Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Рано сутринта в събота жена се събужда. Става и отива в кухнята. Взима сатърчето и накълцва въдиците, нарязва влакното, полива с киселина плувките, с ножицата нарязва гумените ботуши на лентички, отваря прозореца и изхвърля стръвта. Удовлетворена от извършеното тя ляга отново в леглото и прегръща спящият си съпруг....
Остават и още два часа живот ...

 Статия

Сребърни стрели

Риби и Такъми (бр. 5 / 2012 г.)

 

От Краислав Димитров

 

Седя си в къщи и си пия сладкото кафенце, както ми е станало навик напоследък (тая криза свършване няма!).
Та сръбвам си го, значи, с кеф си го сърбам и му се кефя. На него и на ситния дъждец, де вали навънка и ромони по тенекиения перваз на прозореца ми (тенекиен, че тъй било по евтино, кога строили блока).
Седя и си мисля за бедните души рибарски, насядали по бреговете и подсмърчащи, сгушени в подгизналите си от лекия, напоителен дъжд палтенца, в очакване на заветното кълване (което тъй и не идва).
Мисля си тъй и си пия топлото кафенце...
И изведнъж... Дрън... И пак... Дрън...и дорде скоча пак... Дрън...
Телефонът!
Я, Наско, бе, комшията. Айде, вика, да се поразходим до “Огняново”.
И к'во стана? Веднага забравих за леещия се дъжд и рибарите с мокри палтенца и взех, че се съгласих. Ей тъй, от раз се навих.
Минахме през едно магазинче, където намусена продавачка, сгушена в стола си, ни изгледа неодобрително над ръба на жълтия вестник, предните заглавия на който гръмко възвестяваха за свалката на поредната звезда на попфолка и някой си бизнесмен, а в погледа й се четеше „Поредните луди”. Оттам се сдобихме с пакет "Трапер Платика", единият от двата пакета, останали на рафта (другият сираче остана), че друга захранка нямаше, само Фишмания за шаран, а па тя ми е "любима марка", и триста грама бял, който впоследствие се оказа, че доволно е покръстен с дървени стърготини, че наполовина отиваше.
И без това не бях спирал в тоя магазин от две години, сега знам, че още две нема да се спра там.
Возим си се ние в колата, чистачките мазно се плъзгат по мокрото стъкло и с всеки свой замах откриват все нови и нови красоти на събуждащата се от зимния си сън природа пред закопнелите ни за такива гледки очи.
“Огняново” ни посреща с подобни на огледало, зелени води, които замалко да ни накарат да набием спирачките и да се спрем по средата на стената, точно под знака ''Спирането и риболова забранени"
Някак си успяваме да откъснем поглед от природното огледало, обрамчено от кафявата рамка на безлистните още дървета, покрили околните склонове и да продължим напред.
Целта е устието. Скоро вече сме там. Няколкото коли спрени край пътя ни подсказват, че може би е имало смисъл от идването ни дотук.
Набързо зарязваме колата сред останалите и се спускаме по изровения и кален път.
Там долу примамливо проблясва водата, в която се оглеждат намусените облаци.
Десетина човека са се скупчили в самото устие и усилено замятат. На мен лично не ми се бута в калабалъка, тъй че се дръпваме на петдесетина метра встрани.
От мястото което си избираме се открива прекрасна гледка към язовира, която ще ни топли ако не успеем да хванем риба.
От множеството вляво се отделя позната фигура и се отправя към нас. Оказва се един познат от рибарските форуми. Набързо ни светва, че давало уклей, но сутринта, сега риболова е позатихнал.
Значи правилно сме избрали място встрани. Дълбочината в залива е около метър и половина и уклеите са се дръпнали навътре, уплашени от навалицата и шума.
Набързо забърквам Трапера с кило галета, като оставям сместа полусуха, тъй че с усилие да се получи стиска. Така заметнатата храна ще се разпада още при съприкосновението си с водата и надолу бавно ще се спуска апетитен облак. Захранвам с малки топчета, за да не цамбуркам много. Подаваме и няколко прашки бял. Цялата тази работа я вършим на около двадесет метра навътре. Ясно е че рибите не са покрай брега.
Замятам и... БАМ! Мутирал уклей се закача на куката ми.
Замятам пак и... БАМ! Брат му!
Наско също не остава назад и вади баткото на моите "уклейчета" - внушителна за вида си риба, надвишаваща педя.
Тези бързи риби не остават незабелязани. До нас дотичва колега и се настанява в опасна близост.
Замята с пръчка 2.10, чиято плувка с топче на върха би трябвало да се съберат три уклея (ама от по-едрите) и дружно да я опъват та дано се потопи. Човекът стиска няколко едри топки захранка и тежките бомби скоро пляскат пред нас.
- Насе, свърши риболова! - казвам аз с прискърбие.
И наистина рибите изчезнаха. Стояхме и примирено гледахме скучаещите плувки, ама пак ни е весело и леко. Птичките пеят весели трели, приветстващи идващата пролет и напиращата в гърдите им любов, редките капки дъжд рисуват рисунки по повърхността на заспалата вода, а въдиците ни хвърлят дълги сенки в нея
Скоро обаче отново ми се приисква да ловя риба, тъй че се заемам с нещата. Започваме да храним още по-навътре, на около 30 метра, и резултатите не закъсняват. Отново започваме да вадим регулярно уклеи от непостижимата за такъма на колегата дистанция и се спасяваме от падащите „бомби”.
Междувременно дъждът се усилва и скоро по-слабохарактерните колеги почват един по един да се изнизват. Разстоянието помежду ни се увеличава и отново можем да започнем да храним по-близо.
Дъждът е понамокрил храната в кофата, тъй че сега тя е почти течна. Но така също прави привлекателни облаци. Лошото е само с мокрите бели червеи, които залепват по мократа прашка и в резултат на това при замятането из целия язовир хвърчат цървяци.
Застанали сме така, че да достигаме до живарниците, стръвта и захранката без да се налага да мърдаме, ставаме или местим. Рибките са плашливи в плитката, полубистра вода и прекаленото движение ги прогонва навътре. Доказва го това, че веднага щом някой се завъртеше около нас и кълванетата се разреждаха и преместваха навътре.
Дъждът не спря нито за момент, ту почти пороен, ту пък кротко ромонящ и замятането на дистанция бе проблем заради залепващото по бланките влакно. Именно и затова решихме да събираме, а и двама братя роми се бяха наврели плътно в нас и прогониха рибата навътре, където доставянето на стръвта бе мъчение.
Изсипахме рибетата в кофата за снимка. Двадесет и пет литровата ми кофа се напълни повече от половината с породисти уклеи-мутанти и една единствена бабушка, уловена от Наско.
Още докато събирахме багажа местата ни бяха окупирани от братята роми, които мърмореха: "Трябва си захранка, трябва си".
Наложи ми се да ги разбутам, за да мога да се добера до водата и да изсипя пълната с рибета кофа обратно там, където им е мястото на рибите.
Пускането на пълната с уклеи кофа предизвика небивала реакция наоколо. Хората почти се бяха качили на гърба на снимащия ме Наско и не знам как не го бутнаха във водата от стръмния бряг.
Все пак се задоволиха само недоволно да гледат как разбутвам с крак рибките във водата, за да отплуват. За разлика от друг път никой не каза "Дай ми я на мен рибата вместо да я пускаш"
За няколкото часа следобед с Наско успяхме да уловим над 300-350 от сребристите рибки. Макар и непретенциозен, риболовът им ми донесе голямо удоволствие, което съчетано с удоволствието от досега с водата и вдишването на чистия и мокър планински въздух направи от това "три в едно - една Очаквано добра комбинация"!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Тайните на леда!
  Зимният риболов трупа все повече фенове, въпреки все по-топлите зими   В последните години все повече хора започват да практикуват риболов на ...
За шаран и амур през есента
  От Христо Георгиев   Есента е любимото ми време за риболов. Последните топли дни на лятото и първите есени дни навяват в мен спомени за ...
Съдържание
Световни турнири Риболовни игри - Италия 2011 /4 Анализ и коментар на Калоян Белополски за турнира по риболов на плувка за мъже Световни ...
Уклеи на късо … по английски!
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” По време на две от последните големи първенства, ...
Тайните на отвесния риболов
От Станил Йотов   Като се каже отвесен риболов, човек може да си представи какво ли не. Всъщност, става въпрос за онази техника, позната от доста време, ...
Съдържание
Кефали в студа Калоян Белополски за пролетния риболов по гръцките реки / 4 Интервю С Явор Недев - новият шеф на ИАРА / 8 Идва ли краят на бракониерите? С ...
Ебро – приключения в меката на сомовете
  от Красимир Костадинов - Върхара   Здравейте приятели, От няколко години, откакто се запалих по риболова от лодка, мечтаех да отида на р. Ебро ...
Уловиха най-голямата камбала
Рибата тежи главозамайващите 202 кг! Когато световният рекорд е впечатляващ, като тази уловена 202-килограмова камбала, такъмите, с които е уловена тази ...
Съдържание
Актуално Часът на кефалите /4 Калоян Белополски за традиционния вече зимен риболов на кефали на река Ангиста С муха и шнур Замятане с преобръщане ...
Спортната 2009 година
част 5 Световното Първенство за Младежи Португалия’2009   От Ян Ван Шендъл   Невероятно е с колко различни типа състезания се ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6