Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Провежда се събрание на любителите- рибари. Става председателят:
- Наближава сезонът за зимния риболов. Колко бутилки ракия да вземем? По-миналата година взехме по една бутилка на човек и загубихме въдиците. Миналата година взехме по две бутилки на човек и изтървахме автобуса. Има ли някакви предложения?
Става опитен рибар:
- Предлагам тази година да вземем по три, но да не носим въдици и да не слизаме от автобуса.

 Статия

Пъстървата през лятото

Риби и Такъми (бр. 9 / 2011 г.)

Пъстървовият риболов през август може да доведе до отчаяние, особено ако сте новобранец в тази дисциплина. Това е времето, в което нивото на реките пада драстично. За разлика от буйните води през май и юни, сега реките едва църцорят. На доста колеги спинингът в тези условия изглежда почти невъзможен. Резултатите също са слаби. Как да повишим кълването? Налага се да бъдем по-хитри и изобретателни, за да прилъжем балканката да клъвне.

 

От Станил Йотов

 

Къде е балканката?
В маловодието пъстървата се придържа в малкото останали места, където има свеж приток на вода. Това са бързеите, които все още текат с разчупена и накъдрена вода. Точно в участъците, където течението прави пяна, трябва да търсим балканката. Зарязваме всички места с гладка и бавна вода, там кълване или няма, или е много рядко. Насочете се към всички втичала на вирчета, както и към местата с бързо течение. Именно в тези зони има активни балканки, които можем да изненадаме. Ако мястото е сенчесто и се намира под надвиснали клони на дървета и храсти, точно там трябва да очакваме кълване.
В средата на юли имахме подобен излет именно на такава река. Тя се намира в региона на Кюстендил и е достатъчно известна сред пъстърваджиите от Югозападна България. При големите води през пролетта всеки метър от нея е потенциално свърталище на балканка. Сега се налага да вървим по 20-30 метра през плиткажи и бавни води, докато стигнем до мястото с рибата. Интересното е, че и в тези условия може да се разчита на трофей. Колегата Борислав Харалампиев успя да изненада балканка над 30 см в едно място, което всеки ще подмине. Става въпрос за страничен ръкав на реката, който тече като канал и е пълен с дребни кленчета. Чак в най-горната му част се влива вода, която се разпенва. Именно там колегата улови балканката с блесна, при това от първо замятане. Същото се случи и с по-дребни риби в целия участък на реката. Кълвяха още на първото хвърляне! Единственото условие беше примамката да падне най-горе, точно в пяната, за да влезе в зрителния обхват на пъстървата.

 

Позиция и точка на замятане
Изборът на позиция и точка на замятане са двата основни фактора при определянето на тактиката на риболов на балканка в лятното маловодие. През пролетта е лесно – можем да разчитаме, че рибата ще се нахвърли върху блесната дори ако сме метнали на метър встрани. Сега обаче играта е друга. Балканката е много по-предпазлива, а маловодието е стеснило широчината на хранителния поток към рибата. Това означава, че трябва да хвърлим буквално пред устата й. Постига се само и единствено с точен кастинг. Освен това е добре да спазваме и дистанция, тъй като рибата ни вижда много по-добре в бистрата и малка вода, отколкото в буйните пролетни течения. Най-често на балканката се налага да се обърне към нас в момента, когато подгонва блесната. Това са много критични една-две секунди от момента на взимане на решение за атака до налапването на примамката. Ако не сме добре прикрити, пъстървата ще ни забележи и моментално ще се откаже да напада. По тази причина е добре да замятаме от дистанция поне 10 метра, при това приведени. В този период на годината повече от всякога се налага да бъдем изключително предпазливи. Добре е да се придвижваме само срещу течението, тъй като ако се спускаме надолу, рискуваме да влезем в зрителното поле на балканката и да я изплашим. Рибата ще ни забележи и ако бъдем огрети от слънцето, а сянката ни пада във водата. Затова трябва да се крием в сенките на дърветата около брега. Така ще бъдем по-дискретни и незабележими.

 

Дребни примамки
Маловодието налага да използваме дребни примамки, за да не закачаме дъното и камънаците. Често пъти ситуацията е така, че блесната буквално подскача по камъните. Каква блесна да изберем? Опитът сочи, че най-добрият вариант е блесна №1 по класификацията на Mepps. Тя е достатъчно дребна, за да върви както трябва в ниската вода, и в същото време няма риск от налапване навътре и нежелано умъртвяване на маломерки, каквото се получава при употребата на блесни №0 и 00. Понеже ловя по кодекса на клуб „Балканка”, премахвам контрите на тройните куки посредством стискане с клещи и смачкване. Това ми позволява да спася от лошо закачане и да върна обратно всички пъстърви, които ми ударят.

 

Водене на бърз ход
Маловодието налага да водим блесната на бърз ход, тъй като всяко забавяне я забива при закачките на дъното. Всичко зависи от дълбочината на облавяния участък. Когато той е една педя дълбок, примамката буквално трябва да се води на спринт, за да не закача долу. Моментът на кълването е много вълнуващ, тъй като някъде изпод камъните излиза тъмният силует на балканката и следва мигновена атака! Ако мястото е по-дълбоко, можем да изчакаме блесната да слезе по-надолу и тогава да я задвижим. Въпросът е да доближим примамката колкото се може повече до рибата. Пъстървата се поставя в ситуация, при която в ловната й територия влиза или неканен нашественик, или нещо за ядене. Поради стеснения участък на обитаване и намаления хранителен поток балканката няма друг избор, освен да нападне блесната.

Да опитаме с воблер
Възниква въпросът кога и как да използваме воблер. Аз лично предпочитам блесните, тъй като те са по-подходящата примамка за риболов с придвижване срещу течението и водене на линията по течението. Не всеки ден обаче пъстървата е толкова активна, че при подаване на блесната да има пълна гаранция за подгонване. В този случай аз процедирам така – когато наближа вирче с възможност за наличие на балканка, първо го облавям с блесната. Ако няма резултат, едва тогава сменям с воблер и пробвам да й възбудя агресивния нрав. Воблерът може да ни спаси именно в такива дни и ситуации. При изборът му се ръководим от това да бъде малък с дължина не повече от 3 см, и да не гази на дълбоко. В повечето случаи ловим на места, дълбоки по 30-40 см. Следователно трябва да подберем воблер, който гази плитко. От този тип са дребните примамки Minnow на различните производители, които се водят с неравномерен ход. Тактиката на водене е следната – след падането на воблера във водата веднага правим едно-две придърпвания, а после следва пауза от около секунда. Именно при последващото придърпване балканката атакува.

 

Такъмите
Въдицата - добре е да ползваме спининг с ниска акция. Реално в тези условия ловим с примамки около 2-3 грама.
Акция 2-10 е напълно достатъчна, за да работим добре с леките блесни и воблери. Дължина от порядъка на 1.80-2.10 м е много подходяща, тъй като повече от всякога ни се налага точно замятане.
Макарата - малките макарите от размер 1000 вършат чудесна работа. Няма смисъл да слагаме по-тежка макара, която само ще натовари риболовния прибор с допълнително тегло. Въпросът е макарата да бъде качествена и да реди добре влакното, тъй като точността на замятане е много важна и линията трябва да се изхлузва без проблеми.
Линията - влакно 0.16 е стандартно за този тип риболов. Може да опитаме и с още по-малко сечение, стига да сме убедени в здравината му. По-тънкото влакно при всички положения ще ни улесни в точността на замятане.
Уловът на пъстърва със спининг в ниските води е риболов за ценители. Налага се да съобразим редица фактори – избор на примамка, скорост на водене, прокарване на блесната през коридор от около 10 см. Всичко това прави излета много труден. Но пък удоволствието да излъжем балканката в маловодието е много голямо. На практика всичко се развива пред очите ни, а атаката на рибата е една от най-атрактивните гледки, които риболовът предлага. Опитайте и ще видите – дори само една уловена пъстърва ще ни достави голям кеф!
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За балканка със скачаща муха
 От Станил Йотов   Уловът на пъстърва със суха муха се счита за един от върховете в спортния риболов. Доста колеги обаче не могат да се престрашат ...
За пъстърва в снеговете
  Сезонът на пъстървата започна в тежки условия. Сняг, преспи, студена вода, пасивни риби. Бреговете на големите реки са целите в лед. А сме чакали ...
На връщане от Шотландия
От Станислав Мънков   Първата седмица на май месец трябваше да съм на практика по морска биология на остров Great Cumbrae, който се намира до Гласгоу. ...
За дунавски шарани на фидер
 Венелин Съйнов (Лино)   Един слънчев, но ветровит ден в края на август ми помогна да преоткрия това място на големия Дунав, където като дете ...
Магията на тролинга
От Калоян Белополски   В последно време по всички големи язовири ежедневно могат да се видят десетки тихо пърпорещи лодки с разпънати настрани въдици, ...
Тънкости в риболова с отвесни примамки
  От Станил Йотов   Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния ...
Спортната 2009 година
част 4 Турнир на Четирите Нации за младежи   От Ян Ван Шендъл   Миналия месец се разделихме на етапа, в който ви описах Турнира на Шестте ...
Съдържание
Актуално С мач напролет / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на платики и шарани с ваглер На тролинг Сом - силен старт на сезона / 8 70-килограмов ...
Подценяваните моменти в спортния риболов
В Европа има поне дузина риболовни списания, които са почти еднакви в едно отношение – те искат да “помогнат” на вас, читателите, да ловите ...
Риболов на големи бели риби
Всяка година Дитмар Изаяш записва в сметката на уловите си значителни количества трофейни бели риби. Ние искахме да узнаем повече за риболова и намирането на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6