Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Момче и момиче сядат в ресторант.
Той поглежда цените в менюто и се обръща към нея:
- Какво ще иска моята дебеланка?

 Статия

Зимни щуки

Риби и Такъми (бр. 13 / 2011 г.)

 От Станил Йотов

 

За доста риболовци на щука месец декември е по-малко благодатен, отколкото предшестващите го. Зъбатият хищник като че ли е изчезнал някъде. За разлика от топлите дни през октомври и „циганското лято” в първата половина на ноември, когато често пъти щуката може да бъде видяна да гони дребосък по повърхността, сега хищникът по никакъв начин не издава присъствието си. Имаме чувството на моменти, че във водоема цари пълно мъртвило. Така ли е в действителност? Факт е, че и през декември щуката продължава да се храни преди да настъпи периодът на размножаването й. Въпросът е къде са местообитанията й. В какви места да я търсим и на какво? По-долу ще се опитаме да дадем отговор с някои схеми на риболов, които са се доказали в улова на щука през студените декемврийски дни.

 

Местообитания
Грешката в масовия случай тръгва оттам, че повечето риболовци търсят щуката на същите типове места и дълбочини, където са я ловил през септември, октомври и ноември. Използват сходни техники и тактики, в резултат на което често пъти резултатът от излета се измерва в нулев улов. Това се случва особено често при риболова с тапа и жива рибка. Виждал съм достатъчно колеги, които през декември са нацопали тапите, на няма и метър под които се мандахерцат закачените за стръв каракуди. „Миналия месец ги спукахме, сега не иска да барне...” – това е реплика, която твърде често може да се чуе. А щуките са си във водоема, просто трябва да се търсят по друг начин и с други примамки.
И така – къде е щуката в студените декемврийски дни? В течащите води е по-лесно да отгатнем местообитанието й. Най-често там щуката обитава спокойните дълбоки места близо до брега, далеч от основното течение. Притаена зад някое паднало дърво или подводни камънаци и пънове, хищната красавица дебне в засада. При всички случаи изборът на място се свежда до това щуката да намери място с малко по-топла вода и по възможност без течение.
В затворените водоеми щуките обаче правят доста по-сериозна промяна в типовете места, ловните райони и дълбочината, на която атакуват преминаващите дребни рибки. Ако има т.нар. „термоклин” (зона с различна, по-висока температура на водата, отколкото в останалите слоеве), там ще имаме удар със сигурност. Най-сигурно термоклинът се открива със сонар, ако ловим от лодка. През зимата обаче в блатата рядко може да се намери термоклин заради сходната температура на всички водни слоеве. Така че остава правилото, според което щуката трябва да се търси доста по-близо до дъното, отколкото през останалото време на годината. Впрочем това важи и при речния риболов. Причината е, че водата вече е по-студена, и щуката е по-малко подвижна. Както повечето видове риба, така и тя през студения сезон се стреми да извършва по-малко движения, за да не прави излишни разходи на енергия. Именно затова опитите да я прилъжем да се вдигне към повърхността и там да атакува изглеждат обречени. Същата работа е и с евентуалните опити да чакаме щуката да мине покрай нас, за да атакува рибето, пуснато на плитко под тапата. Ето така се въртят най-големите валати. Как да ги избегнем? След като вече разбрахме къде е щуката, и сме проумели, че трябва да и поднесем примамката близо до дъното и буквално под носа, за да вземе решение за атака, нещата придобиват по-друг вид.

 

Мързеливи щуки
През декември щуката вече е „мързелива”. Способна е да прекара часове наред на едно място на дъното, и да чака да изяде някой преминаващ костур или слънчак. Тези два тромави вида са основни в хранителното меню на щуката през декември, те са най-лесни за улавяне и атаката изисква най-малко движения. Другата причина, поради която костурите и слънчаците са предпочитани от нея през декември е, че и двата вида обитават придънния слой, където живее и щуката след застудяването на водата. Движат се активно и е лесно за хищника да ги забележи. Разбира се, щуката едва ли ще откаже и някоя добре поднесена каракуда или бабушка. Но има една особеност – едва ли ще ни клъвне на 5-сантиметрово рибе. Щукарите, които ловят успешно през декември, са категорични в едно – атаката ще бъде провокирана от по-едра риба, заложена за стръв. Нещо, което е дълго около 10-15 см и е спуснато близо до дъното, хем ще задоволи глада на щуката за доста по-дълго време, хем атаката и налапването му няма да изисква голям разход на енергия. За „мързеливата” щука въобще не е рентабилно да гони 4-5 малки рибки поред, вместо да излапа една голяма с по-малко усилия. Така че, ако ловите с естествена стръв, рецептата е една – вдигнете дълбочината, сервирайте едра рибка за стръв близо до дъното в дълбоките места и чакайте кълването.

 

Със спининг през декември
По същия начин стои въпросът и със спининговия риболов на щука през декември. Повърхностните примамки работят само във водоемите, където температурата все още е достатъчно висока и щуката пази активността си. Тези места обаче са редки, в повечето блата и язовири температурата на водата спада надолу и щуката става бавноподвижна. Следователно трябва да се търсят такива начини на риболов, които можем да облавяме придънния слой.
Ето някои примамки, които могат да ни влязат в работа:

 

Шадове
На пазара вече се предлагат достатъчно модели, често пъти имитиращи костур, които са чудесно решение за декемврийския риболов на щука. В общи линии става въпрос за потъващи примамки с дължина около 12 см и тегло около 25 грама, с които можем да чегъртаме дъното. Шадове от типа Izumi Shad Alive 120SK се явяват убийствено оръжие срещу щуките. Повечето от тези примамки са с тяло от четири или пет сегмента и представляват доста реалистична имитация на костура. Водим примамката бавно и близо до дъното, като обаче се стараем да не закачваме водораслите долу. Това е техника, която изисква много добре координирани движения. Ако обаче ловим в плитки водоеми, където дълбочината е от порядъка на 50 – 70 см, няма смисъл да вкарваме в работа тежки потъващи примамки. На помощ обаче може да ни дойде плуващ шад (FL) със същите размери. В тази ситуация можем да си позволим да води примамката с продължителни паузи, като оставяме шада да стои инертен на повърхността в продължение на 560 секунди и след това го дърпаме да се гмурне надолу. Това също е работеща схема, тъй като щуката остава с впечатление, че ще атакува умираща рибка. Най-често шадовете са снабдени и с допълнителни атрактори – бели петна по тялото като на болна рибка, тракащи топчета в корема, които още повече настървяват щуката да нападне.

 

Клатушки
Сега е времето на тези примамки. С тях се налага специфична игра в последния един метър преди дъното или точно над придънния слой водорасли. За целта след замятането и пропадането на блесната до долу я издигаме на около метър над него с 2-3 придърпвания, и след това оставяме примамката да пропадне свободно с планиране надолу, докато обираме влакното. След това повтаряме движението. По този начин облавяме целия периметър пред нас. Ако има щука, шансът да нападне клатушката е много голям. Подборът на теглото на блесната се извършва съобразно дълбочината. Ако ловим в плитки водоеми, в работа ще ни влезе примамка тип „обувалка”, която е изработена от по-тънка и лека ламарина. Ако ловим в по-дълбоко място и търсим по-голяма дистанция на замятане, можем да заложим на по-тежка клатушка. И в двата случая обаче трябва да се стремим към по-бавното пропадане на примамката надолу. Именно бавните движения са тези, които настървяват щуката.

 

Стримери
Практическите тестове, извършени от водещи мухари в България за последните няколко показаха, че стримерът е идеално средство за зимен лов на щука. Подбират се едри и рошави примамки. Важно е да сме наясно за колко време потъва стримерът до дъното, за да го движим точно над него. Води се с паузи от порядъка на 5-6 секунди, следвани от две-три отривисти и къси движения. При придърпването примамката отива напред и нагоре, след това при отпускане на влакното плавно се спуска надолу. Тези движения направо могат да докарат щуката до лудост. Има дни, в които именно стримерът се харесва най-много на хищника от всичко, което съдържа кутията ни с примамки.

 

„Мор мание”
Това е френското название на улова на щука с мъртва рибка. За монтаж се използва някоя от разновидностите на „Драшкович” с тази разлика, че не е нужно голямо утежнение. Някои риболовци минават и без него, като разчитат само на теглото на мъртвата рибка – костур или каракуда с дължина около 10-12 см. В България успешно се лови с местен монтаж, наречен „нищелка”. Представлява метална ос, на която се нанизва рибето. Оста завършва с нещо като ухо на игла, което хем може да се провре през рибето, хем накрая да се монтира на линията. Примамката се води близо до дъното, с паузи, като се стараем да имитираме безпомощна умираща твар.

 

Въртящи блесни
Ако предпочитаме класиката и искаме да заложим на въртележките, трябва да ги подбираме поне от №5 по класификацията на Mepps, с тегло около 15 грама. Идеята е да водим блесните близо до дъното на бавен ход. При това положение големите модели имат повече примамливи качества, отколкото по-малките блесни. Самата примамка извършва по-бавни движения и се харесва повече на щуките.

 

За едра щука с морска риба
Един слабо разпространен у нас метод на риболов на щука може да се окаже много удачен през декември, особено за водоеми, където се знае, че има големи „подводници”. Става въпрос за статичния риболов с мъртва морска рибка. В много случаи на куката се залага сардела от консерва, а стръвта се подава на дъното. Едрата щука, освен всичко останало, обича да яде мъртви рибки. Сарделата допълнително отделя сос, който се харесва много на щуките. В чужбина това е много разпространен метод за улов на трофейни щуки. В България обаче изпробвалите го са едва няколко риболовци, които твърдят, че по този начин са имали слука. Дали е вярно? Който не е опитал, той не е разбрал.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Със спининг за щука
Здравейте, приятели. Казвам се Васил Ламбов, на 33 години съм, роден съм и живея в София. Обикалям водоемите в България от двайсетина години, а в последните ...
За пъстърва през зимата
Край! Четирите месеца забрана за риболов на пъстърва вече са в историята. На 6 февруари сезонът за най-атрактивният риболов започва. Осем месеца в дебнене на ...
Опростените монтажи са за предпочитане
От Мариян Петров   Здравейте, искам да споделя с вас един страхотен риболов на хищници на яз. “Йовковци”. Преди този излет риболовът на ...
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия I /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Хищници Зимни щуки /10 Станил Йотов. Къде и ...
Пролетна бродерия
От Красимир Костадинов   В последният ден от февруари, едва по средата на почивния ден реших да посетя една от Старозагорските пресевни. Времето беше ...
Платики на фидер
От Красимир Костадинов   В последните дни на юни се разбрахме с мой познат да проведем риболов на яз. “Цонево”. Тъй като това е непознат за ...
Камола от силикон за трудни пъстърви
От Станил Йотов   Силиконовата камола, монтирана на микроджиг, напоследък взе да се утвърждава като средство за риболов на трудни пъстърви. Такива, ...
Експертите на Korda отговарят на вашите въпроси
  ВИНАГИ БЪДЕТЕ ГОТОВИ ЗА ПОВЪРХНОСТТА Никога не се знае кога ще попаднете на шарани, които се хранят на повърхността, бъдете подготвени, за да не ...
Сом за всички
  В продължение на много години считах риболова на сом за запазена територия на топ-риболовците - на тези, за които обикновения риболов на средни риби ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6