Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Съдия пита свидетеля:
- Какво направихте, когато видяхте обвиняемата да удря съпруга си по главата с ютията?
- Ами обадих се на годеницата си и й казах, че съм размислил и няма да се женим.

 Статия

За балканка и сивен в Пирин

Риби и Такъми (бр. 10 / 2011 г.)

От Станил Йотов

 

Една от най-красивите български планини – Пирин, изведнъж се оказа отлична дестинация за закриване на пъстървовия сезон. От 20 август беше разрешен риболовът в част от реките и езерата, зарибени по-рано с балканска пъстърва и сивен. Общо 22 водоема са на разположение на пъстърваджиите. Със сигурност любителите на планинските приключения няма да останат недоволни. Какво обаче трябва да се знае за риболова в парка освен това, че трябва да имаме билет и се лови само в събота и неделя с една въдица?

 

Езерен риболов
В езерата на Пирин най-подходящите часове за риболов са сутрин и привечер. През деня рибата е по-пасивна както заради слънцето, така и поради факта, че стотици туристи минават по бреговете на езерата. Това плаши пъстървата и тя се оттегля по-навътре. Надвечер и сутрин може да разчитаме, че ще имаме удар и по-близо. В останалата част от деня обаче се налага да покриваме значителни дистанции на замятане.

 

Примамки и техники
При риболов на спининг се налага ли да ползваме тежки примамки, или да поставим утежнение на линията. В общи линии изборът се свежда до кастмастери, клатушки и въртящи блесни, както и до използване на булдо или бомбарда.
- кастмастер – най-подходящи за белите и жълти кастмастери с тегло около 10 грама. Тях можем да заметнем на значителна дистанция. Воденето се извършва с игра на примамката по дъното. Именно там през деня пъстървите се крият в сигурните си убежища и събират храна.
- клатушка – друга подходяща примамка, с която можем да покрием голяма дистанция поради високото й тегло. Също като кастмастерът се води по дъното или близо до него. С по-леките модели може да обловим и по-горния воден слой. Сутрин и привечер успешно може да се опита с микроклатушки по-близо до брега.
- въртележки – за риболов през деня се подбират въртящи блесни с по-високо тегло. Mepps например имат специална езерна разработка с тежко тяло. Така с примамка от размер №2 е възможно да заметнем на дистанция от поне 50 метра, което е напълно достатъчно, за да достигнем до рибите. Някои колеги ползват схема с оливетка, нанизана свободно на основното влакно. При водене на примамката утежнението се пада точно над вирбела. Можем да поставим силиконов стопер, който да служи за амортисьор между вирбела и оливетката.
- бомбарда – риболовът с бомбарда може да се окаже изключително сполучливо решение, тъй като с нея замятаме примамката на далечна дистанция. Избираме дали бомбардата ще бъде потъваща, полупотъваща или плуваща в зависимост от това кой воден слой ще облавяме. На края на линията можем да поставим блесна, воблер, силиконка или каквото намерим за необходимо.
- булдо - местните риболовци предпочитат да залагат линия с по две или дори черни мухи, които замятат посредством булдото на 60-70 метра разстояние. Води се съвсем бавно. Булдото е желателно да бъде пълно поне на три четвърти с вода, за да се движи под повърхността, а не да пори водата и да създава излишни вълнички. Този начин е много подходящ за улов на пъстърва във ветровито време.

 

Такъмите
За езерния риболов в Пирин си трябват добри такъми. Пръчката е добре да бъде поне 2.70 – 3.00 метра, за да можем да правим далечни замятания. Тъй като нямаме възможност да влачим повече въдици, най-добре е да подберем такава, с която можем да ловим и по обикновения начин на спининговане, и с булдо или бомбарда. Влакното се избира в диапазона 0.165 – 0.18. Макарата е добре да бъде с по-широка шпула, за да имаме добър контрол върху обирането на линията.

 

Речен риболов
След падането на забраната върху водните обекти речният риболов в Пирин се очертава като един добър вариант. Особеното е в това, че докато на езерата зависим от настроението на рибата, в реките на Пирин балканката е много по-лесна за улавяне. Тъй като водата не е висока, в тях може успешно да се лови с лек и ултралек спининг, както и на изкуствена муха. Пъстървите са гъсти, така че при всички положения ще имаме много повече кълванета, отколкото при езерния риболов. Проблем обаче се явява това, че огромната част от рибите са маломерни. По тази причина най-добре е да се лови с куки без контри, за да не повреждаме дребните пъстървички.

 

Спининг
Точно обратно на езерния риболов, тук е мястото да вкараме в употреба късите леки и ултралеки спинингови въдици. Тъй като част от речните корита се намират в обрасли с дървета райони, не е удобно да се лови с пръчка, по-дълга от 1.80 м. Влакното няма причина да бъде по-дебело от 0.165. В работа най-добре влизат въртящите блесни №1, без голямо значение от цвета. В пиринските реки буквално гъмжи от балканки и всяка гледа първа да докопа потенциалната жертва. Въпросът се състои в това да бъдем дискретни, за да не ни забележат рибите. Лови се с придвижване срещу течението, леко приведени, като се замята от поне 7-8 метра дистанция. Ако можем да заменим тройката с единична кука, ще опазим от повреждане доста пъстърви. Според мен това е едно от недоглежданията в режима за риболов в парк „Пирин”, където би могло да се въведе условие за употреба на единични куки.

 

Изкуствена муха
Речният риболов с изкуствена муха в Пирин е изключително интересен и динамичен заради гъстотата на рибите. Тъй като хранителната база в реките не е много богата, пъстървите се хранят целодневно на повърхността.
Не виждам голям смисъл от използването на мухарка с шнур точно там, тъй като има доста по-лесна и ефективна схема. Състои се в това да ползваме директен 6-метров телескоп. На върха му връзваме около 1 метър влакно, накрая поставяме мухата. Ловим с подаване нагоре по течението и изтичане на примамката надолу. При смяна на позициите просто сгъваме телескопа, след което го разгъваме на следващото избрано място. Много добре в реките работят сухите мухи, изработени от еленова кожа, парашутите и мухите от типа „Компарадън”. За разлика от езерния риболов със суха муха, където пъстървите са доста по-селективни, в пиринските реки кълването буквално е гол след гол. Около 80% от рибите обаче са маломерни. Това налага да се лови с кука без контра. По този начин дори няма да ни се наложи да пипаме балканките с ръка – просто откачаме рибата с леко разтръсване и маломерката си отива без никакви наранявания.

 

НОВИ МЕСТА ЗА РИБОЛОВ

 

Със заповед на директора на парк „Пирин” Валери Мечев отпадна забраната за риболов в следните езера, реки и участъци от тях: Средна река, Козя река, Башлийско езеро, Спанополски езера, Мозговишка река, Беговишка река, Шашка река, Арнауд дере, Чаирски езера, Поленска река, Башлийска река, разположени в парков район „Каменица”. В Парков район „Синаница” – Кресна забраната обхващаше Гергийски езера, Синанишко езеро, Гергийска река, река Загаза, в Парков район „Вихрен” – Банско: Муратово езеро, Трето превалско езеро, Долно василашко езеро, Голямо валявишко езеро, Демянишка река – от м. „Демянишки скок” до горния край на „Демянишка поляна” и от „Тияците” (включително) до Долно валявишко езеро и Бъндеришка река – от м. „Пещерите” до „Бъндеришка поляна”, както и Безбожко езеро в Парков район „Безбог” – Добринище.

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Предпазливият Chod монтаж
  Пресата от страна на риболовците може да е основната причина шараните да отказват да се хранят, но Елиът Грей вярва, че монтажът, който не изпъква на ...
Фидер хранилка
Майсторът в риболова на фидер Стив Рингер споделя своя опит, като твърди, че не винаги голямото е по-добро.   По това време на годината по платените ...
Бабушки в серия
От Красимир Костадинов   В един от най-горещите дни на август реших на следващия ден да посетя яз. “Одринци”, намиращ се в близост до град ...
Нов световен рекорд
42.63 кг огледален шаран изпрати световния рекорд в историята Англичанинът Мартин Локи счупи световния рекорд с 1,35 кг и е първият риболовец, който минава ...
Съдържание
Актуално Забрана за риболов 2013 /4 Секрети на успеха Създаването на един световен шампион /8 От Алън Скоторн специално за читателите на сп. ...
За балканка със скачаща муха
 От Станил Йотов   Уловът на пъстърва със суха муха се счита за един от върховете в спортния риболов. Доста колеги обаче не могат да се престрашат ...
Съдържание
Актуално С мач напролет / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на платики и шарани с ваглер На тролинг Сом - силен старт на сезона / 8 70-килограмов ...
Хитрости за зимния сезон
Риболовът на лед е колкото лесен и приятен, толкова и труден. Причината е ясна – при минус 10 градуса не е лесно да клечиш цял ден на леда. Дупката от ...
ПОПЕРЪТ - подценяваната примамка
Здравейте, читатели на най-доброто списание в България. Искам да споделя с вас опита си, свързан с използването на една доста често подценявана изкуствена ...
За дунавски распери
Преди 5-6 години расперите бяха мразен обект от повечето риболовци по Дунав. С демонстративните си бухкания в близост до брега изнервяха много от почитателите ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6