Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Седи чукча пред дупка в леда. Лови риба. Внезапно с гръм и трясък изпод леда изплава американска подводница. Отваря се люк и се показва капитана. Оглежда се, забелязва чукчата и го запитва :
- Чукча, има ли наблизо руска база?
- Ей натам е! - посочил чукчата с ръка.
- Рулеви, курс 170, потапяме се ...
Подводницата изчезнала под леда. Тъкмо чукчата разплел въдицата и се канел пак да седне пред дупката, отново гръм и трясък. Руска подводница! Излиза капитана и пита:
- Чукча, да си виждал да минава американска подводница?
- Да, мина преди малко.
- На къде замина?
- Курс 170.
- Не се прави на интересен, имаш ръце, покажи ...

 Статия

За платики в жегите

Риби и Такъми (бр. 9 / 2011 г.)

 От Калоян Белополски

 

Определено може да се каже, че платиката е основен обект за риболов във все повече язовири в страната. Например на язовир “Искър” на практика платиката в последните години успя почти напълно да измести видове като бабушката, кефала и каракудата. Явно условията й допадат и нейното бурно развитие потиска другите местни видове. Платиката е основен вид и за язовири като “Огоста”, “Жребчево”, “Въча”, “Цонево” и куп други. Дори на язовири, на които е зарибена наскоро, като яз. “Сопот”, вече взима превес и става основен вид за риболов.
В Централна и Северна Европа и Русия платиката се среща и в множество реки, но в България се лови само в река Дунав и долните участъци на притоците й. В реки като Марица, Струма и Искър на практика тази риба отсъства.
Риболовът на платика стартира веднага след разтопяването на ледовете в началото на март и продължава до декември, като най-силен е преди и след забраната и през есенните месеци. През лятото платиката също е доста активна, но често се отдалечава от бреговете и влиза на дълбочини от 5 до към 9-10 м, където става трудно достъпна за риболов. Понякога тези участъци са много далече от бреговете и се достигат или с дънни въдици, най-вече фидери, или при риболов от лодка на плувка. Има и дълбоки места в близост до бреговете, където платики се ловят на плувка и в най-големите жеги.
За риболова на платика е изписано много, но въпреки това картинката по язовирите е отчайваща! От 100 човека, опитващи се да ловят платики, реално ловят не повече от 5-6 души. Останалите най-често просто са заметнали по няколко дънни въдици с груби такъми, на които много, много рядко се закача по случайност някоя платика докато оглозгва стръвта. Ако преди 15 години някъде е имало много риби и са кълвали на какви да е такъми, то сега не е така. Ловят малцина, а останалите се тюхкат, че или няма риба, или не кълве, или обвиняват държавата или пък международното положение.
Риболовът на директен телескоп е сравнително лесен и ако платиките са в обсега на 7-8 метровата въдица, почти всеки успява да направи добър риболов. През лятото обаче рибите се дърпат навътре и този риболов може да се практикува от лодка, което не е особено удобен вариант. Избират се дълбоки места основно около руслото на минавалата някога река. Платиките най-често стоят точно по тези прагове и респективно се ловят там. От друга страна платиката отлично се контролира със захранка и ако сме в час, може спокойно да я докараме пред нас и да я задържим там целия ден. За целта трябва да разполагаме с една кофа захранка, половин килограм червеи и сладки ароматизатори. Каква захранка ще изберете, е въпрос на вкус и финансови възможности. Аз предпочитам захранките на Van Den Eynde и най-вече Gold Pro Bream и новата захранка на Алън Скоторн “G5”, също на Van Den Eynde. Към тях може да се добавят но няколко пакета мляна бисквита, галета и сух или течен ароматизатор. От гамата български захранки отлична работа върши новата захранка на 2,5 кг 12 х 3 на Filstar. Добре се справят и някои модели на Respect, както разбира се и голяма част от полските захранки в големи разфасовки. Може би най-важното нещо в риболова на платика е постоянното подаване на качествена ароматна захранка с примесени в нея червеи, кастери, сладка царевица, коноп и т.н.

 

Тези, които хранят ритмично, навъртат рибите и ловят добре, тези, които хвърлят няколко топки в началото и след това не дохранват активно, хващат доста по-малко и по-дребни риби.

 

За да върви риболова на фидер добре, също трябва да се захранва яко. В противен случай се закача по някоя случайно преминаваща риба и ударите са много нарядко. И обратно – когато се дохранва активно, се събират на петното много риби, конкурират се помежду си и ударите следват един след друг. Това е тайната на успеха, особено когато брегът е обсипан с рибари, хвърлящи какво ли не във водата.

 

Излетът
В края на юли с един добър приятел посетихме язовира, като разполагахме с лодка. С нея отидохме на непристъпните брегове отсреща на “Шипочанския залив”, където той знаеше място дълбоко 5-6 м на 15-20 м дистанция от брега. Наоколо нямаше много хора и рибите бяха доста спокойни. Забъркахме една кофа 17 л захранака и не след дълго пред нас завря от платики. Масовите бяха с тегло от 300 до 500 г. Ловяхме на мачове. Аз на ваглер 12 г, а той на сравнително тежък слайдер. Имаше сериозно течение, особено след като духнеше страничния вятър. Тогава слайдерът се отчиташе по-добре, а ваглерът във времето с по-слаб вятър и течение. Налагаше се с ваглера да лежа с двата дропера над вирбела и дори от време на време да се опирам в дъното с основното утежнение. Тогава платиката смело налапваше едрата стръв – два-три бели червея в комбинация с един торен. Когато течението намалееше, намалявах дълбочината така че само поводът да лежи на дъното и тогава кълванетата ставаха много отчетливо чисти, както на повдигане, така и с потапяне. Платиките определено искаха доста дохранване. Не се плашеха от постоянно падащите във водата топки, напротив, привличаха се. Когато умишлено увеличих паузите в дохранването, продължаваха да кълват само по-дребните платики с тегло до към 200 г. И то по-нарядко и едва забележимо.
В ранния следобед захранката привърши и от там любовта на платиките към нашето петно се изпари. Инцидентно се ловеше по някоя дребна платичка или костур. Едрите се ометоха. За да продължим риболова, се налагаше да забъркаме още една кофа захранка. При добър разчет, когато ловите сам на петното и може максимално дълго да се задържате на него, може да се дохранва с по-малки стиски, но също подавани начесто. Тогава една малка кофа захранка ще ви стигне и за цял ден, но когато ловите двама души, на петното си трябва една голяма бака захранка.
За предпочитане, разбира се, е да се лови на дълбоки и не много посещавани места, но до такива се стига предимно с лодка. На често облавяните трябва да се използва много качествена захранка, за да се спрат платиките задълго на вашето петно.
През лятото във водата се образува сериозен термоклин. Много често рибите плуват около него. Когато в жегите горния слой вода много се загрее, рибите слизат под термоклина, където водата е по-хладна и богата на кислород. Напролет пък е обратното - стоят над него в по-топлата вода. Когато има силен вятър, постепенно термоклина се мести или на места изчезва. Тогава рибите вече не са на 5-6 м дълбочина, а на 9-10 или пък на 3 метра. Затова ако единия ден сте ловили на директните телескопи риби на 4 м дълбочина, на следващия рибите може да са на 5,50-6 м и да не искат, въпреки захранката, да се изкачат на по-малката дълбочина, тъй като невидими с просто око фактори им пречат да го направят. Всичко това трябва да се има предвид, когато се ходи за риба и се избира място и начин на риболов.
Поради това колкото по-топло става, толкова рибите отиват по-надълбоко и се ловят основно на фидери. Наесен рибите отново ще приближат бреговете, а през ноември ще се отправят към големите дълбочини където ще прекарат цялата зима. Дори и тогава рибите остават сравнително активни и могат да се уловят, но само ако пуснеш стръвта до самите тях. В Русия и доста страни от Северна Европа успешно се ловят на лед, но в езера, в които най-голямата дълбочина е 5-6м, и там може да се лови на мормишка и стръв вердевас. У нас платиките отиват на 30 и повече метра дълбочина, където практически са неуловими. Но докато лед скове водоемите има много време и дотогава може да се отдадете на приятния риболов на платики на плувка или на фидер.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Изкуствени примамки
Зад всяка марка риболовни продукти се крие много работа, откривателство и по някоя интересна история...    Историята на Rebel Компанията Rebel е ...
Интервю с Явор Недев, Изпълнителен директор на ИАРА
Явор Недев е роден през 1966 година в София, магистър по "Политически науки" от Софийски университет "Свети Климент Охридски", ...
Изхитри пролетните шарани!
  Открай време шаранът се смята едва ли не за най-ценната риба. Тачат го както рибарите, така и кулинарите. При сериозния шаранджийски риболов на дъно се ...
На река Итчен с Джон Годарт и Чарлз Жардин
На Световното в Нова Зеландия се запознах със сина на известния английски риболовец Чарлз Жардин. Жардин младши се казва Алекс и е на моята възраст. Общи ...
За шаран и амур през есента
  От Христо Георгиев   Есента е любимото ми време за риболов. Последните топли дни на лятото и първите есени дни навяват в мен спомени за ...
Денят на белите риби
 От Калоян Белополски   Риболовът на влачене постепенно завладява вниманието на нови и нови риболовци. Тази тенденция съвсем не е случайна. Това ...
Световното в Украйна ни се опъна!
  Началото на февруари се състоя поредното Световно първенство по риболов на лед. Тази година домакин бе Украйна. В брой 2 на “Рибарски ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Когато не кълве... /6 От Калоян Белополски. Труден риболов на река Ангиста Наука за рибите Искаш да уловиш бяла риба? /10 От Кирил ...
Как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил
От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   През далечната 1990 година работех много усилено в опита си ...
ХХ –то Световно първенство по риболов на
От Борис Бояджиев - Бомара   Тази година за изненада на всички страни – участници в досегашните световни първенства, състезанията и в двете ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6