Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Двама пияни си говорят:
- Извинявай, приятел, знаеш ли колко е часът?
- Да...
- Благодаря!

 Статия

Монофил или плетено влакно?

Риби и Такъми (бр. 7 / 2011 г.)

 

 

От Станил Йотов

 

Едно време беше лесно. Купуваш една ролка влакно „Прогрес - Плевен” със сечение 0.45, намотаваш я на шише от дезодорант, нанизваш един топуз олово, връзваш отдолу четири куки с капронов конец, слагаш един ластик за кюспето и шаранджийската въдица е готова. Влакно за лев и двайсет, куките още 30 стотинки, олово за 5 стотинки, ластикът без пари...Цялата въдица ви се връзва за няма и два лева с камбанките, дето ги правехме от капачки за бушони. Ловиш, та се късаш... Днес риболовът вече е друг, топчетата замениха кюспето, капронът е в историята, вместо дезодорантово шише ползваме родподи, и - не на последно място - „Прогрес – Плевен” отиде в музея на риболова. Влакната са съвсем други, нови, модерни, сигурни. Монофилни, плетени, оцветени, флуорокарбонови – каквито ви трябват. За тях ще стане дума по-долу. Как най-добре да се ориентираме в плетеницата от влакна, които се предлагат в търговската мрежа? Кога да ловим с монофил и кога – с плетено?

 

История на влакната
Преди Втората световна война, когато рибарите все още не са били повече от рибата, се е ловило с конец от здравите. Куката била изкривена топлийка. Първите монофилни влакна се появили малко по-късно от съвременния дамски чорапогащник. В Германия например ги направила фирмата Ockert. Използвали са нишките от найлон и перлон на Bayer и Horst, същите, от които правили чорапогащите. Така се появява първото синтетично влакно за риболов. Подобна е историята на всички други монофилни влакна в Западна Европа и Америка.

 

Монофилните влакна

Днес монофилните влакна отдавна за задминали нишките от дамския чорапогащник. Ние ползваме високотехнологични продукти от въглерод, водород и въздух, произведени от полиамидни гранули, втечнени и пресовани под високо налягане. След охлаждане във водна баня, материала се разтяга неколкократно до постигане на желания диаметър. В зависимост от предназначението на произвежданото влакно, то се потапя в различни вани за нанасяне на специални покрития за износоустойчивост, UV-устойчивост и т.н. Отделно производителите слагат гранули за цвят и пластификатори, с които се постигат различни цветове и свойства на материала.

 

Флуорокарбон
За най-съвършени и невидими за рибата в момента се считат влакната от флуорокарбон. Първоначално са създадени за най-скъпия риболов – този с изкуствена муха и шнур, но в момента се ползват за всички видове техники. Флуорокарбонът има подобен на водата коефициент на пречупване на светлината, затова той остава незабележим за рибата и е много подходящ, ако търсим плашливи жертви. Потъва три пъти по-бързо от найлона и е почти 100% UV-устойчив. Държи на студ, не поема вода, силата му се запазва след продължителна употреба. Наложи се напоследък и като повод за риболов на пъстърва и щука. В първия случай притъпява вниманието на хитрата и наблюдателна планинска красавица. Във втория замества металния повод.

 

Предимства на монофилните влакна
Масово въдичарите ловят с монофилни влакна. Те имат няколко основни предимства. Първо – подлежат на точно измерване на диаметъра. Възелът им издържа до 100% от линейната сила. Имат добра издръжливост - монофилно влакно 0.30 няма да се скъса при напън до около 6-7 кг. Разтегливостта им е до 30%, което ги прави много подходящи за риболов на къси и средни дистанции. Ако ползваме влакно с допълнителна повърхностна обработка, ще имаме и висока абразивоустойчивост. Изработват се в най-различни цветове –има прозрачни, зелени, жълти, електрикови, черни и многоцветни. Цената е по всеки джоб.

 

Перфектният монофил
Преди 20 години ловяхме с каквото се намираше и нямахме много изисквания към влакната. Днес се разглезихме. Така де, като си плащаме, поне да знаем какво купуваме. Тестваме ред характеристики на монофилната нишка преди да я закупим. За съжаление е невъзможно да се обединят всички добри качества на найлона в едно. Когато влакното е твърдо, то има голяма товароносимост, но е слабо на възел и малко разтегливо. Мекото влакно е с по-малка товароносимост, но е по-здраво на възел и с по-голяма разтегливост. Затова е необходимо да избираме влакната съобразно това дали ще ловим пъстърва на спининг или шаран на дъно. Едно време „Прогрес – Плевен” вършете работа и за двете, но сега нещата са сегментирани.
 

Спинингов риболов
За него ни трябва влакно с възможно по-малко сечение, тъй като с него се замята по-точно и по-далеч. Изборът се прави така, че да има висока товароносимост, здравина на възела, гъвкавост, средна разтегливост, подходящ цвят и ниска памет. Последното е наложително, за да не прави влакното „бради” и нежелани оплитания в хода на излета. Току-виж ви заминали 15-20 метра от линията.
 

На дъно
Тук ни трябва влакно с висока абразивоустойчивост, добра товароносимост, здравина на възела и средна разтегливост. Солидно влакно. Цветът се подбира съобразно водоема.
 

На мач
Това е много прецизен риболов, и по тази причина е добре да подберем влакно с възможно най-малко сечение, но и висока товароносимост. Линията изисква висока здравина на възела, ниска разтегливост и цвят съобразно водоема.

 

Избор на монофилно влакно
Практиката показва едно - не вярвайте на посочените характеристики на влакното! При спининга това не е толкова важно – дали ще ловим с 0.16 или с 0.18, това едва ли ще бъде фатално за резултата от излета ни. Гоним хищници, на тях вниманието е съсредоточено върху примамката. При по-фините техники обаче разликата може да се окаже решаваща. Затова е добре да разполагаме с микрометър, с който да измерим сечението на влакното, което искаме да купим. Другото, което трябва да тестваме, е издръжливостта. Тя е нещо много важно, за да не изпитваме разочарования в хода на излета.
Най-големите неточности са именно в диаметъра и издръжливостта. Сертификационната фирма Tuv например констатира на пазара във Франция, че в 90% от случаите дебелината и издръжливостта са далеч от декларираните на етикета стойности. В останалите страни в Европа не е по-различно. Монофил с дебелина от 0,20 мм не би могъл да има много над 4 кг издръжливост, а често му се приписват стойности дори над 8 кг. За да спрат спекулациите, от Европейската асоциация на производителите на риболовни принадлежности в Англия възложиха на независима лаборатория да изследва диаметъра и издръжливостта на произвежданите влакна и да издава сертификат за качество на коректните производители. Този EFTTA-сертификат означава, че дебелината и силата на опъване не се отклоняват повече от 10% от посочените на етикета стойности.

 

Сертификати и параметри
Ако искаме да разполагаме с качествен монофил, първото, на което трябва да обърнем внимание, е дали има EFTTA-знак. Дори да няма, това не значи, че влакното е некачествено. Но за по-голяма сигурност е добре да проверим диаметъра с микрометър. След това правим избора по следните параметри:
• Издръжливост: за много от риболовците тя е най-важна, но всъщност играе роля само при нагласяването на аванса на макарата. Силата, с която се дърпа една риба, е много по-малка, отколкото си мислим.
• Здравина на възела: от особено значение за здравината на линията е възела, понеже той е най-слабото звено. За по-добра здравина се предлагат лубриканти, чиято цел е да не се изтъни или скъса найлонът при опъване.
• Устойчивост на износване: това е изключително важен параметър. Влакното се трие не само във водачите, но и в клони, камънаци и др. Важно е да бъде произведено от качествени материали, за да не се скъса след първото съприкосновение с някое препятствие в хода на излета.
• Еластичност: тя е важна, особено при спинингов риболов, където трябва да се намери точното съотношение между мощност и твърдост. Няма полза от влакно, което е с голяма товароносимост, но е толкова твърдо, че изскача от шпулата при замятане. Ще си скъсаме нервите от заплитания и „бради” и никаква няма да я свършим.
• Разтегливост: на добрия монофил разтегливостта е от 20 до 30%. Ако обаче ловим борбени риби или хищници с твърди челюсти, които изискват добра засечка за забиване на куката, подбираме немного разтегливо влакно.

• Цвят: монофилните влакна могат да се произвеждат в пълната гама цветове, а цветът играе важна роля за вашия успешен риболов. При спининга имаме два варианта. Единият е да ползваме оцветени влакна. Това е добър вариант при риболов на пъстърва и кефал в големите реки, където рибата атакува много стръвно и безкомпромисно, а в същото време можем да следим къде се движи линията ни. На затворените водоеми и малките реки предимство имат прозрачните и светлите влакна, чийто силует се слива с този на небето. При риболов на силиконови примамки е добре да заложим на цветно влакно, тъй като е от решаващо значение да следим местоположението и хода на линията. За дънен риболов са подходящи камуфлажни или с подобен на дъното цвят влакна.
• Памет: най- много от всички способни да „запомнят” своята форма при навито положение са твърдите монофилни влакна с малка разтегливост. Когато замятате с такова влакно, то изскача от шпулата, заплита се във водачите и застава в намотано повърхността на водата. Кошмарен момент за всеки риболовец!
 

Грижа за влакното
След продължителен риболов винаги проверявайте първите 20 метра за наранявания. Ако има надрасквания или груби неравности по него, направо го отрежете и подновете монтажа. Не оставяйте влакното ненужно на слънце за да го предпазите от изсъхване. Съхранявайте го на тъмно и влажно място, иначе старее. Когато намотаете новозакупеното влакно на шпулата, изчакайте известно време то да се адаптира към нея. Така ще избегнете усукването и оплитането му при замятане. След продължително влачене с тежки блесни и воблери всяко влакно се усуква. След края на всеки риболов отпуснете част от него свободно зад лодката или по течението на реката. Когато отново го намотаете на шпулата, то ще застане гладко и подредено.

 

Плетените влакна

Плетеното влакно се явява една интересна алтернатива на монофила. На пазара вече се предлагат много качествени плетени влакна. Аз лично предпочитам да ловя с монофил, но когато ми се налага да ползвам плетеняците, залагам на тези на Climax. Германецът си е германец, работи качествено. Тази, както и други марки, абсорбират водата и могат да бъдат трайно боядисани във всички цветове. Изработени са от такъв материал, чието тегло е по-голямо от това на водата така. По тази причина влакното лесно потъва. Като негова алтернатива в средата на 90-те години на пазара се появиха нов вид нишки под името Dyneema или Spectra. Те имат много голяма издръжливост и бързо се наложиха на пазара. Това е влакно, което при напън може да ви счупи пръчката, толкова е здраво.

 

Нишки и оплетки
За разлика от монофила, плетеното влакно е създадено от няколко нишки, изплетени от тънки власинки. Тези нишки се сплитат много сбито, така че да се получи гъвкаво и изключително здраво влакно. Една от съществените разлики с монофилното е разтегливостта. На практика плетеното не се разтяга, макар че всъщност има разтегливост от около 2-3%. Това е нищожен показател, който не влияе по никакъв начин на засичането и изваждането на рибата. Съвременните водещи производители прекарват плетените влакна през специална топлинна обработка, която запечатва повърхността им и не позволява проникването на замърсявания и нейното бързо износване.

 

По-силни от стоманата
Плетените влакна от високия ценови клас си заслужават парите – те са по-силни от стоманата. Висококачествени материали като Dyneema например имат 15 пъти по-голяма сила на опъване от стоманата при еднакво тегло на двата материала. Някои от тях са по-леки от водата, плуват, не поемат вода, имат висока абразивоустойчивост и не се влияят от UV-лъчи и химикали. Интересното при този тип материали е, че оцветяването е само повърхностно. След продължителна употреба се изтрива, но това не влошава качествата на влакното.

 

Плоско влакно, кръгло влакно
Плетените влакна може да имат различна форма на сечението, може да са плоски, може и да бъдат кръгли. Това се определя от броя на нишките, от които е изплетено. Минималният брой на оплетката е от три нишки. Колкото и стегнати да бъдат, влакното ще има по-плоска форма. С нарастване на броя на нишките оплетката става по-плътна и съответно по-кръгла. Това е доста по-сложно производство в сравнение с монофила, на което се дължи и по-високата цена на плетените влакна. Не е конец от макара все пак! По-евтините оплетки обикновено са изработени от по-малко и не толкова стегнати нишки, затова те са плоски. Това в никакъв случай не е недостатък! Те са много гъвкави и с голяма товароносимост. При по-тънките влакна до 0.10, колкото са по-малко нишките и е по-отпусната оплетката, толкова влакното е по-здраво.

 

Гледам и не вярвам
Най-голямата драма настъпва, когато поискаме да определим с точност дебелината на плетеното влакно, за да правим сравнения с монофилното. Небъдница е тази, както казваха старите риболовци от моето поколение. Всяко плетено влакно притежава деформирано тяло и дори измерването с микрометър е много трудно. Вземете една ролка от 100 метра, мерете я на всеки 10 метра, и ще получите различни показатели. По тази причина оставяме математиката на вратата на магазина за такъми. Най-добре е да сведем избора си до издръжливостта. Ако си вземем качествено влакно, няма да има кой знае каква съществена разлика в дебелината му в отделните участъци. Но за сметка на това издръжливостта и ниската разтегливост се явяват най-важните показатели, по които избираме плетеното пред монофилното.

 

Кога да сложим плетеното?
Всеки има лични предпочитания кога да лови с плетено влакно. В моя случай ползвам следните предимства на това влакно при отделните видове риболов:

• Нулева разтегливост: То е много подходящо за риболов на голяма дистанция, както и на хищници, които се нуждаят от здраво засичане в твърдите челюсти като щуката и бялата риба. Всеки контакт на примамката с риба или с дъното се предава светкавично и веднага се усеща на пръчката. Това помага страшно много. Ако ловя балканска пъстърва, нищо не може да ме накара да сменя оцветеното в електриков цвят монофилно влакно 0.165. Но ако съм на тролинг, където воблерът върви на 50 м зад лодката, или търся щуката, плетеното влакно се явява незаменима линия.
• Товароносимост: Най-голямото предимство на плетеното влакно е, че осигурява изваждането на много килограми при малко сечение. Това значи, че можем да заложим на по-малки, но здрави макари. Имайте предвид, че цялата механика и шпулата на макарата се натоварват максимално. Въдицата също трябва да притежава съответната мощ при употреба на плетени влакна.
• Без памет: Досадният „памет ефект” липсва при оплетките. Влакното стои гладко прибрано на шпулата и не се накъдря при замятане. Така може да се достигне далечна дистанция на замятане.
• Здрави на възел: Плетените влакна държат здраво на възел. Но не всички възли, които работят ефективно при монофилите, са подходящи и за оплетките. Поради меката им повърхност много от познатите възли се изхлузват.
• Цвят: За разлика от монофилните влакна, където цветът се прави още с основния материал, плетените първо се произвеждат и след това се оцветяват. Естествено е цветът да се отмие след продължителна употреба, но това не променя качествата на влакното.

Монофил, плетено... какво да използваме? Варианти колкото искате. Едно е важното – от другата страна на влакното да има риба.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Риболов на хищници в закачки
Здравейте, драги читатели на списание „Риби и такъми”. Темата за риболова на хищници е неизчерпаема и разбира се много интересна, по простата ...
Бабушки на мач
Пролетта е сезон на „раздвижването”. Още с първите положителни температури риболовците тръгват по водоемите. Риболовът през този сезон е доста ...
За дунавски шарани на фидер
 Венелин Съйнов (Лино)   Един слънчев, но ветровит ден в края на август ми помогна да преоткрия това място на големия Дунав, където като дете ...
Риболовният рай – Риба Роха, Испания
Здравейте приятели, Настоящият разказ описва едно невероятно преживяване в риболовния рай, наречен Риба Роха - Испания, на един млад риболовец, търсещ нови ...
Риболов на сом с леки такъми
При риболов на сом повечето риболовци използват груби такъми. Съвсем друг подход има френския експерт по сомовете Ксавиер Вела, който постига учудващи ...
Съдържание
Актуално Холандски платики и червеноперки решиха Световното / 4 Калоян Белополски за Световното по риболов на плувка за мъже 2009. Интервю Игор Потапов / ...
Един различен риболов
  От Краислав Димитров   Събота... събота, като събота... Но, не! Събота - един различен ден! Тая сутрин немаше време и за кафенце даже. ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Зимата на белите риби /6 Калоян Белополски. къде и как да се отдадем на зимния риболов на бели риби На спининг Дропшот - формат XXL ...
Пъстърва на туичинг
  Април е месецът, в който пъстървата вече се раздвижва сериозно. Температурата на водата в реките все още е далеч от заветните 13 градуса, когато ...
Летни платики на мач
В края на юли посред почивката и плажуването на морето реших да проведа излет във вътрешността на страната. Яз. “Цонево” е добра дестинация, но ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6