Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Срещнали се двама приятели, след като дълго време не се били виждали.
- Ей, откога не сме виждали?! Да отидем да изпием по едно!
- А не! Аз спрях пиенето!
- Защо???
- Помнишли миналото лято?
- Да.
- Ами аз не!

 Статия

С мач за шарани

Риби и Такъми (бр. 10 / 2011 г.)

От Калоян Белополски

 

В средата на август получихме покана да направим излет на Агов дол – много красив водоем недалеч от Враца, по посока Криводол. Собственикът на водоема е със специално отношение към спортния риболов и смята да пригоди водоема изцяло за спортен риболов. Ще се организират серии турнири, различни състезания и разбира се свободен риболов, но при определени условия. Предвижда се на водоема да се изградят и садки за развъждане на риба и колкото риби се вземат, толкова да се пуснат обратно. Дотогава шараните трябва задължително да се връщат обратно във водата. Срещу такса от 10 лв. ще може да се взима плевелната риба - каракуда, кефал, костур и уклей, както и белите риби, които не са никак малки. Водоемът е доста див, но със сравнително удобни брегове за риболов.
На водоема отидохме заедно с добре познатият ви Вальо Колев. Избрахме зелена полянка в близост до стената. Марио /концесионерът на водоема/ ни каза, че тези дни са ловени по няколко шарана без значение от точното място.
Вальо прецени да лови на щека, а аз на мач. В последно време, поне за мен, риболовът на мач носи много по-голямо удоволствие от този на щека. Не за друго, а заради голямата хамалогия при риболова на щека - мъкнене на тежки платформи, ролери, гребени, топсети, калъфи и какво ли още не. И ако рибите решат да не приближат брега – край! Така се получи няколко дни по-рано, когато посетихме язовир “Тополово” край Асеновград. На някои места на щеката нямаше и едно кълване.
При риболова на мач може да се лови и по-близо и по-навътре, ако се наложи. Трябва ви мач, малко столче и сакче с такъми, нищо повече.
За този излет бях приготвил новата захранка на Van Den Eynde – Super Crack Carp. Два пакета от нея омесих с един голям пакет 12х3 шаран на Filstar. Вальо забърка класическа рецепта на Sensas. Принципно в последно време съм доста предубеден относно използването на каквато и да било захранка при риболов на шарани, но тук Марио ни увери, че рибите реагират положително на нея и е добре да се ползва. Доста пъти най-добър резултат ми дава непрестанното дохранване със сладка царевица и бели червеи, независимо дали водоема е див или не. И сега започнах именно така. Яко прашки с червеи и зърно.
Използвах 12 г ваглер Trabucco, като на линията бях оставил около 4 г тежест, разпределена по следния начин – два дропера №4 един до друг над вирбела, на 70 см група с по-едри сачми и на около 50 см /на разстояние ваглер и половина/ две малки стоп сачми, в които се стопира карабинката на ваглера, за да не се оплита такъма при замятане.
Дълбочината на около 20 м пред мен беше около 5.5 - 6 м. Настроих дълбочината така, че стръвта и част от повода да лежат на дъното и заметнах.
Вальо забърка храната си и прецени да лови на щека на 11 м, тъй като пред него бе достатъчно дълбоко – близо 4 м. Той къпира няколко топки захранака, пелети, червеи и царевица, и първото кълване дойде след не повече от 5 минути - красив шаран около 1,5 кг.
След 5-10 минути и пред мен се завъртяха риби, но не ми взимаха както трябва. Ловях на грозд от 7-8 бели червея. На следващото замятане ги махнах и заложих две сладки зърна царевица. Ваглерът леко потрепна, пое встрани и потъна. Широк мах и мачът се огъна под приятната тежест на закачената риба. От водата се показа шаран, близнак на този, който улови Вальо. На следващото хвърляне, пак на царевица, излезе втори, след него трети... и така близо час. Закачих над десет риби, но извадих успешно половината от тях. Някои се откачаха, а една така рязко напъна, че безапелационно ми скъса. Рибите бяха с тегло между килограм и 2,5 кг, но се дърпаха уникално силно. Във водоема има и от трите вида шарани - голи, огледални и люспести. Много са красиви и борбени. Има и стари риби с тегло 7-8 и повече килограма, но те на това чисто и открито място идват рядко. Всяка стара хитра риба стои в близост до шаварите, падналите храсти или дървета. Може да се изкара от там само ако се храни много дни на едно и също място или се лови през нощта. Трофеите стоят именно там и се препичат необезпокоявани на слънце. За да се ловят тези едри шарани, трябва да се застане в края на ръкавите, обрасли с тръстики, което в този ден нямаше как да стане.
Кухия ластик на Вальо също постоянно беше разтегнат. Той вадеше риба след риба. Ловеше както на царевица, така и на пелети с различни аромати. Наближаваше обяд, когато реших да хвърля 8-10 едри топки захранка на мача. Хвърлих ги и... приключих с риболова! Над един час опитите ми да уловя шаран удряха на камък. При Валката риболовът продължаваше, макар и малко по-слабо. Той от ръка не подаваше нищо. Само къпираше. Явно шумът разпъди шараните и те не желаеха да се върнат на моето хранителното петно. Марио на няколко пъти ми каза, че по обяд рибите се качват към повърхността и се ловят високо. Любезните ни домакини обаче бяха приготвили пищен обяд и след него реших да се помъча да ловя рибите високо.
Речено – сторено! Следобед, връщайки се на мястото, стрелнах няколко прашки царевица и червеи, намалих дълбочината на два метра и заметнах. Кълването не закъсня. Беше рязко като от уклей. Да, но беше шаран. Извадих го и започнах да подавам рехави стиски захранка и да стрелям червеи. Шараните буквално откачиха. Взимаха като уклеи! Дори на пропадане! Гол-след гол! Викам си, я да легна на дъното да видя дали и там няма шарани, но не – нито едно кълване! Вдигаш се на метър и половина, два от повърхността и веднага следва кълване. По някое време рибите слязоха на около 4 м дълбочина. Риболовът беше просто приказка. Между шараните излизаше и по някоя тлъста каракуда, а от многото едри кефали във водоема нямаше и следа. Явно за тях средата на август бе прекалено топло и не бяха активни. Говори се, че на “Агов дол” се ловят кефали и по над 4 кг, което ще ни принуди да ги пробваме в хладните есенни дни.
Оказа се, че новата захранка работи отлично, но моментът на хвърлянето й във водата съвпадна с вдигането на рибите в горните слоеве и закономерно се получи пауза в риболова. Първоначално бях направил захранката доста тежка и лепкава, за да пробера по-едрите риби на дъното, но след като риболовът се промени коренно, се наложи да я хвърлям много рехава, за да се разпада при допира с повърхността и да образува облак от бавно пропадащи едри частици, които задържат максимално пред мен движещите се високо над дъното шарани, както и да ги настървят.
Още по удачно при подобен риболов “на високо” е употребата на фиксиран ваглер, примерно 6 или 8 г, на който по линията се оставя максимум 1,5 г утежнение. Отново дропер и на 50-70 см група от няколко малки сачми. Така стръвта пропада доста по-бавно и естествено и кълванетата са много сигурни.
Седмица по-рано се проведе първия турнир “Риби и такъми” на яз. “Леново”, където точно този риболов реши състезанието. Ловяха се много каракуди, морунажи и т.н. като се дохранваше постоянно с рехава захранка и се ловеше доста над дъното, както и на дистанция малко след щеките.
През лятото на много от водоемите към обяд се образува термоклин, който принуждава рибите да се движат над него. Термоклинът всъщност е рязката граница във водните слоеве, където температурата на водата и наситеността на кислород е различна. Ако термоклинът е на около 3,5-4 м и ловим на подобна дълбочина рибите, цял ден могат да си кълват от дъното, но ако е 6м и повече от дъното, а термоклина на 4 м, няма да клъвне и една риба. В дните след силен вятър, проливен дъжд и т.н. термоклинът или изчезва, или се мести надолу и обратно. В дните с продължителни жеги и безветрие термоклинът се вдига на 1,50 от повърхността, тогава на рибите вече им става некомфортно и почти преустановяват храненето си докато водата не се раздвижи и размеси. През зимата рибите са под термоклина, а лятото често са над него.
В крайна сметка на “Агов дол” се получи уникално резултатен риболов, както на щека, така и на мач. Разбира се, щеката при тези условия е по-резултатният метод на риболов, но риболовът на мач, поне за мен, носи значително повече тръпка и горещи емоции.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Цонево, платиките и риболова на мач...
В последно време все повече риболовци практикуват риболов на мач. За радост на състезанията по плувка се налага да се лови на мач. По световните също. ...
За пъстърва с мъртва рибка
Блесни, воблери, мухи... Всичко това са изкуствени примамки за риболов на пъстърва, доказали себе си в практиката. Да уловиш пъстърва с примамка, изработена ...
За дунавски шарани на фидер
 Венелин Съйнов (Лино)   Един слънчев, но ветровит ден в края на август ми помогна да преоткрия това място на големия Дунав, където като дете ...
ЛИПСА НА САМОСЪЗНАНИЕ, ИЛИ???
Привет! Казвам се Недко Сапунджиев. Следя с интерес вашето списание “Риби и Такъми”, както и DVD-та към него. Признал съм ви, майстори сте! С ...
Риболов на хищници в закачки
Здравейте, драги читатели на списание „Риби и такъми”. Темата за риболова на хищници е неизчерпаема и разбира се много интересна, по простата ...
Съдържание
Тайните на шампиона С пелети за шарани /4 От Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Актуално Магията на дунавския сом /12 От Калоян ...
Уклей
Уклеят е един от най-разпространените видове риба в България. Причина за това може да търсим в подходящия климат, който предоставя отлични условия за ...
За лавраци в Гърция
  Със сигурност може да се каже, че за българските риболовци риболова па гръцките брегове на Средиземно море е новият хит в последните две-три години. И ...
Съдържание
Актуално Световно по риболов на лед 2011 / 4 Калоян Белополски. Световно в Украйна ни се опъна - любопитни подробности... С муха и шнур Смъртоносни ловци ...
Тайните в подледния риболов на костури
   За някои риболовци зимата е време за червено вино, греяна ракия и стоене на топло. За други сега започва големият купон. Краят на декември и ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6