Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Мамо, мамо! - вика разплакан Иванчо на майка си - тате ме наби два пьти!
- Защо бе, моето дете?
- Ведньж защото му показах бележник пълен с двойки и ведньж защото му казах, че е неговия като е бил ученик!

 Статия

Тотален провал на световното в Италия

Риби и Такъми (бр. 11 / 2011 г.)

 

Шампиони са италианците с уникален риболов на едри платики! Нашите 5-ти отзад напред...

 

От Калоян Белополски

 

В началото на септември Италия събра накуп състезателите по отделните дисциплини по риболов както в сладка вода, така и на море. От българите участие взеха отборите по риболов на плувка, на шаран и на пъстърва на стръв, както и на блесна. На новата дисциплина риболов на фидер така и не се намери кой да отиде.
Откриването на риболовната олимпиада беше доста скучно и досадно, при това имаше и много неуредици. Домакините бяха събрали всички отбори на един голям хиподрум във Флоренция под жаркото италианско слънце. Повечето тимове пропътуваха по над 200-300 км само за откриването от съответните градове в които се провеждаха отделните дисциплини. Накрая поне имаше впечатляващ банкет на открито, който бързо се превърна в световна “Кьор софра”...
Състезанието по риболов на плувка се проведе на огромен канал широк стотина метра в Остелато в близост до гр. Ферара.
Българския отбор бе излъчен от само две състезания от тази година, тъй като през предишната се провеждаха зони и финали и нямаше как да се считат в класирането. Така или иначе отбора трябваше да е в следния състав – Пламен Панталеев, Заприн Манолов, Валентин Колев, Валентин Тотев, Деян Николов и Румен Монтанеца – резерва. Тъй като мизата за участие беше 800 евро на калпак, от участие се отказаха Пламен Панталеев и Деян Николов. На техните места дойдоха следващите по класиране – Николай Терзийски – титуляр, и Евгени Милев – резерва. Водач на групата беше Ивайло Христов, следван от Калоян Белополски, Божо Папарака и Люси от Биг Фиш.
От вносителите на Peugeot за България при доста прилични финансови условия отпуснаха два нови буса, един товарен и един пътнически, с които групата замина за Италия.
Откриването беше в неделя, а в понеделник сутринта посетихме красивия и пълен с риба канал на Остелато. Паднахме се в последния бокс, където буквално вреше от риба. Ловяха се основно платики с размери от стотина грама до към 1,5 кг. Чат-пат се закачаха и огромни шарани... Тук е мястото да кажа, че този водоем има доста специфики. Пълен е със сом... Европейски! От бебета по половинка до исполини по 70-80 кг... Поради тази причина сомът не се броеше в улова. Трябваше да се пуска и съответно тактиката трябваше да е съобразена с него, за да не се навърти на петното. Случи ли се това, мирните риби изчезват и край. Подаването на кълцан торен червей буквално пощуряваше сомовете, както и подаването на повечко друга жива стръв, дори фуил и вердевас. Домакините не искаха да дадат възможност на “аборигенските” отбори да сложат яките сопи и да нанижат на едра кука 5-6 земни червея... и да финишират с няколко сома от 10 до кой-знае колко килограма. Така ако не отборно, то поне индивидуалния световен шампион щеше да е излъчен именно със сомове. Силните отбори си имаха работеща схема за риболов на платики и искаха да си станат световни шампиони точно с нея. Единственият отбор, който стриктно криеше с помощта на няколко чадъра приготвянето на захранките бе италианският.
В понеделник отборът ни улови много риба - между 8 и 12 кг. Имаше и доста късания на шарани. Видя се, че захранката, противно на нормалните принципи, трябва да е чисто черна. Това явно се налагаше именно заради многото сомове, от които се бояха платиките. Те отказваха да дойдат на светло петно. Дори и най-едрите. Освен това сомовете бяха прочистили от водоема нормалните шарани и каракуди. Масовите шарани бяха с тегло от 7 до 20 кг! Под 45 кг практически шарани почти нямаше, явно бяха разредени от сомовете. Идентично бе положението и с каракудите. Много редки, но и много едри. Друга риба практически нямаше. Шараните бяха много трудни за ловене и силните отбори избягваха да ги завъртат. Оставаха платиките, и то по-едрите.
На всички бе ясно, че платиките са риби, които лесно се набождат и с всеки изминал ден риболовът им ще отслабва. Така и стана. Ако първите няколко дни едрите платики охотно кълвяха на едра стръв – торни червеи, грозд бели и т.н., то на състезанието единствената удачна стръв бе вердевасът. Тъй като първите дни ловяхме доста риба, си помислихме, че е добре да направим храната и глината по-лепкава и тежка, за да навърта по-едрите платики и да игнорираме ситните и средните. Направихме го и в сряда резултатите бяха катастрофални – нито ситни, нито едри! Улови по 2-3 кг с голям зор! Изясни се, че храната трябва да е с нормална консистенция. Цялата захранка бе спонсорирана от Van Den Eynde през Filstar. Разполагахме с G5 на Алън Скоторн, Turbo Black и World champion, както и с доста лека глина. Получаваше се доста светла храна, особено заради добавената в нея светла глина, и се налагаше да се боядисва здравата. Като цяло захранката навърташе риби, но имахме сериозни проблеми с риболова. Или изпускахме рибите, или идваха късно, или откачахме доста от тях. Имаше и силни улови по над 10 кг риби, но имаше и трагични с по малко над килограм. Стабилни резултати така и не се получиха след първия ден. С риболова видимо най-добре се справяха англичаните и донякъде унгарците. Италианците или не се напрягаха много или просто не искаха да показват на останалите начина по който смятат да ловят на състезанието. Ние се водехме най-вече от англичаните, тъй като те не се криеха особено, а и ловяха доста добре. Не се водехме от собствените си тренировки, тъй като ако не откраднехме нещичко от тук – от там просто нищо не се получаваше. Повечето от опитните ни силни риболовци по ред причини си бяха в България и тук никой от нас самостоятелно не успя да напипа достатъчно добре логиката на риболова.
Англичаните захранваха от ръка с 15 едри топки със захранка Etang с 50 процента глина, боядисана в черно. В топките добавяха малко изпънат бял червей, едър вердевас и от време на време кастери. След това къпираха също на 13 м дистанция 15 къпинга с концентрирана глина с фуил и едър вердевас. На късото (7-8 м) хвърляха по 4-5 топки и подмятаха на всяка минута по щипка червеи. На основната дистанция риболова започваше веднага и продължаваше без никакво дохранване 1,5-2 часа. След това много скромно се къпираше и то на големи интервали малко глина или храна. Ловяха само на 2-3 ведеваса като лежаха на дъното 3-4 см. Ловяха като държаха щеката на гредата, а върха и съвсем леко потопен във водата. Влакното дълго около две педи между плувката и върха държаха изпънато без да оставят плувката да помръдва. Следваше леко кълване и рязко хамалско засичане, и супер бавно и внимателно вадене. Това се налагаше явно защото ловяха с много тънки ластици и малки №18-20 куки... Постепенно всички отбори се настроиха по тях, но ние си знаехме че на тънък риболов на платики нямаме никакъв шанс. Едрите на тренировките взимаха и на по-едра стръв и куки и съответно се опитахме да гоним тях, но на състезанието и най-едрите платики излизаха само на вердевас и то на много ситни куки... На който не му тръгнеше добре риболова и започнеше да къпира по-начесто фуил, вердевас, кастери и не дай си боже торен червей, неминуемо завърташе някой сом и риболовът просто приключваше.
Генералната тренировка в петък премина сравнително прилично. Някой предложи да забъркаме храната от вечерта, за да има повече време за настаняване по боксовете. Имах предубеждение към това, но след като се разбрахме да не приготвят и оцветят само глините, а захранката да се смеси на сухо и да се овлажни на сутринта, се навих. Така и стана. На сутринта жребият отреди отлични места за Ники Терзийски и Вальо Тотев, средна хубост за Румен Витков и Вальо Колев и лошо място за Заприн Манолов. Първите двама бяха в двата края на състезанието - Ники полу-тапа, а Вальо Тотев №6, където също имаше доста риба. Заприн в началото на състезанието започна да вади много риба, но сравнително дребна. Ловеше отлично, но силните състезатели, а и повечето риби бяха в другия край на подсектора. От там си тръгнах след първия час доста обнадежден, тъй като във видимата част на сектора вървеше отлично. После обаче на съседа до него са влезли няколко едри платики, Заприн е взел по-грубия такъм и е “легнал” на едра стръв... и последните два часа от състезанието и останал без нито една риба. Това го запрати на предпоследното място в сектора. Румен Витков, който миналата година стана трети в света, стартира доста слабо с няколко платички и за зла участ на финия такъм му взе едър шаран, който естествено скъса безапелационно. Това вбеси Монтанеца и той в останалото време от състезанието легна с яките такъми на дебело и едра стръв, за да хване бонуса... но и той остана без повече риба до края. Победи единствено латвийката Рита Верза до него и германеца от другата му страна, който вместо да стане 3-4 в сектора, извади живарника си разпран с една единствена умряла риба вътре, тежаща 85 г!
Нататък Вальо Тотев стана 9-ти в подсектора си, което от 18 души е прилично представяне, а Ники Терзийски и Вальо Колев заеха шести места, което бе просто отлично. Така първия ден финиширахме на 23-то място от 36 нации, а разликата с класиралите се на 11-то място бе едва десет точки.
На следващия ден обаче всичко се обърна надолу с главата. От вечерта доста хора станаха да си приготвят храната, добавиха и глината, овлажниха я, а аз така и не обърнах внимание на тази нередност. На сутринта отидох да тегля жребия, но за разлика от предните години, когато се теглеше за десетина минути, сега се забави близо два часа, от там и цялото състезание, тъй като сега се тегли дирижиран жребий и се махат тапите и полу-тапите във всички сектори. Това ни постави в лошо положение, тъй като заради това, че на предния ден сме имали една полутапа, сега и на петте сектора ни бяха извадили “дашните” места. През това време момчетата са доприготвили захранката и глината, но за огромно съжаление са ги преовлажнили. Усетил се беше само Заприн, който бе добавил килограм сухо Turbo, за да я събуди, и само той навъртя някакви добри риби. Другите все едно хвърляха камъни във водата. Видимо пред никой друг от отбора нямаше достатъчно риба. Заприн, пък имаше малшанса да откачи 4-5 едри платики, след което и при него всичко бе приключило. И така втория ден Вальо Колев има едно 14-то място, Заприн е предпоследен отново, а останалите трима са последни в подсекторите си. Пълна, тотална трагедия. И от двете им страни вадеха риба след риба... Втория ден България катастрофира на последното място, а в общото крайно класиране излетя чак на 32-ро място. Все пак световния шампион от преди две години Словакия е зад нас, както и американците, австрийците и латвийците, но всички останали ни биха, или по-точно сами се бихме.
Как точно ловиха италианците на това световно до голяма степен остана загадка за повечето други отбори. Те усърдно се криеха докато приготвят захранките си. Така или иначе това, което се чу след състезанието е, че са ловили с много тънки ластици и малки куки, засичали са яко при всяко пипане на рибата. Ловили са над дъното, като нещата са им били направени така, че да създават лека мътилка на дъното, която задържа интереса на рибите.
Първоначално хвърляха по двайсетина топки захранака от ръка на 13 м. След това къпираха още толкова, но малки и много стегнати топки. След това час и половина само ловяха без да дохранват. Дохранваха много, много пестеливо и нарядко и то само с къпинга.
Унгарците пък са дохранвали само с лека глина смесена с аромат на канела. Водещите отбори ползваха жива стръв много пестеливо заради сомовете. Те на практика ги бяха игнорирали напълно, докато ние така и не се справихме до последно с този проблем.

От години другите отбори вървят напред, а ние назад. Навремето на световни ходеха само най-добрите български състезатели, а сега се омушват и неопитни аматьори. Нормално е след като се взимат предвид класиранията само от две състезания да стане така. Освен това да се събират по 800 или 1000 евро на калпак, за да идеш да браниш честта на България, някак си не върви. Добрите състезатели не винаги са сериозни бизнесмени и често нямат толкова много пари. Щабът също е сформиран от доброволци, без никой да поеме отговорност за добро или лошо представяне. Да се хвърля вината само на състезателите не е справедливо. Ако се назначи водач и треньор и се вменят права, отговорности и задължения, може би ще е по-друго. Сега ние отзад отиваме по собствена воля на собствени разноски и помагаме с каквото можем, но то е крайно недостатъчно. За да се стигне до закономерни успехи, трябва да се гради камък върху камък. Да има един гръбнак от няколко на първо време несменяеми опитни титуляри, начело с Пламен Панталеев. Да има и 2-3 млади момчета, които идват по класиране от шампионата. От него за национален отбор трябва да се броят последните минимум 4 състезания, да не кажа и повече. Може би е добре да се броят двете ранни състезания, есенното от предходната година или и трите от нея. На националния отбор да се помага от федерацията и финансово. Не да се дава шанс на богатите, но не особено кадърни риболовци. Това може да стане като се събира задължителна такса от примерно 50 лв. на отбор на състезание, които целево да отиват за националния отбор. Когато федерацията плаща голяма част от масрафа, ще може да назначи треньори и да им търси отговорност. Сега е разграден двор - всеки си прави каквото си знае и закономерно се стига до тук.
До преди няколко години се смеехме на отбора на ЮАР, а сега те са 7-ми и то с много кадърен риболов. Бъркаха си храната до нас. Два пакета черно Турбо и два пакета лека глина, също на VDE. Този, който се падна до Уйл Райсън хвана два пъти повече риба от него... Като се замисля, че имахме и ние всичко необходимо, за да се представим отлично, ми се приревава. Но така е, явно българският риболов е в тотална дупка и за съжаление слабата светлина в тунела не е ясно дали не е от летящия насреща влак...
Световен шампион отборно стана Италия, следвана от Унгария и Белгия, с равен брой точки с Холандия, но повече риба. Англичаните, смятани за фаворити отхвърчаха на незавидното за тях 5-то място, което доведе до сериозни скандали в тима им. Шести са руснаците, а седми тимът на ЮАР. Индивидуално състезанието спечели Андреа Фини също от Италия.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
ПОПЕРЪТ - подценяваната примамка
Здравейте, читатели на най-доброто списание в България. Искам да споделя с вас опита си, свързан с използването на една доста често подценявана изкуствена ...
Спортната 2009 година
част 2   От Ян Ван Шендъл   Европейското в Радице, Словения Миналия месец ви разказах всичко за Световното Клубно Първенство в Мадунице, ...
Спортната 2009 година
част 5 Световното Първенство за Младежи Португалия’2009   От Ян Ван Шендъл   Невероятно е с колко различни типа състезания се ...
Платиката
Становището на университетския преподавател по рибните науки Саймън Скот за това какво е платика през 2008...   ОБИКНОВЕНАТА ПЛАТИКА Обикновената ...
МОРЕТО НА АРАГОН
        Милен Сакакушев, а.к.а Майстор Саки   Часът е 5:30 в прохладната утрин на 24.05.08 г. и аз стоя пред входа на блока с ...
За дунавски шарани на фидер
 Венелин Съйнов (Лино)   Един слънчев, но ветровит ден в края на август ми помогна да преоткрия това място на големия Дунав, където като дете ...
Великани на мач
От Ивайло Янков   Дочухме добри вести от язовир близо до София, че наскоро е зарибен с много големи риби, които кълвели на плувка. Малко му трябва на ...
Какво има в пелетите
  Това е стръвта, която промени риболова в последните години. В тази статия ще разгледаме основните разлики между 5-те най-разпространени типа ...
Пъстърва на туичинг
  Април е месецът, в който пъстървата вече се раздвижва сериозно. Температурата на водата в реките все още е далеч от заветните 13 градуса, когато ...
Сезонът на морунажите!
  Морунажът се превърна постепенно в една от най-популярните речни риби. Среща се в доста от големите реки, както и в някои язовири. Постепенно измести ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6