Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Седи един човек на брега на реката и лови риба. До него е приседнало кучето му. Изведнъж от водата изплува една крава и го пита:
- Човече, да имаш някоя цигарка?
Мъжът машинално бърка в джоба, вади кутия цигари и дава на кравата.
Кравата взима една цигара и се потапя във водата. Минават няколко минути и кравата отново се показва:
- Кибритче да ти се намира?
Мъжът вади кибрит и й го мята. Кравата го улавя и отново се потапя. Мъжът, секунди преди да припадне, се обръща и поглежда изумено към седящото до него куче.
Кучето с изненада:
- К'во ме гледаш, бе? И аз се ошашавих…

 Статия

За шараните и пелетите

Риби и Такъми (бр. 5 / 2012 г.)

 

В последните години има невероятен бум на водоеми, дадени под аренда. Почти всички малки язовири са в частни ръце, което донякъде има и положителна страна. На този етап реалностите са такива, че едри шарани на плувка се ловят изключително на платени водоеми.

 

От Калоян Белополски

 

Отдавна в държавните водоеми шаранът е редуциран до минимум и да се улови на плувка е голяма рядкост. А и в момента на тях риболовът е забранен. Напоследък доста от арендаторите имат чисти мисли и ги интересува дългосрочната печалба. Има обаче и такива, които са обявили такса, а през последните години не са пуснали и една риба. Всеки сам трябва да преценява къде да дава парите си. Има и вече станали култови водоеми като трите седмици и Долни Богров край София, Леново край Асеновград и др. на които се лови много и разнообразна риба и са станали любимо място на мнозина риболовци.
Около всеки по-голям град има множество платени водоеми, в които неминуемо има шарани. Тук не визирам рибарниците тип развъдник, а водоемите с по-големи размери. В тях наличието на нормално количество елитна риба превръща риболова в удоволствие. Дори и там обаче има много рибари, които не успяват да се разпишат с шаран. Това в повечето случаи се дължи на грубите такъми и неправилното захранване. Това, че във водоема има шарани, съвсем не означава, че те кълват на всичко и са побеснели от глад. Освен това сега рибите хвърлят хайвер и са изключително капризни. Държат се в плитката част на водоемите и кълват предимно рано сутрин и привечер.
При риболова на шаран се използват малки плувки с носимост до 2 г. Линията се регулира така, че стръвта да лежи неподвижно на дъното. Под основното утежнение се поставя сачма, която също лежи на дъното. Ако има силен вятър или течение, по-добрият вариант е да се “легне” и с основното утежнение на дъното, отколкото стръвта да се разхожда по него. Всичко това през пролетта може да се окаже и грешно.
През май, когато рибите са заети с размножаване, има множество риболовни ситуации, в които шараните и каракудите се държат непосредствено под повърхността и се ловят именно там. В тези случаи се използва много лек ваглер тип “стик”, по възможност прозрачен, и за стръв се слага малка троха. В подобни случаи захранка не се използва. Тя само би изплашила рибите. Лови се на дистанция от 10 до 20 м от брега. Има и други ситуации, в които рибите са в непосредствена близост до брега - в самите шавари. Тогава се ловят най-добре със здрава щека. Примамката се подава непосредствено преди шавара, на неголяма дълбочина. Рибите лесно издават присъствието си и ако не ги уплашим, имаме шанс да закачим някой представителен екземпляр. И в тези случаи захранка не е нужна.
Освен шарани, така се ловят и едри каракуди и бели амури. Случва се да се закачи и някоя червеноперка или клен.
Напоследък употребата на класически захранки за шаран по-скоро пропъжда рибите. Използват се основно рибни пелети и царевица, както и кълцан торен червей или пък бял червей. Рибите на повечето платени водоеми са многократно хващани и пускани и често стоят в средата на водоема, където се достигат най-лесно с мач или фидер. Ако се лови на щека, се прави дълъг накъм на подмятане. При риболова на шаран през пролетта е важно търпението, да не се прекалява със захранката и стръвта да лежи неподвижно на дъното. Може да се лови на червеи, царевица или комбинация от тях. Със затоплянето на водата може да се опитва и на пелета. Така налитат и по-едрите риби.

 

Още за пелетите
На пазара има огромно разнообразие от пелети за шарани и сладководни риби. Шараните в развъдниците не могат да обогатят диетата си с някой и друг охлюв или червей. Те живеят в много стерилна среда и никой не би искал да пръска пари, за да ги види болнави в клинично чистата им вода.
Ако можете да се запознаете с пазара на пелети за шарани, ще видите голяма разлика в цените. Някои от тях ще ви се сторят безобразно скъпи в сравнение с обикновените пелети за риболов, но, както с повечето неща в живота, често получавате толкова, колкото сте платили.
Едно от полезните неща на пазара е, че се предлагат пелети, специално предназначени за различните годишни времена. Веднъж опитали вкуса на пелетите, често можем да започнем да им предлагаме от традиционните по-евтини пелети, като в повечето случаи шараните ще продължат да се хранят. Всичко опира до това да се възбуди апетита им и да се стимулира желанието им да се хранят. Ако мога да сравня, то е като да хапнете един фъстък, чипс или парченце шоколад – и без да сте особено гладен, изведнъж ви се дояжда още.
Плуващите пелети могат да станат потъващи като се поставят в херметически затворен контейнер (т.н. Pellet Pomp – помпа за пелети) с малко вода, след което да се изтегли въздуха от тях. Това вкарва малко вода в пелетите, което ги прави потъващи.

 

Пелети за пъстърва с високо съдържание на мазнини и пелети от морски деликатеси
Най-общо казано това са пелети с високо съдържание на мазнини, които именно причиняват проблемите по водоемите. Пелетите от морски деликатеси, наричани още Halibut Pellets (Халибут), и високо мазните пъстървови пелети съдържат много мазнини и протеини. От най-използваните пелети именно те биха могли да причинят проблеми, ако бъдат използвани от много риболовци или ако бъдат използвани в големи количества от неколцина риболовци. Проблемът с тези пелети е, че рибите ги обожават в летните месеци. Сигнализаторите и звънчетата пеят и те стават популярни. Мазната диета обаче не е добра за което и да е живо същество. Знам, че е трудно, но сме длъжни да предложим на любимите си шарани по-умерена диета, за да им помогнем да бъдат здрави и да живеят по-дълго, отколкото просто да се опитваме да ловим колкото се може повече от тях.
Удивлявам се всеки път, когато видя някой, който лови на килим от пелети или конопени семена, и когато улови шаран, възкликва: “Погледни само каква слуз се стича от него – направо отделя аромат.”
Всъщност, не е така, не и по начина, по който си мислите. Тези привлекателни мазни петна, които хората изглежда харесват да бъдат отделяни от стръвта и захранката, в действителност се издигат на повърхността, а не се разпространяват около храната. Напълно е възможно използването на големи количества пелети с високо съдържание на мазнини да доведе до образуване на фин слой мазнина на повърхността на водата. Това скоро може да има фатални последици за рибите. Чистата водна повърхност, т.е. максимумът повърхност е от жизнена важност за рибите. Те се нуждаят от кислорода, който им доставя водната повърхност. Ето защо много по-трудно бихте отгледали риби в дълбок тесен резервоар, отколкото в плитък широк басейн. Водната повърхност е това, от което се нуждаят рибите, а не нивото на водата. Запечатайте повърхността и рибите вече ще се намират в беда.
Още няколко изречения трябва да се кажат и за нивото на ефективност на пелетите спрямо годишното време. Пелетите с високо съдържание на мазнини трябва да се избягват на всяка цена през студените зимни месеци. Няма да направите добро нито на себе си, нито на рибите, ако ги използвате по това време.

 

Риболов с пелети
Всички мирни риби разбира се обичат да се хранят с пелети. Пелетите биха водели до абсолютно чудесни резултати, ако не бяха толкова експлоатирани като храна за рибите. Но дори да са виждали много от тях, всъщност малцина риболовци използват пелетите за стръв. Това е една от основните причини те да са толкова успешни (отделно от очевидния факт, че рибите обожават да се хранят с тях). В повечето случаи рибите по платените водоеми и за зарибителен материал се отглеждат с пелети, така че повечето риби ядат пелети, но в действителност рядко се закачат на нечия кука с пелета за стръв. Много захранка, но никакво “жило”, какво да говорим.
Друг голям плюс за риболовеца, решил да лови на пелета върху килим от пелети, е че това е доста евтин вариант на риболов.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Тайните на шампиона Риболов с вердевас /4 Алън Скоторн разкрива как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил Актуално Сезонът на моруважите ...
В царството на Таймените
  От край време една от най-бленуваните дестинации за риболовците от цяла Европа е Монголия. Да отидеш за риба там звучи много екзотично, дори и на ...
Есенно зарибяване от клуб „Балканка”
От Краислав Димитров   Едва преди седмица завърши пъстрвовия сезон, а вече ми липсва. Липсват ми ромонящите между сивите камъни бистри речни води, ...
Платики на канала “Вурн”, Холандия
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Каналът “Вурн” е идеален водоем за провеждане ...
Амстердам: столицата на големите щуки
  От Ян Егерс   Когато започнах да ловя щука през 50-те години на миналия век, се свързах с доста щукари от Амстердам. И това си беше съвсем ...
Пъстървата през лятото
Пъстървовият риболов през август може да доведе до отчаяние, особено ако сте новобранец в тази дисциплина. Това е времето, в което нивото на реките пада ...
Часът на кефалите
  Традиционно през зимата много често обръщаме внимание на риболова на едри кефали. Дори когато температурите са под нулата, а водата в реката е ледена, ...
Световно първенство по муха – Шотландия’ 2009
Световното първенство по риболов с муха за 2009 година се проведе в Шотландия в провинциалното градче Дръмен. Първенството беше много оспорвано и късметът ...
Зимни бабушки от яз. “Цонево”
  Зимата е сезон, когато традиционно се практикува риболов по реките или замръзналите водоеми. През тази година се наблюдава топла или може би закъсняла ...
Съдържание
Тайните на шампиона Умения за Метод-фидер /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболова с хранилка Метод Актуално Републиканското първенство по риболов ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6