Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Песимистът вижда само един безкраен тунел.
Оптимистът вижда светлина в тунела.
Реалистът вижда тунела, светлината и идващия влак.
А машинистът вижда трима идиоти, седящи на релсите…

 Статия

Как да измамим пъстървата през март

Риби и Такъми (бр. 4 / 2011 г.)

 

От Станил Йотов

 

За пъстървовите риболовци март е по-особен месец. Това е времето на първото по-сериозно затопляне на времето. В реките пъстървата вече се е пораздвижила. Е, не е толкова активна, както през май и юни, но можем да разчитаме на повече кълванета, отколкото в ледените февруарски води. Рискът от капо обаче тегне над риболовците с пълна сила. Какво да изберем? Блесна, воблер или муха? Как да реагираме в конкретната ситуация, каква примамка да сложим, как да я водим? Нещата не са толкова сложни, стига да подходим адекватно към конкретните условия. И най-важното – да се стремим към разнообразен риболов. Месецът е такъв, че ако не ни клъвне на едно, може да имаме удар на друго. Въпросът е да сме запасени с разнообразни примамки и да сме се подготвили за различни начини на търсене на пъстървата. Точно в това се състои системата на риболов Spin&Fly – с една единствена въдица да сме в състояние да ловим хем на спининг, хем на муха. Как става тая работа? Ами много лесно – като се отърсим от предразсъдъка, че мухарският риболов представлява някаква сложна акробатика. Като се пробваме, ще разберем, че и най-обикновената спинингова въдица става за риболов с нимфа. Нямало шнур? Че защо ви е, като и най-обикновеното монофилно влакно върши същата работа. Въпросът е да се опитаме да овладеем най-важното: да се опитваме да разберем какво се случва от другата страна на линията във всеки един момент.

 

Спининг с блесни
Преди обаче да стигнем до мухаренето със спинингови такъми, нека първо разгледаме обичайните техники и тактики за улов на пъстърва през март. В спининга това е време, когато пъстървата кълве и на блесна, и на воблер. С какви блесни да почнем мартенския излет? В общи линии всеки спинингист си има няколко предпочитани модела, с които е хващал пъстърва и по-рано. Кълне се в тях, вярва им. В моята кутия през март бих заложил на следните модели, за които съм сигурен, че няма да ме подведат:
 

Panther Martin
Това е изпитана примамка за все още студените води. В тях пъстървата още е слабоподвижна, мудна, не гони блесната на далечно разстояние. В общи линии риболовът най-често се свежда до това да й прокараме блесната под носа, или да я задържим повече време в зрителното й поле и да я накараме да се поразмърда. Точно за това Panther Martin е много подходящ модел за това време. Тази блесна работи много добре, когато трябва да води срещу течението. Тайната е в това, че при задържане и бавно водене тя върви много по-близо до дъното, отколкото останалите въртележки. При нея лопатката е нанизана направо на листото и това е една от специфичните характеристики на блесните от тази марка, както и да другите XD примамки на отделните производители. Те също работят добре, но аз лично предпочитам тази марка. Много е подходяща за облавяне на дебели бързеи и каменисти участъци, където пъстървата е скрита под камъните и трябва да „орем” по самото дъно, за да я прилъжем да атакува. Работи добре и във всички други видове места – вирове, крайбрежни участъци с подмоли и т.н. Според мен XD-блесните са си отлична мартенска примамка, доказана в практиката.
Медни въртележки №1. В личния си архив водя доста излети на колеги, които са ловили успешно пъстърва през март. Като прегледах статистиката, установих, че една от блесните, на които е имало много добри резултати, е въртележката в медна окраска. Очевидно червеният цвят предизвиква пъстървата към атака. Аз самият допреди няколко години изобщо не вярвах на медните блесни и ги отминавах с презрение. Само че ми подариха десетина модела от самоделките „Hrimar”. Това чудо се върти като хеликоптер и лови! За съжаление колекцията е съвсем бутикова и не се предлага в ширпотреба. Една част от секрета е в това, че не само лопатката, а и самото тяло е в медна окраска, тъй като е покрито с навита медна тел. Така единствената дробинка в различен цвят се явява лагероващото топче между лопатката и тялото. Тази блесна е способна да размърда и най-мудната пъстърва. Опитах по-късно на праговете в спокойния участък на Искър и с други медни блесни, само че на Mepps. И на тях имаше резултат. Говорил съм с вносители на блесни, които твърдят, че най-малко се купуват именно медните. А те не само, че не ловят по-лошо от другите, но и за месеци като март са незаменимо оръжие за лов на пъстърва.
 

Mepps
Класиката си е класика – старият добър Mepps винаги може да ни извади в трудна ситуация. За този сезон аз лично бих заложил на модела Comet. Той има по-прибрано движение на лопатката и става за облавяне на абсолютно всякакви видове участъци. Като варираме с номерата, можем да облавяме и по-плитките места, и по-дълбоките участъци от реките, да ловим с водене по течението, срещу течението, и през самата река. Най-често през март водите са все още прозрачни и бистри, тъй като голямото снеготопене още не е почнало. В такъв случай можем да заложим на жълтия цвят блесни от тази марка, декорирани в червени точки. Тази комбинация работи много силно при риболов на пъстърва. Моделът Aglia можем временно да го оставим за по-топлите месеци.
 

Rublex
Друга класика в спининга, която също работи добре през март. Моделът „Селта” например в жълто или медно оцветяване може да ни влезе в употреба при риболов в средните по дебит реки. Доста колеги използват тези блесни с успех и успяват да прилъжат някоя от трудните за улавяне балканки в навечерието на пролетното затопляне.

 

Пъстърва на воблер
Много пъстърваджии отписват почти изцяло блесните при мартенския риболов. Имат основание – блесната при тях е по-резултатната примамка през април и май, а за март воблерът им е дал по-добри резултати. Къде е тайната? Воблерът в общия случай се води срещу течението, върви по-бавно и предизвиква пъстървата да го атакува. Аз лично предпочитам да сложа тази примамка, ако трябва да обловя вир от моята страна на реката, който се намира точно до брега. Подавам примамката по такъв начин, че да я водя близо до дъното и да я вкарам в зрителното поле на пъстървата. Водя с продължително задържане на едно място, при което воблерът имитира рибе, борещо се с течението. Такава рибка е лесна за улавяне от пъстървата и именно задържането предизвиква в петнистия хищник решението да предприеме атака. Какви модели обаче да ползваме?
 

Minnow
Това са воблери, предназначени за неравномерно водене. Най-често проводката се състои в придвижване на примамката, след което се прави лека пауза. Следват две отривисти движения напред и връщане на воблера малко по-назад. Всеки спинингист си изработва собствена тактика на водене, тъй като моделите Minnow дават възможност за разнообразно примамване на пъстървата. Наблюдавал съм доказали себе си в неравномерната проводка спинингисти, които водят воблера Minnow по коренно различни начини, но всички те ловят риби. Изпробвайте най-различни варианти, все ще ви клъвне на някой от тях. След като го усвоите, опитайте и с нещо по-ново.
 

Плуващи пъстърви
Много използван воблер в тази част от сезона е плуващият модел, имитация на малка пъстървичка. Най-често става въпрос за воблери между 3 и 4 см, които газят на различна дълбочина. Подбираме ги според това на какво място ловим. Ако сме в плиткаж, слагаме примамки, които вървят по-горе и няма да задерат дъното. Ако ловим в по-дълбоко място, поставяме воблер с по-широк диапазон на газене. Дребната пъстървичка е любимо лакомство за по-голямата. Сама по себе си пъстървата има много зъл нрав – освен че напада всичко в ловната си зона, тя е и канибал. Яде си своите! Затова дребните имитации на пъстърва са много добро средство да примамим някоя мерна риба. Изборът на марката е лично предпочитание. Плуващата пъстърва е хубав воблер за средни и големи реки като например Чая, където местните спинингисти са в състояние да водят воблера няколко часа покрай една единствена скала, докато чакат голямата пъстърва отдолу най-сетне да се накани да им клъвне. В много случаи резултатът от търпеливото облавяне е трофеен улов с тегло над килограм.
 

Ярки воблери
По-горе стана въпрос, че балканката много си пада по червеникавите медни блесни. Защо тогава да не опитаме с воблер от същата окраска? А може и с розов. Този цвят често пъти е в състояние да влуди и най-апатичната пъстърва. Хищниците поначало си падат по розовото, това е цветът на някои видове рибешко месо. Затова смело можем да опитаме с червени и розови воблери. Пъстървата няма да остане безразлична към тях.

 

На муха със спининг
Дойдохме си на думата и за риболова с муха на спининг. За пръв път го пробвах на Черни вит през 2007 г. – работеше си екстра. На следващата година се оказа, че на републиканското първенство по риболов с изкуствена муха цели отбори ловяха, като вместо шнур слагат обикновено монофилно влакно. След като мухарите го правят, какво пречи това да го има в спининга? Пръчките са с еднаква дължина, а спиниговата макара даже работи по-удобно, отколкото ако обираме влакното на ръка, както е при мухарите. Затова се запасете с нимфи и стримери, и ако не ви кълве нито на блесна, нито на воблер, слагайте смело мухарските примамки. За март специално те са много подходящи. Въпросът е в това, че с блесната и воблера имитираме най-често рибка. С нимфите представяме на пъстървата онези неща, които са я обичайното съдържание на хранителния поток – ручейници, гамаруси, зеленки, лежляци, хирономус и какво ли още не.
 

Примамките
В работа през март ни влизат два вида мухарски примамки – нимфи и стримери. Моделите са най-разнообразни, единственото им сходство е, че са утежнени с доста оловен пълнеж и волфрамови глави от най-тежките. Не е нужно да разполагаме със стотици мухи в кутията. Има няколко базови модела, които са се доказали в практиката. Можем да си поставяме по две или дори три на линията, за да ги комбинираме. Така във всяко замятане презентираме пред пъстървата две или три неща за ядене, от които да си избере.
 

Заешка нимфа
Тази муха се изработва от сива заешка козина. Моделите са най-разнообразни, аз лично предпочитам да заложа на собствената ми разработка, която наричам „Геле Чвора” – некадърно вързана заешка нимфа, на която опашката се пада под ъгъл спрямо рамото на куката. Въпросът е нимфата да бъде добре утежнена и да ишма агресивен вид във водата. При моя модел той се получава от накокошиненото оперение на мухата.
 

Ручейник
Това е нимфа, която имитира ларвата на ручейника. Изработена е от бяла прежда, в комбинация с перо от петел или паун. Съществува в стотици разновидности като изделие на най-различни връзвачи на мухи от целия свят. В общи линии имитира едно и също, така че е добре да заложим на някой модел, за който знаем, че е хващал риба.
Фазанова нимфа. В нейната изработка се използва перушина от фазан. Тя е по-дребен модел и може да се използва като втора муха на линията ви в комбинация със заешката нимфа или ручейника.
 

Гамарус
В реките с по-топла вода гамарусът се явява основно ястие в менюто на пъстървата. Най-добре е да го подаваме в комбинация със заешката нимфа или ручейника.
 

Стримери
Тези мухи имитират най-често рибе и са предназначени за риболов с обиране на линията срещу течението с продължителни задържания и паузи. У нас много добре се е доказал стримерът „Уоли Бъгър”. На последното републиканско първенство по муха отлични резултати даде примамката от черна и оранжева козина на заек.

 

Техника
Спининговият риболов с нимфа или стример е нещо съвсем елементарно. Най-добре е да почнем с две примамки на линията, монтирани на около 15 см една над друга. Това е методът на т.нар. „чешка нимфа”, която може съвсем спокойно да се използва в спининга. Понякога „чешката нимфа” се състои в това да си ловим под върха на пръчката. В други случаи може да покрием известна дистанция. С добре утежнените нимфи можем да се измахаме на поне 15 метра със спининговата въдица, а в общия случай не ни се налага да ловим на повече от 5-6 метра. Въпросът е да държим линията в изпънато положение през цялото време, за да усетим кълването. Мухарите най-често използват и индикатор. На републиканското обаче той е забранен, а пък аз лично никога през живота си не съм слагал индикатор на линията си, дори когато ловя с муха и шнур. Работя само на усет, а хващам риби. Следователно може да минем и без индикатора. Въпросът е да знаем какво презентираме от другата страна. Най-често ни се налага да извозим примамките чрез силата на течението, като се стремим да се търкалят по самото дъно или съвсем близо до него. Замятаме срещу течението, мухите потъват и ги тътрим долу. Когато примамките изтекат, под напора на течението започват да се вдигат нагоре. Внимание! Това е много деликатен момент, в който трябва да сме нащрек. Често пъти кълването настъпва томчо тогава – пъстървата се обръща по течението и тръгва след нимфата, за да я улови.
При стримерите риболовът се извършва най-често в комбинация с нимфа, което ни дава възможност да ползваме най-доброто и от двете примамки. Воденето се извършва по такъв начин, че примамките да бъдат близо до дъното, и в същото време стримерът да е подложен на напора на течението, за да му играе перушината. Монтажът се прави така, че нимфата да бъде по-тежка. Слагаме я отгоре, а под нея монтираме стримера. По този начин и двете примамки са близо до дъното, а стримерът играе от силата на водната струя.
Мухаренето със спининг е метод, който според мен тепърва предстои да се развива. Нимфата и стримерът са примамки, за които можем да минем и без класическия мухарски такъм от специфичната пръчка, шнур и всичко останало. А защо да не използваме цялото разнообразие от примамки, които ни дава този метод на риболова, и да го приложим и в спининга?


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Актуално Изхитри пролетните шарани /4 От Калоян Белополски. Къде и как да ловим шарани напролет За хищници Зони за улов на щука /8 От Станил Йотов. Къде ...
Скобара и хляба
  От Калоян Белополски   През месец декември, а може би и през цялата зима, чак до дните на март, в които реките прииждат от топящият се сняг, ...
Тайните на Чарлз Жарден
Чарлз Жарден говори за нещата, които ни позволяват да извлечем максимума от отиващата си зима и от началото на сезона за риболов на ...
Световно първенство по риболов на пъстърва- 2 ра част
От Борис Бояджиев-член на УС на БФРС капитан на отборите по риболов на пъстърва В първата част Ви представихме как протече състезанието при риболовците ...
Съдържание
Актуално Реката на гигантите /4 От Калоян Белополски. Сомовете от култовата река По Пъстървов риболов За големи пъстърви с мъртва рибка /10 Станил Йотов ...
В царството на Таймените
  От край време една от най-бленуваните дестинации за риболовците от цяла Европа е Монголия. Да отидеш за риба там звучи много екзотично, дори и на ...
С мач напролет
Още от средата на март започва активният риболов на плувка. В зависимост от годината, температурите, дъждовете и т.н,. риболовът е различно интензивен по ...
ПОПЕРЪТ - подценяваната примамка
Здравейте, читатели на най-доброто списание в България. Искам да споделя с вас опита си, свързан с използването на една доста често подценявана изкуствена ...
За големи пъстърви с мъртва рибка
От Станил Йотов   Риболовът на трофейни пъстърви с мъртва рибка е изключително разпространен в страни като Италия и Франция, където уловът на петнистата ...
Какво има в пелетите
  Това е стръвта, която промени риболова в последните години. В тази статия ще разгледаме основните разлики между 5-те най-разпространени типа ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6