Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Момче и момиче сядат в ресторант.
Той поглежда цените в менюто и се обръща към нея:
- Какво ще иска моята дебеланка?

 Статия

Пъстърви на една блесна разстояние

Риби и Такъми (бр. 5 / 2012 г.)

 

От Станил Йотов

 

Месец май е един от любимите за пъстървовите риболовци. Сега е времето на трофейните балканки, на силните излети, когато за няколко часа можем да уловим 20 и повече риби. Пъстървата вече се е съвзела от ледените води, става изключително активна и преследва всичко, което се изпречи пред нея. Дойде моментът да извадим спинингите. Зарежете риболова на естествена стръв, той е за студените месеци! Спинингът, поне за мен, винаги е изглеждал по-интересната дисциплина – и като преживяване, и като техника, и като майсторство. Ако сте начинаещ, това е времето да посегнете към въртящите блесни.

 

Избор на примамка
За този сезон въртележките са незаменима примамка, стига да можем да направим правилния избор. Сама по себе си блесната представлява един вид съвкупност от метални парчетии, които трябва да „оживеят“ в ръцете ни по такъв начин, че да предизвикат атаката на рибата. Ето по какви критерии се прави изборът на блесна, поне в моя случай:
Цвят: на пазара имаме най-различни по цвят въртящи блесни, които в общия случай се делят на сребърни, жълти, медни, черни, както и такива в други окраски. Има такива с кафеникаво листо на точки като балканката или в цветовете на американската пъстърва. Стандартно правило няма, но практиката е утвърдила принципа „в бистра вода – тъмна блесна, в мътна вода – светла примамка“. Тоест – когато водата е прозрачна, по-добре да заложим на блесна в жълтеникави, медни или по-тъмни цветове. И обратното – в по-размътена река добре работят белите примамки, както и тези в черен цвят, тъй като контрастират с цвета на водата. Но това са съвсем общи положения. Единствено пробите на самото място могат да покажат коя блесна е най-подходяща, тъй като често пъти има изключение от правилото.
Размер: По класификацията на Mepps, която е възприета и от повечето други производители, блесните се делят от номерация 00 до размер 3, 4 и нагоре. В общия случай пъстърва се лови с номер 0 в най-малките потоци до 3 и дори 4 в големите реки. Най-често използвани са тези между 1 и 3 по Mepps или 2 – 6 по класификацията на Panther Martin. Важното е така да подберем блесната, че да бъде резистентна на силата на течението и нивото на реката. В малките реки няма начин как да ловим с блесна, по-голяма от №2, тъй като ще закачаме дъното и ще вдигаме излишна олелия с вибрациите на по-едрите примамки. И обратно – в големите реки със силно течение дори блесната №2 ще бъде отнасяна, без да можем да й придадем нужната игра. Затова не бива да се колебаем да поставим дори №4 в най-буйните води на големите реки. Именно там излизат трофейните пъстърви, а те най-често си падат по големите примамки.
Конструкция: по този фактор имаме доста разновидности, като се почне от вида на лопатката. Mepps например е утвърдил моделите Aglia, Comet и Aglia Long. Първите са с по-широка лопатка, която се върти при по-голям ъгъл спрямо оста. Aglia е подходяща за по-спокойните и дебели води. Comet е с по-малка ширина на листото, тя е стандартна блесна за риболов във всякакви ситуации. Aglia Long има лопатка, подобна на върбово листо. Това е примамка за бързи води, тъй като върти под много малък ъгъл спрямо оста и има по-добре хидродинамика. Другият важен вид са блесните XD, чиято лопатка е нанизана направо на оста. Засега най-добрият им модел, предлаган у нас, е този на Panther Martin, който се е утвърдил като много ловящ. Тези блесни са с лопатка от масивна ламарина и тежко тяло. Много са подходящи за риболов на пъстърва в средните и големите реки, тъй като заради специфичната си конструкция газят близо до дъното, където са и пъстървите.

 

Водене и презентация
Сама по себе си блесната няма да хване риба, ако не й се придават най-адекватните движения. При речния риболов на пъстърва най-важното е да направим оценка на ситуацията и мястото – къде може да е балканката, къде трябва да заметнем и как да водим блесната.
По течението: В повечето случаи се лови с придвижване срещу течението, за да изненадаме пъстървата в гръб или странично, без да й влизаме в зрителното поле. Това налага да се лови със замятане срещу течението и водене по него, или с ветрилообразно облавяне на участъка. В първия случай се налага да водим блесната с много бърза скорост, по-висока от тази на самото течение, за да може да се завърти лопатката. Доста начинаещи колеги се притесняват от неестествено бързото препускане на примамката. Няма проблем! Пъстървата вече е озверяла и напада яростно и светкавично. Много е важно обаче да сме добре прикрити, понеже в този случай рибата подгонва и се обръща към нас. Ако стърчим и ни забележи, ще се откаже от атаката.
Към другия бряг: Ако ловим със замятане в посока към отсрещния бряг и ветрилообразно облавяне на мястото, примамката се движи по-бавно. Във всички случаи трябва да се стремим да бъде близо до дъното и да не разчитаме, че пъстървата ще се вдигне нагоре, за да кълве. Помнете – ние търсим рибата, а не тя нас!
Срещу течението: В доста случаи се налага да ловим и с подаване на блесната по течението и водене срещу него. Трябва да бъдем добре прикрити, тъй като в този случай попадаме в зрителното поле на пъстървата. Ако водата е силна и бърза, ще трябва да подберем примамка, която да гази долу и да не се издига нагоре под напора на течението. За тази ситуация най-подходящи са XD-блесните, тъй като самата им конструкция предполага по-дълбоко газене. Добра работа могат да ни свършат и моделите от типа Aglia Long, те оказват най-малко съпротивление на водата и съответно течението не може да ги издигне толкова лесно нагореОт другата страна на линията
Философията на спининговия риболов се състои в това да се научим да усещаме какво се случва от другата страна на линията. При риболова с въртящи блесни това усещане се получава най-лесно, тъй като вибрациите на примамката се предават по влакното на въдицата и оттам риболовецът усеща има ли въртене на блесната, колко интензивно е, какви вибрации се получават и т.н. Ако не усещаме отчетливо и ясно въртенето на блесната, най-вероятно примамката не работи както трябва и е нуждо да я сменим с друга. Много важно е блесната да се завърти още в момента на падането си във водата, когато е попаднала в зрителното поле на хищника. Така той я вижда веднага и разполага с повече време да вземе решение за атака. Това важи особено за местата с дълбочина до 1 метър, каквито са масовите пъстървови участъци. Това означава, че трябва да бъдем нащрек при замятането, и още с цопването на примамката във водата да почнем да обираме линията. Лесно е за научаване, стига да бъдем упорити и да искаме да се научим как се ловят пъстърви.
 

Избор на примамка от ribibg.com

 

Lucky John MA Gold / S 6002, Lucky John MA Silver / S 6001
Златиста или сребриста въртележка, прецизно разработена да започне да се върти плавно в момента, в който докосне водата. Така е направена, че конусът на въртене се адаптира към силата на течението или скоростта на обирането на влакното, така че постоянно излъчва вибрации. Моделът №1 е предназначен за виболов в малките реки, докато №2 и 3 са за по-силни и бързи води.
 

Lucky John Mal Silver / S 6005
Тежка блесна с издължена лопатка, много подходяща за лов на пъстърва във високи и бързи води. Лопатката севърти под неголям ъгъл спрямо оста, която я прави устойчива на теченията и удобна за работа за спинингистите.
 

Mepps Black Fury AG
Доказана примамка за лов в големи реки с високо ниво. Oкраската на блесната пресъздава визуалните стимули на най-често улавяната плячка – щурци, скакалци, жабки, водни и земни ларви и лещанки в брачна украса. Отлична блесна за високите пролетни води.
 

Mosca Spanto Cooper
Медна италианска блесна с отличен баланс и леко водене във водата. Подходяща за средни по сила течения. Върти се много добре и е доказала свойствата си в стотици риболовни излети. Много добро съотношение между цена и качество. Способна е да примамва трудни риби в бистри води, където доста други примамки няма да предизвикат атака на пъстървата.
 

Blue Fox - Vibrax Hot Pepper SYR
При движението си във водата тази блесна с тяло от две части предизвиква нискочестотни звукови вибрации, които привличат рибата и провокират неустоимо желание за атака. Конструкция й е такава, че предотвратява усукването на основното влакно при работа. Групата блесни Vibrax Classic са с наклон на лопатката от 45 градуса спрямо тялото и облавят дълбочина от 0.60 до 1.30 метра.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Трофеите на “Овчарица”
Здравейте, уважаеми читатели на списание “Риби и Такъми”. В тази статия бих искал да ви разкажа за един от моите добри излети на митичния водоем ...
Първо състезание по тролинг на яз. “Жребчево”
Красимир Костадинов - Върхара   Преди известно време се запознах с вносителите на MERCURY-Булстар за България Мирослав Николов и Николай ...
Платиката
Становището на университетския преподавател по рибните науки Саймън Скот за това какво е платика през 2008...   ОБИКНОВЕНАТА ПЛАТИКА Обикновената ...
Тест за пъстърви: Въртяща блесна или клатушка?
    От Станил Йотов   Все си мисля, че ние спинингистите робуваме прекалено много на предразсъдъци. Особено ако става въпрос за ...
За големи пъстърви с мъртва рибка
От Станил Йотов   Риболовът на трофейни пъстърви с мъртва рибка е изключително разпространен в страни като Италия и Франция, където уловът на петнистата ...
Да се поучим от грешките си!
Ловя щука повече от 50 години и съм направил много грешки! Дори помня грешката, която допуснах, когато хванах първата си щука през 1955 година и повредения ми ...
Летни платики на мач
В края на юли посред почивката и плажуването на морето реших да проведа излет във вътрешността на страната. Яз. “Цонево” е добра дестинация, но ...
Подценяваните моменти в спортния риболов
В Европа има поне дузина риболовни списания, които са почти еднакви в едно отношение – те искат да “помогнат” на вас, читателите, да ловите ...
Съдържание
Актуално Зарганите идат /4 От Калоян Белополски. За риболова на заргани на бомбарда Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери II /10 Продължение на ...
Съдържание
Актуално Забрана за риболов 2013 /4 Секрети на успеха Създаването на един световен шампион /8 От Алън Скоторн специално за читателите на сп. ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6