Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Ловят си двама риба. Единият разправя: -Знаеш ли какво сънувах...Седя си на брега с Анджелина Джоли, а наоколо никой! -И? -И хващам един 5 килограмов шаран....-А тя? -А на нея не й кълвеше, копеле!

 Статия

Световно първенство по риболов на пъстърва- 2 ра част

Риби и Такъми (бр. 12 / 2011 г.)

От Борис Бояджиев-член на УС на БФРС
капитан на отборите по риболов на пъстърва


В първата част Ви представихме как протече състезанието при риболовците на изкуствени примамки на р. Нерра , близо до Перуджа в Италия.
Деветнайстото световно първенство по риболов на пъстърва с естествена стръв се проведе на същата река , но на петнайсетина километра по надолу по нейното течение, където р.Нерра е малко по- пълноводна. Трябва да кажа ,че по няколко причини съставите участващи в този вид състезания непрекъснато намалява. Според мен причините са няколко -непрекъснатата доминация на Италия в тази дисциплина, забраната на естествената стръв в някои от европейските страни и там състезателите не могат да тренират и др.
На другия ден след „блесната” се проведе официалната тренировка и на „естествената стръв”. За да се оформи отбора от България в сряда на 31 .08 пристигнаха Емил Петрунов, Иван Тотков и Пламен Бойков, които заедно с Георги Гетов, Тодор Костадинов, Евгени Бон и Любомир Бояджиев представляваха България на този шампионат. Заедно с тях от България дойде и нашият приятел и състезател по муха и подледен риболов Иван Котрабаков.
Предния ден си бяха заминали състезателите на изкуствена стръв Стефан Минчев, Тео Христов и Ники Трайков.
На тренировката се оказа , че сектори „А” и „В” се намират в самото село Скеджинъо, където нашите отбори бяха настанени, а останалите три „С,Д ,Е” бяха на четири километра по- нагоре по реката. Както забелязвате при естествената стръв секторите са пет, за разлика от „блесната”, където са четири. От там и броя на състезателите е различен.
Преминавайки през всеки сектор , всички състезатели заедно с треньорския щаб , единодушно решихме ,че основно ще се лови на „линия” или „корона”, както е италианската терминология на „синджира”.Това е поредица от оловни сачми с различен грамаж и начин на подреждане. На някои места щеше да работи добре и „пружината” – това е наистина стоманена или оловна пружина която при закачване по дъното се огъва и се откача.На тренировката се оказа, че с най-малко риба са секторите ”А” и ”С”, а най-силни „Д” и „Е”.Трябва да знаете, че секторите се номерират от долу нагоре срещу течението на реката.
На техническата конференция след тренировката се изтегли и жребия за самото състезание.В сектор „А” се падна Тошко Костадинов,в сектор „В” неговия съотборник Георги Гетов, в „С,Д иЕ” съответно Пламен Бойков, Емил Петрунов и Иван Тотков. В тези състезания куките са без контри и всяка уловена риба се откачва само ако е закачена за устата, а ако е нагълтала се отрязва самия повод и рибата се пуска с куката. В повечето случаи рибата изхвърля куката и се възстановява. Това се преценя от индивидуалния съдия на всеки
състезател, който с жест му показва да откачи или отреже влакното. Тъй като в петте сектора имат право да влизат и да контактуват със състезателите само двама капитани и резервата, взехме решение в сектори”А и В” да помага Любо Бояджиев, като се движи между Гошо и Тошко. Останалите три горни сектори ги поделихме с Евгени. Имахме връзка с радиостанциите и можехме своевременно да си съобщаваме евентуални промени в поведението начина на кълване на рибите.Стръвта на световни първенства е регламенти
ран и еднакъв за всички- ларвата на восъчния молец или” камола”, както я наричат в Италия и калифорнийски червей т.е торен червей.
Сутринта преди състезанието ни раздадоха и стръвта, но когато отворихме кутиите с ”камоли” се оказа , че половината са умрели и почернели. След като всички отбори протестирахме ни раздадоха допълнително за да се избират годните за риболов. Направи ми впечатление, че и италианските състезатели получиха и ловиха на състезанието със същите” камоли” , с каквито и ние. Това ни убеди, че играят ”ферплей” и че постигат своите успехи само с голямо майсторство.
Тъй като досега България през последните пет години беше неизменно трета сила в света, бяхме решили , че е крайно време да се придвижим с едно място напред а това значеше че трябва да победим Франция.
И така състезанието започна.
Въпреки първоначалната уговорка, останах за малко зад Тошко най-долу в сектор”А” и след няколко минути с него се уточнихме, какво да прави. Решихме, че французина не е от класата на Тошко и той спокойно си хващаше рибите. Тук от италианците беше настоящият и четирикратен шампион на светаМарино Полониято. Оставих Тошко и минах през следващият сектор „В”, където играеше Георги, а зад него беше Любчо. Този сектор беше много разлят от средата надолу и изискваше по-специфичен риболов – на максимум разпъната въдица, което е много уморително, в тази дисциплина въдиците са с допустима дължина до 10.20 метра.
Още нещо , което трябва да знаете е ,че състезанието се провежда на четири манша от по четиридесет и пет минути с петнадесет минути почивка между тях и във всеки манш се прави отделно класиране ,според мястото заето в дадения манш, според броя уловени риби. Това означава, че ако в манша си уловил напр. 15 риби и си заел второ място ще имаш 2 наказателни точки, ако си първи -1 наказателна точка и т. н.Състезателят с най-малко точки заема по–предно място. Това се прави с цел сравнително да се уеднаквят секторите, защото в различните сектори има различен брой риби и така състезателите заели първите места в секторите се класират от първо до пето място, заелите втори места –от шесто до десето и т. н.,независимо , че в даден сектор заел второ, трето или друго място е уловил повече риби от състезател заел първо място в друг сектор.
В сектора Гошо се състезаваше със Симоне Капелин от Италия ,a от Франция c най-опитния им състезател Хосе-Рожо Диас.
Трябваше вече да бързам за горните сектори, където застанах зад Емо в сектор „Д”, а Евгени отиде при
Пацо в „С”. Този беше най-куция - постоянен бързей, с много силно течение и изискваше тежък синджир, нещо което не е по вкуса на Пламен.
В сектор „Е”-най-горе се състезаваше Тоти, за него бях спокоен защото е най-старото куче с много опит и рутина.За това го бях оставил временно сам.
За самото развитие на състезанието през първия ден ще разкажа пак по сектори - в”А” Тошко безапелационно победи французина, като в последния манш даже и победи световния номер 1 Полониято и така зае второ място в крайното класиране. В „В” Георги след като в първия манш губи от французина в следващите три е безмилостен и в последния манш също побеждава и Симоне Капелин - двукратен световен шампион и той заема второ място след италианеца. Следващият „С” сектор - Пламен само веднъж бие французина, в останалите три губи и трето място в класирането. Емо в сектор „Д” по същия начин остана трети след Италия и Франция. При Ванката в сектор ”Е” хърватина в единия от маншовете бие французина и, тъй като и Ванката го бие два пъти - втори в класирането. Във всички сектори италианците са първи, в три ние сме втори, в два Франция. В крайното класиране след първия ден сме на второ място след Италия с 48 н.т. и 169 риби срещу 55,5 н.т. и 173 риби на Франция. Останалите отбори са далече назад.
Това беше успех за България, в предвид борбата , която водехме с франсетата за второто място. След състезанието бяхме в ресторанта на къмпинга, когато пристигнаха италианския отбор ,заедно с треньорите .Поздравиха ни радушно и след като ни почерпиха с бира ,като домакини ни казаха , че сега е момента
да станем втори в класирането. Най-много ни се радваше трикратния световен шампион Масимилиано Коломбо. В Италия му казват „Би ЖИ”, защото е от Бергамо - BG, пък той от три два пъти е световен шампион в България - BG през 2002 и 2005 година. С такова приповдигнато настроение приключи първия ден
от състезанието. На разбора решихме да сменим Емо, той беше с половин наказателна точка повече от Пламен и на негово място да пуснем Евгени Бон.
След жребия на техническата конференция в сектор „А” се падна Тотоков в „В”-Пламен, в „С”- Евгени, в „Д” – Гошо и в „Е” – Тошко. Да но след състезанието установихме , че трябваше да сменим и Пламен с Любчо.По принцип не правим две смени но трябваше.Още едно обстоятелство се оказа против нас - трима от французите се паднаха в същите сектори от предния ден - в ”В,С и Е”.
Това е голямо предимство, защото отлично познаваха секторите си. От нашите никой не повтори своя сектор. И така, ден втори!
Този път оставих Любо да се грижи изцяло за Иван и Пламен в долните сектори и застанах зад Гошо в „Д”.Изпратих Емо зад Евгени в „С”, а до
Тошко, който беше най-горе ходех периодично. Още в началото започнаха да идват тревожни вести от долните сектори, където Пламен не играеше добре, а Иван правеше каквото може но там имаше малко риби и след
като изпуска няколко, губи първите маншове от французина. Чак след като Любчо отива при него Иван прави един добър манш но това е всичко.
В сектор „В” Пламен губи катастрофално от ветерана Рожо Диас 13-7,5 н.т. Въпреки че Любо няколко пъти го съветва да сложи по–тежка линия, Пламен отказва и не се получава нищо. Почти целия аванс на отбора от първия ден беше загубен тук. В сектор „С” Евгени игра колебливо и само в един манш успя да победи французина. При Гошо в „Д” борбата беше жестока - в първия победа за французина с една риба, във втория Георги го отказа с няколко риби, но в третия и четвъртия французина победи, като в третия даже раздели
първото място с бъдещия световен шампион Симоне Капелин. Така и Жоро остана трети. Само в последния сектор Тошко отново беше на ниво-три втори и едно поделено второ-трето с французина и крайно второ място след безпорния номер едно през този ден Масимилиано Коломбо, представете си деветдесет и пет /95/ риби за три часа. Просто машина. И така отново разочарование за нашия отбор 44,5 н.т. за Франция срещу 55,5 н.т. за България.
Отново трети в генералното класиране -100 н.т за Франция ,103.5 за България.
За сведение Хърватия , която е на четвърто място е с 161.5 н. т. Италия е без конкуренция-45,5 н.т. За деветнадесети път са световни шампиони!
В индивидуалното класиране борбата беше жестока. Световен шампион за трети път стана Симоне Капелин със 158 риби, втори само с една риба по-малко 157 е младият Марко Леока, а трети със 140 риби е Масимилиано Коломбо . Всеобщо мнение беше, че ако Коломбо не беше първия ден всектор ”С”, където рибите бяха по-малко, той щеше да бъде шампиона. На престижното пето място за втора поредна година след Хърватска 2010 г. се класира Тодор Костадинов с 85 риби, девети е Георги Гетов, десети Иван Тотков. Бяхме много разочаровани, но това е живота, продължаваме да се учим, да тренираме здраво и дано да
има бъдеще тази дисциплина за да бием „Франсетата” догодина на тяхна територия, където е следващото първенство. Освен нас разочаровани бяха и италианските състезатели и треньори, защото са наши приятели и ни помагаха много. Ще дам само един пример - през първия ден рибите кълвяха основно на червей, а ни бяха дали само
по две кутии на човек. В един момент червеите на Емо и Пламен свършиха и аз, като капитан поисках от секторния съдия. Той каза, че при него няма стръв, което е в разрез с правилника. В момента, в който се чудихме какво да правим Коломбо , който се състезаваше в този сектор каза нещо на съдията.
Той ме извика и ме заведе до чантата на Коломбо, в която имаше няколко кутии червеи и ми даде две от тях, с които спасихме положението. Когато се опитах да му благодаря Коломбо каза, че това е нормално защото Италия и България са приятели.
И сега искам да кажа нещо важно. На гала вечерята италианците споделиха, че годишно в Италия се провеждат между седемдесет/70/ и осемдесет/80/ състезания!!! И, че в Италия има около четиридесет хиляди/40000/ състезатели по риболов на пъстърва с естествена стръв!!! Представете си как се
класира състезател за националния отбор, за тях е по-лесно се става световен шампион отколкото да се класира за националния отбор. На фона на нашите три състезания годишно и петдесетина състезатели
в двете дисциплини е ясно защо нямаме тяхната класа. Излиза, че и това, което правим е много.
Използвам случая да благодаря на Българска федерация по риболовни спортове за усилията, които полага с мизерния си бюджет да заплати таксите за участие, на НЛРС-БЛРС за финансовата подкрепа за вътрешните
състезания и „ХОБИ” ТВ за помощта, която ни оказва за да можем да
постигаме тези успехи за България!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Тайните на леда!
  Зимният риболов трупа все повече фенове, въпреки все по-топлите зими   В последните години все повече хора започват да практикуват риболов на ...
На река Итчен с Джон Годарт и Чарлз Жардин
На Световното в Нова Зеландия се запознах със сина на известния английски риболовец Чарлз Жардин. Жардин младши се казва Алекс и е на моята възраст. Общи ...
Съдържание
Актуално С мач напролет / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на платики и шарани с ваглер На тролинг Сом - силен старт на сезона / 8 70-килограмов ...
Съдържание
Актуално Време за пъстърви / 4 Калоян Белополски за летния риболов на пъстърви, черни мрени и кефали на изкуствени мухи и блесни С муха и шнур Риболов в ...
“Риби и Такъми” са новият Републикански Шампион!
Евгени Милев от същия отбор убедително спечели титлата в индивидуалното   Калоян Белополски   На Гребната база в Пловдив се проведе финалния ...
Възроденото „ОГНЯНОВО”
Язовир „Огняново“ е изграден по поречието на река Лесновска и е разположен в близост до София. Той е един от тридесетте най-значими язовири в ...
Денят на белите риби
 От Калоян Белополски   Риболовът на влачене постепенно завладява вниманието на нови и нови риболовци. Тази тенденция съвсем не е случайна. Това ...
Зарганите идат!
Ловят се на бомбарда по цялото южно Черноморие Всяка есен изключително актуален става риболовът на заргани по морето. В последните 7-8 години стотици ...
За големи пъстърви с мъртва рибка
От Станил Йотов   Риболовът на трофейни пъстърви с мъртва рибка е изключително разпространен в страни като Италия и Франция, където уловът на петнистата ...
Предпазливият Chod монтаж
  Пресата от страна на риболовците може да е основната причина шараните да отказват да се хранят, но Елиът Грей вярва, че монтажът, който не изпъква на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6