Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Как правилно да забием гвоздей
1.Вземете гвоздея с лявата си ръка /ако сте левичар, съответно с дясната/.
2.Вземете с дясната си ръка чук.
3.Оставете гвоздея и чука на мястото им. Помислете малко. Вземете молив и отбележете мястото, където искате да забиете гвоздея.
4.Повторете действията, описани в т.1 и т.2
5.Опрете гвоздея на мястото, в което искате да го забиете.
6.Успокойте се. Поемете си дълбоко дъх. Обърнете гвоздея с острия край към мястото, в което искате да го забиете. /Не обръщайте внимание на факта, че така гвоздеят не е много удобен за държане – съвсем скоро ще се убедите от полезността на този съвет/.
7.Изпънете назад ръката, с която държите чука. Пребройте до три.
8.Издебнете момента между два удара на сърцето и с рязко движение нанесете удар по гвоздея с чука.
9.Изпуснете гвоздея и чука и стиснете наранения пръст с дясната /ако сте левак – с дясната/ – ръка.
10.Извикайте “АААААААААААААААА!” или онова, което обикновено крещите в подобни моменти. Преди да извикате, постарайте се да се убедите, че наоколо няма жени, деца и /евентуално/ съседи.
11.Обработете раната, ако има такава, с дезинфекционен разтвор и бинтовайте пръста. Ако рана отсъства, повторете всички стъпки от началото на инструкцията.
12.Намерете керпеден или плоскогубци.
13.Хванете гвоздея с клещите. Изпуснете гвоздея. Изпсувайте или – при наличието на жени, деца и /евентуално/ съседи – изпсувайте шепнешком.
14.Повторете действията, описани в горната точка 10-15 пъти.
15.Постарайте се да се успокоите.
16.Успокойте се. Помислете за това колко щастлив ще бъдете, когато постигнете желания резултат.
17.Отново вземете гвоздея и чука, както е описано по-горе.
18.Отпуснете ръце.
19.Силно кажете: “Направо ми падат ръцете!”.
20.Вдигнете ръце, след тях гвоздея и падналия върху краката чук. Тихо и изморено изпсувайте.
21.Помолете комшията да забие гвоздея. Насладете се на процеса.
22.Заедно с комшията се убедете, че е невъзможно гвоздеят да бъде забит в бетонна стена.

 Статия

Пъстървата - равносметка на сезон 2011

Риби и Такъми (бр. 11 / 2011 г.)

 

От Станил Йотов

 

Сезонът на пъстървата приключи, предстоят четири месеца пауза. Време е за равносметка – къде и какво уловихме тази година, какви примамки използвахме, какви схеми приложихме в улова на петнистата красавица. Кое беше новото, и кое добре забравеното старо, което ни влезе в работа през осемте месеца активен риболов на пъстърва? След повече от 500 часа скиторене по реките и изпробване на най-различни техники и тактики, по-долу ще споделя кое ми донесе успех през този сезон. Вече имам и с кого да правя тестове и съпоставки на различните примамки. Синът ми Филип се научи да лови пъстърва съвсем прилично и ми беше компания през повечето излети този сезон. Още няколко колеги също ми помогнаха с ценен опит. Ето някои изводи, които със сигурност ще бъдат от полза и за следващата година. Извадени са от риболовния дневник, който водя всяка година.

 

Бърз спининг за активни риби

Април, пъстървов участък на р. Нишава: Нивото на реката е повишено от падналите преди това дъждове, водата има лек цвят. Балканката е много активна, налитат и американки, озовали се по незнаен начин в реката. Рибата напада много настървено при бързо водене на блесната по течението. За този риболов най-подходящите блесни се явяват Mepps Comet №2 и сходните му модели от другите марки. При правилно подаване пъстървата атакува още на първото замятане. До обяд има игра, след това кълването престава. Как да реагираме? Поставям блесна XD на Panther Martin с идеята да търся пъстървите по-близо до дъното. Отново нищо. Сменям с воблер за неравномерна проводка (туичинг), самоделна изработка от марката Mix на Иво Майстора от Зимния дворец. Атаките се възобновяват!
Извод: пъстървата е престанала да се храни активно и се дразни само от туичинга, а не от блесната. Затова е желателно да имаме по някой воблер от типа Minnow в кутиите си. Тази примамка ще ни спаси от часове бродене по реките без удар.

 

Идиотската примамка

16 април, р. Искър: Провеждаме зарибяване, но докато чакаме да докарат балканките, ловим в един от пъстървовите участъци на Искър. Насъбрали сме се повече от 15 души от клуб „Балканка” и доброволците от Самоков. Замятаме на какво ли не, но никой няма кълване. Ситуацията изглежда безнадеждна. В този момент председателят на „Балканка” Алън Тюфекчи вади блесна, на която е монтиран стример на тройката. На мен тази примамка ми изглежда пълно куку, за нищо на света не бих я сложил. Очевидно не съм прав – улавя балканка около 30 см!
Извод: Има примамки, на които вярваме. На тях обаче невинаги кълве. Затова и най-абсурдно изглеждащата ни блесна може да се окаже сполучливо решение. Само трябва да й повярваме и да я заметнем във водата.

 

Водене по дъното

Великден, пъстървов участък на р. Нишава: Условията са същите – високо ниво вследствие на дъждовете, цвят на водата. Обикновените въртележки обаче работят слабо. Кълванетата са почти до самото дъно. Воблерите за туичинг също не примамват добре пъстървата. Налага се „оране” по самото дъно, за да отиде примамката почти под носа на петнистата красавица. Само тогава има кълване. На помощ идват блесните Panther Martin №4. Те са достатъчно тежки, за да вървят спуснати до долу, и в същото време да не се закачат по камънаците. Петте пъстърви на Филип, уловени за около два часа на тази примамка, показват превъзходството й над всичко друго, изпробвано във въпросния излет.
Извод: Често пъти под влияние на най-различни фактори пъстървата не е склонна да гони, а стои само на дъното, свита под камъните. За да я накараме да атакува, трябва да прокараме примамката съвсем близо до нея, в рамките на не повече от 15-20 см.

 

Спининг срещу жива стръв

Май, пъстървов участък на р. Искър: Реката е буйна и пълноводна вследствие на дъждовете, които са се изсипали. Пъстървите са редки, но за сметка на това кълват добри екземпляри. Провеждаме два излета – първият на спининг, вторият на естествена стръв. Много сложен риболов, тъй като се налага прецизно локализиране на пъстървите и възможностите им за улавяне. Рибата се придържа на границата между дебелите бързеи и бавната вода, където дълбочината е между 1.5 и 2 метра. Ето резултатите:
- Спининг. В първия излет ловим с тежки блесни. Вървежните примамки са Mepps Comet №3, Mosca №3 и 4, Panther Martin №6. Само с тях може да се заметне диагонално срещу течението, да се води хем бързо по течението, хем близо до дъното в участъка между бързата и по-бавната вода, където са пъстървите. Ударите са редки, но за сметка на това излизат хубави риби. Филип успява да примами една балканка около 40 см, която е и най-едрата за деня. Риболовът е много атрактивен, тъй като пъстървата се бори с помощта на силата на течението и огъва пръчките здраво. Аз изпускам една от същия размер. За следващия излет решавам да направя промяна и да ловя на естествена стръв.
Извод: Не се колебайте да сложите и най-тежката блесна, за да достигнете дъното. На световното първенство по спининг през 2010 г. в Хърватия риболовец от българския тим улови балканка от 20 см с щукарска блесна №5! Пъстървата е в състояние да атакува и най-едрата примамка, стига да й бъде поднесена под носа във високите води. Дребната блесна нито може да слезе долу, нито да се върти с водене по течението.
- Риболов на стръв с градински червей. За този втори излет на следващия ден съм избрал нова техника. Ще ловя с жива стръв – едър градински червей. Секретът е в линията – дебело влакно за риболов на едри пъстърви, утежнение около 2.5 – 3 грама на синджир, за да мога да возя стръвта близо до дъното. Ползвам 6-метрова болонеза, с която имам възможност за много добър контрол върху линията. За един предиобед улавям три пъстърви с размер между 40 и 50 см. Рибите са в най-големите вирове. В същите места има по-малки балканки, които трябва да се отсеят, тъй като кълват най-често първи и плашат големите при изваждането. Едрите червеи, заложени за примамка, обаче отсяват малките пъстърви, които изпитват трудност да ги нагълтат и най-често правят празни кълванета. Така едрата пъстърва остава неизплашена, докато прокараме червея в хранителната й зона и трофейната риба атакува.
Извод: Не бива да робуваме на схващането, че риболовът на балканка с естествена стръв е нещо лошо. Напротив! Ако поставим по-голям червей или лешанка, ще избегнем всякакви налапвания навътре и лоши наранявания на рибата. Всички пъстърви, които съм уловил на стръв през сезона, са били закачени само за устните.

Да намериш балканките

Май, р. Чая: Страхотен излет, който в крайна сметка опира до това да се локализира участък, в който има достатъчно балканки. Това е една от най-трудните пъстървови реки в България, особено за риболовци като нас, които я посещават веднъж-два пъти годишно. По празниците около 24 май реката идва мътна откъм Чепеларе. Чая по принцип е рискова река, местните имат една приказка, че „размътва даже само като се изпикае някой в Наречен”. Ние със сина ми Филип обаче правим правилна преценка, че под вливането на бистрата Юговска река вероятно има участък, който ще става за спининг, понеже рибата ще има по-добра видимост. Има такъв, но за да се достигне до него трябва да минем през джунгла от храсталаци, от които змиите ти падат направо на врата, дето се казва. Накрая се добираме до водата. Оказва се, че трябва да се придвижваме в самата река, тъй като бреговете са обрасли невъобразимо. Именно там обаче са пъстървите! Рибата е активна и най-важното – спокойна. Атакува смело всички блесни, които подаваме. Буквално иззад всеки камък излиза по някоя риба. Всичките са с размер около 23-24 см, което говори, че скоро вероятно е зарибявано. Филип обаче се отчита от едно дълбоко място с хубав екземпляр около 35 см. За няма и два часа улавям около 25 балканки, Филип има около 15. Всичко, както винаги, се връща обратно във водата.
Извод: В пъстървовия риболов често пъти се налага да търсим рибата в най-недостъпните участъци. На реки като Чая, които са много посещавани, това е една от малкото опции да направим динамичен риболов на балканка със спининг. За целта просто трябваше да се промъкнем през 20 метра джунгла от храсти и змийски убежища. Ясно е, че човекът най-много го е страх от змията, ама и змията най-много се плаши от човека. Намерите ли активни и спокойни риби, плюйте си на ръцете и ги почвайте!

 

Времето на лешанката

Юни, р. Искър, пъстървов участък: Водата е висока и съвсем бистра. С Филип правим тест – блесна срещу естествена стръв, в случая лешанка. Това е любимата храна на балканката, съдържа достатъчно калории, за да покрие разхода на енергия на пъстървата в буйните води. Такъмът ми е с утежнение от около 2 грама, разхвърляно на синджир. Куката е №6, широка, за да може да се наниже рибето през главата. Предприемам две тактики на риболов. Едната с обикновено замятане и извозване на мъртвата рибка по дъното. Другата е със задържане и отпускане на рибето по течението, тя имитира омаломощена лешанка, която се бори с напора на водата. Резултатите са направо смайващи – удар след удар! В повечето случаи обаче пъстървите са с размер около 25 см. За това място тези балканки се явяват дребни. На извозване по дъното в дълбоките места по 2-3 метра имам само два удара, но и двата са на квалитетни риби над 40 см. На блесна излизат само пъстърви докъм 25 см, при това от дъжд на вятър.
Извод: За да уловим едра пъстърва в дълбоко място през юнските „черешови” води, трябва да свалим примамката на самото дъно в най-дълбоките места, където са крият едрите екземпляри. В по-плитките бързеи може да очакваме повече удари, но на по-малки риби.

Бърз спининг на дребни балканки

Юли, р. Драговищица: Избираме с Филип участък, който е с по-ниско ниво заради отбиване на вода за напояване. Там почти няма хора, за разлика от горното течение, където колегите буквално се прескачат. Кълват много маломерки, но ние ловим според кодекса на клуб „Балканка” и предварително сме премахнали контрите на блесните. Въртележките №1 на Mosca работят направо безотказно – аз на медна, Филип на жълта. При мен атаките са малко повече, но малкия улавя балканка около 35 см и ме удря в земята с нея. Достигаме мястото, където отбиват водата, и реката става по-пълноводна. Интересно, че атаките оредяват, очевидно заради това, че участъкът се посещава от повече хора. Филип обаче завършва излета с една балканка около 40 см, докато аз си оставам с дребосъците.
Извод: Невинаги балканката се придържа в най-високата вода. Там можем да очакваме по-едри, но и по-захитрели риби, ако участъкът се посещава от много хора и пъстървата е пресирана. Обратно – в по-ниската вода в участъци, които не се посещават от риболовци, можем да очакваме повече на брой кълванета. Причината е, че в посещаваните места пъстървата е развила силен инстинкт за самосъхранение, докато в по-спокойните райони на реката рибата не е толкова мнителна и капризна.

 

Американски изненади

Август, водосборът на р. Въча: Тази прекрасна родопска река е почти изчезнала след построяването на яз. „Цанков камък”. Във водосбора й все пак са останали някои места, на които може да се направи силен пъстървов риболов. При това не само на балканка, но и на американка! В някои участъци дъговата пъстърва дори се явява преобладаващ вид. Очевидно е пусната като малка, тъй като месото й е червено като на сьомга. Заради богатата хранителна среда американките са доста дебели. За няколко излета си разработваме схема за улавянето им. Това е голяма рядкост – дива американка в дива река! Има ги на Панега, но там изтичат пораснали от рибарника. На Въча са си местно отраснали отвсякъде. Смело мога да кажа, че при еднакви размери дивата американка оказва много по-голяма съпротива от балканката при вадене. По-важното е обаче как се лови. За разлика от балканката, която най-често живее по една във вир, американките са по няколко. Уловим ли една, трябва да продължим да облавяме същото място. Примамките? Само блесни и нищо друго, ако сме на спининг. Въпросът обаче е да направим подходящия баланс между номера на блесната, силата на течението и размерите на рибата. В този участък балканки с тегло около половин килограм имаха неголеми усти. Балканка със същия размер е в състояние да налапа и най-едрата примамка. Само че ние ловим без контри и по тази причина не е желателно да слагаме въртяща блесна, по-голяма от №2. Така де, за да извадим дива американка от половин кило без контри на тройката се иска поне да е налапала две от трите жила на куката. Пущината плющи и се мята във водата много повече от балканка със същия размер, прави скокове от близо метър. Дори да държим върха на спининга плътно до водата, пак скача. Иначе риболовът й не е труден, стига да намерим свърталищата на американките. Оттам се вадят поне по две. Голям кеф! Освен това водата там е висока, тъй като хидроспецификите на участъка са такива. Докато през август беше маловодие навсякъде, точно там водата си течеше нормално.
Извод: В късното лято търсете такива реки, където нивото все още стои високо. От този тип са Рилска, Въча, Искър и др. Там все още има достатъчно голяма и студена вода, която да държи рибата активна. Ако уцелите пък място с американки, ще направите отличен излет.

 

С муха в маловодието

Септември. Всички реки вече са съвсем спаднали. На повечето места спинингът не носи успех. Време е да се опита друга схема. Сега е моментът да вкараме в действие изкуствените мухи! Ако не сте мухар, просто вземете един директен телескоп 6 метра, вържете му накрая една суха муха на метър повод и я цопкайте във водата на планинските потоци. Става и с нимфа. В невъзможни за риболов вади като тези в Пирин ще имате динамичен риболов с непрекъснати атаки. Повечето пъстърви са маломерни, но има и такива в нормата. Задължителното условие е да се лови без контри, както направихме на Бъндеришка река.
Извод: В маловодието сухата муха е единственото спасение от слабия улов. Ако не сте мухар, използвайте техниката на чип-чип, тя също е резултатна.

Това ми е равносметката за сезона. Прекарах много време по реките, улових много пъстърви. Задържах само няколко балканки, които неспасяемо бяха нагълтали блесната, както и всички уловени американки – те така или иначе не се размножават в нашите условия. В риболова с естествена стръв нямах нито една повредена пъстърва и всички, които ми клъвнаха на градинския червей, лешанката или камолата, си плуват обратно в реките. Предстои им четири месеца размножаване. А през февруари тръгваме отново по реките в лов на петнистата красавица.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Нашествие на есенни сафриди
  Първо навестиха “Болата” край нос Калиакра От Калоян Белополски   Тази година въпреки яките августовски жеги сафридите се ...
Спортната 2009 година
част 5 Световното Първенство за Младежи Португалия’2009   От Ян Ван Шендъл   Невероятно е с колко различни типа състезания се ...
Да се поучим от грешките си!
Ловя щука повече от 50 години и съм направил много грешки! Дори помня грешката, която допуснах, когато хванах първата си щука през 1955 година и повредения ми ...
Време за морунажи
от Калоян Белополски   С напредването на есента и началото на зимата все повече видове речни риби постепенно спират да се хранят. Най-вече ...
Пъстърви на една блесна разстояние
  От Станил Йотов   Месец май е един от любимите за пъстървовите риболовци. Сега е времето на трофейните балканки, на силните излети, когато за ...
Тайните на отвесния риболов
От Станил Йотов   Като се каже отвесен риболов, човек може да си представи какво ли не. Всъщност, става въпрос за онази техника, позната от доста време, ...
“На гости у Иречек”
За Световното в Чехия и представянето на трикольорите   От Калоян Белополски   В средата на септември се проведе поредното световно първенство ...
Експертите на Korda отговарят на вашите въпроси
  ВИНАГИ БЪДЕТЕ ГОТОВИ ЗА ПОВЪРХНОСТТА Никога не се знае кога ще попаднете на шарани, които се хранят на повърхността, бъдете подготвени, за да не ...
Сезонът на речния риболов
Река Огоста Лека-полека навлязохме в сезона на реките. Както често сме споменавали, риболовът на реките започва да става силен, когато времето захладнее. ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6