Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Мъжът се прибира, след като след дълги кандърми за пръв път извежда кучето.
- Мила, Рекси е невъзможен! По целия път на връщане се дърпаше страшно и ме гледаше в очите, все едно нещо иска да ми каже.
Жената поглежда кучето.
- Искал е да ти каже, че водиш друго куче! Това не е Рекси!

 Статия

За пъстърва в снеговете

Риби и Такъми (бр. 3 / 2012 г.)

 

Сезонът на пъстървата започна в тежки условия. Сняг, преспи, студена вода, пасивни риби. Бреговете на големите реки са целите в лед. А сме чакали четири месеца, за да открием пъстървовия риболов. Да си седим у дома? Тъпо. Нахлузвайте ботушите, екипирайте се добре и грабвайте въдицата. Все ще успеем да излъжем някоя риба. Или поне трябва да опитаме. Защото, ако не пробваме, със сигурност няма да хванем.

 

От Станил Йотов

В потоците и малките реки с жива стръв
Планинските потоци и малките реки изглеждат най-подходящи за студения сезон. От една страна, те са най-лесни за локализиране на пъстървите. От друга са сравнително проходими, тъй като можем да джапаме направо във водата и да търсим рибите с придвижване срещу течението, като ходим в речното корито, вместо да газим в преспите по брега. Важно е да се знае, че пъстървите в това време на годината са слабо подвижни и се налага да ги изкушим с нещо много апетитно, при това поднесено под носа им. Най-ефикасният метод със сигурност е този с естествена стръв, много по-резултатен в това време на годината от спининга и изкуствената муха. Доста риболовци са с предразсъдъци, че риболовът с естествена стръв поврежда пъстървите. Пълна заблуда! Блесната нанася много повече поражения, отколкото правилно подбраната единична кука. Дори да се случи рибата да глътне на дълбоко, просто отрязваме повода и връщаме рибата обратно. След време балканката успява да изплюе куката и оцелява невредима, това е категорично доказано от практиката. Така, че без да се замисляме, смело можем да ловим с живи примамки и да оползотворим студения сезон.

 

Избор на такъми
В потоците и малките реки уловът на пъстърва с естествена стръв е много лесен и приятен. Въпросът е в това да пуснем примамката точно под носа на рибата, за да не я караме да извършва излишни движения. Ето какви такъми са ни нужни:
Въдицата – директен телескоп
Използваме директен телескоп без водачи, с добре смазани снадки. За потоците не ни е нужда въдица с дължина над 4 метра, на рекичките можем да заложим на размера 5-6 метра. Желателно е телескопът да бъде със сравнително чувствителен връх, тъй като кълването е по-плахо в сравнение с топлите месеци и се усеща като почукване по върха. Изискването към пръчката е да бъде достатъчно жилава, за да удържи напора на едрите балканки, които далеч не са рядкост в малките реки и потоците.
Линията – един метър
Някои колеги използват за начало на линията парче от капрон или друг вид мазен и дебел конец с диаметър около 1 мм и дължина 30-40 см. На него завързват основното влакно, което е с диаметър около 0.16. Други се лишават от конеца и карат направо с основното. Въпрос на преценка и личен избор. Важното е дължината на линията да бъде около 1 – 1.2 метра. На влакното се поставя цветен маркер с габарити около 1 см. С него следим движението на линията във водата.
Утежнението – на синджир
Състои се от 5-6 сачми с общо тегло в рамките на около 1 грам. Това е много важен елемент, от който зависи цялата презентация на примамката. Първата сачма с тегло около 0.1 грама се поставя на повода, на 10 см от куката. Над вирбелчето, с което свързваме повода с основното влакно, слагаме още три съчми от 0.2 грама и една от 0.3 грама. Може да заложим и на друг вариант – 0.1 – 0.2 – 0.2 – 0.3 – 0.2 или на нещо подобно. Разстоянието между сачмите варира в порядъка от 3 до 5 см. Идеята е линията да върви свободно във водата, а не при подаване веднага да отива на дъното. Това е излишно, тъй като в потоците и малките реки ловим на малка дълбочина. Идеята на този „синджир”, както и в другите видове риболов, е хем да осигури утежнение на линията, хем да не променя естественото движение на примамката. Принципът на разполагане на сачмите е следният – ако ловим в бърза вода, тежестите трябва да бъдат по-прибрани една до друга. Ако мястото е по-спокойно, трябва да са по-раздалечени. Тъй като се налагат чести корекции, добре е да си вземем качествено меко олово, което се движи без проблеми по линията.
Кука и повод
Подбираме куката от номерата 8 или 10, закръглена и добре заострена. Изборът на големина на куката се прави съобразно стръвта, която ще използваме. Ако залагаме на по-обемисти примамки като земния червей или камолата, е добре да сложим по-едра кука. №10 влиза в работа, ако ловим с ручейник. Поводът е с диаметър 0.14 и дължина около 15 см. Съединява се с основното влакно посредством съвсем дребен вирбел.

Тактика на риболов

Придвижване
Тактиката за лов на пъстърва в малките реки и потоците е елементарна. Придвижваме се с газене срещу течението, държим телескопа в сгънато състояние, като му стърчи само върхът. Тъй като линията е с дължина около 1 метър, придържаме заредената със стръв кука в ръката, с която носим самата въдица. Пренасянето на телескопа в сгънато състояние се налага заради това, че около реките най-често има дървета и храсталаци, в които можем да оплетем върха и линията.
След като доближим вирче, на което предполагаме, че има пъстърва, спираме от него на дистанция колкото дължината на телескопа. Започваме да го разпъваме хоризонтално, докато върхът достигне до мястото, където би трябвало да бъде рибата. Презентация. Потапяме стръвта с утежнението и извозваме в посока към нас, по течението. След това повтаряме упражнението поне 10-15 пъти, като правим и задържания. През лятото, когато пъстървата е активна, най-често кълве на второ-трето подаване. В снеговете обаче пасивната планинска красавица иска повече време, докато предприеме решение за атака. Въпросът е в това, че трябва да прекараме стръвта на 10-15 см от устата й, за да я налапа. Затова се налага много прецизно облавяне на всяка педя от дъното, за да бъдем сигурни, че пъстървата ще види примамката и ще реши да я яде.
Дискретност
Изключително важно е да бъдем незабележими и дискретни в подхода към вирчето, където очакваме да има пъстърва. През студените месеци, преди да почне да се топи снегът, водите най-често са ниски и бистри. Това означава, че рискът пъстървата да ни забележи е много голям. Затова трябва да се крием, да подхождаме приведени и да внимаваме сянката ни да не пада във водата.
Засичане и изваждане
Това е най-деликатният момент, тъй като линията е дълга само около метър. След засичането не бива да се бърза с изваждането, понеже пъстървата се бори енергично. В никакъв случай не бива да вдигаме телескопа нагоре - рибата ще увисне над водата и ще се откачи. Държим я на повърхността, като в същото време прибираме една по една снадките на телескопа. Накрая пъстървата идва до нас и можем да я кепчосаме спокойно.

10 СЪВЕТА ЗА ПЪСТЪРВОВИЯ РИБОЛОВ

 

* Навържете си поне 10 куки преди излета, които да ви бъдат готови на поводи. Дръжте ги на удобно място в елека си, тъй като често има късания и се налага смяна на куката и повода. Истинско мъчение е, ако връзваме куки в хода на излета, особено при студено време.

* Конструирайте си поне 5 линии, които да държите сигурно намотани на мотовилки в елека си. Често пъти, особено при празно засичане, влакното се оплита непоправимо и е много по-целесъобразно да сменим цялата линия веднага, вместо да се занимаваме с продължително разплитане.

* Ако ловите с гумени ботуши или гашеризон, задължително си носете секундно лепило и лепенки. Често пъти се налага да се провираме през стърчащи клони и храсталаци, което може да доведе до пробиване на ботуша. Подсушаването и залепването на дупчицата отнема не повече от 5 минути. В противен случай рискуваме да завършим излета с мокри крака.

* В студено време съхранявайте стръвта на топло, особено камолите и ручейниците, които измръзват бързо. За предпочитане е да подаваме на пъстървата жива стръв, вместо умряла и увяхнала.

* Не забравяйте да се снаряжите с полазирирани слънчеви очила. Те са изключително важен елемент от екипировката, тъй като елиминират отблясъците на водата. С тях можем да виждаме какво се случва по дъното и да забележим силуета на рибата, което става много по-трудно с невъоръжено око.

* Сменяйте куката с повода поне 2-3 пъти в хода на риболовния излет. Влакното се движи между камъни и други препятствия под водата и често пъти се наранява, което може да доведе до скъсване при вадене на по-едра риба. Няма смисъл да се лишаваме от улов заради мързела си.

* Добре е да имаме кепче, което да носим в задния голям джоб на елека. Пъстървата се улавя много по-лесно чрез кепчосване, вместо да й хващаме хлъзгавото тяло с голи ръце.

* Пъстървите е желателно да се пускат обратно, за да има какво да ловим и следващия път. За да оцелеят, рибите се пипат само с добре намокрена ръка. Допирът на сухи ръце може да причини гъбички по тялото на пъстървите.

* Не бързайте с придвижването по реката, стъпвайте бавно и сигурно по камъните. Дъното най-често е хлъзгаво и при миг невнимание може да се озовем цопнали във водата.

* Важни допълнителни аксесоари са кохерът и нокторезачката. Първият служи за безболезнено и лесно изваждане на куката от устата на уловената пъстърва. Нокторезачката пък влиза в работа, когато трябва да срежем влакното, вместо да го гризем със зъби.

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За щука в студа
Здравейте, читатели на сп. “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя опита си в риболова на щука в нашите затворени водоеми - както ...
Как да подберем правилни такъми за риболов
Колкото повече мисля по темата, толкова повече стигам до извода, че е просто огромна. Няма проблем, колкото и време да отнеме, искам да съм възможно ...
Тънкости в риболова с отвесни примамки
  От Станил Йотов   Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния ...
Интервю
с Филип Капулад Състезател от френския национален отбор, три пъти световен шампион с клуба си Draveil Sensas   Сега, когато Световното първенство е ...
Риболов на амур
Белият амур се лови напролет и наесен и задължително в тихо и слънчево време, от изгрев слънце до свечеряване. Задължително трябва да се пази тишина, в ...
Говори Деске
Не са много спортните риболовци, които не са чували името на Жан Деске. Всички използваме неговите захранки и плувки, а самият той вече е истинска легенда. ...
Тайните в подледния риболов на костури
   За някои риболовци зимата е време за червено вино, греяна ракия и стоене на топло. За други сега започва големият купон. Краят на декември и ...
Шаран на повърхността
От Любомир Василев   Здравейте читатели на сп. “Риби и Такъми”! Ще ви разкажа за риболова ми на шарани на повърхността през летните ...
Риболовната магия на Англия
От Калоян Белополски   В началото на октомври по телефона ми се обади Жоро Прасков от Самоков. Той е доста запален мухар. Каза ми, че се е уговорил с ...
Сомове посред зима
От Краислав Димитров   Навън е вече зима. Застудя. Настъпва любимото ми време за лов на бели риби със силиконови примамки. Затова щом Марто ми се ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6