Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

В киното.
- Скъпи, виж съседа до тебе е заспал.
- И какво от това? Не мисля, че това е повод да ме будиш.

 Статия

Пъстървата през лятото

Риби и Такъми (бр. 9 / 2011 г.)

Пъстървовият риболов през август може да доведе до отчаяние, особено ако сте новобранец в тази дисциплина. Това е времето, в което нивото на реките пада драстично. За разлика от буйните води през май и юни, сега реките едва църцорят. На доста колеги спинингът в тези условия изглежда почти невъзможен. Резултатите също са слаби. Как да повишим кълването? Налага се да бъдем по-хитри и изобретателни, за да прилъжем балканката да клъвне.

 

От Станил Йотов

 

Къде е балканката?
В маловодието пъстървата се придържа в малкото останали места, където има свеж приток на вода. Това са бързеите, които все още текат с разчупена и накъдрена вода. Точно в участъците, където течението прави пяна, трябва да търсим балканката. Зарязваме всички места с гладка и бавна вода, там кълване или няма, или е много рядко. Насочете се към всички втичала на вирчета, както и към местата с бързо течение. Именно в тези зони има активни балканки, които можем да изненадаме. Ако мястото е сенчесто и се намира под надвиснали клони на дървета и храсти, точно там трябва да очакваме кълване.
В средата на юли имахме подобен излет именно на такава река. Тя се намира в региона на Кюстендил и е достатъчно известна сред пъстърваджиите от Югозападна България. При големите води през пролетта всеки метър от нея е потенциално свърталище на балканка. Сега се налага да вървим по 20-30 метра през плиткажи и бавни води, докато стигнем до мястото с рибата. Интересното е, че и в тези условия може да се разчита на трофей. Колегата Борислав Харалампиев успя да изненада балканка над 30 см в едно място, което всеки ще подмине. Става въпрос за страничен ръкав на реката, който тече като канал и е пълен с дребни кленчета. Чак в най-горната му част се влива вода, която се разпенва. Именно там колегата улови балканката с блесна, при това от първо замятане. Същото се случи и с по-дребни риби в целия участък на реката. Кълвяха още на първото хвърляне! Единственото условие беше примамката да падне най-горе, точно в пяната, за да влезе в зрителния обхват на пъстървата.

 

Позиция и точка на замятане
Изборът на позиция и точка на замятане са двата основни фактора при определянето на тактиката на риболов на балканка в лятното маловодие. През пролетта е лесно – можем да разчитаме, че рибата ще се нахвърли върху блесната дори ако сме метнали на метър встрани. Сега обаче играта е друга. Балканката е много по-предпазлива, а маловодието е стеснило широчината на хранителния поток към рибата. Това означава, че трябва да хвърлим буквално пред устата й. Постига се само и единствено с точен кастинг. Освен това е добре да спазваме и дистанция, тъй като рибата ни вижда много по-добре в бистрата и малка вода, отколкото в буйните пролетни течения. Най-често на балканката се налага да се обърне към нас в момента, когато подгонва блесната. Това са много критични една-две секунди от момента на взимане на решение за атака до налапването на примамката. Ако не сме добре прикрити, пъстървата ще ни забележи и моментално ще се откаже да напада. По тази причина е добре да замятаме от дистанция поне 10 метра, при това приведени. В този период на годината повече от всякога се налага да бъдем изключително предпазливи. Добре е да се придвижваме само срещу течението, тъй като ако се спускаме надолу, рискуваме да влезем в зрителното поле на балканката и да я изплашим. Рибата ще ни забележи и ако бъдем огрети от слънцето, а сянката ни пада във водата. Затова трябва да се крием в сенките на дърветата около брега. Така ще бъдем по-дискретни и незабележими.

 

Дребни примамки
Маловодието налага да използваме дребни примамки, за да не закачаме дъното и камънаците. Често пъти ситуацията е така, че блесната буквално подскача по камъните. Каква блесна да изберем? Опитът сочи, че най-добрият вариант е блесна №1 по класификацията на Mepps. Тя е достатъчно дребна, за да върви както трябва в ниската вода, и в същото време няма риск от налапване навътре и нежелано умъртвяване на маломерки, каквото се получава при употребата на блесни №0 и 00. Понеже ловя по кодекса на клуб „Балканка”, премахвам контрите на тройните куки посредством стискане с клещи и смачкване. Това ми позволява да спася от лошо закачане и да върна обратно всички пъстърви, които ми ударят.

 

Водене на бърз ход
Маловодието налага да водим блесната на бърз ход, тъй като всяко забавяне я забива при закачките на дъното. Всичко зависи от дълбочината на облавяния участък. Когато той е една педя дълбок, примамката буквално трябва да се води на спринт, за да не закача долу. Моментът на кълването е много вълнуващ, тъй като някъде изпод камъните излиза тъмният силует на балканката и следва мигновена атака! Ако мястото е по-дълбоко, можем да изчакаме блесната да слезе по-надолу и тогава да я задвижим. Въпросът е да доближим примамката колкото се може повече до рибата. Пъстървата се поставя в ситуация, при която в ловната й територия влиза или неканен нашественик, или нещо за ядене. Поради стеснения участък на обитаване и намаления хранителен поток балканката няма друг избор, освен да нападне блесната.

Да опитаме с воблер
Възниква въпросът кога и как да използваме воблер. Аз лично предпочитам блесните, тъй като те са по-подходящата примамка за риболов с придвижване срещу течението и водене на линията по течението. Не всеки ден обаче пъстървата е толкова активна, че при подаване на блесната да има пълна гаранция за подгонване. В този случай аз процедирам така – когато наближа вирче с възможност за наличие на балканка, първо го облавям с блесната. Ако няма резултат, едва тогава сменям с воблер и пробвам да й възбудя агресивния нрав. Воблерът може да ни спаси именно в такива дни и ситуации. При изборът му се ръководим от това да бъде малък с дължина не повече от 3 см, и да не гази на дълбоко. В повечето случаи ловим на места, дълбоки по 30-40 см. Следователно трябва да подберем воблер, който гази плитко. От този тип са дребните примамки Minnow на различните производители, които се водят с неравномерен ход. Тактиката на водене е следната – след падането на воблера във водата веднага правим едно-две придърпвания, а после следва пауза от около секунда. Именно при последващото придърпване балканката атакува.

 

Такъмите
Въдицата - добре е да ползваме спининг с ниска акция. Реално в тези условия ловим с примамки около 2-3 грама.
Акция 2-10 е напълно достатъчна, за да работим добре с леките блесни и воблери. Дължина от порядъка на 1.80-2.10 м е много подходяща, тъй като повече от всякога ни се налага точно замятане.
Макарата - малките макарите от размер 1000 вършат чудесна работа. Няма смисъл да слагаме по-тежка макара, която само ще натовари риболовния прибор с допълнително тегло. Въпросът е макарата да бъде качествена и да реди добре влакното, тъй като точността на замятане е много важна и линията трябва да се изхлузва без проблеми.
Линията - влакно 0.16 е стандартно за този тип риболов. Може да опитаме и с още по-малко сечение, стига да сме убедени в здравината му. По-тънкото влакно при всички положения ще ни улесни в точността на замятане.
Уловът на пъстърва със спининг в ниските води е риболов за ценители. Налага се да съобразим редица фактори – избор на примамка, скорост на водене, прокарване на блесната през коридор от около 10 см. Всичко това прави излета много труден. Но пък удоволствието да излъжем балканката в маловодието е много голямо. На практика всичко се развива пред очите ни, а атаката на рибата е една от най-атрактивните гледки, които риболовът предлага. Опитайте и ще видите – дори само една уловена пъстърва ще ни достави голям кеф!
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Часът на кефалите
  Традиционно през зимата много често обръщаме внимание на риболова на едри кефали. Дори когато температурите са под нулата, а водата в реката е ледена, ...
Един различен риболов
  От Краислав Димитров   Събота... събота, като събота... Но, не! Събота - един различен ден! Тая сутрин немаше време и за кафенце даже. ...
Сезонът на морунажите!
  Морунажът се превърна постепенно в една от най-популярните речни риби. Среща се в доста от големите реки, както и в някои язовири. Постепенно измести ...
Комбинирани примамки
Методът , който някога се наложи да изпитаме от безнадаждност, днес се прилага усилено от професионалните риболовци на бяла риба в Холандия и Белгия. Става ...
Тънкости в риболова с отвесни примамки
  От Станил Йотов   Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния ...
Световното първенство 2010
Какво се случи в Мерида, Испания, на река Рио Гуадиана  От Ян Ван Шендел   Всичко е различно тази година. Времето се е побъркало в цяла Европа и ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Есенен риболов на скобари
Тази година есенният сезон настъпва сравнително бързо. Времето е променливо и доста студено, а риболовът - труден. Силният риболов на скобар обаче тепърва ...
За есенни бели мрени
 От Краислав Димитров   Нещо взеха да ми омръзват щуките. Загуби ми се тръпката. То като с пържолите... всеки ден пържоли, пържоли и на десетия ...
Световното в Украйна ни се опъна!
  Началото на февруари се състоя поредното Световно първенство по риболов на лед. Тази година домакин бе Украйна. В брой 2 на “Рибарски ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6