Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Рано сутринта в събота жена се събужда. Става и отива в кухнята. Взима сатърчето и накълцва въдиците, нарязва влакното, полива с киселина плувките, с ножицата нарязва гумените ботуши на лентички, отваря прозореца и изхвърля стръвта. Удовлетворена от извършеното тя ляга отново в леглото и прегръща спящият си съпруг....
Остават и още два часа живот ...

 Статия

За платики в жегите

Риби и Такъми (бр. 9 / 2011 г.)

 От Калоян Белополски

 

Определено може да се каже, че платиката е основен обект за риболов във все повече язовири в страната. Например на язовир “Искър” на практика платиката в последните години успя почти напълно да измести видове като бабушката, кефала и каракудата. Явно условията й допадат и нейното бурно развитие потиска другите местни видове. Платиката е основен вид и за язовири като “Огоста”, “Жребчево”, “Въча”, “Цонево” и куп други. Дори на язовири, на които е зарибена наскоро, като яз. “Сопот”, вече взима превес и става основен вид за риболов.
В Централна и Северна Европа и Русия платиката се среща и в множество реки, но в България се лови само в река Дунав и долните участъци на притоците й. В реки като Марица, Струма и Искър на практика тази риба отсъства.
Риболовът на платика стартира веднага след разтопяването на ледовете в началото на март и продължава до декември, като най-силен е преди и след забраната и през есенните месеци. През лятото платиката също е доста активна, но често се отдалечава от бреговете и влиза на дълбочини от 5 до към 9-10 м, където става трудно достъпна за риболов. Понякога тези участъци са много далече от бреговете и се достигат или с дънни въдици, най-вече фидери, или при риболов от лодка на плувка. Има и дълбоки места в близост до бреговете, където платики се ловят на плувка и в най-големите жеги.
За риболова на платика е изписано много, но въпреки това картинката по язовирите е отчайваща! От 100 човека, опитващи се да ловят платики, реално ловят не повече от 5-6 души. Останалите най-често просто са заметнали по няколко дънни въдици с груби такъми, на които много, много рядко се закача по случайност някоя платика докато оглозгва стръвта. Ако преди 15 години някъде е имало много риби и са кълвали на какви да е такъми, то сега не е така. Ловят малцина, а останалите се тюхкат, че или няма риба, или не кълве, или обвиняват държавата или пък международното положение.
Риболовът на директен телескоп е сравнително лесен и ако платиките са в обсега на 7-8 метровата въдица, почти всеки успява да направи добър риболов. През лятото обаче рибите се дърпат навътре и този риболов може да се практикува от лодка, което не е особено удобен вариант. Избират се дълбоки места основно около руслото на минавалата някога река. Платиките най-често стоят точно по тези прагове и респективно се ловят там. От друга страна платиката отлично се контролира със захранка и ако сме в час, може спокойно да я докараме пред нас и да я задържим там целия ден. За целта трябва да разполагаме с една кофа захранка, половин килограм червеи и сладки ароматизатори. Каква захранка ще изберете, е въпрос на вкус и финансови възможности. Аз предпочитам захранките на Van Den Eynde и най-вече Gold Pro Bream и новата захранка на Алън Скоторн “G5”, също на Van Den Eynde. Към тях може да се добавят но няколко пакета мляна бисквита, галета и сух или течен ароматизатор. От гамата български захранки отлична работа върши новата захранка на 2,5 кг 12 х 3 на Filstar. Добре се справят и някои модели на Respect, както разбира се и голяма част от полските захранки в големи разфасовки. Може би най-важното нещо в риболова на платика е постоянното подаване на качествена ароматна захранка с примесени в нея червеи, кастери, сладка царевица, коноп и т.н.

 

Тези, които хранят ритмично, навъртат рибите и ловят добре, тези, които хвърлят няколко топки в началото и след това не дохранват активно, хващат доста по-малко и по-дребни риби.

 

За да върви риболова на фидер добре, също трябва да се захранва яко. В противен случай се закача по някоя случайно преминаваща риба и ударите са много нарядко. И обратно – когато се дохранва активно, се събират на петното много риби, конкурират се помежду си и ударите следват един след друг. Това е тайната на успеха, особено когато брегът е обсипан с рибари, хвърлящи какво ли не във водата.

 

Излетът
В края на юли с един добър приятел посетихме язовира, като разполагахме с лодка. С нея отидохме на непристъпните брегове отсреща на “Шипочанския залив”, където той знаеше място дълбоко 5-6 м на 15-20 м дистанция от брега. Наоколо нямаше много хора и рибите бяха доста спокойни. Забъркахме една кофа 17 л захранака и не след дълго пред нас завря от платики. Масовите бяха с тегло от 300 до 500 г. Ловяхме на мачове. Аз на ваглер 12 г, а той на сравнително тежък слайдер. Имаше сериозно течение, особено след като духнеше страничния вятър. Тогава слайдерът се отчиташе по-добре, а ваглерът във времето с по-слаб вятър и течение. Налагаше се с ваглера да лежа с двата дропера над вирбела и дори от време на време да се опирам в дъното с основното утежнение. Тогава платиката смело налапваше едрата стръв – два-три бели червея в комбинация с един торен. Когато течението намалееше, намалявах дълбочината така че само поводът да лежи на дъното и тогава кълванетата ставаха много отчетливо чисти, както на повдигане, така и с потапяне. Платиките определено искаха доста дохранване. Не се плашеха от постоянно падащите във водата топки, напротив, привличаха се. Когато умишлено увеличих паузите в дохранването, продължаваха да кълват само по-дребните платики с тегло до към 200 г. И то по-нарядко и едва забележимо.
В ранния следобед захранката привърши и от там любовта на платиките към нашето петно се изпари. Инцидентно се ловеше по някоя дребна платичка или костур. Едрите се ометоха. За да продължим риболова, се налагаше да забъркаме още една кофа захранка. При добър разчет, когато ловите сам на петното и може максимално дълго да се задържате на него, може да се дохранва с по-малки стиски, но също подавани начесто. Тогава една малка кофа захранка ще ви стигне и за цял ден, но когато ловите двама души, на петното си трябва една голяма бака захранка.
За предпочитане, разбира се, е да се лови на дълбоки и не много посещавани места, но до такива се стига предимно с лодка. На често облавяните трябва да се използва много качествена захранка, за да се спрат платиките задълго на вашето петно.
През лятото във водата се образува сериозен термоклин. Много често рибите плуват около него. Когато в жегите горния слой вода много се загрее, рибите слизат под термоклина, където водата е по-хладна и богата на кислород. Напролет пък е обратното - стоят над него в по-топлата вода. Когато има силен вятър, постепенно термоклина се мести или на места изчезва. Тогава рибите вече не са на 5-6 м дълбочина, а на 9-10 или пък на 3 метра. Затова ако единия ден сте ловили на директните телескопи риби на 4 м дълбочина, на следващия рибите може да са на 5,50-6 м и да не искат, въпреки захранката, да се изкачат на по-малката дълбочина, тъй като невидими с просто око фактори им пречат да го направят. Всичко това трябва да се има предвид, когато се ходи за риба и се избира място и начин на риболов.
Поради това колкото по-топло става, толкова рибите отиват по-надълбоко и се ловят основно на фидери. Наесен рибите отново ще приближат бреговете, а през ноември ще се отправят към големите дълбочини където ще прекарат цялата зима. Дори и тогава рибите остават сравнително активни и могат да се уловят, но само ако пуснеш стръвта до самите тях. В Русия и доста страни от Северна Европа успешно се ловят на лед, но в езера, в които най-голямата дълбочина е 5-6м, и там може да се лови на мормишка и стръв вердевас. У нас платиките отиват на 30 и повече метра дълбочина, където практически са неуловими. Но докато лед скове водоемите има много време и дотогава може да се отдадете на приятния риболов на платики на плувка или на фидер.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
На връщане от Шотландия
От Станислав Мънков   Първата седмица на май месец трябваше да съм на практика по морска биология на остров Great Cumbrae, който се намира до Гласгоу. ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Реката на гигантите
  Риболовът на сом от години пленява въображението на множество риболовци, търсачи на силни усещания. В България сомаджиите също са доста в последните ...
Войната с таралежите
  Бодливите костури са хитът на риболова през ноември   От Станил Йотов   Костур, костур и пак костур! Раираните бодливци не са на мода ...
Есента на чернокопите
Всички морски риболовци с трепет очакват месеците октомври и ноември, за да се впуснат в преследване на пасажите морска риба. По принцип до това време на ...
Уклей
Уклеят е един от най-разпространените видове риба в България. Причина за това може да търсим в подходящия климат, който предоставя отлични условия за ...
Изкуствени примамки
Зад всяка марка риболовни продукти се крие много работа, откривателство и по някоя интересна история...    Историята на Rebel Компанията Rebel е ...
ХХ –то Световно първенство по риболов на
От Борис Бояджиев - Бомара   Тази година за изненада на всички страни – участници в досегашните световни първенства, състезанията и в двете ...
Шаранът на хората
Доктор Марк Бурдас разкрива как човечеството е изиграло огромна роля в създаването на днешната “супер риба“, която се опитваме да ...
Първи пролетни красавици
От Краислав Димитров   Отдавна планувах един излет в Гърция, даже вече бях приготвил багажа, но променливото, дъждовно пролетно време и прогнозите на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6