са заети още от тъмно. Въпреки това места по морето има за всички мераклии. По време на лятната ваканция, когато все още плажовете са пълни с туристи една от малкото риби, които може да се ловят успешно е имено заргана. Предимно рано сутрин. От развиделяване до към 10 часа.

От Калоян Белополски

 

Зарганът е пелагична риба с размери нормално до 70 см и тегло до 250 г. Известни са и случай на уловени риби с дължина до 90 см, но това е голяма рядкост. Тялото им е змиеобразно, имат “човка” като на щъркел пълна с малки остри зъби. Страните са им сребърни, а гърба и долната част на люспичките са синьо – зелени. Имат много добре развити перки и аеродинамично тяло. Рибите са изключително бързи плувци, което им помага да ловят ситните рибки. Животът на хищниците е такъв, че ако до момента някой не е закусил с теб, ти ще се постараеш да изядеш някого. През месеците от август до януари се въртят в близост до брега и се ловят много успешно на въдица.
Риболовът на зарган се практикува не само от бургазлии и варненци, а и от стотици риболовци от вътрешността на страната. Особено когато от средата на септември нататък туристите се разредят, идва времето на рибарите. Ако няма голямо вълнение, риболовът върви ежедневно. Сега през лятото зарганите са най-активни от развиделяване до към 10.00 ч. и час-два преди стъмване, но с настъпване на есента може да се ловят целодневно. През август за ден се ловят по десетина-петнадесет бройки. Отсега нататък с всяка изминала седмица ще се ловят повече и повече.
Риболовът на бомбарда в последно време се практикува от всеки любител на зарганите. Сребърните стрели се ловят почти навсякъде, но в различни количества. През този сезон по-добър резултат дават плаващите бомбарди, но и на потъваща се лови доста успешно. Използват се бомбарди с тегло от 15 до 40 г, но най-практични са 20-грамовите. Основното влакно е с дебелина 0,20-0,25 мм, а поводът е 0,14 мм. Дълъг е около 1,5 м и завършва с кука около №10. Такъма се замята максимално навътре и се прибира бавно. Някъде по пътя зарганът налапва червея и следва отривисто почукване. Следва засичане и зарганът изхвърча от водата. При риболова на плуваща бомбарда емоцията е много голяма, тъй като се вижда атаката на рибата още преди да се е усетил удара на върха на пръчката. Когато обаче вълнението е по-сериозно, се използва потъваща бомбарда.
След замятане е добре да се следи бомбардата /или булдото пълно до максимум с вода/ с поглед, тъй като често рибата атакува отзад, на върха на пръчката не се усеща нищо и само плясъка на рибата отзад ни сигнализира кълването. Случва се и бомбардата да тръгне в страни без да се види рибата. Засича се при всички случай, иначе заргана се откача заедно с червеите и довиждане. При този вид риболов от голямо значение е воденето на примамката. Тя се води точно като малък туистер. Замята се максимално навътре / при бомбарда 30 гр. се постига дистанция над 120 м./ Използват се здрави телемачове или фидери с акция 60 – 100г и дължина от 3,60 до към 4,50м. Чувствителният връх също е плюс. Влакното се изпъва и се прибира много бавно. В много от случаите пасажите се държат на голяма дистанция от брега и тогава само яките и прецизни такъми могат да ти донесат успех. Често след цопването на бомбардата зарганите се разхвърчат панически. Точно тогава са най- силните емоции. На секундата се обръщат и яростно налитат на примамката. Случва се и ако един се откачи веднага да удари втори, трети… но при всички случаи е по- добре да си засичаме качествено първата риба и да я вадим успешно. Макар че рибите не са с голямо тегло създават страхотни емоции при вадене. Мятат се над водата като пъстърви, забиват в дълбокото като мрени и вървят настрани като едри платики. Не се изморяват лесно и се мятат постоянно. Теглото не им позволява да скъсат, но след като ги вдигнем на скалата се тръскат много и успяват да претрият повода. Добре е на всеки 7-8 извадени риби да се превързва куката наново.
Току що извадения зарган от водата е изключително красива гледка, тялото му се гъне като на змия, а главата му се тресе като на щука. Люспите му са много ситни и изключително лепливи. Не съм чувал някой рибар да лови заргани и да ги пуска. И с право. Това е една от най- вкусните риби която може да се улови в България. Несравним деликатес. Приготвя се по всички възможни начини и е невероятно вкусен. Но да се върнем на риболова. Избират се вдадени в морето скали и се облавят възможно по- големи участъци. Случва се понякога да се лови и от плажовете, но това е рядкост. Бомбардата е най-ефективният способ на ловене. Тежкото булдо също е добър и изпитан вариант, но при него съпротивлението при летене и при водене е доста по-голямо. В моментите на слаба активност булдото е доста по-лош избор. При него такъма се окомплектова по същия начин, като се използва противоуплитаща тръбичка. Миг преди да цопне във водата линията леко се задържа за да може стръвта да изпревари тежкото булдо и да се избегне оплитане. За разлика от преди сега на пазара има огромно разнообразие от плуващи и потъващи бомбарди, включително и метални. Бавнопотъващи, бързопотъващи и т.н.
Независимо от метода на ловене голямо предимство са моментите в които пасажа е в близост до брега. Тогава не се замята много навътре, а само се прехвърлят рибите и стръвта се прокарва над тях. Ударите са страхотни а закачането е сигурно. Губи се малко време и риболова е много ефективен. Случва се на ден да се уловят по над 150 бройки на човек. В повечето дни обаче не е така и се изисква сума ти мятане докато се извади някой и друг зарган. Любопитно е също, че най- едрите заргани се ловят в непосредствена близост до брега, особено сутрин и привечер, когато поединично преследват ситните рибета между скалите.
Има и разни стари руски системи за риболов без кука. На края на влакното има само сноп цветни нишки /10 см/ с възелчета накрая, зарганът си оплита зъбите и се закача сигурно. Примамката се замята максимално навътре води се бързо по повърхността и ударът не закъснява. Недостатък е, че бързо се разбридва примамката и трябва да се сменя често.
За стръв освен морски червеи се ползва с успех грозд бял червей, филе от рибка или белена скарида. Предимството на морския червей е, че се води като изкуствена примамка. Има един и много интересен метод за нанизване на морския червей на влакното на куката. Първоначално червея се нанизва на кух метален кил на плувка, куката се закача на дупката на кила и се прокарва през нея на влакното, като се оставят 2 –3 см да висят. Тогава рибите се закачат по- сигурно, но нагълтват надълбоко и откачането им е истинско приключение. При използването на филенце риба за стръв може да се ползват и две куки. При липсата на морски червеи това е добър вариант.
При риболов с бомбарда варненските майстори слагат на средата на повода малка сачма. Тогава стръвта върви до десетина сантиметра под повърхността и понякога резултата е по- добър, твърдят те.
В началото на август зарганите тръгват първо по северното черноморие и постепенно слизат надолу. От средата на септември се ловят много добре на юг от Созопол. Първите “заргански” места са скалите на Дюни. Следват тези на Приморско, Царево, Варвара и Синеморец. На пролет рибите вървят в обратен ред. Пролетния риболов не е толкова богат, но все пак го има. Със затоплянето на водата пасажите влизат навътре и от брега се ловят само случайни бройки.
При риболова на зарган често се случва да се закачат и други риби. Най- често платерина и морски кефал и по-рядко чернокоп, сафрид или лефер.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За балканка и сивен в Пирин
От Станил Йотов   Една от най-красивите български планини – Пирин, изведнъж се оказа отлична дестинация за закриване на пъстървовия сезон. От 20 ...
Първо състезание по тролинг на яз. “Жребчево”
Красимир Костадинов - Върхара   Преди известно време се запознах с вносителите на MERCURY-Булстар за България Мирослав Николов и Николай ...
Риболов на хищници в закачки
Здравейте, драги читатели на списание „Риби и такъми”. Темата за риболова на хищници е неизчерпаема и разбира се много интересна, по простата ...
Риболов на големи бели риби
Всяка година Дитмар Изаяш записва в сметката на уловите си значителни количества трофейни бели риби. Ние искахме да узнаем повече за риболова и намирането на ...
Шаранът на хората
Доктор Марк Бурдас разкрива как човечеството е изиграло огромна роля в създаването на днешната “супер риба“, която се опитваме да ...
Съдържание
Тайните на шампиона Риболов с вердевас /4 Алън Скоторн разкрива как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил Актуално Сезонът на моруважите ...
Форма на тялото
Как рибите са се развили, за да се приспособят към различните условия на живот?   Сладководните риби в нашите езера, блата и реки са с най-различни ...
Съдържание
Актуално Световно по риболов на лед 2011 / 4 Калоян Белополски. Световно в Украйна ни се опъна - любопитни подробности... С муха и шнур Смъртоносни ловци ...
Пъстървите през юни
  Падате си по спининговия риболов на пъстърва? Сега е моментът да уловите големия трофей. Юни и юли са двата „най-пъстървови” месеца в ...
Сочна стръв за исполини
Какво да им предложим за обяд - може би малък шаран, няколко сочни земни червеи или по-скоро някой стар, вмирисан калмар? Тук ви представяме цялостното меню ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6