Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Рекламно мото в Германия:
"Елате в България! Вашата кола вече е тук."

 Статия

На фидер по големите реки

Риби и Такъми (бр. 10 / 2011 г.)

 

От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн
специално за сп. “Риби и Такъми”

 


Наляга ме тъга като си спомня как започнах риболовната си кариера на реки като мощната Трент, където ставаше фантастичен риболов и където се роди суимфидерът (swimfeeder) като метод за риболов на тези риби, които се намираха извън обхвата на плувката.
Но тези изобилни дни останаха назад в миналото. Оттогава река Трент някак си се променила. Горното й течение не е толкова продуктивно, но в долното й течение, където реката става приливна и бавна и все още променя цвета си от време на време, рибната популация се развива добре, особено платиката и мряната. Именно за тези два вида ще стане въпрос в настоящата статия.
Все още се провеждат някакви състезания на тази река и особено ако се уцели правилно прилива, се ловят по над 25 кг риба.
В Европа има доста подобни реки, където бих могъл успешно да ловя с моята тактика на фидер, и в тази статия ще разкрия един от любимите си монтажи, който мие спечелил много състезания, когато ловях редовно по реките.
Този монтаж се роди по време на риболов на платики на река Трент, които бяха изключително трудни за ловене. Налагаше се употреба на тънко влакно 0,10 мм и кука №22, така че риболовът с хранилка водеше до много риби и късания. Патерностерът имаше същият резултат с много откачени риби.
Беше необходимо хранилката да се постави по нов начин. Опитах какво ли не и най-накрая стигнах до този монтаж, който сега използвам изключително в течаща вода. Това е самозасичащ се монтаж - рибата сама се закача, така че ако ви се налага да използвате тънки поводи, трябва само да вдигнете въдицата и да извадите рибата. Не е необходимо да се тревожите, че ще откачите рибата при засичане, освен това монтажът е брилянтен и за големи риби, но нека да вървим по ред.

 

Въдици и макари
Изборът на въдица е важен, тъй като тя трябва да е с точно определена дължина и акция, както и да има карбонов връх поне 85 г. За риболов на дистанции до 60 м използвам фидер Shimano Aerocast 3,6 м със средна акция, като избирам връх 3 (T3), който има вграден 85 г връх, което е задължително за риболов в течаща вода, защото е карбонов и индикира отлично кълванетата. Стъклопластовият връх просто не става за този стил на риболов!
Дългият 3,6 м фидер, насочен към небето, е достатъчен да се извади колкото се може повече влакно над водата, намалявайки така натиска на течението върху него, което същевременно ви позволява да използвате минимално количество тежест, за да задържите хранилката на дъното. За риболов с този фидер използвам хранилки с максимално тегло до 115 г. Малко повече и монтажът ще започне да се "мъчи"! За по-големи хранилки и дистанции използвам фидер Aerocast 4,2 м с твърда акция, който осигурява допълнителна мощ и дължина, а върховете са до 140 г за бързо течащи реки.
Макарите много са се усъвършенствали. Аз никъде не ходя без моите байт-рънери XT4000FA BAIT RUNNER, тъй като ми позволяват да отпускам свободно влакно, като включвам байт-рънер системата, за да се образува корем, който да помогне хранилката да се задържи на място. Колкото е по-опънато влакното към хранилката, толкова по-тежка трябва да е тя, така че образуването на корем ви позволява да използвате доста по-малко тежест.
Това, към което винаги се стремя, е да използвам колкото се може по-малка тежест, и тъй като използвам самозасичащ се монтаж, коремът на влакното не създава никакви проблеми. Другият плюс на тази макара е, че веднъж щом хранилката застане на място и се образува правилния корем, може да оставите байт-рънера и да нагласите аванса така, че влакното да не се изниже от шпулата. Ако получите яростно кълване от мряна, въдицата ви няма да падне от стойката, защото байт-рънерът ще влезе в действие. 

Позициониране на въдицата
Въдицата винаги трябва да се поставя насочена по посока на течението, примерно на около 11.00 часа, ако реката тече наляво. Платформата ви трябва да гледа към реката. Винаги замятам директно пред себе си. Насочването на въдицата по течението намалява натиска върху влакното. За да държа върха на въдицата колкото се може по-високо нагоре, я поставям на дълга стойка със стабилен държач отгоре пред платформата си. Това дава допълнителна височина и стабилност на фидера. Добре застопорявам и дръжката на фидера отстрани на платформата, застраховайки се от яростния опит на някоя мряна да вкара въдицата във водата.
След като заметна хранилката към точката на риболов, маркирам влакното с маркер и включвам байт-рънера. Когато течението започне да опъва влакното, отпускам от шпулата още 2-3 метра, за да помогна на хранилката да остане на място. В този случай са достатъчни 50 г, за да се задържи на място, но ако задържа влакното опънато, хранилката ще трябва да е доста по-тежка, за да остане на място. След това оставям байт-рънера включен, като нагласявам шпулата така, че течението да не издърпва повече влакно, но да влезне в действие при кълването на някоя агресивна мряна.

 

Избор на хранилка
Започнах сесията с новата хранилка на Динсморс, утежнена с две 10-грамови гумен тежести, залепени за основата. Тежестите лесно се поставят и отстраняват благодарение на лепилото. Хранилката тежеше 65 г и започнах да я пълня с бели червеи, кастери, коноп на VDE и кълцани червеи, но бързо въведох промяна, тъй като кълцаните червеи привлякоха дребни костури. Вместо тях започнах да добавям сладка царевица. След час смених хранилката с мрежеста 50 г с плоско дъно, което даде добри резултати и първата платика скоро се озова в живарника.
Единствената друга хранилка, която бих използвал, би била затворената хранилка, ако се наложи да махна захранката, когато всичко друго се провали. Това по принцип е много добра тактика - по някаква причина винаги се лови по-добре, след като първоначално е захранено със захранка с отворена хранилка и след това се превключва на затворена хранилка с бели червеи или коноп и кастери.
Като разширите отворите на затворената хранилка, ще позволите на част от храната в нея да започне да излиза още щом влезе във водата и по този начин ще може да ловите на пропадане, но част от храната все пак остава в хранилката, създавайки хранителен килим и на дъното.
 

Захранка за река
Тя е елементарна - миксът ми се състои от кафяви трохи VDE и VDE Lake, като към него добавям 1 кг натрошени рибни пелети за привличане на белите мрени.
Захранката не е лепкава и ще се освобождава лесно от хранилката.
Реката все още беше сравнително чиста и обикновено бих добавил и малко черна боя, за да оцветя микса в тъмно кафяво, но в този случай не носех боя, така че оставих захранката като си беше.
Никога не добавям зърна или личинки към захранката, защото предпочитам да ги поставя в средата на хранилката, като запушвам хранилката от двете страни със захранка. Така поставям максимално количество частици в хранилката.

Моят фидер монтаж
Монтажът е много лесен за направа. Първо закачам клипс за бърза замяна към хранилката, а за него закачам вирбел №16 с диамантено око (ромбоидна форма). Вирбелът трябва да е с диамантено око, за да може монтажът да работи правилно – благодарение на това той ще се “спъва” във възела на монтажа. След това поставям хранилката на основното влакно, което трябва да е с диаметър 0,23 мм – в случая това е Shimano Aero Supermatch 6 lb (2,72 кг). Винаги използвам това влакно при риболов с фидер.
След като поставя хранилката на влакното, нанизвам и едно мънисто с вирбел и сдвоявам края на влакното, т.е. прегъвам 30 см от края на влакното. Хващам удвоения отрязък и усуквам двете влакна заедно, като ги връзвам с обикновен двоен възел на 6 см над мънистото. Плъзвам хранилката обратно надолу върху усуканото влакно, така че тя да застане до мънистото. Накрая към вирбела с мънистото закачам повода и монтажът е готов.

Чудесен ден на любимата река
Когато пристигнах на реката, проверих течението и се оказа, че водата тече равномерно в едно направление. Утежних хранилката така, че да полегне стабилно на дъното и течението да оказва равномерен натиск върху нея. И преди бях ловил на това място по време на състезание и знаех, че тук се навъртат бели мрени, както и доста едри платики, често с тегло около 3 кг. Заради това поставих повод 0,22 мм Shimano Antares SilkShock, в случай, че ми клъвне бяла мряна.
Започнах с повод, дълъг 1 м, за да държа куката със стръвта далеч от хранилката, защото водата беше чиста. С толкова малко дъждове рибите вероятно щяха да са доста предпазливи и да се плашат от хранилката.
Първата солидна, плътна хранилка заметнах към отсрещния бряг, където основното течение облизваше крайбрежната растителност. През първия час не бързах да ловя риби, а предпочитах да замятам хранилката на всеки две минути, за да изградя хранителен килим, който да ги привлече. Аз дори мразя да хващам риби твърде рано, тъй като рибите още не са се установили в точката на риболов. Предпочитам да започна чакам кълването едва след като изградя хранителното петно.
Смених хранилката с мрежеста, което ми позволи да намаля теглото й до 50 г, и започнах да чакам кълване. Вече знаех, че съм захранил подобаващо на дъното, а мрежестата хранилка щеше да започне да освобождава храна още по пътя си към дъното и така щеше да привлече рибите по-близо до стръвта. Това оказа желания ефект – закачих една платика още на първото замятане, но за съжаление тя се откачи, което ме принуди да сменя куката от №16 на №14 Drennan с широка извивка, на която закачих три мъртви, оцветени в червено бели червеи. На следващото замятане улових 1,5 кг платика, и след нея още една,... и след това всичко затихна.
Точно започнах да си мисля, че така ще откарам целия ден, когато нещо тежко удари... и след 10 минути първата мряна, тежка почти 4 кг влезе в кепа след енергична борба! Бях щастлив, че реших да използвам 0,22 мм повод!
Последваха 5 великолепни часа риболов с 6 платики и 5 бели мрени, които налетяха на най-различни видове стръв. Загубих една мряна, която отиде към скалите на другия бряг, и още една, която се откачи след продължителна яростна 10-минутна битка. По едно време се появи и едни сив тюлен и избяга, като, според мен, изплаши рибите (както и мен самия!), когато изскочи над повърхността.
Следващия път, когато отидете на реката да ловите на фидер, опитайте моя монтаж и съм сигурен, че и на вас ще донесе успех, както носи и на мен!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Актуално Изхитри пролетните шарани /4 От Калоян Белополски. Къде и как да ловим шарани напролет За хищници Зони за улов на щука /8 От Станил Йотов. Къде ...
Съдържание
Риболов по света Риба Роха - риболовния рай /4 Иван Славов за вълнуващите си риболовни излети на испанския язовир От лодка Схеми за лов на бяла риба ...
Следобедни кефали
От Краислав Димитров Ей, какво време се е отворило навънка! Циганско лято, викат, било. К'во лято, то миналия ден какъв сняг на парцали валя... Снежинки ...
Швеция – страната на трудните риби
Ето че след близо година и половина отново имах удоволствието да прекарам една риболовна седмица в Швеция. И отново това се случи благодарение на сайта ...
Есента е времето на трофейните шарани и амури
  ЛОВЯТ СЕ НА ДЪННИ ВЪДИЦИ И ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА, ЗАКАЧЕНИ НА КОСЪМ Захлаждането наесен провокира апетита на много от рибите, начело с мирните. ...
Времето на големите платики
В последните десетина години рибните запаси от платика в яз. “Искър” се увеличиха значително и логично риболова на този вид риба стана масово ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
Пъстървата през февруари
  Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се ...
Хвани распер!
Позволих си да обобщя някои мои наблюдения при риболова на распер със спининг. Не претендирам за изчерпателност, но се надявам да съм ви полезен.   От ...
Платики на канала “Вурн”, Холандия
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Каналът “Вурн” е идеален водоем за провеждане ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6