Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Младежо, обещахте ми, че ще приберете дъщеря ми до единадесет часа. Първо - сега е три часа, и второ - това не е моята дъщеря!

 Статия

Умения за метод фидер

Риби и Такъми (бр. 7 / 2011 г.)

 

От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн
специално за сп. “Риби и Такъми”


В тази статия бих искал да ви покажа тънкостите в риболова с метод фидер. Този риболов определено не е само хвърляне и чакане, нито пък е стил, запазен само за риболовците на трофейни риби. Нищо общо! Спортните риболовци изпипаха този метод през последното десетилетие и той се превърна в перфектен инструмент за улов на огромни количества шарани и платики на всеки затворен водоем.

 

Първият път, когато се сблъсках с този метод беше на състезанието DFDS Challenge в Дания, което се проведе през 1980 г. на езерото Horsens. Тогава малко познат отбор на име Dorking спечели състезанието с риболов на платики на дистанция почти 90 м, използвайки “Ermstat” тип метод-хранилки. Моят отбор Barnsley Blacks се класира втори и точно метод-фидера беше този, който ни измъкна!
Така Метод-фидерът се роди като състезателна тактика, еволюира от първоначалната си форма и стана доминиращ в Британския отворен шампионат. Метод-фидерът е най-добър в улова на платика и шаран и за да демонстрирам ключовите моменти в тази тактика, ще посетя Lindholme Lakes, в близост до Донкастър, ще ловя на голямото Loco Lake, което е дом на огромна популация с шарани.

 

Въдици и макари
Правилният избор на въдица е много важен, особено на големи, открити водоеми, какъвто е Loco Lake, в който има потопен остров на около 70 м в близост до средата на езерото. Моите намерения са да заметна метод-хранилката в най-дълбоката част на водоема, точно преди острова, където дълбочината е около 2,5 м.
Въдицата, която съм избрал е Shimano Aerocast 3,6 м Medium Feeder, който е перфектен за замятане на подобно разстояние, а също така има по-мека акция при вадене на платика и шаран.
Ако трябваше да замятам на само около 40 м, тогава бих избрал Aerocast на 3,6 м, Light Feeder, а за голяма дистанция ще мина на 3,9 м от същия модел.
Изборът ми на макара? През последните няколко години използвам мини Shimano Baitrunner 4000 XT за всичкия ми фидер риболов. Те направиха революция в риболова ми, особено за шаран, защото мога да включа механизма за свободна шпула, когато се занимавам с нещо друго в момента, като поставянето на стръв на резервните поводи например.
Почти е невъзможно да имате късане при кълване на шаран, когато е включен байтрънъра. Baitrunner XT имат и отлични клипсове за влакно, които е жизненоважно, когато се лови на голямо разстояние или срещу острови.

 

Връзване на метод-хранилката
Има два типа метод-хранилки. Единият е с ластик, който преминава през средата на тялото (обикновено това е някакъв тип кух ластик) и инлайн-хранилки, които използвам почти през цялото време.
Хранилките с ластик са забранени на всички водоеми наоколо, защото те са фиксирани и това не е безопасно за рибите -, в случай на късане на влакното по-нагоре по линията рибата ще остане свързана с хранилката, а това не е хубаво! По тази причина предпочитам да използвам инлайн-варианта.
Връзването е много лесно. Аз използвам влакно Shimano Technium, което е много издръжливо влакно и също така потъва много добре. Нанизвам голямата инлайн-хранилка на Prestoх Innovation и я избутвам нагоре по линията за момента. След това нанизвам и мънисто на Korum, което също избутвам нагоре. Накрая нанизвам втората част - конектора от мънистото и правя възел 20 см по-нагоре. Връзвам 10 см повод с кука и монтажът е завършен.
Понеже ще замятам на голямо разстояние, двойната линия няма да се отслаби от множеството замятания и няма да загубя хранилката при хвърлянето.

 

Пелети и захранки
Пелетите се превърнаха в стръв номер едно за риболов с метод фидер през зимните месеци, но щом дойде пролетта, захранката взема превес. Все пак добавянето на щипка микро пелети към захранката може да има много добър резултат при риболова както на шаран, така и на платика.
Първо ще подготвя микро пелетите, правилното им приготвяне е жизнено важно за успеха! Поставете един килограм микро пелети в голяма купа за стръв и ги покрийте с вода. В този момент се добавят и ароматизаторите, ако ще поставяте такива. В случая прибавих четири капачки Vand den Eynde Scopex, само колкото да дам на пелетите малко по-добър старт. След две минути, през които пелетите ще поемат достатъчно вода, изливам останалата част от течността и ги оставам за още 15 минути. След това поставям пелетите в по-голям съд и добавям 150 мл рибна храна Fishmeal Special G Gold, плюс 100 мл Horlicks на прах. Разбърквам добре, за да получа перфектни, лепкави пелети.
Захранката е 1 кг пресята, кафява галета на VDE, към която добавям остатъка от пакета Special G. Към това добавям 100 мл Horlicks, за да подобря лепливостта. Щом веднъж подготвите пелетите и захранката, вече сте готови да започнете.
Следвайте стъпките на снимките, за да заредите хранилката, но се убедете, че захранката или пелетите са добре стегнати върху метода, те трябва да са на място, когато фидера стигне дъното или няма да получите и кълване. Не мога да ви опиша колко важен е този момент!

 

Замятане и ловене
На Lindholme замятам на около 70 м, точно в дълбоката вода преди потопения остров. Избрал съм си маркер на отсрещния бряг и съм закачил влакното на клипса на желаната дистанция. По време на замятането следвам хранилката, като почти докосвам повърхността с върха на пръчката. Това помага за точността, така че го опитайте при следващия излет.
Докато хранилката лети във въздуха, връщам въдицата назад веднага щом тя стигне водата. Това ми дава малко влакно, с което да разполагам щом хранилката стигне дъното.
Потапям върха под повърхността, след което изпъвам линията внимателно. Не бива да местите хранилката щом веднъж е стигнала дъното, ако го направите, трябва да извадите и да започнете отново!
Ако изпитвате затруднения с потапянето на линията, тогава я напръскайте с разтвор на препарат за миене на съдове и вода. Това ще ви помогне да я обезмаслите и ще я накара да потъва по-лесно. Щом влакното вече е под повърхността, поставям въдицата на двете стойки пред мен.
Аз не държа въдицата в ръка докато чакам кълване, тъй като изкушението да засечеш по-рано е прекалено голямо, предпочитам да стоя и да следя внимателно фалшивите кълванета. Обикновено кълванетата са наистина сигурни, тъй като рибата се самозасича от тежестта на метод хранилката. Едно нещо, което трябва да спомена е, че не трябва да сгъвате върха на фидера, тъй като всяко по-силно удряне на риба във влакното ще премести хранилката и ако това се случи, вероятно отново ще е време за презамятане!
Тук също се усеща предимството от употребата на байтрънър макара. Включването на байтрънър механизма ви позволява да отпуснете малко влакно и да махнете напрежението от линията и върха, особено когато има течение във водата. Също така, ако в този момент подготвяте допълнителни поводи с различна стръв, няма да имате късане при кълване, ако сте включили свободната шпула.

 

Как премина излета
В това пролетно време не знаех как точно ще протече риболова и трябва да си призная, че да ми клъвне на първото замятане не беше точно това, което очаквах! Започнах с вече стандартния зимен метод с пелети и 6 мм пелета, поставена на микро пръстен на Drennan, закачен на косъм. Винаги връзвам пръстена на около 2 мм под извивката на куката и съм открил, че това работи най-добре и куката рядко се откача.
Хванах шест или седем шарана много бързо, след което по-малките F1 (хибриди между шаран и каракуда) се настаниха на петното и когато го направиха, се наложи да сменя стръвта. Поставих малко, жълто протеиново топче, което също закачих на косъм, но предварително пробих с бургия за стръв и фиксирах със стопер.
Това подейства фантастично и от следващите десет риби, осем бяха по-добри огледални шарани. Експериментирайки с различни видове стръв, всички закачени на повод 0,14 мм Shimano Antares Silkshock, хващах много добре през трите часа, като най-големия шаран тежеше около 6 кг. Имах фантастичен ден!
Сега след като вече имаме нова дисциплина по риболов с фидер на световното първенство, колко време мислите ще отнеме на метод фидера да го спечели? Ще следим внимателно! Този начин на риболов не е само за шаран, той работи много добре и за платика, така че следвайте тези прости стъпки и опитайте. Късмет!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Летни платики на мач
В края на юли посред почивката и плажуването на морето реших да проведа излет във вътрешността на страната. Яз. “Цонево” е добра дестинация, но ...
Какъв модел кука да изберем?
Моят Fang Twister монтаж – този нов модел е брилянтен! ...
Шаранът
Доктор Марк Бърдас разкрива, че разцветът на шараните всъщност се е зародил преди над милион години в Азия!   Подарък от Иран Шаранът сега е риба номер ...
Нашествие на есенни сафриди
  Първо навестиха “Болата” край нос Калиакра От Калоян Белополски   Тази година въпреки яките августовски жеги сафридите се ...
Цонево, платиките и риболова на мач...
В последно време все повече риболовци практикуват риболов на мач. За радост на състезанията по плувка се налага да се лови на мач. По световните също. ...
Новият отбор на “Риби и Такъми” впечатляващо победи на яз. “Цонево”
От Калоян Белополски   Първият кръг от Републиканското първенство по риболов на плувка се проведе на яз. “Цонево” и за разлика предните ...
Риболов на шарани през пролетта
От Ивайло Пенев   Здравейте, драги читатели на списание “Риби и такъми”! Дългата и студена зима си заминава и най-после идва пролетта, а ...
С боло по река Искър
от Ивайло Янков Здравейте приятели на риболова, С мои колеги (и приятели) в риболова решихме да направим тематичен риболов на болонезе. След доста ...
Моят първи риболов на леда
От Ивайло Янков   Здравейте, приятели на риболова! Срам не срам реших и аз да опитам да лова на леда. Речено – сторено! След кратка консултация ...
Софийски кефали
Дълги години наред посещавам софийските баластриери. Преди години тези водоеми бяха обитавани от повече риба, в днешни дни от по- малко, но винаги риболовът ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6