Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Как правилно да забием гвоздей
1.Вземете гвоздея с лявата си ръка /ако сте левичар, съответно с дясната/.
2.Вземете с дясната си ръка чук.
3.Оставете гвоздея и чука на мястото им. Помислете малко. Вземете молив и отбележете мястото, където искате да забиете гвоздея.
4.Повторете действията, описани в т.1 и т.2
5.Опрете гвоздея на мястото, в което искате да го забиете.
6.Успокойте се. Поемете си дълбоко дъх. Обърнете гвоздея с острия край към мястото, в което искате да го забиете. /Не обръщайте внимание на факта, че така гвоздеят не е много удобен за държане – съвсем скоро ще се убедите от полезността на този съвет/.
7.Изпънете назад ръката, с която държите чука. Пребройте до три.
8.Издебнете момента между два удара на сърцето и с рязко движение нанесете удар по гвоздея с чука.
9.Изпуснете гвоздея и чука и стиснете наранения пръст с дясната /ако сте левак – с дясната/ – ръка.
10.Извикайте “АААААААААААААААА!” или онова, което обикновено крещите в подобни моменти. Преди да извикате, постарайте се да се убедите, че наоколо няма жени, деца и /евентуално/ съседи.
11.Обработете раната, ако има такава, с дезинфекционен разтвор и бинтовайте пръста. Ако рана отсъства, повторете всички стъпки от началото на инструкцията.
12.Намерете керпеден или плоскогубци.
13.Хванете гвоздея с клещите. Изпуснете гвоздея. Изпсувайте или – при наличието на жени, деца и /евентуално/ съседи – изпсувайте шепнешком.
14.Повторете действията, описани в горната точка 10-15 пъти.
15.Постарайте се да се успокоите.
16.Успокойте се. Помислете за това колко щастлив ще бъдете, когато постигнете желания резултат.
17.Отново вземете гвоздея и чука, както е описано по-горе.
18.Отпуснете ръце.
19.Силно кажете: “Направо ми падат ръцете!”.
20.Вдигнете ръце, след тях гвоздея и падналия върху краката чук. Тихо и изморено изпсувайте.
21.Помолете комшията да забие гвоздея. Насладете се на процеса.
22.Заедно с комшията се убедете, че е невъзможно гвоздеят да бъде забит в бетонна стена.

 Статия

За пъстърва в снеговете

Риби и Такъми (бр. 3 / 2012 г.)

 

Сезонът на пъстървата започна в тежки условия. Сняг, преспи, студена вода, пасивни риби. Бреговете на големите реки са целите в лед. А сме чакали четири месеца, за да открием пъстървовия риболов. Да си седим у дома? Тъпо. Нахлузвайте ботушите, екипирайте се добре и грабвайте въдицата. Все ще успеем да излъжем някоя риба. Или поне трябва да опитаме. Защото, ако не пробваме, със сигурност няма да хванем.

 

От Станил Йотов

В потоците и малките реки с жива стръв
Планинските потоци и малките реки изглеждат най-подходящи за студения сезон. От една страна, те са най-лесни за локализиране на пъстървите. От друга са сравнително проходими, тъй като можем да джапаме направо във водата и да търсим рибите с придвижване срещу течението, като ходим в речното корито, вместо да газим в преспите по брега. Важно е да се знае, че пъстървите в това време на годината са слабо подвижни и се налага да ги изкушим с нещо много апетитно, при това поднесено под носа им. Най-ефикасният метод със сигурност е този с естествена стръв, много по-резултатен в това време на годината от спининга и изкуствената муха. Доста риболовци са с предразсъдъци, че риболовът с естествена стръв поврежда пъстървите. Пълна заблуда! Блесната нанася много повече поражения, отколкото правилно подбраната единична кука. Дори да се случи рибата да глътне на дълбоко, просто отрязваме повода и връщаме рибата обратно. След време балканката успява да изплюе куката и оцелява невредима, това е категорично доказано от практиката. Така, че без да се замисляме, смело можем да ловим с живи примамки и да оползотворим студения сезон.

 

Избор на такъми
В потоците и малките реки уловът на пъстърва с естествена стръв е много лесен и приятен. Въпросът е в това да пуснем примамката точно под носа на рибата, за да не я караме да извършва излишни движения. Ето какви такъми са ни нужни:
Въдицата – директен телескоп
Използваме директен телескоп без водачи, с добре смазани снадки. За потоците не ни е нужда въдица с дължина над 4 метра, на рекичките можем да заложим на размера 5-6 метра. Желателно е телескопът да бъде със сравнително чувствителен връх, тъй като кълването е по-плахо в сравнение с топлите месеци и се усеща като почукване по върха. Изискването към пръчката е да бъде достатъчно жилава, за да удържи напора на едрите балканки, които далеч не са рядкост в малките реки и потоците.
Линията – един метър
Някои колеги използват за начало на линията парче от капрон или друг вид мазен и дебел конец с диаметър около 1 мм и дължина 30-40 см. На него завързват основното влакно, което е с диаметър около 0.16. Други се лишават от конеца и карат направо с основното. Въпрос на преценка и личен избор. Важното е дължината на линията да бъде около 1 – 1.2 метра. На влакното се поставя цветен маркер с габарити около 1 см. С него следим движението на линията във водата.
Утежнението – на синджир
Състои се от 5-6 сачми с общо тегло в рамките на около 1 грам. Това е много важен елемент, от който зависи цялата презентация на примамката. Първата сачма с тегло около 0.1 грама се поставя на повода, на 10 см от куката. Над вирбелчето, с което свързваме повода с основното влакно, слагаме още три съчми от 0.2 грама и една от 0.3 грама. Може да заложим и на друг вариант – 0.1 – 0.2 – 0.2 – 0.3 – 0.2 или на нещо подобно. Разстоянието между сачмите варира в порядъка от 3 до 5 см. Идеята е линията да върви свободно във водата, а не при подаване веднага да отива на дъното. Това е излишно, тъй като в потоците и малките реки ловим на малка дълбочина. Идеята на този „синджир”, както и в другите видове риболов, е хем да осигури утежнение на линията, хем да не променя естественото движение на примамката. Принципът на разполагане на сачмите е следният – ако ловим в бърза вода, тежестите трябва да бъдат по-прибрани една до друга. Ако мястото е по-спокойно, трябва да са по-раздалечени. Тъй като се налагат чести корекции, добре е да си вземем качествено меко олово, което се движи без проблеми по линията.
Кука и повод
Подбираме куката от номерата 8 или 10, закръглена и добре заострена. Изборът на големина на куката се прави съобразно стръвта, която ще използваме. Ако залагаме на по-обемисти примамки като земния червей или камолата, е добре да сложим по-едра кука. №10 влиза в работа, ако ловим с ручейник. Поводът е с диаметър 0.14 и дължина около 15 см. Съединява се с основното влакно посредством съвсем дребен вирбел.

Тактика на риболов

Придвижване
Тактиката за лов на пъстърва в малките реки и потоците е елементарна. Придвижваме се с газене срещу течението, държим телескопа в сгънато състояние, като му стърчи само върхът. Тъй като линията е с дължина около 1 метър, придържаме заредената със стръв кука в ръката, с която носим самата въдица. Пренасянето на телескопа в сгънато състояние се налага заради това, че около реките най-често има дървета и храсталаци, в които можем да оплетем върха и линията.
След като доближим вирче, на което предполагаме, че има пъстърва, спираме от него на дистанция колкото дължината на телескопа. Започваме да го разпъваме хоризонтално, докато върхът достигне до мястото, където би трябвало да бъде рибата. Презентация. Потапяме стръвта с утежнението и извозваме в посока към нас, по течението. След това повтаряме упражнението поне 10-15 пъти, като правим и задържания. През лятото, когато пъстървата е активна, най-често кълве на второ-трето подаване. В снеговете обаче пасивната планинска красавица иска повече време, докато предприеме решение за атака. Въпросът е в това, че трябва да прекараме стръвта на 10-15 см от устата й, за да я налапа. Затова се налага много прецизно облавяне на всяка педя от дъното, за да бъдем сигурни, че пъстървата ще види примамката и ще реши да я яде.
Дискретност
Изключително важно е да бъдем незабележими и дискретни в подхода към вирчето, където очакваме да има пъстърва. През студените месеци, преди да почне да се топи снегът, водите най-често са ниски и бистри. Това означава, че рискът пъстървата да ни забележи е много голям. Затова трябва да се крием, да подхождаме приведени и да внимаваме сянката ни да не пада във водата.
Засичане и изваждане
Това е най-деликатният момент, тъй като линията е дълга само около метър. След засичането не бива да се бърза с изваждането, понеже пъстървата се бори енергично. В никакъв случай не бива да вдигаме телескопа нагоре - рибата ще увисне над водата и ще се откачи. Държим я на повърхността, като в същото време прибираме една по една снадките на телескопа. Накрая пъстървата идва до нас и можем да я кепчосаме спокойно.

10 СЪВЕТА ЗА ПЪСТЪРВОВИЯ РИБОЛОВ

 

* Навържете си поне 10 куки преди излета, които да ви бъдат готови на поводи. Дръжте ги на удобно място в елека си, тъй като често има късания и се налага смяна на куката и повода. Истинско мъчение е, ако връзваме куки в хода на излета, особено при студено време.

* Конструирайте си поне 5 линии, които да държите сигурно намотани на мотовилки в елека си. Често пъти, особено при празно засичане, влакното се оплита непоправимо и е много по-целесъобразно да сменим цялата линия веднага, вместо да се занимаваме с продължително разплитане.

* Ако ловите с гумени ботуши или гашеризон, задължително си носете секундно лепило и лепенки. Често пъти се налага да се провираме през стърчащи клони и храсталаци, което може да доведе до пробиване на ботуша. Подсушаването и залепването на дупчицата отнема не повече от 5 минути. В противен случай рискуваме да завършим излета с мокри крака.

* В студено време съхранявайте стръвта на топло, особено камолите и ручейниците, които измръзват бързо. За предпочитане е да подаваме на пъстървата жива стръв, вместо умряла и увяхнала.

* Не забравяйте да се снаряжите с полазирирани слънчеви очила. Те са изключително важен елемент от екипировката, тъй като елиминират отблясъците на водата. С тях можем да виждаме какво се случва по дъното и да забележим силуета на рибата, което става много по-трудно с невъоръжено око.

* Сменяйте куката с повода поне 2-3 пъти в хода на риболовния излет. Влакното се движи между камъни и други препятствия под водата и често пъти се наранява, което може да доведе до скъсване при вадене на по-едра риба. Няма смисъл да се лишаваме от улов заради мързела си.

* Добре е да имаме кепче, което да носим в задния голям джоб на елека. Пъстървата се улавя много по-лесно чрез кепчосване, вместо да й хващаме хлъзгавото тяло с голи ръце.

* Пъстървите е желателно да се пускат обратно, за да има какво да ловим и следващия път. За да оцелеят, рибите се пипат само с добре намокрена ръка. Допирът на сухи ръце може да причини гъбички по тялото на пъстървите.

* Не бързайте с придвижването по реката, стъпвайте бавно и сигурно по камъните. Дъното най-често е хлъзгаво и при миг невнимание може да се озовем цопнали във водата.

* Важни допълнителни аксесоари са кохерът и нокторезачката. Първият служи за безболезнено и лесно изваждане на куката от устата на уловената пъстърва. Нокторезачката пък влиза в работа, когато трябва да срежем влакното, вместо да го гризем със зъби.

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Силикон или мъртва рибка?
Преди около половин век белгиецът Алберт Драшкович уловил първата си бяла риба, като използвал за стръв мъртва рибка. Той придавал на умрялата си стръв такива ...
Пъстървата през лятото
Пъстървовият риболов през август може да доведе до отчаяние, особено ако сте новобранец в тази дисциплина. Това е времето, в което нивото на реките пада ...
Уклей
Уклеят е един от най-разпространените видове риба в България. Причина за това може да търсим в подходящия климат, който предоставя отлични условия за ...
Анатомия на рибата
Една от окуражаващите насоки на съвременния риболов е фактът, че риболовците искат да знаят повече за рибите, които хващат и така да ги предпазят ...
Съдържание
Риболов по света Риба Роха - риболовния рай /4 Иван Славов за вълнуващите си риболовни излети на испанския язовир От лодка Схеми за лов на бяла риба ...
Царицата на “Кастел”
В тази статия ще споделя как хванах най-големия си шаран - моят личен рекорд. Това е историята за улавянето на една уникална риба на един уникален ...
Часът на кефалите
  Традиционно през зимата много често обръщаме внимание на риболова на едри кефали. Дори когато температурите са под нулата, а водата в реката е ледена, ...
Съдържание
Актуално Изхитри пролетните шарани /4 От Калоян Белополски. Къде и как да ловим шарани напролет За хищници Зони за улов на щука /8 От Станил Йотов. Къде ...
Мандренската брияна
Речната царица на югоизточна България   Сем. Cyprinidae Род Chalcalburnus Вид Chalcalburnus chalcoides Подвидове Chalcalburnus chalcoides danubikus ...
Съдържание
Актуално Зарганите идат /4 От Калоян Белополски. За риболова на заргани на бомбарда Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери II /10 Продължение на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6