Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Срещат се двама познати пияници на улицата, единият носи на гръб огромен чувал с празни бутилки. Другият го пита:
- Накъде така? Към пункта за стъкло ли?
- Не, жената ме изгони от къщи. Каза - "взимай си всичкия багаж и се махай!"
 

 Статия

Последен месец за пъстърва на спининг

Риби и Такъми (бр. 10 / 2011 г.)

 От Станил Йотов

 

Септември е последният месец за спинингов риболов на пъстърва. Последни излети, последни емоции, последни трофеи... Следват четири месеца пауза и евентуално риболов на американки в затворени водоеми. Балканката в река обаче си е нещо съвсем друго. Как да оползотворим най-добре последните излети? Какво трябва да знаем за реките, пъстървите и тяхното поведение? С какви примамки да я търсим? Нещата не са толкова сложни, стига да подходим както трябва.

 

Ниска вода – висока вода
През септември реките променят нивото си в посока към повишаване на водите. Това е месецът, в който почва есента, заваляват първите по-сериозни и продължителни дъждове. Валежите влияят на реката и оттам на кълването на балканката. През август реките са ниски, пъстървите – наплашени и хитри. Валежите и вдигането на нивото обаче активизират петнистите красавици. След дъжд те излизат от убежищата си да се хранят по средата на реката.
Ако улучим обаче сухо време, ще се наложи по-внимателно и прецизно търсене на рибата, тъй като нивото ще бъде ниско. Това е характерното на септемврийския риболов – зависим твърде много от валежите и нивото на водата. Как и с какво да ловим във всяка от двете ситуации.

 

Ниска и бистра вода
В тези условия пъстървите се придържат най-вече в дебелите бързеи и водопадите. Накратко казано, рибата е там, където водата „се къдри”. Работата е в това, че само в тези места водата се обогатява на кислород. Видите ли разпенено място, не се колебайте да замятате точно там. И обратно – в спокойните участъци може въобще да не си губите времето. Шансът да уловите пъстърва е нищожен. Единствените перспективни места са улеите, в които има силно течение и носи храна. Именно там са балканките, те събират каквото идва за ядене, носено от водната струя. Само че трябва много да се крием и да ловим от дистанция, тъй като хитрата пъстърва ще ни види отдалеч и ще избяга. В общи линии трябва да се спазва разстояние от пъстървата в рамките на 10 и повече метра. Приберете в елека си кохера и всичко останало, което виси и прави отблясък от слънцето – пъстървата ще го види и няма да ви клъвне.

 

Висока и цветна вода
Това са идеалните условия за пъстървов риболов през септември. Настъпват след дъжд. Работата е в това, че валежите вкарват прясна вода в реката, а втичанията я размътват леко и й придават „цвят”. Водата става повече, течението се засилва, хранителният поток става по-широк. Рибата вече е склонна да се храни и встрани от основното течение поради факта, че от брега дъждът вкарва червеи и други лакомства. Ако валежът е студен, имаме шанс температурата на водата да стане около 13 градуса. При нея пъстървите са най-активни.

 

Спининг в ниски води

 

Такъмът
В ниската вода се нуждаем от прецизен риболов. Точното замятане е по-важно от когато и да било друг път, тъй като трябва да хвърлим и подкараме блесната през съвсем тесен хранителен поток. Пъстървата в тези условия въобще не е склонна да гони, тя предпочита да стои в най-дълбокото и да лови само сигурни плячки, които преминават близо до нея. По тази причина леките и ултралеките спинингови схеми с основно влакно, не по-дебело от 0.165, ще ни дадат възможност да направим точно замятане и прецизно водене в рамките на улея. Въдицата е желателно да бъде в диапазона около 2.10 м, тъй като с късата пръчка се постига по-точно замятане. Ако ловим в много бистри води, е възможно цветното монофилно влакно да плаши рибата. Затова флуорокарбоновият повод и дребните вирбели с размер от №20 и надолу ще ни дадат достатъчно дискретност.

 

Примамките
В ниската и бистра вода не всяка блесна и воблер работят добре. Налага се много внимателен избор на примамки, ако искаме да направим силен излет. Основното е да видим с какво се храни рибата. В общия случай основната храна на балканката през септември са лешанките. Тъй като реките са с паднало ниво, дребосъкът така или иначе не може да се скрие в плиткажа около брега и често попада в ловната зона на пъстървата. Затова според мен има две базови примамки, с които е добре да разполагаме наред с останалите неща в кутията:
- Блесна Black Fury – това е примамка, за която някои колеги погрешно смятат, че имитира насекомо. Правил съм запитване до технологичния отдел на Mepps. Оттам получих отговор, че според техните разработки тази блесна с черно листо на точки и оранжево пластмасово топче в долната част не е нищо друго, освен имитация на лешанка. Избираме примамка №1 или 2 в зависимост от нивото на реката и вида на мястото.
- Воблер-лешанка – с него имитираме любимото лакомство на пъстървата през септември. В този период балканката трупа калории и енергия за предстоящото размножаване. Лешанката е едно от малкото неща, което балканката е готова да гони на по-голямо разстояние. Воблерите в черно и жълто, които имитират тази рибка, са в състояние да подлудят и най-предпазливата риба и да я накарат да атакува.

 

Спининг във високите води

 

Такъмът
В името на сигурността може да заложим на влакно с минимално сечение от 0.18. Спокойно, водата е цветна и пъстървата не вижда линията. Пръчката може да отиде в дължина до около 2.40 м, макар че 2.10 си остава възможно най-подходящата дължина за малките и средните реки. Ако обаче ловим в река с по-солидни габарити и силно течение, може да изберем по-дългата пръчка. Вирбелът може да остане същия или с един два номера по-голяма.

 

Примамките
В септемврийските високи води риболовът на балканка е бърз и динамичен. По тази причина спокойно можем да заложим на въртящите блесни. Със сигурност няма да ни подведат! Тук риболовът опира до това да водим примамката по течението с възможно най-оптималната скорост. Ако водата е много силна, въобще не бива да се притесняваме, че примамката ни препуска като обезумяла. В тези условия пъстървата напада много яростно, а бързото движение на примамката я раздразва още повече.
Цветът на блесната може да се окаже много важен за крайния резултат от излета в тези условия. Какви блесни да ползваме при различните условия?
- Сребърни – аз лично ги употребявам най-често, когато водата има дори и съвсем лек цвят. В по-размътените води не бива да се колебаем да сложим и по-едра блесна от тази разновидност. Въпросът е в това, че сребристата блесна се забелязва най-добре от рибата и шансовете за атака в „цветна вода” са най-големи.
- Златисти – използвам ги най-вече в бистри води и такива със съвсем лек цвят, където пъстървата има добра видимост. Тази блесна има малко по-дикретно присъствие във водата в сравнение със сребърните модели.
- Black Fury – черната лопатка с жълти или зелени точки работи добре не само в ниските и бистри води. Ако реката е придошла и се е размътила от есенните дъждове, не се колебайте да опитате с черна примамка. Балканката я различава доста добре, въпреки влошената видимост, и я напада без колебание.
Ако успеем съставим схемата си за риболов както трябва, изберем правилните такъми и адекватната примамка, със сигурност септемвриЯ няма да ни разочарова. Преди забраната за риболов на балканка е добре да направим така, че да посрещнем 1 октомври доволни от края на сезона.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Подценяваните моменти в спортния риболов
В Европа има поне дузина риболовни списания, които са почти еднакви в едно отношение – те искат да “помогнат” на вас, читателите, да ловите ...
Със спининг за щука
Здравейте, приятели. Казвам се Васил Ламбов, на 33 години съм, роден съм и живея в София. Обикалям водоемите в България от двайсетина години, а в последните ...
Риболов на сом с леки такъми
При риболов на сом повечето риболовци използват груби такъми. Съвсем друг подход има френския експерт по сомовете Ксавиер Вела, който постига учудващи ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Когато не кълве... /6 От Калоян Белополски. Труден риболов на река Ангиста Наука за рибите Искаш да уловиш бяла риба? /10 От Кирил ...
Риболов на хищници в закачки
Здравейте, драги читатели на списание „Риби и такъми”. Темата за риболова на хищници е неизчерпаема и разбира се много интересна, по простата ...
Съдържание
Актуално Пролетни “баби” и каракуди / 4 Калоян Белополски за майсторския риболов на пролетни риби в яз. “Калето” край Пловдив, точно ...
Световно по плувка 2010 г.
Треньорът на английския национален отбор Марк Даунс на разузнавателна мисия в Испания, където наблюдава финала на турнира Sensas Challenge на езерото Викарио ...
Зимни бабушки от яз. “Цонево”
  Зимата е сезон, когато традиционно се практикува риболов по реките или замръзналите водоеми. През тази година се наблюдава топла или може би закъсняла ...
Пъстърви от 40-ия метър
През последния месец хванах доста пъстърви, но улавянето на няколко от тях вероятно няма да забравя никога. Когато пред теб тече буйна, размътена и ...
Съдържание
Риболов по света Зимен риболов на Тунджа /4 Калоян Белополски за зимния риболов по реката на скобари и морунажи На лед Зимните примамки /8 Игра или вкус - ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6