Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Мамо, мамо! - вика разплакан Иванчо на майка си - тате ме наби два пьти!
- Защо бе, моето дете?
- Ведньж защото му показах бележник пълен с двойки и ведньж защото му казах, че е неговия като е бил ученик!

 Статия

Сребърни стрели

Риби и Такъми (бр. 5 / 2012 г.)

 

От Краислав Димитров

 

Седя си в къщи и си пия сладкото кафенце, както ми е станало навик напоследък (тая криза свършване няма!).
Та сръбвам си го, значи, с кеф си го сърбам и му се кефя. На него и на ситния дъждец, де вали навънка и ромони по тенекиения перваз на прозореца ми (тенекиен, че тъй било по евтино, кога строили блока).
Седя и си мисля за бедните души рибарски, насядали по бреговете и подсмърчащи, сгушени в подгизналите си от лекия, напоителен дъжд палтенца, в очакване на заветното кълване (което тъй и не идва).
Мисля си тъй и си пия топлото кафенце...
И изведнъж... Дрън... И пак... Дрън...и дорде скоча пак... Дрън...
Телефонът!
Я, Наско, бе, комшията. Айде, вика, да се поразходим до “Огняново”.
И к'во стана? Веднага забравих за леещия се дъжд и рибарите с мокри палтенца и взех, че се съгласих. Ей тъй, от раз се навих.
Минахме през едно магазинче, където намусена продавачка, сгушена в стола си, ни изгледа неодобрително над ръба на жълтия вестник, предните заглавия на който гръмко възвестяваха за свалката на поредната звезда на попфолка и някой си бизнесмен, а в погледа й се четеше „Поредните луди”. Оттам се сдобихме с пакет "Трапер Платика", единият от двата пакета, останали на рафта (другият сираче остана), че друга захранка нямаше, само Фишмания за шаран, а па тя ми е "любима марка", и триста грама бял, който впоследствие се оказа, че доволно е покръстен с дървени стърготини, че наполовина отиваше.
И без това не бях спирал в тоя магазин от две години, сега знам, че още две нема да се спра там.
Возим си се ние в колата, чистачките мазно се плъзгат по мокрото стъкло и с всеки свой замах откриват все нови и нови красоти на събуждащата се от зимния си сън природа пред закопнелите ни за такива гледки очи.
“Огняново” ни посреща с подобни на огледало, зелени води, които замалко да ни накарат да набием спирачките и да се спрем по средата на стената, точно под знака ''Спирането и риболова забранени"
Някак си успяваме да откъснем поглед от природното огледало, обрамчено от кафявата рамка на безлистните още дървета, покрили околните склонове и да продължим напред.
Целта е устието. Скоро вече сме там. Няколкото коли спрени край пътя ни подсказват, че може би е имало смисъл от идването ни дотук.
Набързо зарязваме колата сред останалите и се спускаме по изровения и кален път.
Там долу примамливо проблясва водата, в която се оглеждат намусените облаци.
Десетина човека са се скупчили в самото устие и усилено замятат. На мен лично не ми се бута в калабалъка, тъй че се дръпваме на петдесетина метра встрани.
От мястото което си избираме се открива прекрасна гледка към язовира, която ще ни топли ако не успеем да хванем риба.
От множеството вляво се отделя позната фигура и се отправя към нас. Оказва се един познат от рибарските форуми. Набързо ни светва, че давало уклей, но сутринта, сега риболова е позатихнал.
Значи правилно сме избрали място встрани. Дълбочината в залива е около метър и половина и уклеите са се дръпнали навътре, уплашени от навалицата и шума.
Набързо забърквам Трапера с кило галета, като оставям сместа полусуха, тъй че с усилие да се получи стиска. Така заметнатата храна ще се разпада още при съприкосновението си с водата и надолу бавно ще се спуска апетитен облак. Захранвам с малки топчета, за да не цамбуркам много. Подаваме и няколко прашки бял. Цялата тази работа я вършим на около двадесет метра навътре. Ясно е че рибите не са покрай брега.
Замятам и... БАМ! Мутирал уклей се закача на куката ми.
Замятам пак и... БАМ! Брат му!
Наско също не остава назад и вади баткото на моите "уклейчета" - внушителна за вида си риба, надвишаваща педя.
Тези бързи риби не остават незабелязани. До нас дотичва колега и се настанява в опасна близост.
Замята с пръчка 2.10, чиято плувка с топче на върха би трябвало да се съберат три уклея (ама от по-едрите) и дружно да я опъват та дано се потопи. Човекът стиска няколко едри топки захранка и тежките бомби скоро пляскат пред нас.
- Насе, свърши риболова! - казвам аз с прискърбие.
И наистина рибите изчезнаха. Стояхме и примирено гледахме скучаещите плувки, ама пак ни е весело и леко. Птичките пеят весели трели, приветстващи идващата пролет и напиращата в гърдите им любов, редките капки дъжд рисуват рисунки по повърхността на заспалата вода, а въдиците ни хвърлят дълги сенки в нея
Скоро обаче отново ми се приисква да ловя риба, тъй че се заемам с нещата. Започваме да храним още по-навътре, на около 30 метра, и резултатите не закъсняват. Отново започваме да вадим регулярно уклеи от непостижимата за такъма на колегата дистанция и се спасяваме от падащите „бомби”.
Междувременно дъждът се усилва и скоро по-слабохарактерните колеги почват един по един да се изнизват. Разстоянието помежду ни се увеличава и отново можем да започнем да храним по-близо.
Дъждът е понамокрил храната в кофата, тъй че сега тя е почти течна. Но така също прави привлекателни облаци. Лошото е само с мокрите бели червеи, които залепват по мократа прашка и в резултат на това при замятането из целия язовир хвърчат цървяци.
Застанали сме така, че да достигаме до живарниците, стръвта и захранката без да се налага да мърдаме, ставаме или местим. Рибките са плашливи в плитката, полубистра вода и прекаленото движение ги прогонва навътре. Доказва го това, че веднага щом някой се завъртеше около нас и кълванетата се разреждаха и преместваха навътре.
Дъждът не спря нито за момент, ту почти пороен, ту пък кротко ромонящ и замятането на дистанция бе проблем заради залепващото по бланките влакно. Именно и затова решихме да събираме, а и двама братя роми се бяха наврели плътно в нас и прогониха рибата навътре, където доставянето на стръвта бе мъчение.
Изсипахме рибетата в кофата за снимка. Двадесет и пет литровата ми кофа се напълни повече от половината с породисти уклеи-мутанти и една единствена бабушка, уловена от Наско.
Още докато събирахме багажа местата ни бяха окупирани от братята роми, които мърмореха: "Трябва си захранка, трябва си".
Наложи ми се да ги разбутам, за да мога да се добера до водата и да изсипя пълната с рибета кофа обратно там, където им е мястото на рибите.
Пускането на пълната с уклеи кофа предизвика небивала реакция наоколо. Хората почти се бяха качили на гърба на снимащия ме Наско и не знам как не го бутнаха във водата от стръмния бряг.
Все пак се задоволиха само недоволно да гледат как разбутвам с крак рибките във водата, за да отплуват. За разлика от друг път никой не каза "Дай ми я на мен рибата вместо да я пускаш"
За няколкото часа следобед с Наско успяхме да уловим над 300-350 от сребристите рибки. Макар и непретенциозен, риболовът им ми донесе голямо удоволствие, което съчетано с удоволствието от досега с водата и вдишването на чистия и мокър планински въздух направи от това "три в едно - една Очаквано добра комбинация"!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
В царството на мрените
Риболовът на бели мрени става все по-популярен в последно време. Особено по река Искър. С всяка изминала година популацията на бели мрени става все по-голяма, ...
Скобара и хляба
  От Калоян Белополски   През месец декември, а може би и през цялата зима, чак до дните на март, в които реките прииждат от топящият се сняг, ...
Зарганите идат!
  Стотици риболовци от ранна утрин окупират удобните за риболов вдадени в морето скали. Точно по тези места се ловят най-много заргани. ...
Странният свят на щуката
От Ян Егерс   Подготвянето на тази статия ми отне повече време отколкото очаквах - причината е, че статия под това заглавие ще напиша за читателите ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Монофил или плетено влакно?
    От Станил Йотов   Едно време беше лесно. Купуваш една ролка влакно ...
Съдържание
По течението Шарани на пелети / 4 Калоян Белополски за атрактивния риболов на шарани под повърхността С муха и шнур Пъстърва с проходилка / 8 Проходилката ...
Есента е времето на трофейните шарани и амури
  ЛОВЯТ СЕ НА ДЪННИ ВЪДИЦИ И ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА, ЗАКАЧЕНИ НА КОСЪМ Захлаждането наесен провокира апетита на много от рибите, начело с мирните. ...
За есенни бели мрени
 От Краислав Димитров   Нещо взеха да ми омръзват щуките. Загуби ми се тръпката. То като с пържолите... всеки ден пържоли, пържоли и на десетия ...
За щуки в Англия
През 2004-та година заминах за Англия да работя в град Норич - югоизточна Англия, област Норфолк. Веднага ми направи впечатление минаващата през града река ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6