Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Как правилно да забием гвоздей
1.Вземете гвоздея с лявата си ръка /ако сте левичар, съответно с дясната/.
2.Вземете с дясната си ръка чук.
3.Оставете гвоздея и чука на мястото им. Помислете малко. Вземете молив и отбележете мястото, където искате да забиете гвоздея.
4.Повторете действията, описани в т.1 и т.2
5.Опрете гвоздея на мястото, в което искате да го забиете.
6.Успокойте се. Поемете си дълбоко дъх. Обърнете гвоздея с острия край към мястото, в което искате да го забиете. /Не обръщайте внимание на факта, че така гвоздеят не е много удобен за държане – съвсем скоро ще се убедите от полезността на този съвет/.
7.Изпънете назад ръката, с която държите чука. Пребройте до три.
8.Издебнете момента между два удара на сърцето и с рязко движение нанесете удар по гвоздея с чука.
9.Изпуснете гвоздея и чука и стиснете наранения пръст с дясната /ако сте левак – с дясната/ – ръка.
10.Извикайте “АААААААААААААААА!” или онова, което обикновено крещите в подобни моменти. Преди да извикате, постарайте се да се убедите, че наоколо няма жени, деца и /евентуално/ съседи.
11.Обработете раната, ако има такава, с дезинфекционен разтвор и бинтовайте пръста. Ако рана отсъства, повторете всички стъпки от началото на инструкцията.
12.Намерете керпеден или плоскогубци.
13.Хванете гвоздея с клещите. Изпуснете гвоздея. Изпсувайте или – при наличието на жени, деца и /евентуално/ съседи – изпсувайте шепнешком.
14.Повторете действията, описани в горната точка 10-15 пъти.
15.Постарайте се да се успокоите.
16.Успокойте се. Помислете за това колко щастлив ще бъдете, когато постигнете желания резултат.
17.Отново вземете гвоздея и чука, както е описано по-горе.
18.Отпуснете ръце.
19.Силно кажете: “Направо ми падат ръцете!”.
20.Вдигнете ръце, след тях гвоздея и падналия върху краката чук. Тихо и изморено изпсувайте.
21.Помолете комшията да забие гвоздея. Насладете се на процеса.
22.Заедно с комшията се убедете, че е невъзможно гвоздеят да бъде забит в бетонна стена.

 Статия

Магията на тролинга

Риби и Такъми (бр. 7 / 2012 г.)

От Калоян Белополски

 

В последно време по всички големи язовири ежедневно могат да се видят десетки тихо пърпорещи лодки с разпънати настрани въдици, бавно обикалящи водната шир. С всяка изминала година този вид риболов трупа нови и нови фенове. Това никак не е случайно. На първо място е ефективен. Ловят се елитни едри бели риби, сомове, щуки, кефали, костури и пъстърви. Най-търсена си остава бялата риба, но все повече хора отделят специално внимание и на риболова на сом.
Най-общо казано риболова на тролинг се дели на три части. Пролетен – преди забраната за риболов, летен и есенен.

 

Оборудване
Риболовът на влачене съвсем естествено изисква лодка с мотор. Може да е бензинов или електрически, важното е да има сравнително бавен ход и да може да поддържа скорост от около 4-5 км/ч. Това е най-“дашната” скорост за влачене, но разбира се това не е закон. Понякога се налага да се влачи по-бързо, а някога и по-бавно. Зависи както от хищниците, така и от конкретната примамка. При различна скорост на лодката всеки воблер играе различно. Може да го установите като държите воблера пред вас във водата и променяте скоростта на лодката. Някой път рибите атакуват стръвно, когато воблерът прави много силни вибрации, а друг път - когато едва -едва се поклаща. Най-добри отзиви за отделните марки двигатели идват на първо място от Yamaha, следвана от Tohatsu и Mercury. От електрическите най-подходящи са моделите на Minn kota.
На лодките няма как да се спра в тази статия. Общо взето “всеки си има с каквото си има”! Подходящи са както надуваемите лодки с дължина от 2,5 м нагоре, чак до моторници с дължина над 5 м. Тъй като това не е състезание по надбягване, не са нужни някакви супер мощни двигатели и кой знае какви лодки. Принципно е добре двигателят да е поне 5 коня. Ако е двутактов, е по-шумен и харчи повече гориво, но пък се обслужва лесно. Превозва се, без да се съобразявате да е прав, както е при четиритактовите. Двигателите от 15 коня нагоре стават доста тежки и обикновено са трайно прикрепени за транеца на лодката. При тях се налага и задължително да се използва и по-голяма лодка, както и колесар. Добре е да се знае, че на колесарите се гледа като на отделни коли и подлежат на регистрация в КАТ, гражданска отговорност и т.н. Дали за гумена лодка е добре да се използва колесар или да се издува и надува, е въпрос подобен на спора за произхода на кокошката и яйцето. С колесар се пътува по-трудно, но пускането и най-вече ваденето е много лесно и удобно.
Следва сонарът. Без наличие на ехолот тролинга не е тролинг, а просто разходка с лодка. Сонарът помага наистина много в този риболов. На първо място се следи дълбочината. Често рибите стоят на определена дълбочина от например 3-4 м. Понякога няма значение дали отдолу е 7-8 или 25 метра, но понякога има и то голямо. Често сонарът показва почти навсякъде мирни риби на съответната дълбочина, но хищниците налитат, ако дъното е на не повече от 10 м, примерно. Ако масово рибните пасажи се движат на 3-4 м под повърхността, се избира воблер, който гази именно там или малко по-долу. Хищните бели риби, а и щуките дебнат пасажите, плувайки точно под тях. Сонарът показва особеностите в релефа на дъното. Точно по прагове и резки падове или залети речни корита се навъртат хищниците. Ударите са точно там. Сонарът показва и температурата на водата, което също е полезно. Ако сонарът е от по-висок клас и разполага с GPS, е още по-ценно. Това ни дава точна представа за местоположението ни по всяко време. Сонарът ни чертае следата, по която е минала лодката и така един успешен “тегел” между няколко дашни точки може да бъде повторен абсолютно точно множество пъти. Да не говорим, че ако падне мъгла или се стъмни, ще ни отведе точно там, където поискаме. Най-ценното предимство на GPS-а обаче е следенето на скоростта. Когато се движим по вятъра, ни се струва че караме много бавно, а всъщност воблерът се клати като побеснял. Вълничките просто ни заблуждават. При движение срещу вятъра се налага да се дава доста повечко газ, за да се поддържа скорост от нужните 4-5 км/ час. Накрая идва ред и на технологията Site Imaging. Най-скъпите сонари на Hummingbird я притежават. Посредством нея може освен под нас да сканираме и доста обширен район отстрани и да преценим дали там няма повече риби или по-перспективни места. Подобен сонар обаче струва между 2800 и 7800 лв... Най-близкият сравнително достъпен вариант е новият модел 597 ci HD Down Imaging. Той също сканира абсолютно детайлно всичко, но само отдолу, а не отстрани. Има и GPS и струва около 2000 лв. Аз избрах точно този модел за себе си.
Въдиците също може да са най-различни. Най-удачно е бели риби и сомове да се ловят с въдици с дължина 2,70 м и акция 20-60 г или малко по-ниска, а костури, пъстърви и други по-дребни риби с 2,40 м и акция 5-25 г. Лови се със спинингова макара с преден аванс с големина 3000-4000 и плетено влакно от 0,17 до 0,24 мм, като цветът е по избор. При риболов на пъстърви и при морски риболов е добре да се ползва и дебел флуорокарбонов лидер, дълъг 3-4 м. Накрая линията завършва с карабинка и на нея се закача воблера.
Когато се влачи за костури и пъстърви често примамката се отпуска на 30-35 м след лодката. При риболов на бели риби и сом се пуска на 60-70 м, а понякога и повече. Колкото по-назад се влачи примамката, толкова по-дълбоко гази тя. Дебелината на влакното също е от значение. Колкото е по-тънко влакното, толкова по-малко съпротивление оказва и примамката слиза по-дълбоко. Скоростта също влияе на дълбочината на газене.
Плетеното влакно е много здраво предпазва воблерите от загуба. Дори и да се закачи в дъното, в повечето случаи изтръгва примамката от закачката. Освен това не е разтегливо и на върха на въдицата веднага се усеща всичко - ударът, почукването в дъното, закачането на нежелано водорасло и т.н. Недостатък е единствено при риболова на сом, тъй като връзката практически е твърда. Сомът има твърди четки в устата и не се закача много сигурно на тройките. Постоянно тръска главата си и разширява дупките, което често води до откачане. С дебел монофил сом се лови по-успешно, но за останалите риби това има само недостатъци.
За воблерите може да се говори с дни и месеци! Има милиони варианти, но все пак моделите на Rapala, Yo zuri, Duel и Salmo са най-добри. Масовите цени на качествените воблери са грубо между 10 и 20 лв. Има много скъпи японски воблери, които изглеждат уникално, но не мисля че на тях кълват повече риби отколкото на общо познатите. Има и много евтини воблери на разни незнайни марки или на такива за плувкарско оборудване. В повечето случаи са катастрофално неуспешни. Те не вървят правилно, изскачат от водата или описват кръгове. Наистина и от пазара може да налучкате някой “бияч” за 4-5 лв., но шансът е минимален. При съвременния тролинг почти не се губят воблери и не е проблем да се инвестира в тях.

Тази година с решение на министъра на земеделието забраната за риболов на бяла риба и щука влезе в сила още на 15-ти март. Това доста спъна и риболова на тролинг, но по-скоро се пресече риболова на силикони върху боищата на белите риби. Това всъщност е правилно решение, но не и удължаването на забраната чак до месец юни, вместо да изтече на 1 май. Опасенията на хората от ИАРА бяха в това, че под предлог, че са тръгнали за бяла риба множеството хора ще ловят всякакви други риби през забраната. Идеята на поправките в новия закон, които все още не са влезнали в парламента, бяха да се забрани риболова на бяла риба на 15-ти март, но язовирите да бъдат разделени на високи и ниски и забраната да се разминава с 15-20 дни, така че да може да се лови на местата, на които рибата вече е хвърлила хайвер.
Така или иначе тази година пролетният риболов бе много къс. Хващаха се все пак прилични бели риби на язовири като “Ивайловград”, “Жребчево”, “Тракиец”, “Ястребино”, “Цонево4, “Кърджали4, “Стамболийски4 и още няколко. Ловеше се на плитки воблери газещи от 1,5 до 3,5 м. Участъците, на които се лови най-често са с дълбочина до 4-5 м.
След откриването пък водите бяха много високи и мътни. Първите дни се ловиха епизодични риби, но към средата на месеца рибите се активизираха, особено на яз. “Жребчево”, където стана сериозен риболов на бели риби между 2 и 4 кг! Разбира се не по много, но пък какви!
Първоначално там рибите се ловяха на воблери, газещи 3-4м. Седмица по-късно слязоха на 4-5 м и от там нататък с по 40-50 см за по ден-два. В края на юни се ловяха основно на воблери, газещи от 7 до 10 м. Тези воблери вече стават много едри и рибите ги атакуват по-рядко. Освен това са активни най-много от развиделяване до към 9 сутринта и привечер преди стъмване. Влаченето на язовира е много приятно занимание и по курса на останалите лодки може да се ориентираме къде са правилните “тегели”. Колко риби ще се хванат не е ясно, но природните картини са уникални. Все едно си попаднал в календар... Особено на яз. “Доспат”. И там до скоро имаше приличен риболов на пъстърви в района на с. Круше и с. Бърдуче.
През юли и август риболовът на тролинг почти изцяло замира. Рибите слизат на дълбочини над 12-15 м и там стават много трудно уловими. Остават щуки кефали и тук -там костури или някой заблуден сом. При захладяването през септември на язовири като “Ивайловград”, “Тича”, “Тракиец”, “Копринка” и др. силния риболов на тролинг се възобновява. Рибите се настаняват в обсега на воблерите и колкото по-хладно става, толкова повече се активизират. Така до началото на ноември, когато поемат към най-дълбоките части и тогава започва риболовът на силикони до разтопяването на леда през март, когато колелото се завърта и отново тръгва риболовът на влачене.

Плиткогазещи малки воблери на Rapala, Salmo и Yo zuri 2-7см подходящи за тролинг на яз. “Доспат”. През лятото се използват по-едрите! Идеални са както за пъстърва, така и за кефал и костур.
Плиткогазещи воблери на Rapala, Salmo и Lucky John. Газят от 1,2 до 2,5м. Дължината им е от 6 до 12см. Подходящи са за бяла риба, щука и сом напролет. 
Класически воблери на Rapala, Salmo, Yo zuri и Lucky John. Газят от 3,5 до 4,5м и са за всякакви хищници. Доикато е на тази дълбочина хищника е най-активен и често се постигат зашеметителни резултати. 
Класически едри дълбокогазещи воблери движещи се на дълбочина от 4,5 до 6м. Идеални за едри бели риби и сомове. На тях кълве по-рядко, но рибите са елитни. С металните човки са легендарните Магнуми на Рапала, а с червената човка е модела Шадрап. 
Малки, но дълбокогазещи воблери газещи от 6 до 7м. С тях може да се изчопли някоя риба и през топлото лято. В дясно са три модела на легендарния Хорнет на Salmo. 
Това е “Биг мама”! Наистина дълбокогазещи едри10-15 см воблери газещи на 9-10м дълбочина. Ловят едри хищници през лятото. Два от тях са на Storm, а останалите на Rapala от сериите Magnum Deep tail dancer... Могат да бъдат влачени само с въдици с по-сериозна акция. Ваденето им без риба от водата изисква доста усилия. 

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Пъстърва на туичинг
  Април е месецът, в който пъстървата вече се раздвижва сериозно. Температурата на водата в реките все още е далеч от заветните 13 градуса, когато ...
Съдържание
Актуално За скобари на Дунав / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на скобари на мамка С муха и шнур Привлечи и излъжи / 10 Пол Ричардсън лови, като ...
Спортната 2009 година
част 5 Световното Първенство за Младежи Португалия’2009   От Ян Ван Шендъл   Невероятно е с колко различни типа състезания се ...
Съдържание
Актуално С мач напролет / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на платики и шарани с ваглер На тролинг Сом - силен старт на сезона / 8 70-килограмов ...
Есенен риболов на скобари
Тази година есенният сезон настъпва сравнително бързо. Времето е променливо и доста студено, а риболовът - труден. Силният риболов на скобар обаче тепърва ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия II /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Зимни хищници Червеи за голям костур ...
Истината за паметта на рибите
 Д-р Стив Гарнър   Широко разпространен е митът, че рибите имат къса памет, която може да бъде измерена в секунди. Ако ловите, или работите с ...
Пъстървата – кога и как?
От Станил Йотов   За добрите риболовци на пъстърва е ясно едно – те успяват, защото познават много добре не нещо друго, а навиците на съперника си ...
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СОМА
В последните няколко години в България риболовът на сом и то на кльонк се разви много. Все повече хора се оборудваха с нелоши лодки и след като повлачат ...
Тотален провал на световното в Италия
  Шампиони са италианците с уникален риболов на едри платики! Нашите 5-ти отзад напред...   От Калоян Белополски   В началото на септември ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6