Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100138 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100138 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Трима мъже седят на пейка в парка. Онзи по средата чете вестник, останалите двама се преструват, че ловят риба. Закачат въображаемата стръв на въображаемите кукички, мятат въдиците и прибират улова. Минаващ полицай се спрял да погледа, след което попитал онзи по средата дали познава другите двама.
- О, да, те са ми приятели.
- В такъв случай - казал полицаят - по-добре ги разкарай оттук.
- Да, господин полицай - отвърнал човекът и започнал да гребе.

 Статия

За шараните и пелетите

Риби и Такъми (бр. 5 / 2012 г.)

 

В последните години има невероятен бум на водоеми, дадени под аренда. Почти всички малки язовири са в частни ръце, което донякъде има и положителна страна. На този етап реалностите са такива, че едри шарани на плувка се ловят изключително на платени водоеми.

 

От Калоян Белополски

 

Отдавна в държавните водоеми шаранът е редуциран до минимум и да се улови на плувка е голяма рядкост. А и в момента на тях риболовът е забранен. Напоследък доста от арендаторите имат чисти мисли и ги интересува дългосрочната печалба. Има обаче и такива, които са обявили такса, а през последните години не са пуснали и една риба. Всеки сам трябва да преценява къде да дава парите си. Има и вече станали култови водоеми като трите седмици и Долни Богров край София, Леново край Асеновград и др. на които се лови много и разнообразна риба и са станали любимо място на мнозина риболовци.
Около всеки по-голям град има множество платени водоеми, в които неминуемо има шарани. Тук не визирам рибарниците тип развъдник, а водоемите с по-големи размери. В тях наличието на нормално количество елитна риба превръща риболова в удоволствие. Дори и там обаче има много рибари, които не успяват да се разпишат с шаран. Това в повечето случаи се дължи на грубите такъми и неправилното захранване. Това, че във водоема има шарани, съвсем не означава, че те кълват на всичко и са побеснели от глад. Освен това сега рибите хвърлят хайвер и са изключително капризни. Държат се в плитката част на водоемите и кълват предимно рано сутрин и привечер.
При риболова на шаран се използват малки плувки с носимост до 2 г. Линията се регулира така, че стръвта да лежи неподвижно на дъното. Под основното утежнение се поставя сачма, която също лежи на дъното. Ако има силен вятър или течение, по-добрият вариант е да се “легне” и с основното утежнение на дъното, отколкото стръвта да се разхожда по него. Всичко това през пролетта може да се окаже и грешно.
През май, когато рибите са заети с размножаване, има множество риболовни ситуации, в които шараните и каракудите се държат непосредствено под повърхността и се ловят именно там. В тези случаи се използва много лек ваглер тип “стик”, по възможност прозрачен, и за стръв се слага малка троха. В подобни случаи захранка не се използва. Тя само би изплашила рибите. Лови се на дистанция от 10 до 20 м от брега. Има и други ситуации, в които рибите са в непосредствена близост до брега - в самите шавари. Тогава се ловят най-добре със здрава щека. Примамката се подава непосредствено преди шавара, на неголяма дълбочина. Рибите лесно издават присъствието си и ако не ги уплашим, имаме шанс да закачим някой представителен екземпляр. И в тези случаи захранка не е нужна.
Освен шарани, така се ловят и едри каракуди и бели амури. Случва се да се закачи и някоя червеноперка или клен.
Напоследък употребата на класически захранки за шаран по-скоро пропъжда рибите. Използват се основно рибни пелети и царевица, както и кълцан торен червей или пък бял червей. Рибите на повечето платени водоеми са многократно хващани и пускани и често стоят в средата на водоема, където се достигат най-лесно с мач или фидер. Ако се лови на щека, се прави дълъг накъм на подмятане. При риболова на шаран през пролетта е важно търпението, да не се прекалява със захранката и стръвта да лежи неподвижно на дъното. Може да се лови на червеи, царевица или комбинация от тях. Със затоплянето на водата може да се опитва и на пелета. Така налитат и по-едрите риби.

 

Още за пелетите
На пазара има огромно разнообразие от пелети за шарани и сладководни риби. Шараните в развъдниците не могат да обогатят диетата си с някой и друг охлюв или червей. Те живеят в много стерилна среда и никой не би искал да пръска пари, за да ги види болнави в клинично чистата им вода.
Ако можете да се запознаете с пазара на пелети за шарани, ще видите голяма разлика в цените. Някои от тях ще ви се сторят безобразно скъпи в сравнение с обикновените пелети за риболов, но, както с повечето неща в живота, често получавате толкова, колкото сте платили.
Едно от полезните неща на пазара е, че се предлагат пелети, специално предназначени за различните годишни времена. Веднъж опитали вкуса на пелетите, често можем да започнем да им предлагаме от традиционните по-евтини пелети, като в повечето случаи шараните ще продължат да се хранят. Всичко опира до това да се възбуди апетита им и да се стимулира желанието им да се хранят. Ако мога да сравня, то е като да хапнете един фъстък, чипс или парченце шоколад – и без да сте особено гладен, изведнъж ви се дояжда още.
Плуващите пелети могат да станат потъващи като се поставят в херметически затворен контейнер (т.н. Pellet Pomp – помпа за пелети) с малко вода, след което да се изтегли въздуха от тях. Това вкарва малко вода в пелетите, което ги прави потъващи.

 

Пелети за пъстърва с високо съдържание на мазнини и пелети от морски деликатеси
Най-общо казано това са пелети с високо съдържание на мазнини, които именно причиняват проблемите по водоемите. Пелетите от морски деликатеси, наричани още Halibut Pellets (Халибут), и високо мазните пъстървови пелети съдържат много мазнини и протеини. От най-използваните пелети именно те биха могли да причинят проблеми, ако бъдат използвани от много риболовци или ако бъдат използвани в големи количества от неколцина риболовци. Проблемът с тези пелети е, че рибите ги обожават в летните месеци. Сигнализаторите и звънчетата пеят и те стават популярни. Мазната диета обаче не е добра за което и да е живо същество. Знам, че е трудно, но сме длъжни да предложим на любимите си шарани по-умерена диета, за да им помогнем да бъдат здрави и да живеят по-дълго, отколкото просто да се опитваме да ловим колкото се може повече от тях.
Удивлявам се всеки път, когато видя някой, който лови на килим от пелети или конопени семена, и когато улови шаран, възкликва: “Погледни само каква слуз се стича от него – направо отделя аромат.”
Всъщност, не е така, не и по начина, по който си мислите. Тези привлекателни мазни петна, които хората изглежда харесват да бъдат отделяни от стръвта и захранката, в действителност се издигат на повърхността, а не се разпространяват около храната. Напълно е възможно използването на големи количества пелети с високо съдържание на мазнини да доведе до образуване на фин слой мазнина на повърхността на водата. Това скоро може да има фатални последици за рибите. Чистата водна повърхност, т.е. максимумът повърхност е от жизнена важност за рибите. Те се нуждаят от кислорода, който им доставя водната повърхност. Ето защо много по-трудно бихте отгледали риби в дълбок тесен резервоар, отколкото в плитък широк басейн. Водната повърхност е това, от което се нуждаят рибите, а не нивото на водата. Запечатайте повърхността и рибите вече ще се намират в беда.
Още няколко изречения трябва да се кажат и за нивото на ефективност на пелетите спрямо годишното време. Пелетите с високо съдържание на мазнини трябва да се избягват на всяка цена през студените зимни месеци. Няма да направите добро нито на себе си, нито на рибите, ако ги използвате по това време.

 

Риболов с пелети
Всички мирни риби разбира се обичат да се хранят с пелети. Пелетите биха водели до абсолютно чудесни резултати, ако не бяха толкова експлоатирани като храна за рибите. Но дори да са виждали много от тях, всъщност малцина риболовци използват пелетите за стръв. Това е една от основните причини те да са толкова успешни (отделно от очевидния факт, че рибите обожават да се хранят с тях). В повечето случаи рибите по платените водоеми и за зарибителен материал се отглеждат с пелети, така че повечето риби ядат пелети, но в действителност рядко се закачат на нечия кука с пелета за стръв. Много захранка, но никакво “жило”, какво да говорим.
Друг голям плюс за риболовеца, решил да лови на пелета върху килим от пелети, е че това е доста евтин вариант на риболов.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Спортната 2009 година
  От Ян Ван Шендъл   Крайно ми е неудобно! Преди повече от два месеца обещах на главния ви редактор нова серия статии за сп. “Риби и ...
Тунинг
  Всеки знае, че успешният риболов зависи основно от използваната стръв. Ако дадена примамка не лови нищо, често се сменя с друга. Все пак ако искате да ...
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
Магията на “БАТАК”
След няколко години с топли зими най-сетне се случи и зима, която трайно запечата не само язовир “Батак” а и множество големи традиционно ...
Пролетна бродерия
От Красимир Костадинов   В последният ден от февруари, едва по средата на почивния ден реших да посетя една от Старозагорските пресевни. Времето беше ...
Платики на канала “Вурн”, Холандия
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Каналът “Вурн” е идеален водоем за провеждане ...
Платики на фидер
От Красимир Костадинов   В последните дни на юни се разбрахме с мой познат да проведем риболов на яз. “Цонево”. Тъй като това е непознат за ...
Тайните на леда!
  Зимният риболов трупа все повече фенове, въпреки все по-топлите зими   В последните години все повече хора започват да практикуват риболов на ...
Съдържание
Актуално Реката на гигантите /4 От Калоян Белополски. Сомовете от култовата река По Пъстървов риболов За големи пъстърви с мъртва рибка /10 Станил Йотов ...
Времето на големите платики
В последните десетина години рибните запаси от платика в яз. “Искър” се увеличиха значително и логично риболова на този вид риба стана масово ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6