Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Обажда се служител от лотарията:
- Стефан Иванов ли е на телефона?
- Да!
- Вие сте щастливец! Печелите десет хиляди лева, ако отговорите с НЕ на първия ми въпрос! Готов ли сте?
- Да!

 Статия

Стримерът – ново оръжие срещу щуките

Риби и Такъми (бр. 3 / 2012 г.)

Щуката често се държи непредсказуемо. Има дни, когато обичайните примамки от рода на воблери, блесни или клатушки не я изкушават и не могат да я предизвикат към атака. Това не е повод за отчайване. Има една примамка, към която щуката рядко остава безразлична и това е стримерът.

 

От Краислав Димитров

 

През последните години спининговия риболов с тази типично мухарска примамка става все по-популярен. Малко по малко тази примамка заема място и в кутиите с примамки на родните риболовци.
Комбинацията от пъстри цветове, пера и косми, съчетани с бавната и безшумна проводка правят този метод особено успешен за лов на едри, видели всякакви предизвикателства през живота си щуки, както и такива, живеещи в пресирани и усилено облавяни водоеми, каквито са повечето в България.
Представете си следната ситуация: Зъбатият хищник дебне плячка, полускрит в гъстите водорасли, обрамчили отвсякъде брега; той с безразличие пропуска покрай муцуната си традиционните примамки, към които е привикнал.
Но ето, че в един момент щуката вижда нещо ново и интересно. Току над главата й, с изкусителни и плавни движения се движи нещо, напомнящо рибка или плуваща мишка.
Малко щуки биха издържали на такова предизвикателство. Много често дори ситите щуки посягат смело и безразсъдно на топката косми.
Смело мога да заявя, че в последната година стримерът е основната примамка, на която ловя, и най-важното - примамката, която ми носи най-добри резултати!
С малко тренировки леката иначе примамка може да бъде запратена към укритията на хищниците. Веднъж попаднали във водата, ярките пера или косми започват да играят и пулсират. С леки придръпвания от около 30-40 сантиметра придаваме на примамката неустоима игра. В паузите между придърпванията, увлечена от тежестта на куката и вирбела, примамката бавно се спуска към дъното, за да може със следващото придърпване отново да се втурне нагоре към повърхността, сякаш забелязала грозящата я опасност. Тези движения на примамката пресъздават действията на ранена или отслабена от нещо рибка, която щуката с удоволствие би атакувала.
Стримерът, по възможност, трябва да се води току до брега и да не се бърза с изваждането му от водата. Често атаките са в самите ми крака.
Има случаи, когато щуката, заинтригувана от стримера, но усъмнена от нещо в окраската или поведението му, само го следва. В такива моменти, подобно и на другите примамки, в никакъв случай не трябва да се забавя движението на примамката. Напротив, в такава ситуация всяка рибка би се опитала да се измъкне чрез панически спринт. Забързването на примамката често кара щуката да забрави предпазливостта и боейки се да не изтърве лесната плячка, да атакува. Добре премерена засечка и хищникът е наш!
Кълването на щуката на стример не се отличава с рязък удар. Почти винаги то се характеризира със спиране на примамката и усещане за тежест. В такива моменти винаги трябва да се засича. Тук куката е една и макар и голяма, трудно би се забила в пастта на хищника без допълнителна засечка.
Важен момент е изборът на стример. През последната година, в резултат на наблюденията си, успях да си съставя мнение за уловистостта на различните разцветки.
В горещите безветрени ден работят най-добре стримерите, в които доминират тъмните цветове - тъмно кафяво, зелено-кафяво, черно. В облачно време трябва да се даде предимство на по-светли цветове - като зелено, жълто, оранжево и любимото ми - бяло. Разбира се, това твърдение не може да се счита за аксиома - изборът на цвят зависи значително и от чистотата и прозрачността на водата.
По отношение на размера на стръвта, според мен, най-подходящите размери са в интервала от 10 -15 , а понякога дори и 20-сантимерови примамки
При определени обстоятелства, воденето на стримера може да се извърши по самото дъно, а в други е възможно само в прозорците сред водната растителност.
Това налага и различни тактики на риболов.
Ако риболовът се извършва в чисти откъм водорасли води, воденето е по-агресивно, с по-дълги придърпвания и с по-дълги паузи. Примерно 4-5 секунди, за да може примамката да достигне дъното и да се облавят повече водни слоеве. Разбира се това зависи и от активността на рибата. Ако попаднем на активни и хранещи се риби, паузите са по-малки.
Ако ловим в обрасли участъци, където има само отделни прозорци с чиста вода, стримера се замята върху килима от водорасли, след което се придръпва до открития участък и се движи по него с по кратки паузи от 1-3 секунди, за да наподобява плуваща на повърхността жаба или мишка.
Друго важно условие при риболова със стримери е предпазливото придвижване по брега на водоема. Дистанциите на риболов тук са по-малки, отколкото със стандартните спинингови примамки и лесно можем да изплашим щуките в обсега си на действие.
Преди да се направи първото хвърляне, е необходимо внимателно да се огледа дъното пред нас, като често веднага се забелязва застаналата в засада щука. Ако такава не се вижда, е добре да се помисли къде е най-перспективното място, където би могла да е рибата, и да се заметне към тази предполагаема стоянка. Често атаката е още на първото придърпване. Ако не улучим мястото, на което е щукат,а е много вероятно тя веднага да избяга, уплашена от размахваната над главата й въдица и силуета на риболовеца.
Ако сме имали неуспешна атака от страна на щуката, е най-добре внимателно да се отдалечим. Повторните замятания само допълнително биха изплашили хищника. По добре е да се върнем по късно и да се опитаме отново да измамим успокоения вече хищник.
Напълно възможно е стримерът да се комплектова и с малка оловна глава, т. нар. „чебурашка”, което ще ни позволи лесно да обловим дълбоките и отдалечени от брега части на водоема. Тук разбира се трябва да съобразим проводката си с увеличената тежест на примамката и по-бързото й пропадане към дъното.
Въобще риболовът със стример ни предлага много емоционални и резултатни излети, съчетава в себе си най-доброто от спиниговия и мухарския риболов, носи ни наслада с постоянното ексериментиране с цветовете и проводките.
Въпреки че все още е студено, успешно можем да продължим да ловим щуки на стример.
Това е един риболов за ценители, който запленява и веднъж опитал го, всеки спинингист се пристрастява.
Лично аз вече съм натрупал солидна колекция с различни по външен вид и цвят стримери, а още по солидна е колекцията ми със снимки на излъганите от тези примамки щуки.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Пролетна бродерия
От Красимир Костадинов   В последният ден от февруари, едва по средата на почивния ден реших да посетя една от Старозагорските пресевни. Времето беше ...
Цонево, платиките и риболова на мач...
В последно време все повече риболовци практикуват риболов на мач. За радост на състезанията по плувка се налага да се лови на мач. По световните също. ...
Силикон или мъртва рибка?
Преди около половин век белгиецът Алберт Драшкович уловил първата си бяла риба, като използвал за стръв мъртва рибка. Той придавал на умрялата си стръв такива ...
Сом за всички
  В продължение на много години считах риболова на сом за запазена територия на топ-риболовците - на тези, за които обикновения риболов на средни риби ...
Платики на фидер
От Красимир Костадинов   В последните дни на юни се разбрахме с мой познат да проведем риболов на яз. “Цонево”. Тъй като това е непознат за ...
Тест за пъстърви: Въртяща блесна или клатушка?
    От Станил Йотов   Все си мисля, че ние спинингистите робуваме прекалено много на предразсъдъци. Особено ако става въпрос за ...
Рапала атакува света на изкуствените примамки
Интервю с Тиму Макела – директор “Връзки с обществеността” в Rapala VMC Corporation   - Преди време Рапала предизвика революция с две ...
Тайните в подледния риболов на костури
   За някои риболовци зимата е време за червено вино, греяна ракия и стоене на топло. За други сега започва големият купон. Краят на декември и ...
Сребърни стрели
  От Краислав Димитров   Седя си в къщи и си пия сладкото кафенце, както ми е станало навик напоследък (тая криза свършване няма!). Та сръбвам ...
Съдържание
Тайните на шампиона На фидер по големите реки /4 Алън Скоторн разкрива един от любимите си монтажи за риболов на фидер Актуално С мач за шарани /10 От ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6