Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Хората смятат, че съм пряма, предизвикателна и нахална - обяснява пациентката.
- Много добре разбирам, госпожице - отговаря психиатърът. - Но все пак трябва да си взема някои бележки, затова бихте ли слезли за малко от коленете ми?

 Статия

Техники и тактики за пъстървовия сезон

Риби и Такъми (бр. 2 / 2012 г.)

 

Край! Четирите месеца забрана на пъстървовия риболов свършиха. На 4 февруари се открива сезонът за лов на петнистите красавици. Чакат ни осем месеца приключения и емоции в лова на балканката. Но, както всяко начало, така и началото на пъстървовия сезон е най-трудно. Причината? Студени води, мудни риби, тегаво кълване. Как да излъжем пъстървата през февруари? Не е чак толкова трудно, стига да преценим правилно ситуацията и най-важното – да познаваме нрава и поведението на планинския хищник.

 

От Станил Йотов

 

Защо през студения сезон тази риба не атакува толкова стръвно и яростно, както през пролетта и лятото например? Работата е в това, че февруари е месец, в който пъстървата се старае да не изразходва прекалено много енергия. Доста по-трудно е в ледените води да я накараме да подгони блесната или воблера например, отколкото при класическата температура на водата от 13 градуса, когато напада като побесняла. Тоест, рибата ще атакува в два случая – или ако й предложим нещо висококалорично или някаква негова имитация, което ще й задоволи апетита за дълго време, или ако буквално й намушкаме примамката в устата.
На практика става въпрос за елементарна математика – разходваната енергия от пъстървата за набавяне на храната трябва да бъде по-ниска от тази, която ще й набави потенциалната жертва. Впрочем това правило важи и за зимния риболов на други речни видове като например кефалът. Затова пъстървата през февруари се храни по-малко, но и извършва по-малко движения. Това е задачата, която трябва да решим при откриването на сезона.

 

Настоятелни в подаването
За разлика от лятото, когато пъстървата се впуска след примамката буквално от първите няколко замятания, февруарският й улов изисква доста повече упорство и увеличен брой замятания. Защо? В този риболов съществува т.нар. „дистанция на симулацията”. Става въпрос за разстоянието, на което примамката минава от муцуната на рибата. През лятото сме виждали как пъстървите се стрелкат от повече от метър разстояние, за да подгонят яростно примамката ни. През февруари е обратното. Опитът сочи, че дистанцията, на която трябва да прекараме стръвта (изкуствена или естествена) от устата на пъстървата е не повече от 10 см! Затова при относително близки едно до друго замятания само едно може да се окаже такова, че да вкара примамката ни във въпросните 10 см. Това важи и за риболова с естествена стръв, и за спининга, и за изкуствената муха. Разбира се, има и изключения. В реките, които имат по-бедна хранителна база, хищникът ще, не ще, е принуден да се движи повече, за да си набави храна. Но като цяло правилото за малката „дистанция на симулация” през февруари е желязно. Освен това трябва да сме нащрек повече от когато и да било. Работата е в това, че особено при риболова с изкуствени примамки може да имаме няколко подхода на пъстървата, преди да вземе решение за атака. Затова се налага да следим внимателно движението на блесната, воблера или стримера, и да гледаме дали отнякъде няма да се появи тъмната сянка на рибата. Миналия февруари с колегата Теодор Колев от клуб „Балканка” имахме точно такъв случай на една от реките в Западна България. Пъстърва с дължина над 40 см му подгони три пъти поред блесната, без да я налапа, и атакува добре чак от четвърти опит. Предимството на колегата беше, че я забеляза още при първия заход и след това имаше готовност за реакция. Същото става и когато ловим на нимфа или на стример с мухарките.

 

Къде да търсим планинската царица
Както вече стана въпрос, през февруари повече от всякога имаме нужда от прецизно подаване и правилно извозване на примамката през мястото, където мислим, че има пъстърва. Налага се да определим много точно т.нар. „зона на комфорта” на рибата. По принцип в студената вода пъстървата рядко се придържа в най-бързото течение, освен ако не ловим в малки планински потоци. В средните по дебит реки рибата най-често избира по-спокойното място в рамките на определен вир или бързей, някъде около „ръба” между бързата и по-бавната вода. В други случаи стои притаена в подмолите. В трети избира скривалище зад някой камък, където стои „на завет” от бързото течение и в същкото време хранителният поток й е под носа. „Зоната на комфорта” е лесна за установяване – при спининга разликата в силата на течението се усеща чрез играта на примамката, а при риболова с естествена стръв или нимфа си личи по самото извозване на линията. Ако имаме граница между по-бърза и по-бавна вода, е добре да спускаме примамката възможно най-бавно. Това при всички положения ще ни донесе успех, тъй като примамката стои повече време в зрителното поле на пъстървата и рибата има повече време да вземе решение за атака.

 

Избор на примамка

Спининг
В спининговия риболов воблерите може да се окажат много успешно оръжие за месец февруари. Какви са характеристиките на най-подходящия воблер? Личните ми впечатления са, че той трябва да отговаря на следните условия: да върви близо до дъното, да извършва възможно най-дразнещите движения и да имитира някое апетитно лакомство за балканките като например любимите им лешанки. Подобни са и личните ми изисквания към блесната – тя трябва да върви ниско долу, да вибрира достатъчно дразнещо, и да е подходящо оцветена. Аз лично предпочитам жълтите, медните и черните блесни за февруарския риболов, номер 1 или 2. Избягвам да водя примамките по течението, тъй като тогава те се движат по-бързо. Ако имаме възможност за перпендикулярно водене, подаване под ъгъл или за съвсем бавно придвижване срещу течението с продължителни задържания, това е по-добрият вариант. Често обаче нямаме възможност за голям избор на позиция и работим съобразно конкретните условия, които ни предлага реката.
 

Естествена стръв
През февруари повече от всякога е важно какво ще заложим на куката. Само с бял червей или купешни торен няма как да минем, балканката си иска лакомствата. Най-добре е да се снабдим с ларвата на восъчния молец „камола”, но преди това трябва дда сме наясно дали в тази река пъстървата действително я възприема като голямо лакомство. „Камолата” далеч не е такава универсална стръв, има места, на които балканката не я атакува толкова стръвно. Затова трябва да бъдем запасени още с ручейник или евентуално земни или торни червеи. Лежлякът също е отлична примамка за този сезон и се явява естествена храна на пъстървите, тъй като живее в шумата около бреговете на реката. Използването на малка мъртва рибка, с която ловим на задържане и отпускане, също може да се окаже отличен ход в студения сезон.
 

Изкуствена муха
През февруари са съвсем малко реките, на които ще хванем балканка на суха муха. Затова е по-добре да се преориентираме към нимфите и стримерите. Комбинацията от едра тъмна заешка нимфа и втора, по-светла и по-дребна, е една от най-използваните през този период на годината. Дребните и средни пъстървови стримери също могат да дадат резултат. И тук въпросът опира до правилното подаване и бавното извозване на линията. Добре е примамките да са изработени с достатъчно оловен пълнеж, или да имаме утежнение на повода, за да можем да търкаляме нимфите по дъното и да държим стримера долу. Не бива да чакаме пъстървата да се вдигне към примамките, а трябва – както вече казахме – да й ги напъхаме под носа.
В началото на пъстървовия сезон не бива да бъдем много взискателни към рибата. Който е тръгнал с мисълта „да ги разбие”, да пълни торби и кошчета, най-често остава разочарован и с празни ръце. Можем да бъдем доволни в момента, когато уловим първата риба за деня. Отървали сме капото, пък оттам нататък каквото стане.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Платики на фидер
От Красимир Костадинов   В последните дни на юни се разбрахме с мой познат да проведем риболов на яз. “Цонево”. Тъй като това е непознат за ...
Един спасен трофей от язовир Искър..
  Здравейте на най-готиния екип на света, казвам го с ръка на сърцето! Казвам се Мъро и съм известен като Омбрето, с най-атрактивната лодка по нашите ...
Уклеи на късо … по английски!
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” По време на две от последните големи първенства, ...
Зарганите идат!
  Стотици риболовци от ранна утрин окупират удобните за риболов вдадени в морето скали. Точно по тези места се ловят най-много заргани. ...
За костури с кастмастер
През първата седмица след влизането в сила на забраната останаха малко варианти за риболов на хищници. Реките и богатите на риба язовири отпаднаха от списъка с ...
Сочна стръв за исполини
Какво да им предложим за обяд - може би малък шаран, няколко сочни земни червеи или по-скоро някой стар, вмирисан калмар? Тук ви представяме цялостното меню ...
Распер
От Валентин Тошев - Тош   Във всяко българско семейство, къде на шега или наистина винаги се е водил спор между мъжа и жената кой кого е хванал. ...
Интервю с Игор Потапов, Русия
Световен шампион по риболов на плувка за 2009 г   /Интервюто взе Божидар Тодоров - Папарака/  БТ: Да започнем поред. Кажи ми първо на колко ...
Форма на тялото
Как рибите са се развили, за да се приспособят към различните условия на живот?   Сладководните риби в нашите езера, блата и реки са с най-различни ...
Пъстървата – кога и как?
От Станил Йотов   За добрите риболовци на пъстърва е ясно едно – те успяват, защото познават много добре не нещо друго, а навиците на съперника си ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6