Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Как правилно да забием гвоздей
1.Вземете гвоздея с лявата си ръка /ако сте левичар, съответно с дясната/.
2.Вземете с дясната си ръка чук.
3.Оставете гвоздея и чука на мястото им. Помислете малко. Вземете молив и отбележете мястото, където искате да забиете гвоздея.
4.Повторете действията, описани в т.1 и т.2
5.Опрете гвоздея на мястото, в което искате да го забиете.
6.Успокойте се. Поемете си дълбоко дъх. Обърнете гвоздея с острия край към мястото, в което искате да го забиете. /Не обръщайте внимание на факта, че така гвоздеят не е много удобен за държане – съвсем скоро ще се убедите от полезността на този съвет/.
7.Изпънете назад ръката, с която държите чука. Пребройте до три.
8.Издебнете момента между два удара на сърцето и с рязко движение нанесете удар по гвоздея с чука.
9.Изпуснете гвоздея и чука и стиснете наранения пръст с дясната /ако сте левак – с дясната/ – ръка.
10.Извикайте “АААААААААААААААА!” или онова, което обикновено крещите в подобни моменти. Преди да извикате, постарайте се да се убедите, че наоколо няма жени, деца и /евентуално/ съседи.
11.Обработете раната, ако има такава, с дезинфекционен разтвор и бинтовайте пръста. Ако рана отсъства, повторете всички стъпки от началото на инструкцията.
12.Намерете керпеден или плоскогубци.
13.Хванете гвоздея с клещите. Изпуснете гвоздея. Изпсувайте или – при наличието на жени, деца и /евентуално/ съседи – изпсувайте шепнешком.
14.Повторете действията, описани в горната точка 10-15 пъти.
15.Постарайте се да се успокоите.
16.Успокойте се. Помислете за това колко щастлив ще бъдете, когато постигнете желания резултат.
17.Отново вземете гвоздея и чука, както е описано по-горе.
18.Отпуснете ръце.
19.Силно кажете: “Направо ми падат ръцете!”.
20.Вдигнете ръце, след тях гвоздея и падналия върху краката чук. Тихо и изморено изпсувайте.
21.Помолете комшията да забие гвоздея. Насладете се на процеса.
22.Заедно с комшията се убедете, че е невъзможно гвоздеят да бъде забит в бетонна стена.

 Статия

Тайните в подледния риболов на костури

Риби и Такъми (бр. 1 / 2012 г.)

 

 За някои риболовци зимата е време за червено вино, греяна ракия и стоене на топло. За други сега започва големият купон. Краят на декември и началото на януари са времето, когато ледът сковава част от водоемите в България. Сега е моментът да си направим кефа!

 

От Станил Йотов

 

Всяка зима хиляди риболовци изпълзяват на леда в преследване на костурите. Това е най-масовата риба, която се лови на заледените места. А ако намерим място, където има едри костури, ще помним дълго излета. Как и с какво да преследваме раираните разбойници? На пръв поглед изглежда лесно, но всъщност ловът на костур под леда си е истинска школа от опит и знания. Когато ги овладеем, ловим по 50, 100, че и повече костури.

 

Търсене на пасажа
При подледния риболов на костур се налага да бъдем мното мобилни, тъй като най-често рибата се движи на пасажи. Понякога, особено ако ползваме захранка от глина и вердевас, можем да задържим ятото за по-дълго време. По принцип обаче костурът ловува на пасажи. Ако ги напипаме, от една дупка се вадят по 10-15 бойки, но след това ятото се мести. Вместо да го чакаме да дойде отново, по-доброто решение е да го търсим самите ние.
Затова в началото на излета можем да предприемем следния подход: пробиваме 6-7 дупки на зиг-заг в участък от 25-30 метра и ги оставяме непочистени от леда. Целта е да се запази сумракът долу, а не от дупките да нахлува светлина и да плаши рибите. Започваме да облавяме зоната от най-крайната дупка. Ако нямаме кълване в рамките на десетина минути, се местим на следващата. Ако обаче уловим една или няколко риби, е добре да останем и да „разработим” мястото поне още четвърт час. При местене от дупка на дупка задължително задължително затрупваме неработещите дупки със сняг, за да не се осветява дъното. Това е изключително важен и често подценяван фактор, който може да съсипе риболова не само на нас, но и на колегите, които ловят наблизо.

 

Спринт от дупка на дупка
В описания участък от 6-7 дупки можем да ловим и с три въдици тип „балалайка” с мормишки, или с два такива прибора и трета въдица за зимна блесна. Първоначално спускаме двете „балалайки” до дъното, със заложена стръв. Закрепяме ги добре, за да не ги отнесе някой едър костур. За закриване на дупката можем да използваме пластмасова плоскост с дупка, през която провираме влакното с мормишката. След това с блесната започваме да обикаляме останалите 4-5 дупки в участъка. Това си е истинска физкултура, но си заслужава. Къде е хитростта? Блесната започва да вдига облачета тиня от дъното и това привлича вниманието на пасажа с костурите. Рибата идва в зоната ни, където ще атакува или блесната, или стационарните „балалайки”. Ако кълването стане в стил „гол след гол”, ще се наложи да използваме само едната от трите въдици, тъй като останалите две стават невъзможни за обслужване. Тази тактика обаче е по-подходяща за водоеми, където има редки, но по-едри костури. На места като язовир „Батак”, където най-често има пълчища от риби под нас, съвсем спокойно можем да минем с една или най-много две „балалайки”.

 

Мормишка – техники и тактики
Подледният риболов на костур често пъти изисква доста прецизен избор на примамки. Отвесна блесна или мормишка? Вторият метод напоследък се използва доста по-масово, тъй като костурите на повечето места, където традиционно има лед през зимата, станаха капризни. Знае се, че костурът се лови на дребни и средни мормишки със стръв пинки, бял червей или вердевас – жив или изкуствен. Ако под нас имаме огладнели и агресивни риби, ще ловим на каквото пуснем. В голяма част от времето на риболовния излет обаче костурите са внимателни, с два пика на кълване сутрин и надвечер. През останалото време се налага по-особено примамване с различни схеми и тактики на водене.
Двойна мормишка: Схемата е изпитана и работи безотказно. Секретът се състои в това да се монтират две мормишки на разстояние около 20-25 см една от друга. Горе поставяме съвсем дребна примамка, а долу – мормишка от средния размер. Така играта на линията ни имитира вертикална хранителна верига. В този случай повечето удари обикновето са на по-малката горна мормишка.
Агресивна мормишка: Често пъти атаката на пасивните костури се предизвиква чрез агресивна игра на примамката. Такава игра имат волфрамовите мормишки от средния и дребен размер. Издигаме ги плавно на около 50 см от дъното с енергично клатене на кивока, след това по същия начин ги спускаме надолу. Правим паузи от една-две секунди на всеки 5 см издигане. Това влудява костурите, те не издържат и нападат.
Състезателна мормишка: Напоследък в търговската мрежа се продават вносни дребни мормишки тип „състезателни”, внос от Русия и Украйна. Тялото им е от волфрамово зърно колкото главичка на кибритена клечка, че дори и по-малко, снабдено с кука №20. Това е примамка за най-капризните костури. Агресивната игра на миниатюрната примамка настървява костурите повече от всичко друго.

 

Баланс на кивока
Много колеги концентрират вниманието си върху мормишките, диаметъра на влакното и стръвта, а подценяват един много важен елемент от линията – кивокът. Зле балансираният кивок е в състояние да ни опропасти целия излет. Защо? Именно кивокът е онзи елемент, който предава движенията ни към линията и мормишката. Функцията му въобще не опира само до това да отчита кълването на костура! По тази причина акцията на кивока трябва да се съобрази с теглото на самата мормишка. Балансът се прави така – дължината на кивока трябва да бъде най-малко 7 см, а огъването му спрямо „балалайката” не повече от 30 градуса. Така кивокът е достатъчно товароподемен, за да държи линията, да й придава движенията на въдицата и в същото време да отчита достатъчно добре кълването. Прекалено натегнатият кивок не работи добре, а отпуснатият надолу не индикира леките подръпвания или ги отчита лошо. На пазара се продават най-различни кивоци и е добре да имаме с разнообразна акция, за да можем да варираме съобразно теглото на мормишките. Погрешно се счита, че костурът винаги кълве смело и уверено. Нищо подобно, често пъти почукванията са съвсем вяли и ако не разполагаме с чувствителен кивок, въобще няма да забележим, че имаме удари на риби.

 

За и против захранването
Захранването в подледния риболов на костури все още е слабо застъпено в България, най-вече поради нередовното снабдяване със ситния хирономус, наричан още фуил. На пазара обаче вече има по-солидни количества, внася се и изсушен. Най-лесната захранка се прави само от глина и фуил, изпробвана е доста време в националните първенства по подледен риболов и работи добре. За любителски риболов въобще не е нужно да бъде богата. Половин буркан личинки се минават със специален разделителен прах, който може да се намери в добре снабдените магазини като тези от веригата на „Риби и такъми”. След това дозата се размесва в два пакета глина, минава се през сито и захранката ни е готова. Едно от важните неща е да съобразим цвета на глината с този на дъното на водоема, където ще ловим – те трябва да бъдат еднакви, а не да контрастират, тъй като това плаши рибата. Можем да захранваме на ръка, като топчетата са с големина на орех. Другото важно е тактиката на захранване. Аз използвам следната, когато ловя само с единична „балалайка” – пробивам няколко дупки на 5 метра една от друга и пускам по едно топче подхранка във всяка. След това започвам да ги обикалям, докато намеря най-резултатната. Там стоя повече, като дохранвам ритмично със съвсем скромни количества. Когато кълването престане, пускам още едно топче и се местя на друга дупка. След време се връщам да проверя предишната и най-често под нея има събрани риби.


Как да направим отвесната блесна по-резултатна

Подледният риболов със зимна блесна трябва всяка година да се съобразява с капризите на костура. Допреди 10 години уловът на раираните бандити по този начин беше по-лесен, но след това рибата на масово посещаваните места взе да капризничи. На „Батак” например, където под лева върлуват цели орди костури, отвесните блесни работеха много слабо допреди три години, когато водоемът замръзна за последно. Да не говорим за водоеми със съвсем своенравни костури, какъвто например е „Широка поляна”. Как да направим зимната блесна по-резултатна? Налага се да сложим някакъв допълнителен атрактор, който да накара костура да нападне.

 

Блесна с рибе: Техниката е подходяща за места, където има костури от педя и нагоре. За целта на куката на примамката закачваме през главата кубинка. Чукаме първо с примамката по дъното, след това с леки движения издигаме на около 10-15 см нагоре и спускаме повторно. Имитираме умираща рибка. Едрият костур едва ли ще издържи дълго време, без да нападне.

 

Блесна с тройка на синджир: Този модел отскоро влезе в употреба и е много резултатен. На практика имаме два отделни елемента – самата блесна и тройката, която е на около 2 см под нея. На тройката има кристалче, оперение, шлаух или нанизано око от вече уловен и умъртвен костур. Играем с примамката близо до дъното. Комбинацията дразни много костурите, тъй като атаките най-често са със зверско напъване.

 

Подвижна тройка на влакното: Схемата се състои в това, че нанизваме тройната кука на самото влакно, а на вирбел под нея слагаме зимната блесна. На тройката поставяме око от костур. Как работи това? Водим линията с издигане и спускане в амплитуда около 40-50 см от дъното. При спускането блесната пада по-бързо, докато влакното се изнизва през ухото на тройката. Тройната кука на практика се явява втори елемент и най-често ударите са именно на нея.


Колега, вдигни си крака, че ще пробивам дупка!

В пренаселените от риболовци заледени водоеми ловът на костури е по-особен. Ако се наврем в най-голямата тарапана, рискуваме да провалим излета. Често се шегуваме с приятелите на такива места, като ги доближим с ледобура докато си ловят кротко и им казваме: „Колега, вдигни си крака, да си пробия дупка”.
Риболовът на лед в най-голямата навалица не води до хубаво. Най-често скупчването на въдичари е около „първокласните” места – там, където се навъртат най-много костури. В този случай най-добре е да си потърсим някое „второкласно” място встрани, където няма толкова много народ. Все ще уцелим някоя дънна яма, неравност, тераса или участък с нарушен релеф, където да има достатъчно костур за улавяне. Точно там ще се концентрира рибата, прогонена от непрекъснатото биене на дупки в местата от „първа категория”.
Няма нужда да пробиваме много дупки в участъка, където ловим. Ако не е много дълбоко, отварянето на дупка след дупка плаши костурите. Освен това е по-добре да си пробием дупките отначало и да оставим ледобура на мира за известно време. Ако шумът от биенето ще изплаши рибата, нека по-добре това стане само в началото, и след това костурите да имат достатъчно време, за да се успокоят.
Пак в този тип места е много важно каква стръв предлагаме на костура. Ако рибатата е активна, ще ни кълве на това, което използват и другите. Но при пасивни и внимателни костури стръвта може да се окаже решаващият фактор. Макар и рядко, има случаи, когато торният червей може да се окаже по-добра стръв от хирономуса, на който всички около вас ловят. Ако всички хвърлят само на хирономус, една пинка в комбинация с червеникавата ларва може да се окаже по-сполучливо решение. Бил съм свидетел на ситуация, в която костурът не е толкова активен на хирономус, но пък напада всеки подаден с мормишката гамарус (б.р. – малко ракообразно, подобно на скарида, което през зимата може да се събере в топлите вадички).
В пренаселените от риболовци места е много важно да вадим рибата дискретно и да остане незабелязан фактът, че при нас кълве. Едно е сигурно – ако ви тръгне риболовът в стил „гол след гол”, сто на сто ще дойдат поне няколко души да надупчат леда около вас. Това е т.нар. „разпробиване” – неособено достойна тактика на риболов, при която костурът просто избягва.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Девин 2008
или как станахме трети в света   Станил Йотов за VI Световно първенство по спинингов риболов   Гледах съсредоточено в онова чудо на края на ...
Спортната 2009 година
част 6 Световното Първенство по плувка за мъже - Холандия’2009   От Ян Ван Шендъл   Ето че дойде ред и на най-голямото състезание на ...
Шаранът на хората
Доктор Марк Бурдас разкрива как човечеството е изиграло огромна роля в създаването на днешната “супер риба“, която се опитваме да ...
Тест за пъстърви: Въртяща блесна или клатушка?
    От Станил Йотов   Все си мисля, че ние спинингистите робуваме прекалено много на предразсъдъци. Особено ако става въпрос за ...
“Видракс” Vega са новите шампиони
Слънчаци и ситни костури решиха Републиканското   От Калоян Белополски   Най-сетне дългото Републиканско първенство по риболов на плувка ...
Умения за метод фидер
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” В тази статия бих искал да ви покажа тънкостите в риболова ...
За пъстърва през зимата
Край! Четирите месеца забрана за риболов на пъстърва вече са в историята. На 6 февруари сезонът за най-атрактивният риболов започва. Осем месеца в дебнене на ...
Световното първенство 2010
Какво се случи в Мерида, Испания, на река Рио Гуадиана  От Ян Ван Шендел   Всичко е различно тази година. Времето се е побъркало в цяла Европа и ...
Словакия печели Световното първенство 2009 по риболов на плувка за мъже в Холандия
  Състезателите от Словакия този уикенд показаха, че никой не може да ги пренебрегва просто така, и завладяха света с риболов на бабушки при постоянно ...
Времето на големите платики
В последните десетина години рибните запаси от платика в яз. “Искър” се увеличиха значително и логично риболова на този вид риба стана масово ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6