Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

От медицинския картон:
"Няма психически заболявания. Просто е глупав."

 Статия

Платики на канала “Вурн”, Холандия

Риби и Такъми (бр. 9 / 2011 г.)

 

От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”Каналът “Вурн” е идеален водоем за провеждане на състезания, разположен в близост до Ротердам в Холандия, той често е дом на големи турнири, тъй като английските риболовци имат лесен достъп чрез ферибота от Хъл до Ротердам, което допълнително увеличава значително и броя на състезаващите се холандски риболовци. Това е един наистина страхотен състезателен водоем!
Каналът е с прави брегове, с дървени платформи на всяко риболовно място и по-важното, можете да паркирате колата си до всяко едно от тях. Също така се пълни с много платики през месеците май и юни, тъй като тогава тези риби се събират за размножаване и уловите от по 50 кг са често явление.
През годините риболовът на платики в места като Ирландия, където съм имал голям успех, се влоши значително поради проблеми с чистотата на водата, но в Холандия риболовът е страхотен, така че за да направя тази статия, аз отидох до канала “Вурн”. Това е типичен голям канал, който държи големи платики, подобно на много други канали из цяла Европа.
Когато пристигнах, се срещнах с холандската звезда Ян Ван Шендъл, който ме информира, че провелия се преди седмица фестивал е бил много по-труден от обикновено, вероятно поради тежката зима, като някои риболовци са били дори капо!
Все пак температурите започнаха да се вдигат осезателно и се надявахме риболовът да се подобри.
С улови, стигащи 15 кг по време на фестивала, нещата изглеждаха малко по-обнадеждаващи, но вместо да се бомардира с тежка захранка в началото, сега се изискваше малко по-фин поход. Кълцаните и целите торни червеи са забранени в Холандия по това време на годината, вердевас и фуил обикновено не се използват на тези канали, така че изборът ми беше ограничен до кастери, бели червеи и царевица. Това щяха да бъдат и основните видове стръв.

 

Захранка за голяма платика
Любимата ми захранка за платика не се е променила много през годините и все още за риболов на езера и бавни канали се придържам към английска кафява галета в комбинация с VDE World Champion.
Начинът, по който я забърквам е много важен, защото искам микса да е много инертен, със съвсем малко или почти нищо излизащо от него. Постигам това, като преовлажнявам микса, така че всички частици да са добре напоени. Всъщност, дори е по-добре да забъркате храната вечерта преди риболова. Можете да прибавите и течни сладки добавки, които също помагат за постигане на неактивен микс, но аз предпочитам чист, базов микс.
Понеже забърквам захранката сутринта преди излета, трябва да я прекарам през сито, за да премахна всякакви едри буци. Кафявата галета има голяма хранителна стойност, а VDE World Champion добавя лепливост - тя съдържа голямо количество бисквита и винаги ми е служила добре, когато целта ми на риболов са били платиките.
Всъщност, преди години, през 1997 г, младият Уил Райсън участваше в Drennan Team England за първи път. Тогава пътувахме до Хърватска за световното първенство, което се провеждаше на гребен канал в близост до Загреб. Тренирахме заедно в продължение на две седмици и ясно си пролича, че Уилям лови много по-голям размер риби от всички нас – амури и платики. Всички използвахме подобни захранки и не можехме да разберем какво се случва докато не обърнахме внимание на начина, по който ги забърква. Стана ясно, че Уил значително преовлажнява захранката, до момент, в който почти я съсипваше, но най-важното беше, че нямаше частици, които да се вдигат от дъното. Това се оказа ключът към успеха!
Започнахме да правим същото и резултатите ни бяха невероятни! Всички започнахме да ловим много по-големи риби. Това нещо той беше практикувал доста време на водоема Gold Valley Lakes, така че за него си беше нормално.

 

Внимателно захранване
Понеже на канала се ловеше трудно и Ян ми каза, че когато рибите са на петното, има много откачания, не исках да ловя точно над мястото, където щяха да паднат топките ми захранка, а предпочитах да създам едно петно с хвърляне от ръка на 12,5 м. След това щях да ловя малко след захранката в много по-концентрирано петно направено с къпинга на 13 м, където топките щяха да съдържат голямо количество добавки. Надявах се това да елиминира проблема с лошо закачените риби, но все пак ми даваше опцията да мина и на по-късо и да
придърпам стръвта над основното хранително петно.
Един от проблемите на този канал е, че е много дълбок (5 м) на 13 м разстояние и не е много по-плитко в близост до брега. Когато е топло, рибата може да бъде хваната на половината дълбочина, така че естественото поведение на рибите е да стоят над дъното.
В началото вкарах във вид на топки 5 л от микса, в който бях поставил само 0,3 л кастери и 0,3 л умъртвени бели червеи (оцветените в червено бели червеи са забранени в Холандия), плюс шепа царевица. След това на 13 м къпирах шест топки, пълни с добавки, като внимавах те да падат точно над мястото, където ще бъде такъма ми във водата. И отново, колкото по-точни сте, толкова по-малко ще бъдат откачените риби. След като захраних тези две области, вече бях готов да започна да ловя. В условията на тихо време, огледална повърхност и слънчев ден, беше ясно, че малко или много това ще е игра на чакане!

 

Монтажи и ластици
Понеже времето беше тихо, подготвих само два монажа. За риболов на самото дъно поставих плувка Rive 106, която има овално тяло и носимост от 1,5 г. Основното влакно бе 0,14 мм Shimano Silk Shock, а повода 0,12 мм флуорокарбон и кука №18 Carp Match.
Вторият монтаж е с плувка Rive 5, която има малко по-дебела антена и 2 г носимост и ще бъде използван главно за лежане на дъното с до 30 см, основното влакно отново е 0,14 мм Shimano Antares Silk Shock, но поводът вече е 0,12 мм Antares Silk shock, а куката №16 Carp Match. Тези куки са налични и във версия с контра, която се нарича Red Maggot.
Формата и на двете плувки е такава, че ви позволява да задържате стръвта на място в случай, че на канала се появи течение. Вероятно ще попитате защо флуорокарбон? Открил съм, че когато се лови точно на дъното има повече кълванета с повод от флуорокарбон, тъй като е по-труден за забелязване, особено в бистра вода като тази в канала “Вурн”.
За по-лекия монтаж съм избрал двоен ластик №5, тъй като е мек, но има повече сила, когато се разтегне, а на по-тежкия такъм съм поставил жълт, кух ластик на Drennan, който трябва да се справи по-бързо с по-големите платики, ако се появят. Ластика минава през две секции на моята щека Shimano Aspire, но върхът й е изваден и на втората секция е поставена новата вътрешна втулка на Drennan. Това позволява на ластика да работи изключително плавно. Друго важно нещо е да поставите тапа накрая на четвъртата секция, за да предотвратите влизането на вода във върха, особено, ако се налага да го потапяте под повърхността, за да подобрите презентацията си.
И двата монтажа са утежнени с оливети плюс три дропер сачми №8. При голямата дълбочина на този канал, не бих се поколебал да използвам и по-тежки монтажи, ако изведнъж се появи вятър.
Понеже често рибите стоят над дъното, всяко кълване от самото дъно вероятно ще ви донесе повдигане на плувката, имайки това в предвид ще събера трите дропера на едно точно над повода, за да усиля този ефект на повдигане. Поводът ми е с дължина 15 см, така че мога да легна с него, а дроперите стоят над самото дъно, за да държат стръвта на място.

 

Как се разви излетът
След час нямах уловена риба, но получих няколко индикации на плувката, които ми показаха, че наоколо определено има риби. Също така няколко платики се обърнаха на повърхността, така че реших да дохранвам по-често, стрелянето с прашката не беше вариант, защото не смятам, че имаше достатъчно риби за риболов на по-плитко, а и не исках да провалям петното на дъното.
Замислих се дали да подам от ръка още някоя топка храна, за да привлека рибите, но се сетих за това, което Ян ми каза и реших, че това ще ми създаде проблеми с много откачени риби. Накрая реших да захранвам с малки “голф” топки с къпинга, като в тях поставях съвсем малко стръв, защото вероятно всичко, което беше хвърлено по-рано още не беше изядено. Добавях и по щипка кастери в къпинга.
Тази тактика проработи брилянтно и скоро държах платика с тегло над 2 кг. На всеки 10-15 минути дохранвах и съм сигурен, че платиката следваше до дъното това, което падаше вместо да се събира на това, което вече беше долу.
Няколко пъти придърпах на петното захранено от ръка и нямах пипане, така че стана ясно, че регулярното дохранване е това, което привлича рибата. В един момент започнах да дохранвам прекалено често и откачих две риби.
Най-добрият монтаж се оказа с плувката 1,5 г, като стръвта лежеше само 2 см на дъното. Мога да разбера защо някои риболовци са изпитвали затруднения по време на фестивала, особено, ако са прехранили в началото и не са разбрали, че рибата трябва да се дохранва регулярно.
Друго нещо, което ме изненада е, че най-добрата стръв се оказаха мъртвите бели червеи, вероятно, защото рибите още не се храниха както трябва след размножаването? Щеше да е много по-лесно, ако се знаеше, че рибите искат да преследват стръвта до долу, а не да се засипват с храна в началото.
Завърших излета с 14 платики за около 18 кг и бях много доволен от резултата. По-регулярното къпиране от самото начало можеше да ми донесе няколко допълнителни риби по-рано. Все пак беше един много интересен риболов и вероятно ще посетя водоема следващия май и ще се опитам да спечеля този фестивал!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Шаранът на хората
Доктор Марк Бурдас разкрива как човечеството е изиграло огромна роля в създаването на днешната “супер риба“, която се опитваме да ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия II /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Зимни хищници Червеи за голям костур ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Експертите на Korda отговарят на вашите въпроси
  ВИНАГИ БЪДЕТЕ ГОТОВИ ЗА ПОВЪРХНОСТТА Никога не се знае кога ще попаднете на шарани, които се хранят на повърхността, бъдете подготвени, за да не ...
Нашествие на есенни сафриди
  Първо навестиха “Болата” край нос Калиакра От Калоян Белополски   Тази година въпреки яките августовски жеги сафридите се ...
Щъркелски неволи или oсобености на българския национален риболов
  От Краислав Димитров   Осмелявам се да ходя на "Щъркелово гнездо" горе-долу веднъж на две години. Все си мисля, че нещо ще се е ...
Световно първенство по муха – Шотландия’ 2009
Световното първенство по риболов с муха за 2009 година се проведе в Шотландия в провинциалното градче Дръмен. Първенството беше много оспорвано и късметът ...
Световно по плувка 2010 г.
Треньорът на английския национален отбор Марк Даунс на разузнавателна мисия в Испания, където наблюдава финала на турнира Sensas Challenge на езерото Викарио ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Познание
Само защото е облачно, това не означава, че условията са добри за риболов, твърди Стан Хедли.   Профил: Стан Хедли, автор на книгите ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6