Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Седи един човек на брега на реката и лови риба. До него е приседнало кучето му. Изведнъж от водата изплува една крава и го пита:
- Човече, да имаш някоя цигарка?
Мъжът машинално бърка в джоба, вади кутия цигари и дава на кравата.
Кравата взима една цигара и се потапя във водата. Минават няколко минути и кравата отново се показва:
- Кибритче да ти се намира?
Мъжът вади кибрит и й го мята. Кравата го улавя и отново се потапя. Мъжът, секунди преди да припадне, се обръща и поглежда изумено към седящото до него куче.
Кучето с изненада:
- К'во ме гледаш, бе? И аз се ошашавих…

 Статия

Последен месец за пъстърва на спининг

Риби и Такъми (бр. 10 / 2011 г.)

 От Станил Йотов

 

Септември е последният месец за спинингов риболов на пъстърва. Последни излети, последни емоции, последни трофеи... Следват четири месеца пауза и евентуално риболов на американки в затворени водоеми. Балканката в река обаче си е нещо съвсем друго. Как да оползотворим най-добре последните излети? Какво трябва да знаем за реките, пъстървите и тяхното поведение? С какви примамки да я търсим? Нещата не са толкова сложни, стига да подходим както трябва.

 

Ниска вода – висока вода
През септември реките променят нивото си в посока към повишаване на водите. Това е месецът, в който почва есента, заваляват първите по-сериозни и продължителни дъждове. Валежите влияят на реката и оттам на кълването на балканката. През август реките са ниски, пъстървите – наплашени и хитри. Валежите и вдигането на нивото обаче активизират петнистите красавици. След дъжд те излизат от убежищата си да се хранят по средата на реката.
Ако улучим обаче сухо време, ще се наложи по-внимателно и прецизно търсене на рибата, тъй като нивото ще бъде ниско. Това е характерното на септемврийския риболов – зависим твърде много от валежите и нивото на водата. Как и с какво да ловим във всяка от двете ситуации.

 

Ниска и бистра вода
В тези условия пъстървите се придържат най-вече в дебелите бързеи и водопадите. Накратко казано, рибата е там, където водата „се къдри”. Работата е в това, че само в тези места водата се обогатява на кислород. Видите ли разпенено място, не се колебайте да замятате точно там. И обратно – в спокойните участъци може въобще да не си губите времето. Шансът да уловите пъстърва е нищожен. Единствените перспективни места са улеите, в които има силно течение и носи храна. Именно там са балканките, те събират каквото идва за ядене, носено от водната струя. Само че трябва много да се крием и да ловим от дистанция, тъй като хитрата пъстърва ще ни види отдалеч и ще избяга. В общи линии трябва да се спазва разстояние от пъстървата в рамките на 10 и повече метра. Приберете в елека си кохера и всичко останало, което виси и прави отблясък от слънцето – пъстървата ще го види и няма да ви клъвне.

 

Висока и цветна вода
Това са идеалните условия за пъстървов риболов през септември. Настъпват след дъжд. Работата е в това, че валежите вкарват прясна вода в реката, а втичанията я размътват леко и й придават „цвят”. Водата става повече, течението се засилва, хранителният поток става по-широк. Рибата вече е склонна да се храни и встрани от основното течение поради факта, че от брега дъждът вкарва червеи и други лакомства. Ако валежът е студен, имаме шанс температурата на водата да стане около 13 градуса. При нея пъстървите са най-активни.

 

Спининг в ниски води

 

Такъмът
В ниската вода се нуждаем от прецизен риболов. Точното замятане е по-важно от когато и да било друг път, тъй като трябва да хвърлим и подкараме блесната през съвсем тесен хранителен поток. Пъстървата в тези условия въобще не е склонна да гони, тя предпочита да стои в най-дълбокото и да лови само сигурни плячки, които преминават близо до нея. По тази причина леките и ултралеките спинингови схеми с основно влакно, не по-дебело от 0.165, ще ни дадат възможност да направим точно замятане и прецизно водене в рамките на улея. Въдицата е желателно да бъде в диапазона около 2.10 м, тъй като с късата пръчка се постига по-точно замятане. Ако ловим в много бистри води, е възможно цветното монофилно влакно да плаши рибата. Затова флуорокарбоновият повод и дребните вирбели с размер от №20 и надолу ще ни дадат достатъчно дискретност.

 

Примамките
В ниската и бистра вода не всяка блесна и воблер работят добре. Налага се много внимателен избор на примамки, ако искаме да направим силен излет. Основното е да видим с какво се храни рибата. В общия случай основната храна на балканката през септември са лешанките. Тъй като реките са с паднало ниво, дребосъкът така или иначе не може да се скрие в плиткажа около брега и често попада в ловната зона на пъстървата. Затова според мен има две базови примамки, с които е добре да разполагаме наред с останалите неща в кутията:
- Блесна Black Fury – това е примамка, за която някои колеги погрешно смятат, че имитира насекомо. Правил съм запитване до технологичния отдел на Mepps. Оттам получих отговор, че според техните разработки тази блесна с черно листо на точки и оранжево пластмасово топче в долната част не е нищо друго, освен имитация на лешанка. Избираме примамка №1 или 2 в зависимост от нивото на реката и вида на мястото.
- Воблер-лешанка – с него имитираме любимото лакомство на пъстървата през септември. В този период балканката трупа калории и енергия за предстоящото размножаване. Лешанката е едно от малкото неща, което балканката е готова да гони на по-голямо разстояние. Воблерите в черно и жълто, които имитират тази рибка, са в състояние да подлудят и най-предпазливата риба и да я накарат да атакува.

 

Спининг във високите води

 

Такъмът
В името на сигурността може да заложим на влакно с минимално сечение от 0.18. Спокойно, водата е цветна и пъстървата не вижда линията. Пръчката може да отиде в дължина до около 2.40 м, макар че 2.10 си остава възможно най-подходящата дължина за малките и средните реки. Ако обаче ловим в река с по-солидни габарити и силно течение, може да изберем по-дългата пръчка. Вирбелът може да остане същия или с един два номера по-голяма.

 

Примамките
В септемврийските високи води риболовът на балканка е бърз и динамичен. По тази причина спокойно можем да заложим на въртящите блесни. Със сигурност няма да ни подведат! Тук риболовът опира до това да водим примамката по течението с възможно най-оптималната скорост. Ако водата е много силна, въобще не бива да се притесняваме, че примамката ни препуска като обезумяла. В тези условия пъстървата напада много яростно, а бързото движение на примамката я раздразва още повече.
Цветът на блесната може да се окаже много важен за крайния резултат от излета в тези условия. Какви блесни да ползваме при различните условия?
- Сребърни – аз лично ги употребявам най-често, когато водата има дори и съвсем лек цвят. В по-размътените води не бива да се колебаем да сложим и по-едра блесна от тази разновидност. Въпросът е в това, че сребристата блесна се забелязва най-добре от рибата и шансовете за атака в „цветна вода” са най-големи.
- Златисти – използвам ги най-вече в бистри води и такива със съвсем лек цвят, където пъстървата има добра видимост. Тази блесна има малко по-дикретно присъствие във водата в сравнение със сребърните модели.
- Black Fury – черната лопатка с жълти или зелени точки работи добре не само в ниските и бистри води. Ако реката е придошла и се е размътила от есенните дъждове, не се колебайте да опитате с черна примамка. Балканката я различава доста добре, въпреки влошената видимост, и я напада без колебание.
Ако успеем съставим схемата си за риболов както трябва, изберем правилните такъми и адекватната примамка, със сигурност септемвриЯ няма да ни разочарова. Преди забраната за риболов на балканка е добре да направим така, че да посрещнем 1 октомври доволни от края на сезона.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Уклей
Уклеят е един от най-разпространените видове риба в България. Причина за това може да търсим в подходящия климат, който предоставя отлични условия за ...
За шараните и пелетите
  В последните години има невероятен бум на водоеми, дадени под аренда. Почти всички малки язовири са в частни ръце, което донякъде има и положителна ...
Магията на тролинга
От Калоян Белополски   В последно време по всички големи язовири ежедневно могат да се видят десетки тихо пърпорещи лодки с разпънати настрани въдици, ...
Распер
От Валентин Тошев - Тош   Във всяко българско семейство, къде на шега или наистина винаги се е водил спор между мъжа и жената кой кого е хванал. ...
Сезонът на морунажите!
  Морунажът се превърна постепенно в една от най-популярните речни риби. Среща се в доста от големите реки, както и в някои язовири. Постепенно измести ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Кефали на прицел /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на трофейни речни кефали Нормативи Хвани и пусни балканките /10 Нов ...
Силикон или мъртва рибка?
Преди около половин век белгиецът Алберт Драшкович уловил първата си бяла риба, като използвал за стръв мъртва рибка. Той придавал на умрялата си стръв такива ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия II /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Зимни хищници Червеи за голям костур ...
Един различен риболов
  От Краислав Димитров   Събота... събота, като събота... Но, не! Събота - един различен ден! Тая сутрин немаше време и за кафенце даже. ...
Подценяваните моменти в спортния риболов
В Европа има поне дузина риболовни списания, които са почти еднакви в едно отношение – те искат да “помогнат” на вас, читателите, да ловите ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6