Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Бизнесът ми носи 200 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!

 Статия

Риболовната магия на Англия

Риби и Такъми (бр. 1 / 2012 г.)

 От калоян Белополски

/...продължение от бр. 13/

 

В края на ноември с група приятели предприехме риболовно пътешествие в Англия. Аз Жоро Прасков и Мънков първите дни бяхме в най-северната част на Англия край Нюкасъл и се опитвахме да ловим сьомги. В дните, в които ние бяхме на север, Юри и Петър бяха направили един-два риболова в района на Лондон и вече имаха представа за ситуацията. Не беше много розова. Наскоро били паднали първите слани и рибата явно e била пресечена на повечето водоеми. На следващата сутрин предложиха да отидем на един уникално красив комплекс от няколко езера с огромен риболовен магазин – “Марш фарм”. Предните дни там Петката беше уловил два хубави лина, имаха и по някое късане и множество червеноперки.
Купихме си от магазина дневно разрешително – беше по 7 лири на човек, - взехме захранка, 300 г червеи и малки стикчета за риболов на мач. В магазина имаше от пиле мляко. Наистина огромен магазин с огромно разнообразие от стоки. Най-вече плувкарски и шаранджийски. Приличаше на супермаркет, но бе пълен с такъми. Имаше и сандвичи, както и кафе, чай и т.н. Цените обаче не бяха никак ниски. Като се има предвид, че имам риболовни магазини в София и знам цените тук, там бяха идентични, но не в левове, а в английски лири...
Около всяко английско градче има множество изкуствени езера. Те са проектирани и създадени специално за риболов. В средата им има острови с цел да не може рибите да избягат в дълбокото, където не могат да бъдат достигнати с въдица. На места са оборудвани с големи помпи, които въртят водата и доставят на рибите нужния кислород. В България почти няма преднамерено създадени водоеми специално за риболов. Или са за напояване, или за питейни, или енергийни нужди. Точно там видях предимствата на водоемите, създадени само за риболов.
Рано сутринта на водоема всичко бе свежо и тучно зелено. Съвършено красиво. Наистина бе удоволствие да си на това приказно място. Петката застана на първото езеро, където се знаеше, че може да се хванат малко, но едри риби, а двамата с Юри застанахме на второто. Там имаше яко червеноперки, а между тях се очакваше да излезе и едра риба. Юри ловеше на щека. По-голямата част от оборудването му бе предоставено от приятели от Лондон. Ясно е, че от България няма как да се мъкнат куфари и щеки. Аз ловях до него с неговия мач 3,90 м Team Daiwa. Уникален мек мач с малка акция, идеален за тънък риболов на всякакви риби. Той ми показа какъв такъм да сложа и как да го конструирам. Юрката е живял известно време в Англия и е ловил доста пъти на подобни водоеми, на които финия риболов е просто задължителен. Още в България ми бе показвал едно-друго, но там и аз видях за какво всъщност става въпрос. На първо място основното му влакно бе едва 0,12 мм! Никой в БГ не ползва подобно сечение на мача си. Стикчето бе мини пауново перо, по-скоро перо от гугутка, боядисано в зелено, с мини глава отдолу и фина антена отгоре. Носимостта му бе едва 0,6 г! Ваглерчето бе фиксирано с няколко едри сачми. Линията завършваше с микровибел от най-ситните, над който на 40 см бяха поставени едно до друго две дроперчета №8. Под вирбела бе вързан повод със сечение 0,08 мм и кука без контра №22. Такъмчето бе леко преутежнено, така че ако вирбела е над дъното, връхчето на стикчето едва се вижда на водолинията. Ако легне на дъното, антенката щръква 2 мм. За да се заметне този ултра лек и фин такъм, е наложително да се ползва основно влакно 0,10-0,12 мм. Поради тази причина ловях с мача на Юри. На моя основното влакно беше 0,18 мм.
За захранка бяхме приготвили от английските варианти на Сенсас от модела Етанг – светъл и тъмен, Лин, Мач, лека глина и глина за кълцан торен, които използва Юри.
Забъркахме две идентични храни и захранихме. Юри къпира, а аз хвърлих десетина стиски. Риболовът започна мигновено и при двамата. Гол-след гол бабушки, но не особено едри. Мачовото такъмче работеше брилянтно. Индикираше всяко пипане. При замятането се налагаше да отпусна повечко влакно, за да се получи рамо при замятането и такъмът да се приводни на правилното място. Така риболовът продължи без особена промяна няколко часа. В това време Петката закачи няколко едри лина, една едра F1-ца /невероятно борбен мелез между шаран и каракуда/ и няколко хубави платики. И той ловеше на фин мач, но не чак толкова префинен. Мръкваше се рано, но въпреки това час-два преди да се стъмни и ние се преместихме на другото езеро, само че без особен успех. То и риболовът бе разрешен до 17.00 ч. Всичко това наложи на другия ден отново да се появим на същия красив водоем с едрите, но много трудно уловими риби. Тези няколко дни бях адски болен. Нощно време направо щеше да ми падне главата! Бях се разболял още от България от някакъв вирус, но след като дойдохме на Острова подцених факта, че по цял ден сме навън на хладното и влажно английско време. Повтори ме, а и ми се подпали яко синузита. Страшно кофти ми беше и едното око почти ми се затваряше от нетърпимата болка. Но нямаше как, риболовът си е риболов, и не се отлага!
Още от сутринта застанахме на езерото с едрите риби. Малко храна от вчерашната хвърлихме само в началото, след което нарядко стрелвахме по малко червеи и то на големи паузи. Пак Петьо се разписа първи с маслено зелен тлъст лин и една-две платики. След това обаче иначе любезните домакини се появиха с едни резачки за дърва, качиха се на острова пред нас и го подкараха със страшен грохот... Недоумявахме как може да ти вземат парите и най-нагло да дойдат да режат дърветата току пред теб? Това безумие продължи повече от час и точно се бях запенил да ходя да се разправям със собствениците и тия с резачките изчезнаха нанякъде. Това ако стане в България, просто не го мисля арендатора какво ще му се случи, но тук се наложи да стискаме зъби и принудително да се учим на търпение. Час след като утихна, Юри хвана доста едра платика, последвана от огромен трофеен каленик, както наричат линовете по пловдивски. Аз закачих след дълго замятане и няколко фитки F1-ца, последвана от една-две платики и огромен златно зелен лин.
Следобед Юрката закачи още няколко трофейни риби, ние също се разписахме за последно десет, което достави истинско удоволствие на всички ни. Най-сетне един истински риболовен ден в Англия с всички свои прелести, трудности и в крайна сметка удовлетворение. Риболовът всъщност бе много, много труден. Втория ден аз ловях с моя си мач, но със стик 1,5 г и идентично утежнение. Дълбочината бе около 1,40 м и се ловеше на фиксирано. Ловях с червена кука без контра №20 само на един червен червей, закачен само за ципата през средата! По идентичен начин ловиха и останалите. Стръвта едва докосваше дъното. Нито голямото лежане, нито висенето над дъното даваха резултат. Дохранваше се само след като рибите изчезнат и то много пестеливо. Пробвах да ловя на един бял и един червен червей. Нямах пипане, както по-рано предположи от опит Юри. Все едно бях хвърлил на карабит... Взимаше едва-едва само едно единствено червейче и ако не последва при плахото пипане засечка, второ попипване няма. Толкова бяха наплашени и набодени рибите! Но ги имаше и бяха едри! У нас подобен проблем до скоро не съществуваше, тъй като бъде хваната веднъж на куката, рибата заминава право в тигана и няма втори шанс, но сега с тези стотици платени водоеми, в които рибата се връща обратно, и у нас вече има риби “професори”, които се ловят само с помощта на подобни фини схеми. Едва тогава напълно ми се изясни защо англичаните по световните са толкова добри и на тях им кълве в пъти повече от на другите... Ако в Англия не си прецизен риболовец, просто няма да хванеш никакви риби, колкото и много да има в гьола. На този водоем, а и на повечето в Англия е забранена употребата на живарници, освен на състезание, и то тогава трябва да си с по 3 живарника и да делиш видовете риби, за да не се удрят и повреждат по между си. Забранени са куките с контра, но не само заради това в Англия, а и в цяла западна Европа ги предпочитат. Куката без контра има един единствен недостатък и куп предимства. Недостатък е, че от време на време червеят пада, а предимствата са, че куката закача по-добре рибата, фитките са доста по-малко, откачените риби също. Тотално е забранено взимането на каквато и да е риба, използването на оловни сачми, хвърлянето на каквито и да е боклуци и т.н. Създадени са железни правила, които спазват всички и всички се ползват от благото да има риба и да си правят кефа възможно по-често.
Последния ден преди да си тръгнем Живко оператора замина заедно с Мънков и още двама риболовци да снимат на река Трент някакви пъстърви и липани и тогава отново посетихме “Марш Фарм” само с цел свободен риболов. Избрахме си нови места отсреща. Все едно бяхме на друг водоем. Разстоянието до острова бе доста по-голямо. Сложих малко по-едър стик за да хващам дистанцията, но всичко надолу си бе същото. Определено малко след захранването се завъртя някоя риба и последваха три-четири празни кълванета. Тук риба под кило почти нямаше и просто нямаше как да те тормозят дребосъци. Бяха от истинските риби, но нещо не бе както трябва. Дохраних с малко червеи и не след дълго отново регистрирах няколко кълванета. Най-сетне ми взе чисто и хванах една платика. След нея на всеки 15-20 минути имах минимум по едно кълване с по една фитка... Побеснях! Юрката хвана един огромен лин малко по-нагоре, но при него имаше само две кълванета, а при бай Петар нито едно. Тогава Юрката дойде и след като му се оплаках, ми добави на линията още едно мини дроперче осмичка. Антената се изравни с водолинията и... последваха чисти кълванета и доста закачени огромни платики, буквално една след друга! Ето от какво значение е само една малка сачмица, сложена на подходящото място! Петър се премести над мен и също започна да лови доста риби. Последва го и Юри. Така завършихме деня с улов на дузина и повече наистина трофейни английски риби.
Ден-два преди това посетихме комплекс от водоеми недалеч от Милдфорд, на който ни заведоха Ицо и Роската от Лондон. И там беше невероятно красиво. Имаше водоем специално за състезания, водоем само с едри платики и водоем с шарани и F-1-ци. Избрахме последния. На него от сутринта се бяха настанили група шаранджии с дънни въдици. Застанахме от другия край. Ицо и Роската показаха интересни способи за риболов на шарани с котешка храна, пелети и т.н. От дясно застанаха Юри и Петката. Първи аз закачих един хубав шаран и не след дълго го извадих успешно. Роската закачи няколко, но му се откачиха, Юрката закачи някакво огромно чудовище и го държа на куката близо 40 минути. Докара го до брега на няколко пъти, но не след дълго рибата се откачи и само една огромна люспа остана да виси на ситната кука за спомен. Ловяхме и хранехме само с пелети. Имаше вземания, но рибите често се откачаха.
Все още бях адски болен и по обяд се наложи да се скрия от острия бръснещ леден ветрец в колата, пиейки поредния иначе вкусен английски чай с мляко. Това поне му бе плюса на заболяването – преоткрих многообразието от вкусни чайове, които не случайно обожават всички англичани. По обяд на кафенето се бяха събрали и доста авджии, дали пиеха чай или нещо друго, не знам, но ранния следобед извадиха чифтетата и запукаха намиращите се наблизо фазани. Направо ги разпердушиниха. Канонадата не спря близо час. В Англия е пълно с фазани, които обикалят навсякъде подобно на гълъбите у нас.
Следобед Юри все пак успя да извади една хубава F1-ца и един доста едър див торпедовиден шаран. Беше побеснял, тъй като имаше стотици вземания, закачаше едри риби и бързо след това те се откачаха...
И този риболовен ден заснехме на филм и ще може да го проследите на DVD в детайли. На водоема имаше доста риба, но бе трудна за риболов. Ако риболовът на едри линове, F-1-ци и трофейни платики няма аналог в България, то риболовът на шарани има и то доста по-добър. В Англия климатът е по-студен и влажен. Рибите растат по-бавно, но пък англичаните си ги пазят всичките. У нас си имаме идеални условия за риболов и само от нас зависи да поддържаме популациите им в подходяща численост. Докато това не стане, риболовът по света ще носи повече емоции от този в България.

 


Още за Англия

 

Освен чая англичаните обожават и бирата, но на Албиона всичко е различно. Бирата също. Дори известните брандове като Carlsberg и Heiniken се предлагат в различни по вид и съдържание кенчета -тройно рафинирани. Бирата е почти разгазирана, с много плътна пяна, леко сладникава на вкус и с доста висок алкохолен градус. Нищо общо с приетите масово в Европа светли Lager бири. Тегаво е да се пият по повече от две. Освен това в банята на умивалника от двете му страни има две кранчета. От едното тече ледена вода, от другото вряла... Единствения ти шанс е да запушиш умивалника с тапата и да си направиш езерце. Примерно, бръснеш се и всичко е О’K, но как се изплакваш? Или с мръсната вода, или трябва да я изхвърлиш и наново да си направиш гьолче. Е може и с ледена или вряла вода да се изплакнеш... Просто не ползват смесители?! За обратното движение също вече споменах. Докато свикнеш с него е много напрягащо. В Лондон, тъй като има много чужденци, свикнали с лявото движение, по улиците пред пешеходните пътеки пише погледни вдясно и е посочено със стрелка, за да не налетиш пред някоя кола. Лондон е наистина огромен град, но доста пренаселен, сив и не особено уютен. Все пак градът дава работа и подслон на хиляди българи, които са образували там малка, но сплотена българска общност. Помагат си взаимно и повечето, разбира се, не спират да ходят за риба. Също като нас тук...
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Новини /4 Морски риболов Лефериада /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на черноморски лефери На спининг Даунригер:плюсове и минуси /12 Как ...
Един различен риболов
  От Краислав Димитров   Събота... събота, като събота... Но, не! Събота - един различен ден! Тая сутрин немаше време и за кафенце даже. ...
Платиката
Становището на университетския преподавател по рибните науки Саймън Скот за това какво е платика през 2008...   ОБИКНОВЕНАТА ПЛАТИКА Обикновената ...
Българският метод за шарани до брега
В юлския брой на списание “Риби и такъми” прочетох една доста любопитна статия на английския ни колега Дейв Готорн за риболова на шаран през ...
С пелети за шарани
В последно време все по-популярен става риболовът на шарани на платените водоеми. Вече има доста язовирчета, на които се ловят прилично количество шарани, а ...
БЕЛОВАРИ
От Павел Талев   В края на ноември миналата година във въдичарските среди упорито се заговори за риболовни подвизи по Искъра, особено в района на гара ...
За пъстърва в снеговете
  Сезонът на пъстървата започна в тежки условия. Сняг, преспи, студена вода, пасивни риби. Бреговете на големите реки са целите в лед. А сме чакали ...
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия I /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Хищници Зимни щуки /10 Станил Йотов. Къде и ...
За платики в жегите
 От Калоян Белополски   Определено може да се каже, че платиката е основен обект за риболов във все повече язовири в страната. Например на язовир ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6