Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Разговарят трима рибари - първият казва:
- Да знаеш, вчера си ловя риба и като извадих въдицата гледам закачил съм един ботуш, гледам го аз - той немски от втората световна война чак - голема находка.
Вторият не остава по назад:
- Абе задърпах един път и какво да видя - налъм та налъм, казвам ти български е, не по-късно от Балканската война. Честно.
Третият скромно:
- Абе ловя си аз и като вадя въдицата какво да видя - абсолютно запазен фенер още от руско - турската война.
Другите се надсмиват:
- Аре бе как пък не?
- Вие пък - това е нищо бе. Фенера още светеше.

 Статия

Как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил

Риби и Такъми (бр. 5 / 2011 г.)

От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн
специално за сп. “Риби и Такъми”


 

През далечната 1990 година работех много усилено в опита си да подобря техниките си и разбирането си за риболова с вердевас и фуил на дългата щека. Практикувах продължително на водоема National Rowing Course в Нотингам и на река Уитам. И двата водоема реагираха добре на тази стръв. След безкрайни часове риболов реших, че вече съм в състояние да продължа нататък и да спечеля преднина пред колегите риболовци, като вярвам, че в крайна сметка именно познанията, които натрупах през дългите часове тренировки ми помогнаха да спечеля световното в Унгария през 1997 г.
Оттогава нещата значително са се променили, може би най-забележително с въвеждането на къпинг сетовете през 2002 г., като в тази статия бих искал да ви отведа до етапа, на който се намирам сега по отношение на разбирането ми как да се извлече максимума от този съществен начин на захранване - къпирането.

 

И така, доведох камерите на езерата Hayfield, близо до Донкастър. Те са пълни с бабушки, като сред огромните пасажи се срещат и доста едри екземпляри. Водоемът е сравнително дълбок, около 3 до 4 м на доста места, като бабушките по-специално могат да бъда изкушени без оглед на това колко е студено, а последната зима наистина беше много студена!
Дъното на водоема обаче е доста сложно за риболов. На места то пропада стремително надолу при опит да се измери дълбочината, което налага да се постигне прецизна точност на захранването. Според моя опит това може да се постигне единствено с къпинг (чашка за захранване), така че днес ще поставя ударението именно върху него.
Беше голямо откритие за мен, когато осъзнах, че когато топка захранка се заметне от ръка, тя може и да падне близо до плувката, но заради траекторията й тя в действителност ще се отклони от плувката веднъж щом попадне под водата, и в крайна сметка на дъното ще легне доста встрани от мястото, където се намира стръвта ви. Изненадващо е колко много риболовци недоглеждат този факт, и съм уверен, че това е една от причините да пропускат да уловят доста риби!
На собствената си щека Shimano Aspire съм отрязал върха на топсета с около 25 см, за да не се клати излишно върха на щеката. Това е много важно, когато използвате къси линии за риболов с вердевас. Когато влакното между върха на щеката и плувката е дълго около 50 см, лесно могат да възникнат оплитания със стандартната дължина на върха на топ-сета. Отрязването му изцяло елиминира този проблем.
В допълнение аз също така отрязвам и върха на къпинг-кита. Това ми помага да го втвърдя и прави процеса на доставянето на тежките топки захранка в правилната позиция много по-точно. Аз използвам чашките за къпиране на Drennan, които никога не са ме разочаровали.
Топ-сетите ми са комплектовани с вътрешни втулки PTFE и ластици №3 и 4 през двете секции. Мога да сложа и ластик №5 през 3 секции, ако преценя, че могат да се ловят и по-големи и борбени риби, като костури или по-малки шарани.
Днес възнамерявам да ловя и захранвам две точки - една на 12 м навътре и друга на 7,5 м дистанция. Разликата в дълбочината между двете точки е приблизително 1 м. Близката дистанция често е по-продуктивна по време на състезания, а както сами се досещате, ако мога да ловя по-наблизо, ще вадя рибите по-бързо!
Голяма част от фуила днес се внася във Великобритания. Малцина у нас се занимават с добив на вердевас и хирономус, а и местата, от които могат да се добият са малко. Ние ловим с руски фуил, който е по-слабо активен от полския, който “танцува” доста по-забележимо на дъното.
Аз обикновено захранвам с микса от 90% руски и 10% полски фуил. Ако твърде голяма част от личинките започнат да се издигат над дъното, това ще накара рибите да се хранят по-нависоко, което ще ги прави по-трудни за улавяне. Трябва да ги храните плътно на дъното.
Така или иначе някои от личинките ще започнат да се издигат нагоре и по този начин ще привлекат повече риби към мястото, така че не е лошо да имате и известно количество по-пъргави от тях в храната.
Аз самият също съм си вадил сам вердевас, но сега си го поръчвам от доставчик, тъй като качеството му е перфектно, а и това ми спестява доста време. Съхранявам го за около седмица, като сменям водата всеки ден с прясна. Държа и известно количество едър полски вердевас за стръв. Ако риболовът е труден, закачам и по два вердеваса на куката.
Има една чудесна захранка на Van den Eynde, целенасочено създадена за червеноперки, наречена G5. Използвам я по различен начин в зависимост от условията. Например, когато температурите са ниски, винаги я пресявам през фино сито, за да отстраня по-едрите частици, за да не могат рибите да се заситят бързо.
Към основния микс трябва да се добави тежест. Това се постига с помощта на земя (глина). Глината също се пресява, за да стане по-фина. Ако не добавите глина, захранката рядко ще стига до дъното, защото ще се разпада и ще поема по течението, а рибите ще я последват. Благодарение на глината обаче захранката ще стига бързо и директно до дъното.
Днес е студено, затова ще преситя 2 кг от захранката G5. Към нея ще добавя 1,5 кг тъмна пръст от къртичина и 1,5 кг влажна глина Van den Eynde Terre de Somme, плюс много малко количество черна боя, за допълнително потъмняване на микса. Тези съставки разбърквам с около 2 л вода, която добавям постепенно до постигането на перфектен микс. Това постигам и с помощта на дрелка, която ми спестява маса време.
От крайния микс отделям достатъчно количество за направата на 8 топки. Към това количество добавям 250 мл пресен фуил и оформям топките. С къпинга захранвам съвсем точно всяка от линиите си с по 4 топки тежка захранка.
Приготвям си също така и един “топ-микс”, който се състои от 1,5 кг влажна глина, 1 кг земя и 250 мл бентонит. Бавно разбърквам съставките, като добавям вода чрез пулверизатор докато миксът започне да се слепва и тогава добавям 500 г фуил. Хвърлям по една топка от този допълнителен микс на всяка от линиите, след като съм ги захранил с първоначалните топки тежка храна. Мисля, че това доста помага да се активизират рибите и да започнат да се хранят.
Решението кога да се дозахрани точката на риболов е въпрос на опит. Това трябва да се прецени много внимателно, като аз обикновено го правя, когато кълванетата забележимо намалеят. Основната цел при риболова с вердевас и фуил е рибите да се ловят без да бъдат притеснявани от регулярно захранване.
Със затоплянето на времето може да се добави още захранка, но не и фуил, тъй като аз разчитам на захранката да покрие повече фуила, което ще удължи периода на хранене, тъй като рибите ще бъдат принудени да рият в нея докато открият вкусните личинки. От опит знам, че е по-добре да сбъркате от предпазливост, особено в началото, когато става въпрос за количеството, с което да захраните. Веднъж попаднала във водата, захранката не може да се извади, никога не го забравяйте!
Днес съм си приготвил 4 монтажа, но по време на състезание обикновено дублирам монтажите си в случай на проблем, така че на практика имам по 8 монтажа. За близката дистанция на 7,5 м съм си приготвил монтаж с 0,6 г плувка Rive 108 и монтаж с 0,8 г плувка Rive 108. За всички плувки над 0,6 г винаги използвам и оливетка, особено на дълбоки водоеми. Целта е да отведа стръвта колкото се може по-бързо до рибите, хранещи се на килима от захранка. Оливетките перфектно постигат тази цел, по-ефективно от сачмите в група. Под оливетката поставям 2 малки дропера №10 (гледано откъм куката). На 25 см над оливетката разполагам, както ги наричам, сачми “за гарнитура”. Открих, че поставени на това място, те значително намаляват оплитанията на повода.
Основното ми влакно е Shimano Antares Silk Shock, 10 мм, вързано към повод 0,07 мм. Разстоянието от куката до оливетката е 30 см. След внимателно съм измерил дълбочината, скъсявам влакното така, че разстоянието между върха на щеката и плувката да стане 40 см. Това е важно, ако искате да запазите позицията, която сте измерили с дълбокомера, когато ловите на наклон. В противен случай стръвта ви може да се увисне над дъното или да легне на него, което ще влоши презентацията й.
На дългата линия на 12 м единият ми монтаж е с 0,8 г плувка Rive 108, монтирана по гореописания начин, само че за по-голяма дълбочина. Имам и монтаж с по-тънка плувка Rive 110, която е с издължено тънко тяло за по-голяма чувствителност на монтажа, ако риболовът е труден. Най-общо казано, смятам, че 0,8 г плувка е точният размер за риболов на червеноперки на тази дълбочина. Бих поставил по-голяма плувка само ако вятърът се засили, защото ще породи силно течение под повърхността.
Аз модифицирам малко плувките си. Например, отрязвам 18 мм от върха на антената и скъсявам кила с 30 мм. Така върхът на антената се позиционира по-бързо, което ми помага по-рано да забележа първото кълване, а благодарение на по-късия кил плувката стои по-добре на линията и по-рядко става причина за оплитания.
Водоемът, на който се намирам, изисква използването на куки без контра, така че изборът ми пада върху кука №22 или №20 Drennan Silverfish. Те са много подходящи за такива деликатни видове стръв като вердеваса и фуила и проникват в стръвта без да я разкъсват. Ако мога да използвам модел с контра, тогава избирам куки Preston Innovations PR 31.
Правилното презентиране на стръвта при риболов на такива видове риби като бабушката е много важно за успеха. Макар че те понякога се хранят агресивно, когато е студено те кълват много колебливо и деликатно. Така си нагласявам монтажа, че над водата да се подава колкото се може по-малко от върха на антената, и се стремя стръвта ми да се намира съвсем, съвсем малко над дъното. Ако стръвта е застанала на самото дъно, по-трудно ще забележите кълването, може би едва когато изсмучат вердеваса.
Сега ще ви обърна внимание на това как полагам монтажа в точката на риболов. Тази част е изключително важна за успеха, според мен, и опитът го доказва всеки път. Ето какво правя аз – много бавно спускам такъма надолу с изправено вертикално влакно в зоната на риболов. По този начин стръвта пада към рибите много естествено. Така се избягват и оплитания, като съм сигурен и в това, че стръвта отива директно към захраненото петно, а там разбира се са и рибите. Обърнете специално внимание върху процеса на спускането на стръвта, направете го внимателно, и съм сигурен, че ще забележите съществено увеличаване на броя клъвнали и извадени риби.

 

Как премина днешната сесия
След като захраних двете линии, започнах на дългата линия с плувка Rive 108, като заложих стръвта на около 25 мм над дъното, където рибите започнаха да кълват бавно, но накрая започнах да вадя добър размер бабушки. Рибите обаче кълвяха доста неуверено и усетих, че нещо не е наред. Срещу мен духаше слаб вятър и забелязах, че плувката се измества назад спрямо върха на щеката. Това не е хубаво, когато се лови на наклон. За да избегна това, скъсих влакното между върха на щеката и плувката до 35 см и като избутах върха на щеката по-навътре, успях да позиционирам стръвта точно над захраненото място.
Ловях добре на тази линия, но след половин час се прехвърлих на късата дистанция с 0,8 г монтаж. Тук хванах по-добри риби, но със същите празни кълванета и откачени риби. Това ме принуди и тук да премина на монтажа с плувка 0,6 г Rive108, и отново нещата се подобриха. Направих още едно малко подобрение, като смених куката със зелена Gamakatsu – много фина кука, която подобри кълването.
Основната ми дилема беше кога да дозахраня с глината и захранката с фуил. След около час и половина реших първо да дохраня късата линия, тъй като усетих, че тя се изчерпва, а и на нея улових повечето риби, така че натам къпирах една топка и се върнах на дългата линия.
След 10 минути, при които на магия улових две риби, се върнах обратно на късата линия, за да видя резултата от дохранването. Веднага започнах да вадя риби и като видях, че рибите реагират на храната, дохраних и дългата линия.
В крайна сметка дозахраних по три пъти всяка линия през следващия час и половина и все така ловях, когато сесията ми започна да изтича. Беше ми трудно да вляза в ритъм в този ден, но благодарение на качествените риби бързо напреднах в теглото. Завърших с около 7-8 кг улов и с големи очаквания се замислих за предстоящите състезания на водоемите, където можеше да се лови с вердевас и фуил.
Горещо се надявам, че прочитайки тази статия ще бъдете вдъхновени да усъвършенствате подхода си при риболов с тази чудесна стръв.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За щуки в Англия
През 2004-та година заминах за Англия да работя в град Норич - югоизточна Англия, област Норфолк. Веднага ми направи впечатление минаващата през града река ...
Моят първи риболов на леда
От Ивайло Янков   Здравейте, приятели на риболова! Срам не срам реших и аз да опитам да лова на леда. Речено – сторено! След кратка консултация ...
Съдържание
Актуално Магията на тролинга /4 От Калоян Белополски. За емоционалния риболов на елитни хищници от лодка Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери ...
Пъстървата - равносметка на сезон 2011
  От Станил Йотов   Сезонът на пъстървата приключи, предстоят четири месеца пауза. Време е за равносметка – къде и какво уловихме тази ...
Есенен риболов на скобари
Тази година есенният сезон настъпва сравнително бързо. Времето е променливо и доста студено, а риболовът - труден. Силният риболов на скобар обаче тепърва ...
Първият ми трофеен шаран
От Теодор Раев   Беше 9 юни. Часовникът на алармата на телефона ме събуди - 5:00 ч. Скочих от кревата, отидох в кухнята и включих кафе машината. В ...
Изкушението “ДРАШКОВИЧ”
Здравейте, читатели на любимото ни списание “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя с вас впечатленията си от практикуването на ...
Спортната 2009 година
част 4 Турнир на Четирите Нации за младежи   От Ян Ван Шендъл   Миналия месец се разделихме на етапа, в който ви описах Турнира на Шестте ...
Зимни щуки
 От Станил Йотов   За доста риболовци на щука месец декември е по-малко благодатен, отколкото предшестващите го. Зъбатият хищник като че ли е ...
Техники и тактики за риболов на лед
  За едни зимата е сезон за пиене на вино и ядене на мръвки. За други зимата е сезон за пиене на вино, ядене на мръвки и – разбира се – ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6