Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100138 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100138 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Разговарят трима рибари - първият казва:
- Да знаеш, вчера си ловя риба и като извадих въдицата гледам закачил съм един ботуш, гледам го аз - той немски от втората световна война чак - голема находка.
Вторият не остава по назад:
- Абе задърпах един път и какво да видя - налъм та налъм, казвам ти български е, не по-късно от Балканската война. Честно.
Третият скромно:
- Абе ловя си аз и като вадя въдицата какво да видя - абсолютно запазен фенер още от руско - турската война.
Другите се надсмиват:
- Аре бе как пък не?
- Вие пък - това е нищо бе. Фенера още светеше.

 Статия

Зони за улов на щука през май

Риби и Такъми (бр. 5 / 2012 г.)

 

Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да бъде позволено да се лови. Остават обаче ред други водоеми с такава възможност. Във всички области агенцията остави разрешени места, а в повечето от тях има щука. Същевременно на доста от арендованите езера и блата също може да се ловят зъбатки. Какво трябва да знаем за щуките през месец май?

 

От Станил Йотов

 

Това е времето, в което водите се затоплят след зимните студове. Щуката вече е завършила размножаването си и започва да се храни. Характерно за нея е, че през май има две зони на обитаване. Едната е т.нар. „зона за почивка“. Това са местата, където щуката прекарва значителна част от деня. Има обаче обособена и втора зона, наречена „ловна“. Това са местата, където се скупчват за размножаване дребните рибки във водоема. За разлика от останалите месеци в годината, през май имаме голяма концентрация на дребосък на едно място. Къде, ако не там, щуката би трябвало да търси храната си?
Трябва да имаме предвид, че през май щуките са изнемощели. В размножителния си период тези хищници си сменят зъбите, което води до временна атрофия на челюстите и по-слаба възможност за ловуване. Това води до загуба на енергия. Всички мазнини, натрупани от щуката през есента, вече са изразходвани. Ситуацията е такава, че щуката е отслабнала и повече от всякога има нужда от храна. Но пък не е в състояние да хвърля излишни усилия, за да си я набави.
Ето затова щуката най-често избира своята „зона за почивка“ близо до местата, където уклеят и бабушката се събират да хвърлят хайвер. В същото време пази известна дистанция, за да не ги плаши. Целта на хищника е с минимум движения да си набави възможно най-много ядене, като в същото време се старае храната да е близо и да не избяга. В същото време, докато стои в „зоната за почивка“, хищникът би атакувал преминаващата наблизо потенциална жертва, но само ако изглежда сигурна за улавяне.
В тази ситуация спининговият риболов се явява най-доброто решение на въпроса „Ще уловим ли щука?“ Особено ако подберем примамки с бавно движение, които имитират безпомощна жертва. От този тип са клатушките, бавните въртящи блесни с масивно листо и леко тяло, както и стримерите. Последната примамка е незаслужено пренебрегвана, при положение, че се явява смъртоносно оръжие за лов на щуки.
Най-важното е да открием къде е „зоната за почивка“ на хищника. Най-често това са участъци в близост до местата за размножаване на уклея и бабушката. Дребосъкът в повечето случаи избира плитките места, заливите и крайбрежните части. Скупчването му се вижда с просто око. Следователно щуката трябва да се търси някъде наоколо, встрани от размножителното петно на дребните риби. Тъй като хищникът очевидно не се намира в най-добрата си форма, се налага старателно и продължително облавяне на съответните места, докато успеем да прекараме достатъчно близо примамката до хищника и да го провокираме към нападение. От съществено значение е дълбочината, на която водим примамката. Работата е в това, че горните слоеве на водата са по-затоплени, отколкото тези в дълбоката част. По тази причина щуката едва ли ще стои в дълбокото и е доста по-вероятно да я намерим в плиткажите или в горния слой на водоема. В повечето случаи щуката си избира подходящо място с укритие – шавари, туфи с водорасли, паднали дървета и др, и оттам дебне дребосъка. Именно тези зони трябва да бъдат най-старателно облавяни.
С какви примамки да гоним щуката?
В тази ситуация изборът на примамка е изключително важен. Разбра се вече, че бързото водене няма да ни донесе успех. Следователно изборът трябва да падне на такива модели, които се движат възможно най-бавно. Ето някои неща, които могат да ни влязат в употреба.

 

Въртящи блесни
Най-подходящи са въртележките с леко тяло, където основната тежест се пада на листото. От този тип са блесните на Mepps Lusox, както и някои модели стари пуски въртележки, при които листото е нанизано направо на металната неутежнена с нищо друго ос. Тези примамки се въртят много дразнещо, и в същото време се движат бавно, без да заорават водораслите по дъното.
Изборът на автора: Старите руски блесни се явяват наистина успешно решение за улов на щука. Изглеждат недодялани, но рибата е на съвсем друго мнение. Все още се намират на пазара. Конструкцията им е много проста, а резултатите им – отлични.

 

Клатушки
Добре е да подберем леки клатушки, които потъват бавно и имат възможност за по-мудна игра. Работата е в това, че се налага риболов в плитките зони, където тежката примамка потъва по-бързо и бавното водене често води до закачане на водорасли. Колкото е по-лека блесната, толкова по-добре.
Изборът на автора: От този тип са леките модели на KIBS – нова примамка, внесена отскоро на пазара. Изработени са от леки метали, теглото на моделите е в рамките на 10-11 грама. Доказани ловджии на щука!

 

Воблери
При тях трябва да се изберат илил плуващи модели, или такива, които потъват бавно и газят над дъното. На пазара предлагането на такива примамки е достатъчно добро. Чупещите двуделни воблери също са много подходящи, тъй като извършват примамливи движения. Много е важно да избягваме монотонното вододене на примамката, чиято игра е добре да наподобява рибка в недобро здравословно състояние. Такава плячка изглежда на щуката лесна за улавяне.
Изборът на автора: LUCKY JOHN Jerky Min 100F / S 134122. Отличен повърхностен воблер с максимално газене до 1м. В самото тяло има движещи се оловни съчми за лесно замятане на далечни дистанции.

 

Стримери
Стримерът, който е достатъчно тежък и може да се заметне със спининг, също е отлична примамка за улов на щука. Прио него ефектът на движение на перушината и синтетиката е много важен атрактор на вниманието на рибите.
Изборът на автора: стримерът „Пайк Бъни“, изработен от заешка козина върху масивна кука, се явява една от най-успешните примамки за риболов на щука, откакто наврезе в употреба в България през последните години. Може да се води във всички слоеве на водата. Примамката трябва да се движи с неравномерни движения и паузи, за да дразни рибите.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Шарани и каракуди по италиански
Юли Йорданов - Цирка девети в света!   През първата седмица на септември се проведе поредното Световно първенство по риболов на плувка в Италия близо до ...
Обича ли платиката захранка?
От Краислав Димитров   Любовта на платиката към многото храна е пословична. Всички сме чували или чели, че за да се привлече пасажа платики, трябва ...
Пъстърва на туичинг
  Април е месецът, в който пъстървата вече се раздвижва сериозно. Температурата на водата в реките все още е далеч от заветните 13 градуса, когато ...
С боло по река Искър
от Ивайло Янков Здравейте приятели на риболова, С мои колеги (и приятели) в риболова решихме да направим тематичен риболов на болонезе. След доста ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Моят първи риболов на леда
От Ивайло Янков   Здравейте, приятели на риболова! Срам не срам реших и аз да опитам да лова на леда. Речено – сторено! След кратка консултация ...
Сочна стръв за исполини
Какво да им предложим за обяд - може би малък шаран, няколко сочни земни червеи или по-скоро някой стар, вмирисан калмар? Тук ви представяме цялостното меню ...
Съдържание
Актуално Забрана за риболов 2013 /4 Секрети на успеха Създаването на един световен шампион /8 От Алън Скоторн специално за читателите на сп. ...
Съдържание
Риболов по света Зимен риболов на Тунджа /4 Калоян Белополски за зимния риболов по реката на скобари и морунажи На лед Зимните примамки /8 Игра или вкус - ...
Време за морунажи
от Калоян Белополски   С напредването на есента и началото на зимата все повече видове речни риби постепенно спират да се хранят. Най-вече ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6