Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

В препълнения автобус:
- Извинете, че одеве ви настъпих!
- Няма нищо, аз пък се изплюх на гърба ви...

 Статия

Сезонът на морунажите!

Риби и Такъми (бр. 5 / 2011 г.)

 

Морунажът се превърна постепенно в една от най-популярните речни риби. Среща се в доста от големите реки, както и в някои язовири. Постепенно измести кефала и донякъде скобара, и се лови много по-често от тях. Може да се приеме, че морунажът е сравнително студенолюбива риба. В големите студове спира да се храни, но още през март се раздвижва и започва да рови по дъното в търсене на храна. Месец преди влизането на пролетната забрана за риболов стотици въдичари се впускат в търсене на едрите пролетни морунажи.

 

От Калоян Белополски

 

Отдалече морунажът доста прилича на скобарите и кефалите, но като се загледаме подробно, откриваме десетки разлики. Устата на морунажа е във формата на тръбичка, подобно на платиката, когато е отворена, а когато е затворена, прилича на тази на кефала. Морунажът е вид, близък до рода на платиките. Подобно на скобара, морунажът има нос, а устата е разположена отдолу. Това от само себе си предполага, че морунажите се хранят изключително по дъното, ровейки в търсене на всевъзможни ларви, ракообразни, мекотели, червеи, семена и всякакви други дребни животинки. Хранителното меню на морунажите е близко до това на платиките и бабушките. Поради тази причина големите западни производители на захранка не произвеждат специализирана захранка за морунажи, каквито например има за платиката, шарана, кефала и т.н. В България, обаче захранките са пригодени и за морунажи, тъй като това е основен вид риба по много от реките. Такава е и новата захранка на Filstar Река, която дава отлични резултати при този риболов.
Популацията на морунажа е доста внушителна в страни като Гърция, Украйна и Латвия. У нас също се среща в почти всички големи реки, начело с река Дунав. Най-едрите морунажи живеят именно там. През месец март обаче, когато тръгнат първите високи води, пасажите напускат голямата река и тръгват нагоре по притоците й. Миграцията на тези риби е доста сериозна и те не рядко изминават стотици километри до местата, на които хвърлят хайвера си. През годините обаче на реки като Искър, например, са изградени доста бентове, които практически не разполагат с рибни проходи и пасажите с морунажи не могат да се качат максимално нагоре по течението. Това ги принуждава да се трупат във вировете под бентовете и там, навлизайки в още по-малките притоци и води, да хвърлят хайвера си. По река Искър бентът, който стопира рибите е този край с. Койнаре. При големите наводнения преди няколко години, обаче много морунажи се качиха и нагоре към Роман и постепенно и там стават основен вид риба.
В реката има местна популация морунажи, която на външен вид се отличава от дунавската. Местните риби са по-дребни и почти бели на цвят с прозрачни перки, докато дунавските им събратя са с жълтеникави страни, черни гърбове, яркооранжеви перки и са изпръскани с черни точки. При това екземплярите, които влизат от Дунав са с тегло от половинка до кило и нагоре. Местните риби са с масово тегло между 200 и 400 г. В река Дунав, всъщност, също се ловят двете разновидности на морунажа. Доста морунажи се ловят и по реките Огоста, Янтра, Струма, Тунджа и т.н. По всички реки рибите имат различни по цвят окраски, но като цяло начинът им на ловене е приблизително еднакъв.
В много от големите ни язовири също се ловят морунажи. Най-разпространени са на язовирите “Кърджали”, “Студен кладенец”, Жребчево”, “Цонево” и др.
Тази година нивото на реките е сравнително нормално. Дунав пък е вече доста висок. Тази обстановка заставя рибите да стартират миграцията си, свързана с хвърлянето на хайвер. На река Искър стотици тонове дунавски морунажи са се качили от Дунав и тази година върви невероятен риболов на морунажи от Койнаре, чак до устието. Най-много риба се лови под с. Писарово. Там всеки риболовец лови поне по 20-30 кг риба за ден! Друг е въпроса, че малцина спазват нормите и тъпчат торбите с дунавски морунажи...
Най-често ловените морунажи и тази пролет са с тегло между половин и един килограм. Ловят се както на плувка, така и на фидер. Ако вирът, който сме избрали, е със сравнително слабо течение, риболовът на плувка е най-доброто решение. Ако обаче нивото на водата е високо, а течението силно - най-удачен е риболовът на фидер, освен ако не разполагате с щека и не желаете да ловите едрите морунажи с тежка “близалка” в силното течение.

 

Захранване
Принципно риболовът на морунаж е много близък до риболова на платика. И двата вида отлично се влияят от захранката и белите червеи. Хранят се от самото дъно и стръвта трябва да се подава точно там. В много редки случаи е възможно рибите да атакуват стръвта над дъното. Захранката е задължителна при този риболов, независимо дали се лови на язовир или на река. Тук следва въпросът каква точно захранка да изберем. Ако ловим на затворен водоем, съвсем спокойно може да използваме 40% захранка за платики и 40% захранка тип “Езеро” и 20% глина, ако ловим на река заместваме езерото с река.

От гамата на Van Den Eynde една от най-подходящите захранки е Gold Pro Bream или Sekret, както и Nature или Hevy Special. От българските захранки отлична работа върши новата захранака на Filstar (Река) 2,5 кг. Тя е от ново поколение и не е по-лоша от станалите популярни в последните години полски захранки. Съдържа семена, едри хранителни частици, пелети и атрактори, а е на ниска цена. Към тях е добре да се добави малко течен или сух ароматизатор, например Brasem или Vanilia.
При риболова на река често се налага да се използват големи количества захранка. Съвсем естествено не е желателно за един излет да се изхвърлят 7-8 пакета захранка. Стига да се вземе един пакет висококачествена храна, два пакета българска захранка и да се добавят два пакета галета и един бисквита. Към тази вече овлажнена смес може да се добави и 20% тежка черна земя. Може и край реката да намерите купчина къртичина. Ако не е песъчлива, може да свърши идеална работа. Тежката тъмна земя на първо място утежнява захранката, на второ място я потъмнява и на трето помага топките да се отворят на дъното. Ако течението е силно, в захранката може да се добави малко колант - PV1. Това допълнително я прави супер тежка хранителна и глетава. Понякога се налага да се подава именно така, тъй като в противен случай водата я отнася до грам само за няколко минути. Такива са моментите на пролетното пълноводие, когато водата е висока, мътна и много бърза. Има обаче и моменти, в които и това не помага. Особено на река Дунав. Там понякога се лови на дълбочина над 3 м и при много силно течение. Тогава дунавските майстори слагат по един едър тежък камък в топките тежка захранка и по този начин “гюлетата” светкавично се закотвят на дъното. Към захранката се добавят и 150-200 г червеи.
В началото на риболова се хвърлят 5-6 стегнати топки с големина на портокал. В тях е желателно да се добави и шепа бял червей. Ако се лови на река, е препоръчително червеите да са предварително “изпънати” или чрез попарване, или чрез замразяване.
След като рибите се настанят на хранителното петно, се дохранва с малки топки непрекъснато. Допълнителното захранване поддържа непрестанно интереса на рибите и ги кара да кълват по-стръвно.

 

Излета
В средата на март мой познат се обади, че на култовото място край с. Писарово на река Искър са се завъртели първите морунажи. Не чаках дълго и още на по следващия ден бяхме там с Иво Янков и Чочо. Пристигнахме сравнително късно към 7 сутринта, а беше светло още от преди близо два часа. На вира имаше едва двама души, но докато се суеняхме от една Жигула скокнаха двама местни и взеха едното удобно място. Това наложи аз да ловя отгоре, а двамата ми колети под месните. Забърках един пакет от новата захранка Filstar (река) 2,5 кг, един пакет на Van Den Eynde Gold Pro Bream, един Natur, пакет галета, половин пакет Колант - PV1 и малко течен Brasem. Овлажних я добре и добавих две шепи червеи. Още преди да захраня хванах 1-2 моарунажа докато опипвах мястото, но много надолу. Мястото ми не бе от най-равните и се налагаше със захранка да прикарам рибите пред себе си. Тази работа захранката свърши доста бързо. Ловях с 6 м. болонеза и плувка 2 г. Беше малко лека за силното течение, но линията беше готова и не ми се преправяше. Ловях на границата на силното с по-тихото течение. Коригирах непрестанно дълбочината, но кълванетата бяха мудни като от опиране на оловото в дъното. Доста от закачените риби се и откачаха. Имаше и доста празни кълванета. Най-добре рибите взимаха когато само стръвта тук-там опираше дъното. Ловяха се разбира се и на яко “лежане”, но кълвяха нарядко. Стартирах с кука №16 и 4-5 червея. Много кълванета и много откачания. Вдигнах големината на куката през №14, 12 до 10-ка. На най-едрата почти не кълвеше. От останалите просто се откачаха. Извъртях и няколко модела куки – същата работа. Тогава сложих една 12-ка на Kamasan 651 и с нея лових много по-добре, но пак имаше брак. Сложих и мънисто по едно време. Уникални кълванета и 80% откачени риби... Тогава сложих един Kamasan 611 №12 и нанизвах само 3 червея до средата така рибите почти не се откачаха.
Проблема с начина на кълване реших като на средата на повода сложих дроперче №8. Така наречената стабилизираща сачма. Тъй като мястото бе с неравномерно силно течение и неравно дъно тази сачма държеше стръвта постоянно долу без основното олово да се опира в дъното. Така кълванетата стараха стръвни и резки. Засичането и звука от него ми доставяше истинско удоволствие. След обяд направих още една корекция в захранката. Добавих пакет тежка речна глина и още червеи. Това се наложи, тъй като колкото и да беше глетава храната като поизсъхна малко силното течение я поднасяше надолу и кълванетата бяха доста под мен. След това упражнение рибите се настаниха точно пред мен. Удоволствието от това да строиш рибите пред себе си и да ги ловиш една след друга бе уникално. Денят беше слънчев и леко ветровит. Духаше срещу течението и това допълнително улесняваше риболова. Просто приказка...

Колегите отсреща на високия бряг от към с. Глава ловяха и на фидери и на плувки в затишията след потопените дървета. Не използваха дори живарници и директно вдигаха на буксир едрите риби... И оттам в торбата – грозна гледка!. Наистина, в този ден се ловеше страшно много риба от всеки. Нямаше човек с под 20-30 кг риба! Следобед вече се бе разчуло за този уникален риболов и заприиждаха мести хора от околните селища. Заеха се набързо всички места и навсякъде всеки ловеше яко риба. Иво и Чочо по-надолу направо я скъсваха. В края на деня живарниците ни бяха претъпкани с гладни дунавски морунажи. Сигурно тримата бяхме хванали над 120 кг риба... То е имало и друг път силен риболов, но такъв виждах за първи път в живота си... И местните потвърдиха, че за толкова много години риболов по реката чак толкова много риба никога не е давало! Това е хубавата новина. Лошата е, че малцина пускат риба обратно във водата и взимат всичко за във фризерите.
Тази година забрана се предвижда да влезне в сила по старому - в средата на април, и да продължи до края на юни. Промените в Закона за рибарство и аквакултури още не са гласувани и новата поетапна забрана за високи и ниски водоеми, както и за някои отделни видове риба с отделни дати явно ще се прилага от догодина. Поне до средата на април ще върви този силен риболов на морунажи по реки като Искър и Огоста, така че всеки може да си опита късмета.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Световно първенство по риболов на пъстърва- 2 ра част
От Борис Бояджиев-член на УС на БФРС капитан на отборите по риболов на пъстърва В първата част Ви представихме как протече състезанието при риболовците ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия I /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Хищници Зимни щуки /10 Станил Йотов. Къде и ...
Един спасен трофей от язовир Искър..
  Здравейте на най-готиния екип на света, казвам го с ръка на сърцето! Казвам се Мъро и съм известен като Омбрето, с най-атрактивната лодка по нашите ...
Риболов на яз. “Сопот”
 От Пламен Бончев   Имах уговорка с няколко приятели да направим съвместен риболов в началото на месец юли. Те бяха избрали предварително яз. ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Съдържание
Кефали в студа Калоян Белополски за пролетния риболов по гръцките реки / 4 Интервю С Явор Недев - новият шеф на ИАРА / 8 Идва ли краят на бракониерите? С ...
За зимни скобари и морунажи на Тунджа
Този януари започна сравнително меко. Към края обаче страшен сняг натисна цялата страна. Преди това, обаче поваляха дъждове, които вдигнаха нивото в ...
Световно по плувка 2010 г.
Треньорът на английския национален отбор Марк Даунс на разузнавателна мисия в Испания, където наблюдава финала на турнира Sensas Challenge на езерото Викарио ...
Испания обещава най-доброто Световно първенство!
“Най-доброто Световно първенство”, това е предвиждането на английския национал Шон Ашби за предстоящото следващата година Световно Първенство, ...
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СОМА
В последните няколко години в България риболовът на сом и то на кльонк се разви много. Все повече хора се оборудваха с нелоши лодки и след като повлачат ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6