Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

В препълнения автобус:
- Извинете, че одеве ви настъпих!
- Няма нищо, аз пък се изплюх на гърба ви...

 Статия

Стримерът – ново оръжие срещу щуките

Риби и Такъми (бр. 3 / 2012 г.)

Щуката често се държи непредсказуемо. Има дни, когато обичайните примамки от рода на воблери, блесни или клатушки не я изкушават и не могат да я предизвикат към атака. Това не е повод за отчайване. Има една примамка, към която щуката рядко остава безразлична и това е стримерът.

 

От Краислав Димитров

 

През последните години спининговия риболов с тази типично мухарска примамка става все по-популярен. Малко по малко тази примамка заема място и в кутиите с примамки на родните риболовци.
Комбинацията от пъстри цветове, пера и косми, съчетани с бавната и безшумна проводка правят този метод особено успешен за лов на едри, видели всякакви предизвикателства през живота си щуки, както и такива, живеещи в пресирани и усилено облавяни водоеми, каквито са повечето в България.
Представете си следната ситуация: Зъбатият хищник дебне плячка, полускрит в гъстите водорасли, обрамчили отвсякъде брега; той с безразличие пропуска покрай муцуната си традиционните примамки, към които е привикнал.
Но ето, че в един момент щуката вижда нещо ново и интересно. Току над главата й, с изкусителни и плавни движения се движи нещо, напомнящо рибка или плуваща мишка.
Малко щуки биха издържали на такова предизвикателство. Много често дори ситите щуки посягат смело и безразсъдно на топката косми.
Смело мога да заявя, че в последната година стримерът е основната примамка, на която ловя, и най-важното - примамката, която ми носи най-добри резултати!
С малко тренировки леката иначе примамка може да бъде запратена към укритията на хищниците. Веднъж попаднали във водата, ярките пера или косми започват да играят и пулсират. С леки придръпвания от около 30-40 сантиметра придаваме на примамката неустоима игра. В паузите между придърпванията, увлечена от тежестта на куката и вирбела, примамката бавно се спуска към дъното, за да може със следващото придърпване отново да се втурне нагоре към повърхността, сякаш забелязала грозящата я опасност. Тези движения на примамката пресъздават действията на ранена или отслабена от нещо рибка, която щуката с удоволствие би атакувала.
Стримерът, по възможност, трябва да се води току до брега и да не се бърза с изваждането му от водата. Често атаките са в самите ми крака.
Има случаи, когато щуката, заинтригувана от стримера, но усъмнена от нещо в окраската или поведението му, само го следва. В такива моменти, подобно и на другите примамки, в никакъв случай не трябва да се забавя движението на примамката. Напротив, в такава ситуация всяка рибка би се опитала да се измъкне чрез панически спринт. Забързването на примамката често кара щуката да забрави предпазливостта и боейки се да не изтърве лесната плячка, да атакува. Добре премерена засечка и хищникът е наш!
Кълването на щуката на стример не се отличава с рязък удар. Почти винаги то се характеризира със спиране на примамката и усещане за тежест. В такива моменти винаги трябва да се засича. Тук куката е една и макар и голяма, трудно би се забила в пастта на хищника без допълнителна засечка.
Важен момент е изборът на стример. През последната година, в резултат на наблюденията си, успях да си съставя мнение за уловистостта на различните разцветки.
В горещите безветрени ден работят най-добре стримерите, в които доминират тъмните цветове - тъмно кафяво, зелено-кафяво, черно. В облачно време трябва да се даде предимство на по-светли цветове - като зелено, жълто, оранжево и любимото ми - бяло. Разбира се, това твърдение не може да се счита за аксиома - изборът на цвят зависи значително и от чистотата и прозрачността на водата.
По отношение на размера на стръвта, според мен, най-подходящите размери са в интервала от 10 -15 , а понякога дори и 20-сантимерови примамки
При определени обстоятелства, воденето на стримера може да се извърши по самото дъно, а в други е възможно само в прозорците сред водната растителност.
Това налага и различни тактики на риболов.
Ако риболовът се извършва в чисти откъм водорасли води, воденето е по-агресивно, с по-дълги придърпвания и с по-дълги паузи. Примерно 4-5 секунди, за да може примамката да достигне дъното и да се облавят повече водни слоеве. Разбира се това зависи и от активността на рибата. Ако попаднем на активни и хранещи се риби, паузите са по-малки.
Ако ловим в обрасли участъци, където има само отделни прозорци с чиста вода, стримера се замята върху килима от водорасли, след което се придръпва до открития участък и се движи по него с по кратки паузи от 1-3 секунди, за да наподобява плуваща на повърхността жаба или мишка.
Друго важно условие при риболова със стримери е предпазливото придвижване по брега на водоема. Дистанциите на риболов тук са по-малки, отколкото със стандартните спинингови примамки и лесно можем да изплашим щуките в обсега си на действие.
Преди да се направи първото хвърляне, е необходимо внимателно да се огледа дъното пред нас, като често веднага се забелязва застаналата в засада щука. Ако такава не се вижда, е добре да се помисли къде е най-перспективното място, където би могла да е рибата, и да се заметне към тази предполагаема стоянка. Често атаката е още на първото придърпване. Ако не улучим мястото, на което е щукат,а е много вероятно тя веднага да избяга, уплашена от размахваната над главата й въдица и силуета на риболовеца.
Ако сме имали неуспешна атака от страна на щуката, е най-добре внимателно да се отдалечим. Повторните замятания само допълнително биха изплашили хищника. По добре е да се върнем по късно и да се опитаме отново да измамим успокоения вече хищник.
Напълно възможно е стримерът да се комплектова и с малка оловна глава, т. нар. „чебурашка”, което ще ни позволи лесно да обловим дълбоките и отдалечени от брега части на водоема. Тук разбира се трябва да съобразим проводката си с увеличената тежест на примамката и по-бързото й пропадане към дъното.
Въобще риболовът със стример ни предлага много емоционални и резултатни излети, съчетава в себе си най-доброто от спиниговия и мухарския риболов, носи ни наслада с постоянното ексериментиране с цветовете и проводките.
Въпреки че все още е студено, успешно можем да продължим да ловим щуки на стример.
Това е един риболов за ценители, който запленява и веднъж опитал го, всеки спинингист се пристрастява.
Лично аз вече съм натрупал солидна колекция с различни по външен вид и цвят стримери, а още по солидна е колекцията ми със снимки на излъганите от тези примамки щуки.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Риболов на големи бели риби
Всяка година Дитмар Изаяш записва в сметката на уловите си значителни количества трофейни бели риби. Ние искахме да узнаем повече за риболова и намирането на ...
Шаранът на хората
Доктор Марк Бурдас разкрива как човечеството е изиграло огромна роля в създаването на днешната “супер риба“, която се опитваме да ...
Пъстървата - равносметка на сезон 2011
  От Станил Йотов   Сезонът на пъстървата приключи, предстоят четири месеца пауза. Време е за равносметка – къде и какво уловихме тази ...
Съдържание
Тайните на шампиона Риболов с вердевас /4 Алън Скоторн разкрива как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил Актуално Сезонът на моруважите ...
Съдържание
Тайните на шампиона С пелети за шарани /4 От Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Актуално Магията на дунавския сом /12 От Калоян ...
Зимни бабушки от яз. “Цонево”
  Зимата е сезон, когато традиционно се практикува риболов по реките или замръзналите водоеми. През тази година се наблюдава топла или може би закъсняла ...
Есента на чернокопите
Всички морски риболовци с трепет очакват месеците октомври и ноември, за да се впуснат в преследване на пасажите морска риба. По принцип до това време на ...
За пъстърва с мъртва рибка
Блесни, воблери, мухи... Всичко това са изкуствени примамки за риболов на пъстърва, доказали себе си в практиката. Да уловиш пъстърва с примамка, изработена ...
MAROSH MIX CUP’ 2010
д-р Петър Петров КСР “Маяк - Тубертини“   Изминаха няколко дни, докато съумея да си събера мислите и да преосмисля всичко, което имах ...
Магията на дунавския кльонк
  Открай време риболовът на кльонк е любимо занимание на множество риболовци, живеещи по протежението на река Дунав. Първите кльонкове по нашите земи са ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6